Offipalsta.COM  

Palaa takaisin   Offipalsta.COM > Off-Road > Maasturiprojektit

Maasturiprojektit Osio on tarkoitettu etenkin pidempiaikaisten projektien seuraamiseen. Tämä on oikea paikka oman auton esittelyyn.

Vastaus
 
Työkalut Etsi tästä viestiketjusta Näkymä
  #1  
Vanha 23.07.2016, 10:39
lauri a. lauri a. ei ole kirjautuneena
Jäsen
 
Rekisteröitynyt: 07.01.14
Sijainti: Sastamala, Finland
Viestit: 76
Perusasetus

Elämää geemersun kanssa


Morjensta

Kirjoitan tätä projektitopikkia koska tykkään kirjoittelusta ja kokemusten jakamisesta, ja ennenkaikkea koska olen huomannut että näistä Mersuista on aika vähän tietoa ja tarinaa saatavilla. Tekniikka on joiltain osin eksoottista ja osatkin ovat paikoin tähtitieteellisissä hinnoissa joten remonttikokemukset ja vinkit osien löytämiseen eivät ole pahitteeksi. Auton myöhemmät vaiheet aiheuttavat myös sen että tätä yksilöä voi mielestäni hyvällä omallatunnolla kutsua projektiksi.


G-mallin mersusta tuli haaveiltua useampi vuosi, ja pikkuhiljaa toiveet kääntyivät nimenomaan w463 malliseen. Syinä tähän olivat modernimpi sisusta ja tekniikka, jatkuva neliveto ja omaa silmää paremmin miellyttävä ulkonäkö. Mb tekniikan kanssa on tullut puuhasteltua aikaisemmin jonkun verran joten tiesin sen suht varmatoimiseksi ja helpoksi korjata, koneet lootat jne on bulkkia ja niitä on suomessa aika hyvin saatavilla. Korin piti olla siisti koska peltihommista olen saanut ihan tarpeekseni vähäksi aikaa tuota Nivaa hitsaillessa. Katselin autoa nimenomaan käyttöautoksi ja tammikuussa työmatkan lyhennyttyä (kuljen viikot reissuhommissa) päätin lähteä Kolariin katsomaan w463 vm. 90 pitkää Geetä 3-litraisella 12v turbokoneella ja automaatilla. Ja sieltähän se tarttui lopulta mukaan


Kyseinen yksilö on rullannut tehtaalta 3-litraisella M103 bensa rivikutosella ja nelipykäläisellä automaatilla. Auto on seissyt Ruotsin Lapista Suomeen tultuaan monta vuotta ja ilmeisesti sinä aikana siihen on vaihdettu OM603 12-venttiilinen 3-litrainen turbodiesel vesicoolerilla ja hiukan isommalla turbolla. Alle oli ruuvattu 16-tuumaiset aluvanteet aivan liian isoilla 295/75/16 All Terraineilla.
Renkaat raapivat koko ajan kaariin ja kurasivat kyljet joten myin renkaat naapurille ja jätin vanteet jemmaan. Auton alle vaihdoin mukana tulleet vakio 16" alut nypityillä nastarenkailla. Nämä vanteet sopivat omaan silmään huomattavasti paremmin. Autoon asennetut kromiset kylkiputket revin pois. Autosta tuli myös purettua pois runsaasti edellisen omistajan asentamaa epämääräistä viihde-elektroniikkaa


Keväällä hommasin samaisille vanteille 265/75/16 uudemman mallin All Terrainit


Autolla tuli ajeltua talven ja kevään aikana n. 15tkm sekalaista maantie-, työmaa- ja maastoajoa sekä pari ulkomaanreissua. Dieseliä paloi taloudellisellakin ajotavalla satasella alkaen 13l eli mikään talousihme ei ole kyseessä. Tähän vaikuttaa varmasti 2400kg omapaino ja ruotsinlaivan aerodynamiikka sekä lyhyet välitykset.
Auton alusta toimii maastoajossa hienosti ja akselit joustaa hyvin. Talvi ja kevät mentiin suht pienillä remonteilla, autoon tuli vaihdeltua öljyjä koneeseen ja laatikkoon, takapyörän laakeri ja taka jarrusylinteri. Taka-akselin lukkokin alkoi toimimaan kun irroitin kytkentäsylinterin ja oikaisin tapin joka kytkee akselista lukon päälle.
Kevään tullen alkoivat erinäiset ongelmat. Vaihteisto vuoti useaan otteeseen öljyä jostain ja tuntui että auton alusta oli aina märkä öljystä. Vuoto tuntui tulevan lootan öljypohjan tiivisteestä joten sitä tuli jumpattua auki useampaan kertaan. Turbiini myös tuntuu luistavan maantieajossa runsaasti. Turbo vuoti mystisesti öljyä jostain mutta se oli asennettu vakio pakosarjan jatkeeksi erikoisella väliputkella niin alas, että vuotokohtaa oli mahdotonta paikantaa mistään suunnasta moottori paikallaan. Moottoritila oli muutenkin todella täynnä tavaraa tehden monet huoltotoimenpiteet mahdottomiksi. Nostajat alkoivat naputtaa enemmän ja enemmän joten päädyin vaihtamaan ne.


Samalla syssyyn vaihtui vuotava paisuntasäiliö. Tosin uusikin säiliö vuoti välittömästi nestettä ja ilmaa painekorkin välistä ja vesiletkut oli kivikovat joten tässä vaiheessa oli selvää että kansi täytyy ottaa irti. Tässä vaiheessa päätin nostaa autosta moottorin ja lootan pakettina pois ja laittaa ne kuntoon.

