Näytä yksittäinen viesti
  #32  
Vanha 02.03.2017, 18:09
tekniikkamies tekniikkamies on kirjautuneena
Arvostettu jäsen
 
Rekisteröitynyt: 23.11.11
Sijainti: Päijät-Häme
Viestit: 2.954
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Porvoon Hilma Näytä viesti
Virkamiehistä liikku monenlaisia "totuuksia".

Oikea virkamies on toiminnaltaan vahvasti sidottu vallitsevaan lainsäädäntöön ja joutuu toimimaan lainsäätäjän tarkoittamalla tavalla. Sooloilu ei ole mahdollista, silä virkamiehen on noudatettava lakia. Erityisen tarkkaa tämä on lainsäädännön valmisteluun osallistuvien virkamiesten osalta.

En siis käyttäisi virkamies-nimitystä henkilöistä, jotka politikoivat virka-aikana. Niitä kutsutaan poliitikoiksi ja ne on ihan eri muotista kotoisin.
Mielestäni virkamies ja politiikka kytkeytyvät toisiinsa, joskin on mahdollista myös, että politiikka on kaukana. Esimerkiksi tuomareista on ajateltu, että olisi syytä olla varsin riippumattomia.

Kunnassa monessa virassa ollaan lähellä asiakkaita ja lähellä poliitikkoja. Lautakunnassa tai kunnanhallituksessa jokainen esittelijä on riippuvainen siitä, että poliitikot hyväksyy esitykset ja pitää ainakin tuntea aika hyvin miten poliitikot ajattelee.

Kaikki virkamiehet eivät ole hallintovirkamiehiä vaan vaikka opettajia ja lääkäreitä, joskin kunnassa on puhuttu viranhaltijoista johtuen Wikipedian mukaan:
"Valtion viroissa olevia henkilöitä kutsutaan virkamiehiksi valtion virkamieslain mukaan. Kuntien viroissa toimivia henkilöitä kutsutaan viranhaltijoiksi kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain mukaisesti."

Eli virkamies ei ole ainakaan työsopimussuhteinen.

Luottamushenkilöllä taas on olevinaan myös virkavastuuta rikoslain näkökulmasta:
http://www.kunnat.net/fi/asiantuntij...t/default.aspx

Jännä tapaushan on vaikka pormestari, jossa kyllä vahvasti sekoittuu politiikka ja virkamies, mutta sekoittuu se tavallisessa kunnanjohtajassakin.
Vastaa lainaten