Offipalsta.COM  

Palaa takaisin   Offipalsta.COM > Off-Road > Tekniikka & Jutustelu

Tekniikka & Jutustelu Yleistä keskustelua maastureihin ja/tai off-roadiin liittyen

Vastaus
 
Työkalut Etsi tästä viestiketjusta Näkymä
  #1  
Vanha 09.08.2018, 20:36
lepoantti lepoantti on kirjautuneena
Veteraani+++
 
Rekisteröitynyt: 27.01.05
Sijainti: Sawo, Leppävirta
Viestit: 2.391
Perusasetus Puuhapajan peruslämpö, öljykattila vs. Ilmalämpöpumppu

Täältä kun on tottunut saamaan vuosien saatossa neuvoja kysyttäessä, hyviä ja huonoja, niin kysytään taas��

Kyseessä asiallisilla eristyksillä oleva n.12x11 ja kork. n.3.4m eli tilavuutta noin 450m3. Keväällä hallia lämmitettiin öljypoltinkäyttöisellä 40kw rakennuslämmittimellä, öisin peruslämpö oli n. 10 ja siitä sitten nosteiin tarpeen mukaan puuhalämpöön mikä milloinkin tuntui mukavalta. Ihan ok juttu mutta kuitenkin peruslämmönlähteeksi mietinnässä jotakin muuta.

Vaihtoehto 1.
Asettaa riittävän suuren ilmalämpöpumpun, sillä peruslämpö ja sitten olemassa olevalla hönkäisee työlämmön.

Vaihtoehto 2.
Hommaa jostakin toimivan öljykattilan ja paiskaa patterit seinälle, tällä samoin vain peruslämpö. Käyttövettä ei tarvitse lämmitellä, siis vain patterit. Em. paketteja saa pienellä etsinnällä erittäin sopivasti kun ihmiset etsii ilmaista energiaa maalämmöstä��

Omakohtaiset kokemukset omakotitalon lämmityksestä öljyllä, kuutiot suunnilleen samat mutta lämpötila korkeampi ja mukana käyttöveden lämmitys. Tällaisesta tiedän aika tarkasti vuosikulutuksen paljonko öljyä palaa.

Ilppeihin varsin skeptinen suhtautuminen, ja erityisesti niiden kestoon. Ja kyllä sekin epäilyttää että 3kw muuttuu esim.6kw, ja lämpöä puristuu vielä uusilla laitteilla -30 kylmällä����

Lämmitys maksaa olipa järjestelmä mikä tahansa, nyt haetaan luotettavaa ja kokonaistaloudellista vaihtoehtoa perustamiskustannukset ja huoltovapaus huomioiden.


Viimeksi muokannut lepoantti : 09.08.2018 21:26
Vastaa lainaten
  #2  
Vanha 09.08.2018, 21:59
offroadjouni:n Avatar
offroadjouni offroadjouni ei ole kirjautuneena
Super Moderator
 
Rekisteröitynyt: 10.06.02
Sijainti: Kirkkonummi
Viestit: 5.985
Perusasetus

Minä lähtisin ehdottomasti ilmalämpöpumppuun kun ei kerran ole mitään vesikiertoa valmiina. ILPien kohdalla ongelmaksi voi kuitenkin tulla tuo matala tavoitelämpö, kun ne käyttävät sisätilan lämpöä kennon sulatukseen ja jos sisälämpö on liian alhainen niin sulatus ei onnistu. Kannattaa siis katsoa että ILPissä on ylläpitolämmitys tai sitten vaan lämmön säätö riittää haluttuun 10 asteeseen.

Jos pajassa oleskellaan kuitenkin suhteellisen usein, vaikka parikin kertaa viikossa, niin nostaisin lämmön ILPillä saman tien haluttuun työskentelytasoon ja heivaisin löpötykin pois. Jos tallissa on tavaraa joka ei saa jäätyä, niin ILPin lisäksi varalla kannattaa olla vaikka sähköpatteri tai auton sisätilan lämppäri jolla saa lämpöä jos tulee kovia pakkasjaksoja.
Vastaa lainaten
  #3  
Vanha 09.08.2018, 22:46
Ippe69 Ippe69 ei ole kirjautuneena
Konkari++
 
Rekisteröitynyt: 28.10.07
Sijainti: Muonio
Viestit: 844
Perusasetus

Omaan talliin tuli ilppi, kun sattumalta sain käytetyn edullisesti. Enkä enää ihan helposti vaihtais mihinkään muuhun.
Ilppi liikuttaa ilmaa kokoajan ja samalla kuivattaa sitä. Iso etu erityisesti tallissa johon ajetaan lumisia autoja. Väittäisin perstuntumalta, että kuivattaa paremmin kuin lattialämmitys ja seinäpatterit tuollaisessa hommassa on se huonoin vaihtoehto.
Vaikka normaalisti pitäisi vain peruslämmön, niin ilpillä lämpötilan nosto onnistuu kohtalaisen nopeasti jos sää ei ole niin kylmä, että ilppi alkaisi olla rajoilla lämmitystehossa. Veikkaan, että jos ilpin laitat niin ennenpitkää luovut siitä öljypolttimesta...
Ilppi ei vie lattiatilaa kuten pannu tai rakennuslämmitin ja seinätilaakin vain vähän. Toisin kuin patterit.
Muonion korkeudella ei viimetalvena(kaan) ollut montaa päivää jolloin ilpistä olis loppunu teho. Mutta varalla kyllä pitää olla joku muukin lämmönlähde, minulla se on sähköpatteri vesipisteen vieressä.
Tallissa ei ole erillistä mittaria, joten taloudellisuudesta ei ole mitään faktaa. Mulla vaihtoehto olis ollu sähköllä lämpiävä nestekiertoinen lattialämmitys, tuo melkein väkisinki on sitä edullisempi.
Sellainen "vika" minun ilpissä on, että siitä voi valita normaalin lämmitystilan tai 10 asteen peruslämmön. Normaalitilassa alin lämpötila on 18 astetta, eli on valittava se tai 10 astetta kun mielelläni pitäisin 13-15 astetta jatkuvaa lämpöä silloin kun puuhastelen tallissa. Talossa ei ole ilppiä, mutta hyvien kokemusten vuoksi se on vakavassa harkinnassa.
Vastaa lainaten
  #4  
Vanha 10.08.2018, 06:03
2,4TD 2,4TD ei ole kirjautuneena
Konkari++
 