Vastaa lainaten
  #2  
Vanha 23.07.2016, 11:25
lauri a. lauri a. ei ole kirjautuneena
Jäsen
 
Rekisteröitynyt: 07.01.14
Sijainti: Sastamala, Finland
Viestit: 76
Perusasetus

Kesälomilla tuli aika irroittaa tekniikkapaketti autosta. Kuten mainittua moottoritila on todella täynnä tavaraa joten purkaminen täytyi aloittaa keulasta.


Puskuri pois, ilmastoinnin ja vesicoolerin romut pois keulilta ja jäähdytintä irroittamaan. Tässä autossa on samassa jäähdyttimessä moottorin jäähdytinneste sekä lämmönvaihtimet laatikko- ja moottoriöljyille. Joku oli keksinyt rakentaan ilmanputsarilta turbolle menevän putken paskaputkesta
Autoon on ilmeisesti sovitettu bensakutosen ilmastoinnin osat koska kompuran jalka oli sen koneen osanumerolla ja alumiinisella välilaipalla kii lohkossa ja minulla on epäilys että dieselissä kompura olisi kuskin puolella. Omatekoiset kompuran kiinnikkeet aiheuttivat luonnollisesti sen että jakoketjun kiristimeen ei päässyt käsiksi purkamatta kompuran kiinnikkeitä irti


Turbo oli tosiaan erikoisella väliputkella asennettu tuonne alas ahtaasti moottorinkannaketta hipoen. Ahtimen öljynkierron putkiin ja lohkoon tehtyyn ahtimen kannakkeeseen ei päässyt käsiksi oikein mistään ja lopulta jouduin irroittamaan ahtimen puukkosahalla ja rälläkällä.


Itse ahdin oli luonnollisesti osoittautunut tässä vaiheessa jo niin huonokuntoiseksi ja väljäksi ettei sitä viitsi ainakaan tuossa kunnossa jatkokäyttää


Sitten vaan loput putket, letkut ja piuhat irti, koneenkannakkeet irti, kone nosturilla ylös ja Gee Valmetilla alta pois Oli niin nätti kesäpäivä että purin koneen irti pihalla mutta ei tuo moottorinostin luonnollisesti rullannut tuossa murskeella.
Sitten vaan kone lattialle, kansi auki ja koneen kuntoa tutkimaanHalkihan tuo tietty oli. Alakerran kuntoa tutkiessa paljastui että veivien alapään laakerit ja runkolaakerit olivat kaikki vaihtokunnossa ja osa kärsineen näköisiä. Pytyissä oli lisäksi jonkunverran syvempiä naarmuja.Autossa oli polttoainepuolella jotain mystistä ilmavikaa joka aiheutti käyntihäiriötä joten päätin pudottaa tankin alas. Autossa oli vielä paikallaan bensamallin tankki ruiskupumppuja myöten, tankin vakio lähtö oli kytketty melko epämääräisesti tukkoon takapyöränkotelossa ja polttoaine otettiin etukulman letkulähdöstä joka ainakin mun järkeen vaikutti vakio paluulinjalta. Uus dieselin tankki maksaa 1100e joten se ei ole oikein vaihtoehto, täytyy koittaa saada tuo tankin päällä oleva luukku auki jotta näkis sisälle, tarkoitus olis sovittaa tuonne tankin pohjaan ruiskupumpun imureikään oikein kokoinen letkulähtö johon vois kytkeä polttoaineen menolinjan. Samalla ruosteiset polttoaineputket uusiksi alustaan niin vältytään ongelmilta lähitulevaisuudessa.


Pesin vielä auton moottoritilan painepesurilla ja liuottimella kaikesta öljyisestä möhnästä niin on mukavampi tehdä remonttia. Samalla tuli työnnettyä auto katon alle.


Ynnäilin tuota vanhan moottorin korjausta. Uudet alakerran laakerit, tiivisteet, käytetty kansi ja muut hilut on jo tonnin luokkaa, tuohon sit päälle sylinterien koneistukset jos hyvän haluaa. Turbokin oli valmista kauraa joten päädyin hakemaan purkaamosta 300tkm rullatun w210 e-mersun 3-litraisen OM606.962 turbokoneen toimintatakuulla. Mulla on samanlainen kone piristettynä 124 kopassa ja hienosti toimii, joten tuo moottori on tarkoitus tunkea Geehen. Jos tuosta moottoritilasta sais samalla hiukan huoltoystävällisemmän. Etuakselissa on toiselta puolen napa-vetonivel yhdistelmä väljä joten tässä ollaan G perusasioiden äärellä Täytyy tuo etuakselikin samalla kuntoon niin voi sitten taas huoletta ajella kohti auringonlaskua. Koneesta ja laatikosta lisää juttua myöhemmin.


Viimeksi muokannut lauri a. : 23.07.2016 11:50 Perustelu: Väärä kuva
Vastaa lainaten
  #3  
Vanha 23.07.2016, 12:30
pee:n Avatar
pee pee ei ole kirjautuneena
Moderator
 
Rekisteröitynyt: 21.02.04
Sijainti: Mäntsälä P
Viestit: 12.817
Thumbs up

Asiallista tarinaa, ja jotenkin nin tuttua ...
__________________
- Levannon We(l)ho -
Vastaa lainaten
  #4  
Vanha 31.07.2016, 19:58
lauri a. lauri a. ei ole kirjautuneena
Jäsen
 
Rekisteröitynyt: 07.01.14
Sijainti: Sastamala, Finland
Viestit: 76
Perusasetus

Turbiini tuntui tosiaan luistavan maantieajossa melko paljon vielä 80 vauhdeissa. Laatikossa näytti olevan joku ihan pilipali turbiini paikallaan vanhaan 126 koppaiseen ässään viittaavalla osanumerolla....oisko tuosta hajonnut joskus turbiini ja joku on vaan laittanut jonkun varastoista löytyneen tilalle. Loota (722.317) ei tosiaan ole auton alkuperäinen. Löysin ebaysta kohtuuhintaan oikealla osanumerolla olevan turbiinin. Laatikon öljyvuotojen syyksi paljastui öljytikun putken juuressa oleva o-rengas ja laatikon jäähdyttimelle menevän putken vuotava banjoliitos. Laatikko vaihtaa suht nätisti eikä luista muuten joten en ruvennut sitä sen kummemmin aukomaan.


