PDA

View Full Version : Asiaa maalauksesta


solihull
22.09.2013, 08:14
Tervehdys!
Enpä oikein netin syövereistä löytänyt asiaa enkä viestiketjua automaalauksesta ja eri ongelmista, joten voisko olla jopa asiaa pitää ketjua yllä kun takuulla jokainen diy-automaalari painii kaikenlaisten ongelmien kanssa liki jokaisella maalauskerralla. Itse ainakin olen monesti vannottanut että maalattavat autot tulevat olemaan sellaisia että voi maalata teollisuusmaaleilla eikä jälkikään ole tärkeä, epäonnistumisia tulee nimittäin liki aina...ja v-käyrä on maalauksen lopussa korkealla.

Kuitenkin taas pitäisi maalata vähän parempaa jälkeä vaihteeksi.

Murheena on lähinnä epätasainen ruiskun viuhka. Vaikka maali on liki ohjeen mukaan ohennettu niin yläkannusta tuleva sumu on lievästi pulssimaista eikä tasaista pintaa tunnu saavan millään. Ruiskukin on ihan laadukas ja todella puhdas. Paineensäädin on kahvassa, joten painekaan ei pitäisi heitellä Mistä ongelma mahtaa saada alkunsa?

Liikaa painetta ja liian sakea viskositeetti?
Ruisku saa jostakin ilmaa (neulan juuresta?)

Nyt pitäisi lakata, eikä ole oikein motivaatiota pilata sitä vaihetta kun se on muutenkin kyllin vaikeaa tämmöselle maalinvaluttajalle.

TT

-Captain-
22.09.2013, 12:15
mikä ruisku? kompuran koko? letkun paksuus? vedenerottimen toiminta? paineen määrä?
ja ruiskun säädöt kohdallaan, itel tulee säädettyy maalauksen eri kerrosten välil mm.harson paksuuttaa ja viuhkaa mut ei oo tommosii ongelmii viel ollu.

-JoNe-
23.09.2013, 22:02
vaihtoehtoja ovat seuraavat:
-ilmasuutin löysällä
-värisuutin löysällä
-tai sit ilmanjakorengas viottunut(löytyy värisuuttimen takaa)

ilma ja värisuutin pitää olla tiukasti kiinni. kaikki em. asiat voi tehdä myös sen että väri kuplii säiliössä.

kokeile ensin kiristää se värisuutin ja ilmasuutin.

_Jape_
24.09.2013, 02:44
oiskohan se vaa että et oo tarpeeks ohentanu sitä maalia.

Nerd-O
24.09.2013, 07:18
Tosi äijä maalaa telalla. