Offipalsta.COM  

Palaa takaisin   Offipalsta.COM > Off-Road > Chit-Chat
Rekisteröidy Offiblogit Yhteisö Kalenteri Viestit tänään Haku

Chit-Chat Tämä foorumi on tarkoitettu epämääräiseen jauhamiseen, eikä asian ole pakko liittyä suoraan offroadiin.

Vastaus
 
Työkalut Etsi tästä viestiketjusta Näkymä
  #1  
Vanha 04.02.2022, 08:21
kenni_ kenni_ ei ole kirjautuneena
Aktiivijäsen+++
 
Rekisteröitynyt: 09.06.04
Sijainti: Suur-kangasalan kaupunki >=(
Viestit: 481
Perusasetus

Kokemuksia aurinkopaneelijärjestelmistä


Eli eli..

Suunitelmissa laittaa paneelijärjestelmää kokoluokkaa >10kW. Onko palstalaisilla pirkanmaan alueelta hyviä/huonoja kokemuksia toimittajista? Asennus olisi aivaimet käteen periaatteella. Tällä hetkellä tarjouspyyntöö laitettu paikalliselle sähkö/paneeli liikkeelle sekä finnwindille.

Vastaa lainaten
  #2  
Vanha 04.02.2022, 09:51
jli jli ei ole kirjautuneena
Aktiivijäsen+++
 
Rekisteröitynyt: 23.09.19
Sijainti: Keski-Suomi
Viestit: 468
Perusasetus

Saattaa olla sesonkia sillä alalla, asennushinta sama kuin peltikatolle: 100€/ruuvi
Vastaa lainaten
  #3  
Vanha 04.02.2022, 10:29
tekniikkamies tekniikkamies ei ole kirjautuneena
Arvostettu jäsen
 
Rekisteröitynyt: 23.11.11
Sijainti: Päijät-Häme
Viestit: 3.004
Perusasetus

Sekin vaikuttaa lopputulokseen mitä tilaa.

Itse suunnittelisin tavanomaiseen omakotitaloon vaikka siltä pohjalta, kuvaa ensin pilvettömällä ilmalla kiinteistöstä pihoineen kuvan keväällä tai syksyllä minkälainen on varjotilanne aamulla ja illalla. Jos varjotonta tilaa on hyvin, hanke on paljon parempi kuin varjoisalla tontilla. Sitten piirtää kuvaan vaikka paperille kynällä karkean piirrustuksen miten paneelit on. Paneelien jännitteet ja ampeerit näkee niiden spekseissä.

Jos katto ei ole tasakatto, katolla olevia paneeleita ja liitoksia on vaikea huoltaa joten niissä pitäisi onnistua hyvin. Jos paneelit tuetaan ja kiinnitetään normaalisti pituussuunnassa kahdesta kohtaa, olen tuuminut tulisiko parempi jos olisi kolmaskin kiinnityspiste.

Verkkoinvertteri saattaa pitää ääntä, joten sille olisi hyvä olla joku sopiva tekninen tila. Samalla on mietittävä tuleeko järjestelmään ominaisuus, jolla tuotantoa ohjataan enemmän omaan käyttöön esim. vesivaraajaan. Jos menee paljon lämmintä käyttövettä, harkitsisin esim. Fronius Ohmpilotin asennusta.
https://youtu.be/y3-ZabgaRnw
Vastaa lainaten
  #4  
Vanha 04.02.2022, 17:04
JiiPee JiiPee ei ole kirjautuneena
Moderator
 
Rekisteröitynyt: 13.08.03
Sijainti: Janakkala
Viestit: 6.381
Perusasetus

Jos on yhtään epäilystä mahdollisista varjoista, niin ajatellun asennuspaikan kuvaaminen on tosiaan kannattava tehdä ennen investoinnin tekemistä. Siitä kannattaa suunnittelussa lähteä, että tuotto romahtaa lähes kokonaan, jos paneeliston päälle sattuu puun tai rakennuksen varjo. Tiedän, että yksittäisissä paneeleissa on ohitusdiodit, mutta pessimisti ei pety.