Moottoriin jouduin vaihtamaan öljypohjan ja öljypumpun imuputken tuosta vanhasta 603 myllystä (606 öljypumpussa 4mm leveemmät rattaat niin en viitsinyt vaihtaa koko pumppua). Tuo g-mallin 603 öljypohja on hiukan viistetty etureunasta joten etuakselin joustoille on paremmin tilaa. Öljypohjan pienempää tilavuutta on kompensoitu tuommoisella lisäöljypohjalla.
Uudessa koneessa paikoillaan ollut 5-pykäläisen sähköohjatun automaatin (722.6) vetolevy vaihtui 4-pykäläiseen sopivaan vanhempaan malliin. Sähkölaatikon käyttö kävi mielessä, siinä sais ylivaihteen lyhyitä välityksiä kompensoimaan ja manuaalitoiminnon, mut tuo vanhan laatikon yksinkertaisuus ja toimintavarmuus vei voiton kun ei tarvi ruveta väkertämään aftermarket laatikonohjauksen kanssa.


Nuo 606 turbokoneet on vakiona sähköohjatulla rivipumpulla joka vaatii toimiakseen moottorinohjausyksikön jne joten sille oli annettava lähtöpassit. Tilalle sopii onneks vanhasta moottorista Boschin mekaaninen rivipumppu. Ainoa miinus on että vanhan koneen pumppu on 5,5mm elementeillä ja sähköohjattu 6mm joten ihan kaikkea tuon koneen tehoista ei saa käyttöön tuolla vanhan koneen pumpulla. Mekaanisiin pumppuihin on joskus vaihdeltu 6mm elementtejä noista sähköohjatuista mutta operaatio oli tähän saumaan turhan tyyris (650e yhdessä ja huollon ja säädön kanssa) kun 7mm pumppuja saa tonnilla.Koneeseen vaihtui samalla vanhan mallin polttoaineputsarin jalka jossa on putket perinteisillä banjoliittimillä. Vaihtelin samalla siirtopumpulta putsarinjalalle, putsarilta pumpulle ja pumpulta takas putsarille menevät polttoaineputket kaikki uusiin, tuolla konstilla säästää hermojaan eikä tarvi pelata ilmavikojen ja vuotavien putkien kanssa.

Sit olikin aika lyödä laatikko kii koneeseen. Tuo ei ole mikään ihan heiveröinen paketti


Tutkailin noita autossa paikallaan olleita koneen kannakekumeja ja molemmat olikin ihan romuna Uudet n. 250eur Saksasta. Lootan kannakekumi tuli tilattua jo aikaisemmin kun se oli vastaavassa kunnossa. Ikävämpi yllätys oli se, että apukuskin puoleinen moottorinkannake ei mahdu paikoilleen tuon vakio turbon ja pakosarjan kanssa. Ompahan yks ongelma enemmän ratkottavana. Vanhaan moottoriin oli sovitettu bensakoneen osanumerolla olevat kannakkeet, täytynee tutkailla osakuvista onko dieselissä alkuperäisenä samanlaiset. Luultavasti tuohon joutuu ite väsäämään moottorinkannakkeen.
Joskus muinoin dieselkoneen tuohon autoon vaihtaneet eivät ole kyllä pahemmin viitsineet nähdä vaivaa sähköjen kanssa. Bensakoneen vanhat johtosarjat on lyöty moottoritilasta sivuleikkureilla poikki ja dieselkoneeseen oli kytketty vaan välttämättömin, eli hehkun sähköt sekä lämpö- ja öljynpainemittarien piuhat, ja nekin johtosarjojen ulkopuolelle vedetyillä puuhajohdoilla. Dieselmoottorin oma johtosarja oli päällystetty tyylikkäästi lätkäteipillä joka on imenyt kaiken öljyn ja paskan itseensä vuosien saatossa Siitäkin oli katkottu puolet piuhoista. Eipähän tarvi säästellä vanhoja kun saa tehdä kaikki moottorin sähköt rehellisesti uusiksi. Jos joltakulta sattuu löytymään 463 bensakoneisen kytkentäkaaviota niin olisin kiitollinen. Se säästäisi huomattavasti mittailua ja salapoliisityötä.
Vastaa lainaten
  #5  
Vanha 31.07.2016, 20:08
Mika_T Mika_T ei ole kirjautuneena
Veteraani+
 
Rekisteröitynyt: 13.11.07
Sijainti: 016
Viestit: 1.625
Perusasetus

Tuosta turbiinista sen verran että tuo 126alkuinen osanumero on ihan normaalia noissa "isoissa" laatikoissa.
Toki se voi olla bensakoneesta niin stalli voi olla eri mutta tuo laatikko on ihan diiselin oma.
722.317 on -87 OM603 Turbokoneen perästä. Todennäköisesti koko tekniikkapaketti on jenkkivientimallin W126sta kun
pakosarjakin näyttää olevan peräisin jenkkimallin W126 300turbosta.