Rekisteröitynyt: 26.03.09
Sijainti: Pori
Viestit: 815
Perusasetus

Sulla kun hitsaaminen onnistuu niin teet itse putkipatterit seinille jos öljyyn päädyt. Lämminvesi on n.puolet kuluista mikä on lämmityksellä.
Lämpötilankaan ei tarvi tallissa olla niin kova, jos pikkusen satsaa ja hommaa vaikka käytetyn oumannin ohjaamaan niin saa ohjelmoitua yöpudotukset tai viikko-ohjelmat.
Noita maalämpöjä kehuvat,itse skeptinen, sama ilpit, sellainekin on mutta noita alan hommia 30v alkaa olla ammatiksi takana ja tietää että noita ilmaisia lounaita ei ole, noita hommanneet ihmiset kehuu valtavasti,voi oikeastaan verrata auton kulutukseen kun ihmiset kehuu miten pienellä menee.
Vastaa lainaten
  #5  
Vanha 10.08.2018, 08:05
lepoantti lepoantti on kirjautuneena
Veteraani+++
 
Rekisteröitynyt: 27.01.05
Sijainti: Sawo, Leppävirta
Viestit: 2.391
Perusasetus

Lattiatila ja patterit seinällä ei ole ongelma, ne mahtuu kyllä olemaan ilman että työskentelytila loppuu. Eri laitteiden ja trukkihyllyn vieressä on kyllä tilaa vaikka kattilalle jos ratkaisu siihen johtaa. Samoin patterilinjaston vaatima putkisto ei ole mikään ongelma jos niikseen tulee.

Kyllä ilppi on varmasti hyvä mutta sellaisen kestävyys oikeasti epäilyttää, sellaiselle ei pysty itse tekemään juuri mitään ongelmatilanteessa. Halliin oli joskus asennettu airwell ilppi tai joku tämän tapainen, tästä oli kompura hajonnut aika pian ja korjauskustannukset oli olleet sen verran suuret että laite kojottaa edelleen paikallaan korjaamattomana. Joillakin toimii vuosia ilman mitään ongelmia ja toisilla hajoaa piankin. Öljykattila on kyllä erittäin toimintavarma ja tällaiselle pystyy ti-mieskin tekemään paljon....

Kuinka nopeasti ilpillä saa nostettua lämpötilaa esim. +10->17?
Vastaa lainaten
  #6  
Vanha 10.08.2018, 10:26
2,4TD 2,4TD ei ole kirjautuneena
Konkari++
 
Rekisteröitynyt: 26.03.09
Sijainti: Pori
Viestit: 815
Perusasetus

Toi ilppi on suoraan verrannollinen ulkoilman lämpöön ja tilan kuutioihin suhteutettuna pumpun koko. Jos on työkaluja niin se sisälämpö olisi hyvä pitää siinä +16 tai enemmän ettei ala ruostumaan. Kaverin pelliverstaassa oli pellettikattila ja ksk puhaltimet +15 lämmössä alkoi kanttikoneet ym punoittaa mutta pikkuinen nosto lämmössä poisti tuon. Toki hänellä vaikutti kun tuodaan tonni tai pari kylmää pelliä sisälle.
Vastaa lainaten
  #7  
Vanha 10.08.2018, 11:15
Jyty Jyty ei ole kirjautuneena
Arvostettu jäsen
 
Rekisteröitynyt: 25.01.06
Sijainti: Joensuu
Viestit: 2.762
Perusasetus

80m2 korkeutta 4m. Lattialämmitys sähköllä, joka tosi harvoin käytössä ihan tulipalopakkasilla, jos pittää lattialla pyöriskellä. Halvin ilmalämpöpumppu normaalisti asetuksessa +10 ja työskennellessä +16. Hyvin on riittänyt. Ilmalämpöpumppu on noin naaman korkeudella ja puhallus alaspäin eli menee ajoneuvon alle. En käsitä niitä pumppujen katonraja-asennuksia, kyllä se lämpö sinne ylös osaa mennä alhaaltakin. Heikoin lenkki on nosto-ovi, jonka lattian rajassa pidän naurettavan näköisiä rättejä esim. vanhoja lakanoita yms., lattialla makoillessa kyllä huomaa niiden "tehon" vedon puutteena.
Vastaa lainaten
  #8  
Vanha 10.08.2018, 14:46
JiiPee JiiPee ei ole kirjautuneena
Moderator
 
Rekisteröitynyt: 13.08.03
Sijainti: Janakkala
Viestit: 5.773
Perusasetus

Pienemmät perus-ILPit taitaa kaikki käyttää sisältä saatavaa lämpöä sulatuksiin? Siinä voi tulla joskus ongelmia, jos sisälämpötila on kovin alhainen. Jos ei muuten, niin sulatusaika voi venyä pitkäksi.