Esimerkiksi joku action-kamera jalustalle ja ajastettuna kuvaamaan pilvettömänä päivänä suunniteltua paneeliston paikkaa aamusta iltaan, esim. 4-6 kuvaa tunnissa. Tämä kannattaa tehdä huhti-, kesä- ja syyskuussa, niin tulee huomioitua maan kallistummisen vaikutuskin saatavaan suoraan auringonvaloon.

Kevään ja syksyn tuotto on tärkeää, koska silloin sähköä tarvitaan enemmän. Kesällä usein saadaan paneelistosta enenmmän sähköä kuin itse pystytään käyttämään tai varastoimaan. Myyntitykit paukuttelevat henkseleitä näillä kesän teholukemilla, kun aurinko on korkealla ja varjot vähissä. Keväällä ja syksyllä paneelistoa varjostava haitta löytyy kauempaa, joten siksi kannattaa tämäkin huomioida.
__________________
Jukka
Vastaa lainaten
  #5  
Vanha 04.02.2022, 17:54
kenni_ kenni_ ei ole kirjautuneena
Aktiivijäsen+++
 
Rekisteröitynyt: 09.06.04
Sijainti: Suur-kangasalan kaupunki >=(
Viestit: 481
Perusasetus

Joo tiedossa kyllä varjojen vaikutus. Asennuspaikka täysin varjoton lounaan suuntainen lape. Lähinnä kiinnostaisi kokemukset myyjistä. Onnistuko asennus ja oliko tavara mitä luvattiin.
Vastaa lainaten
  #6  
Vanha 04.02.2022, 18:58
BJ-40/76 BJ-40/76 ei ole kirjautuneena
Legenda
 
Rekisteröitynyt: 11.05.09
Sijainti: Oulu
Viestit: 5.055
Perusasetus

Varjot on todellinen ongelma.


Minulla on kiinalainen halpis- paneeli venettä varten, ja se on niin herkkä varjoille, että tuntuu uskomattomalta:
paneeli on n. 45x65 cm ja pystyasennossa (testatessa) suoraa kohti aurinkoa, ei mitään varjostamassa, ja paneeeli kytketty suoraan akkuun, ilman mitään säätimiä.
Muistaakseni työnsi noin 2 Amppeeria virtaa akkuun 13,6 voltin jänniitteellä.
Ja kun varjostin paneelia luudan varrella (puolen metrin päästä paneelista) latausvirta tippui n. 30 % kun luudan varjo oli pystyssä, ja pikkuisen vähemmän, kun varjo oli vaakatasossa.
Ja kun pensas varjosti paneelia n. 1/4 nurkasta, virta oli enää 0,1-0,2 amppeeria.

Kun lähdetään suunnittelemaan aurinkosähköjärjestelmää, pitäisi ensin tiedostaa, mitä haluaa?
On eri asia tehdä järjestelmä, josta saadaan maksimi huipputeho, kuin tehdä järjestelmä, mistä saadaan käytännössä ympäri vuoden sähköä niin paljon, että esim. kiertovesipumppu toimii suurimman osan vuotta kohtuullisella akustolla ja minimaalisella agrekaatin käyttämisellä.

En tiedä, miten "hyviä" nuo nykyiset verkkoinvertterit on, osassa taitaa olla jo useampi sisääntulo eri paneeliryhmille ja/tai tuulimyllylle?

Yleensä paneelien sijoittamisessa joudutaan käyttämään olemassa olevia rakenteita, siis laittamaan paneelit esim. katolle taikka seinälle.
-> etelän puoleinen seinä, räystään alla, ei ole huono paikka paneeleille:
Vaikka ne tuottavat vain vähän sähköä, niin sähkön tuottoa tulee silloin, kun muut paneelit lumen alla....