EDIT: Laatikko on -87 W124 300turboD:stä

Viimeksi muokannut Mika_T : 31.07.2016 20:12
Vastaa lainaten
  #6  
Vanha 31.07.2016, 20:49
lauri a. lauri a. ei ole kirjautuneena
Jäsen
 
Rekisteröitynyt: 07.01.14
Sijainti: Sastamala, Finland
Viestit: 76
Perusasetus

Juu se oli tiedossa et turbodieseleissä noita lootia on kyllä ollu. Paikallaan olleen turbiinin osanumero oli 126 250 2(1)02 3486. Tuo yks merkki on suluissa kun sille kohtaa oli osunu jotain ja numero oli lukukelvoton eli voi olla mikä vaan. Google ja epc ei antanu tolla numerolla ainakaan mun taidoilla mitään osumia kattelin et ainakin epc tarjos tuolla laatikkonumerolla turbiiniks vastaavaa numeroa kun tähän nyt tilailinkin, joku 124 alkunen se oli.
Vastaa lainaten
  #7  
Vanha 31.07.2016, 22:45
pee:n Avatar
pee pee ei ole kirjautuneena
Moderator
 
Rekisteröitynyt: 21.02.04
Sijainti: Mäntsälä P
Viestit: 12.817
Perusasetus

Nuo Hans Hehlin sivut on hyvää iltalukemista.

Tuossa esim linkki tankkijutskiin:

http://www.hanshehl.de/tipp19.htm#132
__________________
- Levannon We(l)ho -
Vastaa lainaten
  #8  
Vanha 17.08.2016, 18:22
Ippe69 Ippe69 ei ole kirjautuneena
Veteraani
 
Rekisteröitynyt: 28.10.07
Sijainti: Muonio
Viestit: 1.028
Perusasetus

Mie olenki miettiny, että miten saisin Geehen kunnollisen ilmanoton/putsarin. Tällähetkellä on vain vapaavirtaussuodatin suoraan turbossa. Oikea puoli on niin täynnä tavaraa, ettei sinne mitään sovi, enkä keksinyt mistä saisin putken vedettyä vasemmalle puolelle. Pitää huomenna lähteä ostamaan viemäriputkea

Koneen osalta mulla oli aikalailla sama vikalista, näin jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt vaihtaa 606 tilalle...
Vastaa lainaten
  #9  
Vanha 17.08.2016, 18:46
lauri a. lauri a. ei ole kirjautuneena
Jäsen
 
Rekisteröitynyt: 07.01.14
Sijainti: Sastamala, Finland
Viestit: 76
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Ippe69 Näytä viesti
Mie olenki miettiny, että miten saisin Geehen kunnollisen ilmanoton/putsarin. Tällähetkellä on vain vapaavirtaussuodatin suoraan turbossa. Oikea puoli on niin täynnä tavaraa, ettei sinne mitään sovi, enkä keksinyt mistä saisin putken vedettyä vasemmalle puolelle. Pitää huomenna lähteä ostamaan viemäriputkea

Koneen osalta mulla oli aikalailla sama vikalista, näin jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt vaihtaa 606 tilalle...
Tuo viemäriputki viritelmä oli kyllä sellainen että en semmoista enää hevillä autooni laittaisi. Varsinkin sen jälkeen kun putsarikotelon käytti irti ei ollut enää mitään varmuutta siitä miten moni putkiston n. 15 liitoksesta vuotaa. Imuputki meni myös verrattaen alhaalta joten epäilytti hiukan miten sen kanssa käy jos autolla rypee huolella jossain. Mut tuo putsari homma on haastava Geessä ja itelläkin mietinnässä miten sen toteutan aikanaan.

606 päätyminen ei ollut itelle vaikea ratkaisu, tuo 603 oli niin lohduttomassa kunnossa ja mulla on muutenkin hyvät kokemukset tuosta koneesta 124 kopassa.
Vastaa lainaten
  #10  
Vanha 17.08.2016, 20:28
0ltzi:n Avatar
0ltzi 0ltzi ei ole kirjautuneena
Mestari
 
Rekisteröitynyt: 31.12.08
Sijainti: Karjalohja
Viestit: 4.583
Perusasetus

Sopiiko suutinputket mekaaniseen pumppuun suoraan?
Vastaa lainaten
  #11  
Vanha 17.08.2016, 20:56
Ippe69 Ippe69 ei ole kirjautuneena
Veteraani
 
Rekisteröitynyt: 28.10.07
Sijainti: Muonio
Viestit: 1.028
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja lauri a. Näytä viesti
Tuo viemäriputki viritelmä oli kyllä sellainen että en semmoista enää hevillä autooni laittaisi. Varsinkin sen jälkeen kun putsarikotelon käytti irti ei ollut enää mitään varmuutta siitä miten moni putkiston n. 15 liitoksesta vuotaa. Imuputki meni myös verrattaen alhaalta joten epäilytti hiukan miten sen kanssa käy jos autolla rypee huolella jossain. Mut tuo putsari homma on haastava Geessä ja itelläkin mietinnässä miten sen toteutan aikanaan.
En minä vakavissani viemäriputkea aikonut käyttää. Yleensä olen tee-se-itse-pakoputken osista hitsaamalla kasannut imu/ahtoputkia. Väliin tarvittava määrä silikoniletkuja hyvillä lemmareilla kiristettynä. Mutta tuo reitti voisi olla ratkaisu. Jonkinlainen tila olisi siinä, missä sinullakin on suodatinkotelo, mutta se kyllä tekee konehuoneesta ahtaan. Kävi mielessä, että onnistuisiko lokasuojan sisään putsarin laittaminen. Jos se imisi ilmaa sieltä mistä alunperinkin, niin siihen olisi helpohko rakentaa vielä snorkkeli jatkoksi ilman peltien rei'ittämistä. Ei siksi, että olisin niin syvälle menossa, mutta rengas heittää rapaa aika paljon alkuperäisen imupaikan kohdalle.
Vastaa lainaten
  #12  
Vanha 27.08.2016, 09:13
lauri a. lauri a. ei ole kirjautuneena
Jäsen
 
Rekisteröitynyt: 07.01.14
Sijainti: Sastamala, Finland
Viestit: 76
Perusasetus

Juu suutinputket sopii mekaaniseen suoraan ilman sen kummmempia virityksiä. Pumpun takakannakkeen joutuu vaihtamaan 603 koneesta eli samasta mistä pumppukin on peräisin.