Laitoin tallille vähän perus-pienintä isomman ILPin (n. 11kW Hitachi), joka tekee sulatuksen pysäyttämällä sisäyksikön ja pumppaamalla kylmäaineen ulkoyksikköön. Se käyttää sulattamiseen siis lähinnä ulkoyksikön kuluttamaa sähköä, jolloin sulatusteho pysyy samana olipa sisälämpötila mikä tahansa. Kun sulatus on tehty (kennon yläreunan lämpötilaa mitataan), pysähtyy kompressori ja mg-ventiili laskee kylmäaineen takaisin putkistoon. Kennon alareunan putket eivät osallistu lämmön pumppaamiseen ulkoa sisälle, joten kenno ei koskaan mene kuuraan alareunasta, eikä tarvita alareunaa kiertävää sulatuskaapeliakaan. Sulatus lämmittää kennon alareunankin.

- - - -

Sisäyksikön asentaminen ylös voi joskus olla ihan paikallaan. Jos sisäyksikön lämpötilasäätö ei ylety riittävän alhaisiin lukemiin, niin sellainen alas asennettuna pitää (tai ainakin yrittää) liian korkeaa lämpötilaa yllä. Korkeassa tilassa katonrajassa on sitten aivan turhan lämmintä, eikä se ilma sekoitu alhaalla olevan viileämmän kanssa.

Naapuri ratkaisi tällaisen korkean tilan ongelman laittamalla IV-kanavan ja siihen kanavapuhaltimen tuomaan lämmintä ilmaa katon rajasta sisäyksikön imupupuolelle.

Toki sisäyksikköä voisi huijata laittamalla sopivan vastuksen lämmittämään sen lämpöanturia tai katkaista ja jatkaa anturin johtoa sen verran, että saa anturin siirrettyä miittaamaan sinne katon rajaan. Sellainen kuitenkin vaatii hieman perehtymistä, että saa säädön toimimaan halutulla tavalla.

Sisäyksikkö ylhäällä taas pitää katonrajan lämpötilan säädettynä ja kun se laitetaan puhaltamaan alaviistoon, sekoittuu alahaalla oleva viileämpää ilmaa mukaan. Oman pumpun sisäyksikkö menee alimmillaan +17 asteeseen. Se on n. tuhannen kuution tallissa ollut aika sopiva arvo neljän metrin korkeudella, josta puhallus alaviistoon. Pään korkeudella on lämmityskaudella n. 10-13 astetta, mikä on aika sopiva työskentelylämpötila, eikä sen alle tarvitse alhaalla mennäkään. Sisäyksikkö on sellainen kanava-asennukseen tarkoitettu malli, jonka puhaltimessa riittää boforia puhaltaa lämmin ilma pitkälle.
__________________
Jukka
Vastaa lainaten
  #9  
Vanha 10.08.2018, 15:16
Tate Tate ei ole kirjautuneena
Aktiivijäsen
 
Rekisteröitynyt: 25.11.07
Sijainti: Nurmijärvi
Viestit: 167
Perusasetus

Itse kanssa harkinnut ilpin asentamista talliin, jossa nyt lämmitys sähköpattereilla. Talli on n. 100m2 ja korkeutta n. 3,5m.

Mietityttää vaan miten noi sisäyksiköt kestää kun tallissa tehdään metallitöitä: hiotaan, hitsataan jne. Siitä tulee kuitenkin paljon pölyä jne.
Vastaa lainaten
  #10  
Vanha 10.08.2018, 15:56
tapsa4x4:n Avatar
tapsa4x4 tapsa4x4 ei ole kirjautuneena
Legenda
 
Rekisteröitynyt: 26.02.03
Sijainti: lahti/hollola, Finland.
Viestit: 9.088
Perusasetus

Mulla 80neliöinen 4.2m korkea talli ja ilmakiertoinen öljykattila lämmittimen ja kaverina ollu halvin ultimaten il pumppu nyt 2011 vuodesta ja toiminu pääsääntöisesti tallin lämmittimet ja öljyllä jeesettu kovilla pakkasilla. Ni mä oon ollu tyytyväinen tohon. Sisä yksikköä täytyy muistaa välillä putsailin paineilmalla kun aivan tukossa.

Kattoon meinasin laittaa isoja tuulettimia puhaltamaan lämmintä ilmaan katon rajasta alas. Ja nyt kun oli hitolliset helteen ni oli kiva pitää hallia kylmänä ni sais tehtyä jotain
Vastaa lainaten
  #11  
Vanha 10.08.2018, 16:01
offroadjouni:n Avatar
offroadjouni offroadjouni ei ole kirjautuneena
Super Moderator
 
Rekisteröitynyt: 10.06.02
Sijainti: Kirkkonummi
Viestit: 5.985
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja lepoantti Näytä viesti
Kuinka nopeasti ilpillä saa nostettua lämpötilaa esim. +10->17?
2,4TD kirjoitti jo tarkemmin, mutta lämpötilan nosto on pääsääntöisesti kuitenkin hitaampaa verrattuna löpölämmittimiin. Nimellistehosta voi tehdä jotain arvauksia, mutta ulkolämpötilan laskiessa teho pienenee huomattavasti. ILPeissä taitaa kaikissa kuitenkin olla ajastustoiminta, jolla pystyy laittamaan pyynnin ylemmäs esim. arkisin klo 17-22 ja viikonloppuisin 9-22 tai mitkä omat talliajat onkaan. Jos eristykset rakennuksessa on kohdallaan niin harkitsisin kuitenkin pitämään lämpöä tasaisena.

ILPeissä on suodattimet jotka varmasti menee tukkoon tallioloissa nopeammin kuin asunnoissa, joten niitä pitää muistaa imuroida tai puhaltaa puhtaaksi. En ole itseasiassa tutkinut että onko laakerit suodatetulla puolella vai onko ne suoraan tallipölyssä, joten en tiedä niiden kulumisesta.
Vastaa lainaten
  #12  
Vanha 10.08.2018, 16:07
lepoantti lepoantti on kirjautuneena
Veteraani+++
 
Rekisteröitynyt: 27.01.05
Sijainti: Sawo, Leppävirta
Viestit: 2.391
Perusasetus

Näiden ilppien kanssa keskustelu meinaa olla hankalaa, sellaista neutraalia mielipidettä saati tietoa vaikea saada. Ne joilla toimii ja on pelannut vuosia niin suhtautuminen liki hurmoksellista, velat on muuttuneet saataviksi ja sähkömittari pyörii väärinpäin. Sitten on toinen ääripää joiden ilppi on tuutannut varattua ja sen myötä kaikki ovat sysi paskoja.

Ajatuksena äärimäisen houkuttava ihmismielelle että 1kw=3 tai jopa enemän... Tämä siis esimerkkinä.
Vastaa lainaten
  #13  
Vanha 10.08.2018, 16:36
Jyty Jyty ei ole kirjautuneena
Arvostettu jäsen
 
Rekisteröitynyt: 25.01.06
Sijainti: Joensuu
Viestit: 2.762
Perusasetus

Eristys on kuitenkin tärkein koko tivolissa. Mulla tuossa torpassa ollut koko kuuman kesän 20-22 astetta, en oo jäähdyttäny, pitäny ovia auki turhaan. Ehkä tärkeää myös: ei oo yhtään ikkunaa talvella hukkaamassa lämpöä ja kesällä auringon lämpöä sisälle keräämässä. Upsista onhan siinä heikoimmassa lenkissä 3 muoviaukkoa, mutta onneksi auringolta suojassa.
Pumpun sisäyksikön päällä on hylly, joka vähentää tukkeutumista, kun osa pölyistä jää siihen hyllylle. Miten se alhaalla oleva laite voi lämmittää turhaan vs. ylhäällä oleva? Mie en ainakaan katon rajassa useinkaan oleskele vaan ihan lattialla. Jos termari haistelee sitä väkisinkin kuumempaa katonrajaa ja katkoo sen mukaan tehojaan on alhaalla kylmä? Lattialämmityksenkin lämpö loppupelissä sinne kattoon katoaa. Pitäiskö senkin termari panna sinne yläilmoihin? Vittumaisesti voisin kysyä, että pittääkö se lattia nostaa sinne kattoon, että ymmärtää oikein lämmittää?

Viimeksi muokannut Jyty : 10.08.2018 16:39
Vastaa lainaten
  #14  
Vanha 10.08.2018, 16:59
petroman petroman ei ole kirjautuneena
Veteraani
 
Rekisteröitynyt: 06.07.09
Sijainti: askola
Viestit: 1.072
Perusasetus

Kannattaa harkita myös polartherm:n lämmittimiä.
Yhdessä hallissa kyseinen öljyä polttava, puhaltimella varustettu lämppäri, niin eipä ihmeitä syö öljyä. Thermostaatilla ohjattu. Ja jos haluaa äkkilämpöä, niin sitä tulee.
Kierrättää hyvin ilmaa. Palokaasut tietty menee ulos peltihormia pitkin...
Vastaa lainaten
  #15  
Vanha 10.08.2018, 17:58
JiiPee JiiPee ei ole kirjautuneena
Moderator
 
Rekisteröitynyt: 13.08.03
Sijainti: Janakkala
Viestit: 5.773
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jyty Näytä viesti
Miten se alhaalla oleva laite voi lämmittää turhaan vs. ylhäällä oleva? Mie en ainakaan katon rajassa useinkaan oleskele vaan ihan lattialla. Jos termari haistelee sitä väkisinkin kuumempaa katonrajaa ja katkoo sen mukaan tehojaan on alhaalla kylmä?
Jos luit mitä kirjoitin, niin kerroin tilanteesta, jossa sisäyksikön lämpötilasäätö ei ylety riittävän alhaiseen arvoon. Jos siis pään korkeudella pöhisee lämmitin, joka pitää siinä vaikkapa +17 astetta, niin se on ainakin omaan makuun liian lämmin sekalaisiin tallihommiin. Silloin korkeammassa tilassa on katon rajassa pitkälti yli 20 astetta, joka on turhaan lämmittämistä, koska lämpövuoto rakennuksen yläpohjasta on yleensä suurin (jos ei ole suuria ikkunapintoja). Lämmin ilma kerrostuu, jos ei ole kunnon sekoittavaa puhallusta.

Jos sitten laitetaankin se +17 tuottava lämmitin ylemmäs, niin siellä katon rajassa ei ole +24, vaan vähemmän. Energiaa säästyy ja alhaalla on viilemäpi. ILPin säätimellä saa laitettua sellaisen lämpötilan, että alhaallakin on hyvä. Kunnon puhallus alaviistoon, niin ilma sekoittuu ja lämmön kerrostuminen vähenee. Jotkut laittavat korkeampii tiloihin vispilämallin tuulettimia kattoon sekoittamaan ilmaa ihan samasta syystä, ettei katonrajan ja hartiakorkeuden lämpötilaero olisi turhaan niin suuri.

Olen kokeillut tämän omalla ILPillä, jossa saa termostaatin toimimaan joko sisäyksikön tai ohjauspaneelin mittaamalla lämpötilalla. Jos noin 180cm lattiasta olevan ohjauspaneelin laittaa säätämään lämpötilaa, tekee pumppu täysillä töitä pitkät ajat ja katon rajassa on +25 astetta, koska sinne ylös se lämmin ilma kohoaa, kuten totesitkin. Tätä sanotaan kerrostumiseksi. Jos laitan ohjauksen tapahtumaan sisäyksikön lämpöanturilla, joka on siellä ylhäällä, niin siellä on +17...+18 ja alhaalla pään korkeudella on +10...+13 pakkasista riippuen. Minulle se ainakin on ollut sopiva lämpötila ja katon rajassa ei ole tarpeettoman (tuhlaavan) kuuma.

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jyty Näytä viesti
Lattialämmityksenkin lämpö loppupelissä sinne kattoon katoaa. Pitäiskö senkin termari panna sinne yläilmoihin? Vittumaisesti voisin kysyä, että pittääkö se lattia nostaa sinne kattoon, että ymmärtää oikein lämmittää?
Ihan ilman mitään v-tuiluja on pakko kysyä, onko oikeasti käytännön kokemusta ja mittaustietoa lattialämmityksestä? Kun iso lattiapinta toimii tilan lämmittimenä, on lämpöä luovuttava pinta-ala niin suuri, että tarvittava lämmittävän pinnan lämpötila jää alhaiseksi. Lattialämmityksessä lämpötilaero lattian ja ilman välillä on hyvin pieni verrattuna johonkin patteri- tai ILP-lämmitykseen, joissa lämmittimen lämpötila on huomattavasti korkeampi kuin ympäröivän ilman. Pieni lämpötilaero lämmittävän pinnan ja ilman välillä tarkoittaa samalla pientä kerrostumista. Lämpötilaero puoli metriä lattiasta ja puoli metriä katosta mitattuna ei normaalisti ole paljonkaan, ellei tila ole huomattavan korkea tai rakennuksen eristys tavallista heikompi.
__________________
Jukka
Vastaa lainaten
  #16  
Vanha 10.08.2018, 18:02
2,4TD 2,4TD ei ole kirjautuneena
Konkari++
 
Rekisteröitynyt: 26.03.09
Sijainti: Pori
Viestit: 815
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja lepoantti Näytä viesti
Näiden ilppien kanssa keskustelu meinaa olla hankalaa, sellaista neutraalia mielipidettä saati tietoa vaikea saada. Ne joilla toimii ja on pelannut vuosia niin suhtautuminen liki hurmoksellista, velat on muuttuneet saataviksi ja sähkömittari pyörii väärinpäin. Sitten on toinen ääripää joiden ilppi on tuutannut varattua ja sen myötä kaikki ovat sysi paskoja.

Ajatuksena äärimäisen houkuttava ihmismielelle että 1kw=3 tai jopa enemän... Tämä siis esimerkkinä.
Jep,ja sama maalämmön suhteen, parin ekan vuoden jälkeen se alkaa tuottamaan rahaa
Meillä on 10v ollut ilp, haista veen kampe asuntoon, keväällä ja syksyllä auttaa kosteutta poistamaan ja pitää ylläpitolämmön. Toki asunnossa on noita kulmia / huoneita ja se ilman leviäminen on huonompaa kuin tallissa. Talvella taas kun on pakkasjaksoja niin on ollut pois päältä meillä.
Maalämpöäkin joskus meinasin ja soittelin noihin firmoihin, 30v ammatikseni alan hommissa ja sanoin että eivät pidä myyntipuhetta vaan keskustellaan reaalipohjalta ja katsotaan tuleeko kaupat. Nykyisellä energiakulun hinnalla ei koskaan maksa maaläpö itseään mulla takaisin.
Vastaa lainaten
  #17  
Vanha 10.08.2018, 19:25
fournier fournier ei ole kirjautuneena
Jäsen
 
Rekisteröitynyt: 03.07.16
Sijainti: joroinen
Viestit: 36
Perusasetus

Talli 110m2,korkeus 4,2m. Lattialämmitys vesikiertoinen öljykattilalla. Lisäksi vesikiertopuhallin kun tarvitsee enemmän lämpöä. Peruslämpö karvan alle 10 astetta. Öljynkulutus noin 500l/v. Olen tosi tyytyväinen ollut, talli lämpöisem tuntuinen vaikka peruslämpö noinkin alhainen. Järjestelmässä kiertää glykoli.
Vastaa lainaten
  #18  
Vanha 10.08.2018, 19:47
petroman petroman ei ole kirjautuneena
Veteraani
 
Rekisteröitynyt: 06.07.09
Sijainti: askola
Viestit: 1.072
Perusasetus

Tuossa polarthermissä vielä sekin puoli, että voi lyödä vaikka kylmäksi tilan halutessaan. Ei mitään jäätyvää itse laitteessa.
Vastaa lainaten
  #19  
Vanha 10.08.2018, 22:12
BJ-40/76 BJ-40/76 ei ole kirjautuneena
Sankari
 
Rekisteröitynyt: 11.05.09
Sijainti: Oulu
Viestit: 4.467
Perusasetus Ilmalämpöpumpuista kokemusta 10v talon ja tallin lämmittämiseen.

Oulussa ei ole oikein kunnon pakkasia juuri koskaan, verrattuna n. 100 km itäänpäin.
Toki täälläkin on usein sitä -30---35 pakkasia.

Ostin pumput, siis ultimatemarketin 13 pro basic:t muistaakseni 2007.
Tässä pumpussa ei ole mitään ylimääräistä, siis esim. ylläpitolämpö puuttuu, säätöväli alkaa 16 asteesta. ja kyseessä on ns. on/off pumppu, siis ei mitään invertteriä.
Pumput maksoi kaiikkineen, siis myös alipainepumppu mittareineen tuli mukaan, 1000e kotipihaan tuotuna.

Autotalliin tuo 16 astetta on ilman muuta liikaa, joten virittelin vaihtokytkimen ja vastuksen tuolle anturille: toisessa asennossa alkuperäinen säätöalue, ja toisessa vähennettynä 10 asteella, siis alue alkaa +6 asteesta.
Tuon virittelyn seurauksena ulko yksikkö jäätyy joka talvi, joskus useamman kerran kuukaudessa, pahin keli on räntäsateet, toki jäätyy myös kovallapakkasella.
Sulatan ulkoyksikön siten, että 9 kw sähkölämmittimellä autotalliin lämpöä, ulkoyksikkö pressukääreeseen, ja jäähdyttämään tallia +6 asteeseen; taikka vaihtoehtoisesti laitan auton sisätilan lämmittimen tuonne pressukäärön sisään sulattamaan tuon ulkoyksikön.
Jos nyt olisin asentamassa noin yksinkertaisia laitteita, niin laittaisin ulkoyksikön puhaltimelle erillisen kytkimen, jolla sen saisi sammutettua manuaalisen sulatuksen aikana.
Nyt talo menossa purkuun, ja uuteen tulee maalämpöja vesitakka; ja autotalli taitaa tulevaisuudessa lämmitä myös maalämmöllä.....

Noissa lämpöpumpuissa, olipa kyse sitten ilmasta-ilmaan (ilp), ilmasta-veteen (vilp) taikka maasta veteen (mlp), niin hyötysuhte paranee, mitä pienempi on tarvittava lämpötilaero on.

Ja kaikki tietää, että lämmitystä tarvitaan sitä enemmän, mitä kylmempää on.
Maalämmössä, varsinkin porakaivossa, lämpotila heittelee vuodenaikojen mukaan vain muutaman asteen, keskiarvo varmaan pikkasen plussalla, siis esim. +1c

En jaksa alkaa kaivamaan faktaa, mutta ero on suuruusluokkaa seuraava: (toki vaikuttaa se, onko 300e paketti, vai 30 000 euron, rahalla saa ja hevosella pääsee; siis saa parempaa tekniikkaa)
Ja kyse on minun hämäristä mielikuvista, toki olen opiskellut/tutkinut tuota kylmätekniikkaa jo jonkin aikaa, siis ei kannata vetää herneitä, jos esim. hyötysuhteessa on reilukin virhe.

Siis haasteellisin on juurikin tuo Ilmasta veteen (vilp) ja vanhassa patterilämmitteisessä talossa: patteriveden pitää olla käytännössä jopa 65c, kun ulkona on kova pakkanen; esim. pyöreinä lukuina -35 astetta: siis lämpötilaero 100 c astetta.
tällöin hyötysuhde on käytännössä yksi, ja sekin sen ansiosta, että vilp:ssä on vastaavat lämmitysvastukset, kun normaalissa lämminvesivaraajassa. siis lämpö tulee suoraa sähkövastuksista.
Toki esim. syksyllä, kun ulkoilma on +10c ja ilmankosteus 100% JA ei tarvita kuin 20 asteista vettä, niin hyötysuhde voi olla todella suuri, esim. 6? Mutta silloin tarvitaan lämmitystä todella vähän, esim. 1kwh/vrk; niin säästö olisi 10 hyötysuhteella n. o,1 euroa/vrk.

Paras on maalämpöpumppu (mlp) yhdistettynä vesikiertoiseen lattialämmitykseen:
Lämpötilaero on suuruusluokkaa 30 c astetta tulipalopakkasilla, siis jos ulkona on -35 astetta pakkasta, niin kalliokaivon neste on nollassa, ja lattialämmitys tarvii n. +30 asteista vettä.
Tällöin hyötysuhde on usein suuruusluokkaa 5. (ja mitä enemmän on pakkasta, sitä enemmän tarvitaan lämpöenergiaa)

Ja vielä tuohon minun autotallin ultimaten ilp:iin: niin uskomattomalta kuin se kuulostaa; vielä -20 astetta pakkasessa sen hyötysuhde on 2, taikka pikkasen yli, kun sisälämpötila on n. 6-10 astetta!
Siis pumppu ottaa silloin pikkasen vajaa 700w ja että pumppu sammutettuna saa saman lämpötilan, pitää olla auton sisätilan lämmittimiä kaksi; ja ne ottaa saman mittarin mukaan 1400-1600 w.
Toki mittaukset on tehty halvalla schuko-pirtotulppa/rasia mittarilla, olikohan joku 30e tarjous taannoin.
Tuota mittaria vertailin paikallisen sähkölaitoksen mittariin; siis mitä lainataan asiakkaille, niin näytti muutaman prosentin tarkkuudella samaa, ja molemmat osasi laskea tehokertoimet. (nippu loistevalaisimen loistehon komp. kondensaattoreita, virta reilu amppeeri, tehoa reilu 10 w, ja sama tyhjäkäyvällä sähkömoottorilla)

Ja sitten tuo kuivatus: kosteus pitää saada hallista ulos, tavalla taikka toisella.
Ja jos hallissa on lämmitin, joka käyttää jotain polttoainetta, esim. nestekaasu, diesel; ja siitä ei ole "savupiippua/pakoputkea" ulos, niin se toimii ilmankostuttimena! siis jokainen gramma, joka poltetaan huoneilmassa, lisää vettä tilaan kosteiden pakokaasujen muodossa.
Vastaa lainaten
  #20  
Vanha 11.08.2018, 00:18
RIPAX RIPAX ei ole kirjautuneena
Veteraani++
 
Rekisteröitynyt: 24.04.09
Sijainti: vihti
Viestit: 2.063
Perusasetus ilp ilman hurmosta.

Taidan ilppiin kallistua itekki,meillä on ollu tölliä lämmittämässä ilp ja kWh mittarin perusteella 30-40% sähkön kulutus pieneni ilpin hankinnan myötä,ja ennen lämpöä lykättiin sähköpattereilla. Tölli on n.80 neliöö ja normaalia korkeampi kun on harjalle asti auki. Takka on myös ja käytetään ahkerasti ja sauna kerran viikossa ja puilla. Se ilp toimii hyvänä lisänä muille lämmön lähteille koska se haistelee sisäyksikön naamassa olevalla anturilla(laser) ja puhaltaa sinne lämpöä missä on kylmä ja lämmittämätöntä sinne missä on kuumaa,ilma sekoittuu hyvin. Se anturi ei siis haistele lämpöä kuten kainaloon laitettava kuumemittari vaan on laser tyyppinen ja haistelee monen metrin päästä ja olikohan yhdeksästä vai useammasta kohtaa,ja softan pätkän ohjaamana sit hönkäilee niin et sais kuumat ja kylmät sotkettua,pömpelin puhallin ei tosin pysty puhaltamaan itsensä yläpuolelle joten yläkertaan sekoitusvaikutus ei oikein yllä,lämpöä on yläkerran takanurkassa joku pari astetta enemmän talvella ja kesällä. Pömpelistä kauimpana on makuuhuone ja sen takanurkassa käytetään kovilla pakkasilla patteria lisänä,toki kylppärissä on lattialämmitys. Normaalisti pattereita ei tarvita. Kesällä ilp poistaa hyvin kosteutta,mikään muu ei oikein poista. Omaa ateljeetani(autotalli)n.40m2 lämmitän 500W koiran koppi patterilla ja lämpö on n.5 astetta,kovilla pakkasilla joutuu laittaa toisen patterin. Asennus lämpöön pääsee sähköpuhaltimella 3kW noin puolessa tunnissa,ongelma on talvisin kun ajaa lumisen auton sisälle,silloin on kosteutta ihan vitusti ja joutuu pitää ilmanvaihtoa suurella kun muuten ruostuu. Tällöin menee sähköä paljon,nykyään on kaasulämppäri joka on toki tehokas mutta vaatii ilmanvaihtoa koska tuottaa kosteutta,maalaus hommissa ei kosania voi käyttää. Noin yleensä sanoisin et se ilp on paras,ei se lämpö ilmaiseksi tuu silläkään mut muuten sopiva. Nykyäänhän ei alle 100 neliön taloon laiteta maaämpöä kun ei kannata,trendi on nyt "ilmasta veteen" tyyppiset eli vesikierto lattia lämmitys joka ottaa kuumat ilmalämpöpumpusta. Löpön huono puoli on hinta,halvin se ei ainkaan ole,halvin on useinkin klapi tai pelletti ne ei vaan oo kovin käteviä tai helppoja. Sähkökin on kallista ja kaukolämpöö ei oo, joten ilp on loppujen lopuksi paras,siihen isolöpö tai kaasu poltin avuksi jos tarvii äkkiä lämpöä nostaa. Jos nyt rakentaisin isomman tallin ni varaisin kopperon kattilaa ja varaajaa varten,siihen klapikattila,sen lisäksi tavallinen ilp jolla pidettäs nimellislämpö ja ilman kuivatus tarvittaessa. jos halvalla sais ni kombikattila jossa vois polttaa puuta tai jäteöljyä. Jostain ST1 tai jonku sivuillahan oli paljon tietoo paljonko lämmön tuottaminen milläki maksaa ja LVI insinöörin ku löydät jostain uhriksi niin nehän nehän ynnäilee näitä ihan työkseen,itsekin sain konsultaatiota edm. ammatin harjoittajalta.
__________________
Kaikki mikä on paskaa,on perseestä.
Vastaa lainaten
  #21  
Vanha 11.08.2018, 06:52
Jyty Jyty ei ole kirjautuneena
Arvostettu jäsen
 
Rekisteröitynyt: 25.01.06
Sijainti: Joensuu
Viestit: 2.762
Perusasetus

Kokemuksia lattialämmöstä.
1. Vesikiertoinen kaukolämmöllä 2 kerroksinen talo. Teinköhän liian paksun laatan, kun reagoi liian hitaasti ulkolämpötilan vaihteluihin. Ei ollu viihtyisää asumista, tosin ohjaukset ei ollu nykytasoa.
2. Vesikiertoinen maalämpöpumpulla. Samoja vaivoja kuin edellä. Onneksi lämmönjakohuone oli tallirakennuksessa äänekkyytensä takia. Porakaivo oli 90m syvä ja osui vesisuoneen, joten hyötysuhteen luulisi olleen hyvän.
3. Nykyinen asunto yösähköllä lattia ja lisänä 2 lämpöpumppua, 245m2 talo ja 80m2 talli lattialämpö (käytössä vain tosi pakkasilla, jos pittää lattialla makkailla) ja pumppu. 2017 sähkö maksoi n.250€/kk ja poltin 5-10m3 halkoja. Keskellä taloa on 3 tonnia vuolukiveä, jota on "pakko" lämmittää tai se alkaa jäähdyttämään torppaa. Antaahan se miellyttävää lämpöä. Näillä kuluilla menis aika kauan esim. maalämmön kuoletuksessa.

Mittailutuloksia ei ole esittää, lämmityksen peruste on ollu asuinmukavuus eikä luvut.

Lämpöpumpun asennuskorkeus on mielestäni oltava mahdollisimman alhaalla. Miksi veisin sen yläilmoihin, kun lämpöä alhaalla tarvitaan? Jos se "kuumuus" siellä ylhäällä askarruttaa, pittää puhallella sitä alas tai viedä sinne termostaatti jolloin saa varmasti "väärän" lämpötilan alas.

Tallissa on hyvät eristeet. Esim. katto 6cm pelti-villa-pelti janka päällä 30cm puhallusvillaa ja ei kiinnosta jahkailut mahdollisista kastepisteistä, joita ei oo pellin yläpintaan ilmestyny.

Viimeksi muokannut Jyty : 11.08.2018 07:01
Vastaa lainaten
  #22  
Vanha 11.08.2018, 07:29
2,4TD 2,4TD ei ole kirjautuneena
Konkari++
 
Rekisteröitynyt: 26.03.09
Sijainti: Pori
Viestit: 815
Perusasetus

Siis lattialämpöhän on parhain ja mukavin lämmitysmuoto, antaa tasaisimman lämmön.Toki jo on teeseitse ja senkin onnistuu pilaamaan ,on toki asia eri.
Kovin vähän kerrotaan miten paljon noissa vilp ja mlp on ollut kortti/kärkivikoja tai kompuravikoja.
Vilp saa leutona talvena hyvän hyötysuhteen, tarvii silti huippuaikoihin kaverin esim takka auttamaan.
Mlp on suht äänetön, ei tarvi huippuaikoina sitä kaveria. Kaivon poraaminen kallis jos ei kallio ole lähellä, 180m reikiä poranneet kun kuuntelee.
Noissa toki se pumpun mitoitus pitää olla riittävä, on ollut kohdalla sellaisia kun on myyty liian pieni pumppu eikä tuotto riitä, käyttää sähköä silloin.
Noita vuosikuluja sinänsä hankala vertailla, rakennusvuosi ja asunnon malli vaikuttaa paljon,myös asujien määrä (sekä ikä) ja käyttöveden kulutus, meillä 205 neliöö yhdessä tasossaja 6-7hlö kun käyttää vettä (250mottia/v) ja vuodessa on kulut siinä 1700-1800 eur. Kämppä rakennettu -62.
En ole ajatellutkaan vaihtaa lämmitysmuotoa, tai mahtuisikohan se raha jonnekkin minkä maalämpö tuottaisi vuositasolla?
Vastaa lainaten
  #23  
Vanha 11.08.2018, 07:41
2,4TD 2,4TD ei ole kirjautuneena
Konkari++
 
Rekisteröitynyt: 26.03.09
Sijainti: Pori
Viestit: 815
Perusasetus

BJ 40/60 on hajulla , ei puututa pikkuseikkoihin. Pattereilämmitykseen vaan moni ajaa turhan kuumaa vettä ja kierrättää kovaa vauhtia, säteilylämmitin niin se patterin koko vaikuttaa paljon.
Lattialämmitys on muuttunut vuosien varrella, nykyään 37 ast vettä ajetaan max
kun ennen noita oli vielä käyttövestä ja ajettiin jatkuvasti 60 ast vettä.
Noissa kun laskee kokonaishinnan vielä mitä mikäkin maksaa, siihen halvimman kanssa erotus ja montako vuotta on takaisinmaksuaika saa hyvän harkintapohjan.
Noita ultimaten pumppuja täällä alan liike kieltäytyy asentamasta, pari aikoinaan laittoivat ja pelkkiä murheita vaikka netissä ei muuta eroa ole kuin eri kuoret vs kalliimmat.
Eli vertailupohjaksi pitää otta ns laadukkaat kamppeet, noihin pumppuihin pitää laskea joku huoltomaksu koska noita on jouduttu korjailemaan sen verran.
Maalämpö ei kovasti paljoa 20 000eur heitä,pumppu,kaivo+asennus.
Vastaa lainaten
  #24  
Vanha 11.08.2018, 08:03
lepoantti lepoantti on kirjautuneena
Veteraani+++
 
Rekisteröitynyt: 27.01.05
Sijainti: Sawo, Leppävirta
Viestit: 2.391
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja fournier Näytä viesti
Talli 110m2,korkeus 4,2m. Lattialämmitys vesikiertoinen öljykattilalla. Lisäksi vesikiertopuhallin kun tarvitsee enemmän lämpöä. Peruslämpö karvan alle 10 astetta. Öljynkulutus noin 500l/v. Olen tosi tyytyväinen ollut, talli lämpöisem tuntuinen vaikka peruslämpö noinkin alhainen. Järjestelmässä kiertää glykoli.
Tässä hyvä konkreettinen esimerkki. Kyllä lattialämmitysputkisto olis kova juttu mutta en lähde roilottamaan 130m2 lattiaa ja tai toisaalta tekmään uutta pintavalua, vaikka lattialämmitys on aivan loistava tallissa.

Jatketaan vaan keskustelua, tunteisiin ei kannata antaa tällaisen aiheen alkaa menemään vaikka tietäisikin kaikesta kaiken ja joku esittää erilaisen näkemyksen.

Puunpolttaminen olisi hieno ja terapeuttinen asia, sitä saisimme pojan kanssa molemmat työpaikoiltamme ihan hyviä määriä. Siinä on vaan se että mihin varata lämpö ja kuka lämmittää yöllä jolloin pakkanen on usein kireimmillään. Kun ei ole kivitalo niin lämpöä ei paljon varaudu rakenteisiin.

Ilppi on varmasti hyvä, mutta kaikesta huolimatta tekniikan herkkyys epäilyttää. No, elämä on täynnä valintoja ja kaikki maksaa
Vastaa lainaten
  #25  
Vanha 11.08.2018, 08:42
jmk jmk ei ole kirjautuneena
Konkari+++
 
Rekisteröitynyt: 08.11.15
Sijainti: Miehikkälä
Viestit: 871
Perusasetus

Jos puuta on tarjolla niin Airhot ilmalämmitin
Vastaa lainaten
Vastaus


Käyttäjiä lukemassa tätä viestiketjua: 1 (0 jäsentä and 1 vierasta)
 
Työkalut Etsi tästä viestiketjusta
Etsi tästä viestiketjusta:

Tarkennettu haku
Näkymä

Pikalinkit

Samanlaisia viestiketjuja
Viestiketju Aloittaja Foorumi Vastauksia Viimeisin viesti
ilmalämpöpumppu ???? mettäsika Chit-Chat 190 29.09.2015 20:49
Myydään / Vaihdetaan Ilmalämpöpumppu Holsethx55 O/M/V Muut 4 07.08.2015 10:13
Ostettu Öljykattila ja vermeet caltsu O/M/V Muut 0 28.10.2012 11:04
Myyty ANNETTU Jäspi öljykattila & tulisydän poltin liippari O/M/V Muut 2 03.11.2011 20:31
Myydään öljykattila,poltin ja säiliö j O/M/V Muut 3 05.08.2008 09:10


Sivu luotu: 07:53 (GMT +2).