Jos minä alkaisin rakentamaan aurinkopaneeleita omakotitalon sähköistykseen, kartottaisin nuo varjot erityisen huolellisesti, ja ryhmittelisin paneelit sellaisiin ryhmiin, että aikaisin aamulla oma ryhmä saa aurinkoa, samoin kuin myöhään illalla, ja jos joku yksittäinen varjostaja, esim. puu, niin ryhmitys niin, että puu varjostaa kerralla koko yksittäistä ryhmää, ei kokoajan useamman ryhmän yksittäisiä paneeleita.
Isot paneelit tahtoo olla suurella jännitteellä ja siten niitä ei yleensä kannata/saa kytkea kovinkaan montaa sarjaan; jos tyhjäkäyntijännite nousee yli 300? voltin, kaapelit yms. pompsahtaa hinnaltaan.
Isojen paneelien tyhjäkäyntijännite on herkästi 40-50 volttia, siis käytännössa yhdessä ryhmässä voi olla 5-7 paneelia, ja ryhmän nimellisteho on silloin suuruusluokkaa 2-3 kw ja jos halutaan esim. 10 kw nimellistehon järjestelmä, niin sehän tarkoittaa että paneeliryhmiä vois olla 4-5 kpl.
Täytyy muistaa, että näin kytkettynä invertterin syöttövirta kasvaa suureksi, ja se onkin usein rajoittava tekijä, siis että milloin voidaan pysyä 300? voltin max jännitteessä.
Ja koska paneelit on suunnattu niin, että koskaan kaikki paneelit ei ole yhtäaikaa suorassa auringonpaisteessa, niin riittää pienempi/halvempi verkkoinvertteri.
Ja verkkoinverttereissä on usein myös mahdollisuus "ylikuormittaa" invertteriä liian tehokkaalla aurinkopaneelistolla; esim. Fronius Symo 6.0-3-M WLAN 3-vaihe aurinkosähköinvertteri; nimellisteholtaan 6 kW, Max. DC-ottoteho: 12000 W.
Vastaa lainaten
  #7  
Vanha 04.02.2022, 19:51
tekniikkamies tekniikkamies ei ole kirjautuneena
Arvostettu jäsen
 
Rekisteröitynyt: 23.11.11
Sijainti: Päijät-Häme
Viestit: 3.004
Perusasetus

Venepaneeliesimerkissä ei ehkä paneelissa niitä diodeita. Vähän kuin lytistäisi puutarhaletkua.

Itsellä huonoin ominaisuus tähän saakka tekemässäni aurinkosysteemissä on ollut oman käytön alhainen osuus. Viimekesänä ollu kuitenkin aika korkea spot-hinta, joten hyvitys oli ok myöhemmälle ajankohdalle.

Toinen kehittämistä kaipaava juttu on tulisiko olla myös lumettomia talvipaneeleja. Niille sopiva tila vähän kortilla. Melko ylös suunnatut paneelit on kesällä ok. Olen kuitenkin harmissani isosta lumikasasta paneelien päällä, joten lumeentuvat poistin talveksi.

Jos jaksaisi kehittää myös vesikiertoisen puulämmityksen, sitten voisi paukutella henkseleitä. Meinaa tulla helposti epäsuhtaa kiinteistön arvon ja teknisten järjestelmien suhteen. Lämmintä käyttövettä olen tehnyt viimeajat puukiukaalla ja astianpesukoneella.

Olen yrittänyt optimoida puita, jotten itse käristyisi mutta myös valoisaa aurinkopaneelitilaa. Yhtenä jippona mulla on myös Tigo optimoijia. Ensin kannattaa huolehtia fyysisestä optimoinnista. Esim. leveä aitamainen paneelisto helppo tehdä, mutta siihen osuu helposti varjo. Omakotitalossa ei invertteriin viitsi laittaa ehkä 2 sarjaa enempää. Jännite olisi hyvä osua sille alueelle millä mppt toimii. Välillä tulee kovia ampeereja, joten jokaisella sarjalla saisi olla omat johdot invertterissä suoraan.

Keväällä ja syksyllä ilta ja aamupaneelimeininki ei toimi kauhean hyvin.