Jotain turattu tämänkin projektin tiimoilta, vaihtelin etuakselin pitkittäisten tukivarsien kaikki puslat uusiin, olivat jo sen verran huonossa hapessa kun monttuun ajaessa kuului kolinaa etuakselilta.
Tuo puslanvaihto oli nätti homma, vakaaja ja takimmainen raidetanko vaan pois tieltä niin tukivarren pystyi irroittamaan autosta pyörät maassa. Puslasatsi tuli saksasta, 160e toimituskuluineen. Mukana on myös etu panhardin puslat jotka vaihtuu samaan syssyyn. Vakaajaan täytyy myös vaihtaa uudet kumit väljien tilalle. Bilteman prässi on kyllä jo haukkunu hintansa, yks parhaista työkaluostoksista mitä oon tehny
Vastaa lainaten
  #13  
Vanha 04.09.2016, 09:01
lauri a. lauri a. ei ole kirjautuneena
Jäsen
 
Rekisteröitynyt: 07.01.14
Sijainti: Sastamala, Finland
Viestit: 76
Perusasetus

Panhardin puslat vaihdeltu....samalla piti nakutella tangosta isompia ruosteita irti tuommoisella Bilteman neulahakkurilla, on näppärä ja halpa peli. Noiden piikkien suhteen tuolle on tosin tullut sulkasato, enää 5 jäljellä. Mut pienet hommat onnistuu vielä


Etuakseliremppaa aloiteltu. Hommasin ebaystä tuommoisen mb hylsysatsin mitä muillakin tuntuu olevan täällä, niin saa nuo napamutterit auki ilman työkalun tekoa.
Oireena tuossa oli siis toisella puolella väljyys vetonivel-napa-yhdistelmässä. Näissä "tyyppivikana" löysälle jätetty etupyörän laakeri aiheuttaa sen että vetonivel syö navasta boorit väljäksi ja sama homma oli tässäkin.

Kääntöpää irti, melko tumman näköisiä oli rasvat tuolla sisällä
Vetonivelen suojakumit oli yllättäen riekaleina molemmilta puolilta ja vetonivelessäkin tuntui väljyyttä. Tiivisteen vastinpinta ja tuo akseliputkessa olevan pronssiholkin vastinpinta olivat molemmat hiukan kärsineen näköisiä mutta eiköhän noilla vielä ajeta. Oisko korroosio päässyt iskemään kun auto on aikoinaan seissyt useamman vuoden.Tuossa näkyy vielä akseliputkessa oleva holkki ja tiiviste. Olivat molemmilla puolilla saman kokoisia.


Tuossa vielä havainnekuva napa-vetari-paketista

Toisella puolella oli hiukan siistimmän näköistä ja vetarin booritkin paremmassa kunnossa. Tosin navassa oli sisemmän laakerin sisäkooli pyörinyt tyhjää josta syystä napa oli hiukan väljän oloinen, vetarin suojakumi myös rikki ja vetonivelessä väljyyttä.


Yhteenvetona voisi todeta että eipä tuolla juuri ehjiä osia ollut, etuakselilla on rullattu päälle 300tkm. Poikkeuksena mainittakoon että olkatappien laakereissa ei ollut väljyyttä. Näillä näkymin taitaa mennä navat, pyöränlaakerit, vetonivelet, olkatappien laakerit ja kaikki tiivisteet uusiksi etupäässä. Josko ei tarvisi sitten olla heti aukomassa uudestaan, w124 oon joutunu pari napaa vaihtamaan kun ovat syöneet hetkessä uuden laakerit huonoksi eikä huvittais sitä leikkiä enää leikkiä. Osien hintahaarukka on jo selvillä eli sen suhteen ei pitäisi tulla yllätyksiä, laittelen hintoja vaikka tännekin sitämukaa kun saan palikkaa haalittua.


Etujarrut otin auki samalla, etusatuloista oli muutama mäntä jumissa, jätin satulat kotiin likoamaan. Jarruletkut, nuo satuloiden lyhyet jarruputket, etulevyt ja palat olivat myös vaihtokunnossa.
Vastaa lainaten
  #14  
Vanha 11.09.2016, 10:58
lauri a. lauri a. ei ole kirjautuneena
Jäsen
 
Rekisteröitynyt: 07.01.14
Sijainti: Sastamala, Finland
Viestit: 76
Perusasetus
Tuli aukaistua tuo pilalle istuttu kuskinpenkki ja jäi vähän semmoinen fiilis että kaikki kuvan "osista" tuskin ovat olleet tuolla tehtaalta saakka Melkein helpoin jos sattuis löytämään jostain ehjän penkin samalla kuosilla, tuntuvat vaan olevan kiven alla. Toki tuohon saa uutta pehmustetta kl:n kautta mut sen hinnalla (400e) keksii melkein jo jotain muutakin.

Bilteman 8mm kupariputkesta uudet polttoainelinjat auton alle


Oikeenlaiset koneenkannakkeet (280e/pari) ja uudet tukikumit (276e/pari) löyty Saksasta Ebayn kautta.Nyt mahtuu jo turbokin paikalleen. Tilaa ei oo liikaa mut riittävästi. Vaihdoin samalla tuon 606 vakioturbon portin kellon alipainetoimisesta painetoimiseksi.

Sit olikin jo aika nostaa kamiina paikoilleen

...Ja siellä lepää
Rapsuttelin vielä noista umpiruosteisista kääntöpäistä ruosteet irti neulahakkurilla ja Pinotexiä pintaan Josko sitä pääsisi jo kasaamaan etuakselia kunhan saa osat tontille.
Vastaa lainaten
  #15  
Vanha 13.09.2016, 16:36
Ippe69 Ippe69 ei ole kirjautuneena
Veteraani
 
Rekisteröitynyt: 28.10.07
Sijainti: Muonio
Viestit: 1.028
Perusasetus

Mulla on vaihdettu kuskin ja vänkärin penkit keskenään. Eli huono penkki on nyt emännän ongelma
Vastaa lainaten
  #16  
Vanha 29.09.2016, 19:34
lauri a. lauri a. ei ole kirjautuneena
Jäsen
 
Rekisteröitynyt: 07.01.14
Sijainti: Sastamala, Finland
Viestit: 76
Perusasetus

Olikos tuolle pyöränlaakerin säädölle jotain ohjetta 463 koppaan jos uusilla laakereilla kasailee? Ainakin joillain sivuilla törmäsin 200nm ja varttikierros takasinpäin-reseptiin. Mites tuon tupla napamutterin kanssa tulee toimia kun tuolla on tuo lukkolevykin välissä?

Entä tuo kääntöpään rasvatäyttö jos paikat on tyhjennetty vanhoista rasvoista, minkämoista rasvaa ja kuinka paljon?
Vastaa lainaten
  #17  
Vanha 30.09.2016, 11:22
Mika_T Mika_T ei ole kirjautuneena
Veteraani+
 
Rekisteröitynyt: 13.11.07
Sijainti: 016
Viestit: 1.625
Perusasetus

Onkos siinä ihan normaalit kartiorullalaakerit?
Silloin tuo 200nm kuullostaa kyllä aivan liian kovalta lukemalta.

Kevyt kiristys ja vähän takaisin ettei ahdista pyörimistä.
Oikein jos haluaa hifistellä niin navassa saisi olla ~muutama satku-millin kymmenys päittäisvälystä.
Vastaa lainaten
  #18  
Vanha 30.09.2016, 15:21
Ippe69 Ippe69 ei ole kirjautuneena
Veteraani
 
Rekisteröitynyt: 28.10.07
Sijainti: Muonio
Viestit: 1.028
Perusasetus

Kuvat mersun korjauskirjasta. Eli kiritään 200Nm:ään että osat asettuu paikalleen, sitte löysätään ja kiritään niin ettei ole välystä.
Liitetiedostot
Click image for larger version

Name:	IMG_20160930_161638.jpg‎
Views:	332
Size:	75,9 Kt
ID:	73665   Click image for larger version

Name:	IMG_20160930_161648.jpg‎
Views:	282
Size:	58,1 Kt
ID:	73666  
Vastaa lainaten
  #19  
Vanha 01.10.2016, 07:19
lauri a. lauri a. ei ole kirjautuneena
Jäsen
 
Rekisteröitynyt: 07.01.14
Sijainti: Sastamala, Finland
Viestit: 76
Perusasetus

Kiitoksia vinkeistä. W124 etupäässä on kans säädettävät laakerit joihin olen aina jättänyt pienen välyksen joka juuri tuntuu rengasta heiluttaessa mutta näiden kanssa pitää ilmeisesti olla tarkempi....tehdas antaa välykselle arvoks 0,01mm uudelle ja 0,03mm vanhalle laakerille eli aika pienissä lukemissa mennään


Tuo on tehty varmaan jostain titaanista hinnasta päätellen


Putsailin kääntöpäät vanhoista rasvoista ja vaihdoin pyöränlaakerit tiivisteineen. Vaihto onnistui ihan tuurnalla ja isolla meisselillä naputtelemalla. Katkaisin vanhat irtonaiset laakerikoolit rälläkällä yhdestä kohtaa, niitä apunakäyttäen oli näppärä naputella uudet koolit perille saakka ilman vahinkoja. Navat tuli nyt uudet molemmille puolille, niihin joutui ulomman laakerin sisäkoolin painamaan prässillä paikoilleen. Täytyy jättää vanhoista navoista tuo parempikuntoinen jemmaan pahan päivän varalle.

Vetoakseleihin vaihdoin uudet Spidan merkkiset nivelet. Nivel lähtee ihan nätisti irti kun levittää tyvestä rasvan alta paljastuvaa lukkorengasta parilla ruuvarilla ja napauttaa niveltä kevyesti. Mukana tulleet uudet suojakumit oli akseliin tosi tiukat joten en tajunnu laittaa ensimmäiseen kumiin ollenkaan sitä pientä sisempää klemmaria kun se tuntui pysyvän ilmankin....suojakumi olis pitäny kääntää ensin ylösalaisin ja laittaa se ensin, kun klemmarin paikka on hassusti suojakumin sisällä nivelen puolella. En oo kyl varma oliko vanhoissakaan niitä Toiselle puolelle kuitenkin laitoin. Hiukan epäilyttää mahtaako klemmari päästä raapaisemaan suojakumiin tiukassa käännöksessä? Mutta tehdään tästä nyt vaikka sitten empiirinen tutkimus, tutkitaan parin vuoden päästä kummalla puolella suojakumi on kestänyt paremmin kun toisessa on klemmari ja toisessa ei. Vanhat oli kuitenkin riekaleina molemmilla puolilla. Täytyy pestä vanhoista vetonivelistä rasvat pois, hommata niihin uudet suojakumit ja jemmata vaikka toinen tuonne autoon niin onnistuu nivelen vaihto tarvittaessa.


Tuon öljytiivisteen vaihto ei ollut ihmeellinen homma, sen takana oleva holkkikin lähti nätisti kun sen sahasi rautasahalla parista kohtaa poikki ja naputteli ruuvarilla palat irti. Uusi holkki meni paikoilleen hylsyllä naputtelemalla. Sen paremmin uusi kuin vanhakaan holkki ei ollut vetariin kovin tiukka, eli välystä on ihan huomattavasti. Ilmeisesti tuon on tarkoitus vaan antaa tukea ääriasennoissa jos vetari meinaa vastata tuonne akselin sisuskaluihin.

Kääntöpäiden laakerit suojakansineen vaihtui myös naputtelemalla vanhat ruuvarilla pois pesästään ja uudet vanhaa koolia avuksi käyttäen paikoilleen.


Sit vaan romuja paikoilleen, kerkesin kasata tuohon jo kääntöpäänkin paikoilleen uusilla tiivisteillä....toista puolta täytyy jatkaa ens viikolla

Etuakselin osien hintoja:

-Olka-akselin laakerit, pohjatulpat, suojakannet sekä kääntöpään paperi- ja kaapijatiivisteet sarjana yht. 178e molemmille puolille (ebay.de)
-Etunavat 473e/kpl (ebay.de, KL:ssä 600 jotain euroo kpl)
-Etu vetonivelet Spidan (sis. nivelen lukkorenkaineen, suojakumit, klemmarit ja rasvat sekä napamutterin lukituslevyn) 386,9e/kpl (ebay.de)
-Pyöränlaakerit SKF (sis. ulomman ja sisemmän laakerit, ulomman ja sisemmän tiivisteen, vetarin mutterien lukkolevyn ja huopatiivisteen napaan) 72,8e/kpl (ebay.de)
-Perän öljytiiviste 50e/kpl (KL-Varaosat)
-Vetarin tukiholkki 12e/kpl (KL-varaosat)

Tuosta voi jokainen laskeskella että kannattaa Geetä ostaessa ehkä jopa tunkkailla hiukan etuakselia ylös ja kokeilla välyksiä laakereista ja navoista toisin kuin minä tein...
Vastaa lainaten
  #20  
Vanha 01.10.2016, 13:30
Heguli:n Avatar
Heguli Heguli ei ole kirjautuneena
Legenda
 
Rekisteröitynyt: 22.06.06
Sijainti: Espoo / Suomusjärvi
Viestit: 7.234
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja lauri a. Näytä viesti

Tuosta voi jokainen laskeskella että kannattaa Geetä ostaessa ehkä jopa tunkkailla hiukan etuakselia ylös ja kokeilla välyksiä laakereista ja navoista toisin kuin minä tein...
Ihanan kallista, tuon rempan hinnalla saa ostettua katsastetun suikan
Mutta komeeta laittoo Mersun kanssa.
__________________
Tumpula Racing Team
Vastaa lainaten
  #21  
Vanha 03.10.2016, 15:24
lauri a. lauri a. ei ole kirjautuneena
Jäsen
 
Rekisteröitynyt: 07.01.14
Sijainti: Sastamala, Finland
Viestit: 76
Perusasetus

Juu niin se on....mut pakko koittaa laittaa tuo huolella kuntoon kun on kuitenkin käyttöauto ja ajelen pitempää matkaa säännöllisesti. Tarkoitus olis myös että tuolla autolla vois käydä joskus kauempanakin reissussa ilman että täytyy tulla lavettikyydillä takaisin.


On mulla halvempaakin kalustoa varsinaiseen metsässä möyryämiseen, Latuskan ostohinta oli aikoinaan vakiokunnossa leimattuna reilusti alle Geen akselirempan kustannusten Tuota kun jaksaa aina vuoden verran hitsata ja parsia kuntoon niin voi taas ajaa 15min Viimesimpänä lähti ojaa ylittäessä etuperä toistamiseen irti.

Viimeksi muokannut lauri a. : 03.10.2016 15:34
Vastaa lainaten
  #22  
Vanha 04.10.2016, 16:00
Risnii Risnii ei ole kirjautuneena
Jäsen
 
Rekisteröitynyt: 03.09.15
Sijainti: Jyväskylä / Heinävesi
Viestit: 70
Perusasetus

Saako kysyä mitä purkaamolla pitivät hintaa om606 koneella? Vähän omaankin geehen kalastellut uudempaa tekniikkaa, kallistunut tosin enemmän om603 kannalle sen yksinkertaisuuden takia. Vähän hinnat tuppaa olemaan korkeella, vaan purkaamoilta en ole koskaan tajunnut kysyäkkään!
Vastaa lainaten
  #23  
Vanha 04.10.2016, 17:32
romuko romuko ei ole kirjautuneena
Tulokas
 
Rekisteröitynyt: 04.05.12
Sijainti: Nokia
Viestit: 7
Perusasetus

Kannattaa ton penkin korjausta kysyä nokian verhoomosta joitakin mersun penkkejä siellä korjauttanut jos ei liian kaukana
Vastaa lainaten
  #24  
Vanha 06.10.2016, 19:36
lauri a. lauri a. ei ole kirjautuneena
Jäsen
 
Rekisteröitynyt: 07.01.14
Sijainti: Sastamala, Finland
Viestit: 76
Perusasetus

Moottori maksoi purkaamossa lopulta 2200e. Siihen sai toimintatakuun. Hintapyynti oli parisataa korkeampi, kilometrejä mittarissa 300tkm. Tuo on tosiaan OM606.962 eli tehdastekoinen turboversio W210 E-mersun keulilta. Purkaamoista etenkin noita vapari 606 koneita saa ihan sopiviin hintoihin. Yksityisillä 606 turbokoneiden hinnat alkaa noin tonnista mutta koneissa kilometrejä on tyypillisesti puoli miljoonaa.

Harkitsin itekin ensin 603 turbokonetta mutta olen tullut siihen johtopäätökseen että ne on jo liian huonokuntoisia (en löytänyt ehjää mistään ja muilla on ollut samoja ongelmia). Kannet halki, laakerit vaihtokunnossa ja pytyissä rotansyömää tms. Vaparit on tietty asia erikseen mutta niistä ei taas ole turbokäyttöön. Noilla koneilla on takana jo niin paljon kilometrejä ja kovaa huolimatonta käyttöä että se on tehnyt tehtävänsä.
Vastaa lainaten
  #25  
Vanha 23.10.2016, 09:09
lauri a. lauri a. ei ole kirjautuneena
Jäsen
 
Rekisteröitynyt: 07.01.14
Sijainti: Sastamala, Finland
Viestit: 76
Perusasetus

Remonttia taas jatkettu. Ebaystä löyty Saksasta ehjä ja täydellinen dieselmallin tankki, joka tuli ährättyä paikoilleen. Tankki on hiukan eri mallinen kun bensassa, siinä on myös tilaa pakoputkelle tankin yläpuolella, pohjassa ei ole mitään ruiskupumppuja ja koko tankin imusysteemi on erilainen:Tankin orkkis suojapelti täytyy vielä sepittää paikoilleen.

Kääntöpäät ja navat tuli kasailtua etuakseliin paikoilleen. Laakerivälyksen säädön tein noilla Ippe69:n antamilla ohjeilla. Täytyy vielä tarkistaa välykset kunhan pääsen ajamaan tuolla pätkän, laakerit eivät olleet mitään helpoimpia säätää. Kääntöpäät oli täysin tyhjät rasvasta, pumppailin tuollaista halvinta yleisrasvaa molemmille puolille n. 700g.
Maalattu vakaaja paikoilleen uusilla kumeilla, josko ei kolisisi enää...


Otin jumittuneet etusatulat käsittelyyn. Toimivimmaksi konstiksi jumittuneisiin mäntiin osoittautui ruosteisen männän painaminen aivan pohjaan, suojakumit pois ja puukolla vaan raaputtelemaan sylinteristä ruosteinen "kaulus" pois jolloin mäntä tulikin jo nätisti pihalle. Sitten vaan vesihiomapaperilla ruosteet sylinteristä pois ja uus mäntä tiivisteineen paikoilleen. Yhden männän jouduin hajottamaan paikoilleen että sain sen irti. Olkaa kärsivällisiä noiden satuloiden kanssa, rauhassa vaan liottelee irrotusöljyllä, lämpö auttaa myös. Jo tommosella pikkutoholla saa ihmeitä aikaan eikä pultit katkea satulaan. Ebaysta löyty 78e hintaan korjaussarja kahdelle Perrot satulalle sisältäen uudet männät (8kpl), pölysuojat (8kpl), mäntien tiivisteet (8kpl) ja satulan puolikkaiden välissä olevat o-renkaat (2kpl). Hapertuneet jarruletkut vaihtui uusiin, ja tein samalla uudet jarruputket tuohon letkun ja satulan välille.
Kojelauta tuli jonkinlaisen ahaa-elämyksen seurauksena purettua kesällä pois kun siistin noita sähköjä samalla joten kasailin sen takaisin ja pistin samalla sisustaa takas nippuun. Kuskinpenkistäkin tuli yllättävän hyvä kun heitin tuon vanerin ja lisäpehmusteet tuolta kuuseen jolloin penkin verhouksen sai taas kunnolla kiinni.


Koneesta tuli otettua savut. Nätistihän tuo naputtelee. Putsarinjalan vaihdoin vielä vanhasta moottorista niin sain öljynjäähdyttimen putket sopimaan suoraan. Nuo 606 koneet ei tahdo aina alkaa kierrättämään öljyjä jos putsarinjalka ja öljypohja on ollut irti, mutta kun löysää pultit putsarinjalan ja lohkon välistä ja käyttää niin kauan että öljy lentää raosta ja sit pultit kii, niin saa öljynpaineet nousemaan kun öljypumppu työntää ilmat pois pumpun ja takaiskuventtiilin välistä.Tuosta sitä täytyis sit jatkaa. Seuraavaks täytyy rakennella ahtoputket ja välijäähdytin systeemi uusiks ja tehdä uus pakoputki.
Vastaa lainaten
Vastaus

Luokat
mercedes, mersu


Käyttäjiä lukemassa tätä viestiketjua: 1 (0 jäsentä and 1 vierasta)
 
Työkalut Etsi tästä viestiketjusta
Etsi tästä viestiketjusta:

Tarkennettu haku
Näkymä

Pikalinkit

Samanlaisia viestiketjuja
Viestiketju Aloittaja Foorumi Vastauksia Viimeisin viesti
Miehen kolme elämää timmy Chit-Chat 2 07.05.2010 18:00
Elämää suurempi huijaus Raivo Elämää suuremmat huijaukset 2 20.03.2008 19:54
Kohti seuraavaa elämää bono Rakas Päiväkirja 9 09.02.2006 20:52
Koiran elämää Ipe64 Chit-Chat 53 25.07.2005 15:50
Elämää Marsissa... Gazza This And That 0 29.05.2002 09:19


Sivu luotu: 17:21 (GMT +2).