Kyllä minusta Blair'sin Pure Deathia voisi vähän kehuakin. Siinä on makua ja tuoksua ihan komeasti, eikä tulisuus ole tolkutonta. Kapsaisiiniuutesotkut ovat eri asia.
Ruualla urheilu on minusta arvotonta pelleilyä ja rapauttaa entisestään ruualle kuuluvaa arvostusta. Kapsaisiinitoleranssin kasvattaminen on puolusteltavissa sillä että hienoista chileistä nauttiminen ei onnistu, jollei ole tottunut poltteen tunteen aiheuttavaan kapsaisiiniin.
Toleranssin kasvattaminen ei tarkoita makuaistin turruttamista. Kapsaisiini hämää reseptoreja aiheuttamalla saman kemiallisen reaktion, joka tapahtuu, kun reseptori joutuu tekemisiin kuumuuden kanssa. Kapsaisiini ei kuitenkaan aiheuta mitään vammoja: heti kun aine poistuu reseptorilta, loppuu polte eikä jäljelle jää mitään tuskaa tai vammaa. Ilmeisesti reseptorit voi totuttaa kapsaisiiniin, koska polte ei enää haittaa niin paljon mutta kuuman silti tunnistaa yhtä hyvin ja suu palaa yhtä helposti kuin ennenkin.
Oma chilipuutarha on nyt toista vuotta tuotannossa, tänä vuonna neljänkymmenen viiden lajikkeen kattauksella.
- p
__________________
Life's a bitch,
and then you don't die.
- Vanha vampyyrisananlasku
|