Viimeksi muokannut tekniikkamies : 04.02.2022 20:03
Vastaa lainaten
  #8  
Vanha 05.02.2022, 08:22
sisua45:n Avatar
sisua45 sisua45 ei ole kirjautuneena
Legenda
 
Rekisteröitynyt: 03.03.06
Sijainti: Treen kupeesta
Viestit: 8.326
Perusasetus

Itse aloitin maailman pelastamisen vihreällä sähköllä grillikodasta. Paneeli, säädin ja johdot maksoivat lähetyskuluineen hieman reilun satasen. Ostopaikka saksan ebay.

Kodan sisällä on auton akku. Järjestelmällä käytetään valoja kodan sisällä, radiota, ja ulkona on yksi valo liiketunnistimella. Mukava syksy pimeällä hiipiä kotaan, kun näkee mihin tallustaa. Ja sisällä voi tietysti vaikka ladata puhelinta.

Kaikki hilut mitä olen ostanut, katkasijat, johdot, valot, asennuskaljat yms ovat maksaneet tähän mennessä noin 200e. Hullulla on halvat huvit, idiootilla ilmaiset?

Nyt kun on satanut lunta, niin olen melkein joka päivä harjammut paneelin puhtaaksi. Se onnistuu hyvin kodan vierestä.

Jos mulla olis paneelit talon katolla, niin millä ne putsaisi?
Liitetiedostot
Click image for larger version

Name:	IMG_20200912_142835.jpg‎
Views:	1598
Size:	336,9 Kt
ID:	101241  
Vastaa lainaten
  #9  
Vanha 17.09.2022, 05:26
kenni_ kenni_ ei ole kirjautuneena
Aktiivijäsen+++
 
Rekisteröitynyt: 09.06.04
Sijainti: Suur-kangasalan kaupunki >=(
Viestit: 481
Perusasetus

Elokuun tuotto 1616kWh ja noin 550€. Ostosähkön jälkeen jäätiin plussalle melkein 500€. Ei taida enää koskaan tulla näin kovia kuukausituottoja. 🙄
Vastaa lainaten
  #10  
Vanha 17.09.2022, 07:26
Hessu888:n Avatar
Hessu888 Hessu888 ei ole kirjautuneena
Arvostettu jäsen
 
Rekisteröitynyt: 14.10.07
Sijainti: Finland
Viestit: 2.946
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja kenni_ Näytä viesti
Elokuun tuotto 1616kWh ja noin 550€. Ostosähkön jälkeen jäätiin plussalle melkein 500€. Ei taida enää koskaan tulla näin kovia kuukausituottoja. 🙄
Itellä tuli ilmaset elokuun sähköt ja lisäks pari sataa tilille.

Tuskin ens kesänä vastaavia sähkön hintoja nähdään. Ei ne hinnat kyl enää sinne aiemmalle 6snt tasolle palaudu. Mahtaisko 15-20snt olla uusi standardi.
__________________
An nescis, quantilla prudentia mundus regatur
Vastaa lainaten
  #11  
Vanha 17.09.2022, 12:40
BJ-40/76 BJ-40/76 ei ole kirjautuneena
Legenda
 
Rekisteröitynyt: 11.05.09
Sijainti: Oulu
Viestit: 5.055
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Hessu888 Näytä viesti
Itellä tuli ilmaset elokuun sähköt ja lisäks pari sataa tilille.

Tuskin ens kesänä vastaavia sähkön hintoja nähdään. Ei ne hinnat kyl enää sinne aiemmalle 6snt tasolle palaudu. Mahtaisko 15-20snt olla uusi standardi.
Uskon energian hinnan pyörivän keskimäärin tuolla 20+ senttiä.....
Vaihtelua tulee olemaan varman entistä enemmän.....

p.s Onkohan pörssisähkö nyt todella alle 0,3 c/kwh? vai sekoileeko vattenfall?
siis hinta n. 1/50 osa siitä, mitä vuosi sitten (en jaksa kaivaa viikonpäivää vuoden taakse)

Korjaus: vattenfall- verkkosivu sekoili; nyt esim. klo 18.00 hinta on noussut tuosta 0,29?c/kwh 17.29c/kwh siis n.1,5x vuodentakaiseen, ei 1/50 osa.

Viimeksi muokannut BJ-40/76 : 17.09.2022 18:31 Perustelu: Vattenfall- spot hinta oli päin seiniä nettisivuilla.
Vastaa lainaten
  #12  
Vanha 17.09.2022, 12:50
Palex:n Avatar
Palex Palex ei ole kirjautuneena
Arvostettu jäsen
 
Rekisteröitynyt: 04.07.05
Sijainti: Lahti
Viestit: 3.268
Perusasetus

Saa nähdä miten hintojen käy pitkässä juoksussa, mutta ei ole kyllä mitään syytä miksei hinnat palautuisi aikanaan takaisin alle kymmeneen senttiin... Jo pelkästään kaasun hinnan irrottaminen sähköstä aiheuttaisi sen.

Täytyi tehdä taas pörssisähkösoppari, kun Vattenfalin kvarttaalihinta lähti ihan lapasesta loppu vuodeksi.
__________________
-Pauli-
Vastaa lainaten
  #13  
Vanha 17.09.2022, 17:07
JiiPee JiiPee ei ole kirjautuneena
Moderator
 
Rekisteröitynyt: 13.08.03
Sijainti: Janakkala
Viestit: 6.381
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Palex Näytä viesti
Täytyi tehdä taas pörssisähkösoppari, kun Vattenfalin kvarttaalihinta lähti ihan lapasesta loppu vuodeksi.
Mitä hintaa tarjosivat?
__________________
Jukka
Vastaa lainaten
  #14  
Vanha 17.09.2022, 17:58
kenni_ kenni_ ei ole kirjautuneena
Aktiivijäsen+++
 
Rekisteröitynyt: 09.06.04
Sijainti: Suur-kangasalan kaupunki >=(
Viestit: 481
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja BJ-40/76 Näytä viesti
p.s Onkohan pörssisähkö nyt todella alle 0,3 c/kwh? vai sekoileeko vattenfall?
siis hinta n. 1/50 osa siitä, mitä vuosi sitten (en jaksa kaivaa viikonpäivää vuoden taakse)

Johan se riittää että vähän on tuulisempi päivä niin pörssissä on hinta alle 10c koko päivän.
Vastaa lainaten
  #15  
Vanha 17.09.2022, 18:46
BJ-40/76 BJ-40/76 ei ole kirjautuneena
Legenda
 
Rekisteröitynyt: 11.05.09
Sijainti: Oulu
Viestit: 5.055
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja kenni_ Näytä viesti
Johan se riittää että vähän on tuulisempi päivä niin pörssissä on hinta alle 10c koko päivän.
Katselin tämän kuun tuntihintoja, parina päivänä oli käynyt KALLEIN tunti 20-25c/kwh välillä, useampana päivänä meni 60 c/kwh rikki, ja alle 49 c/kwh päiviä ei ollut monta.

Kesällä noita alle 10c/kwh päiviä voi olla, mutta pelkäänpä, että menee pitkään, että vuorokauden keskihintakin pysyy lähempänä 20c/kwh (tai yli) kuukausitolkulla.

Mutta tuo sinun "aurinkosähkötili" elokuulta on todella hyvä!

Pitänee itsekkin alkaa suunnittelemaan tosissaan paneeleita katolle (ja seinään)
Vastaa lainaten
Vastaus


Käyttäjiä lukemassa tätä viestiketjua: 1 (0 jäsentä and 1 vierasta)
 

Pikalinkit

Samanlaisia viestiketjuja
Viestiketju Aloittaja Foorumi Vastauksia Viimeisin viesti
Kokemuksia VMP:sta HJ6085 Chit-Chat 14 31.03.2018 23:29
kokemuksia petrool Tekniikka & Jutustelu 3 15.12.2008 20:14
l-200 kokemuksia Tekniikka & Jutustelu 5 07.04.2007 06:28
KOKEMUKSIA ? Tekniikka & Jutustelu 1 22.02.2006 09:10
Kokemuksia POR-15:stä? Tapsa Tekniikka & Jutustelu 2 13.10.2005 23:08


Sivu luotu: 22:42 (GMT +2).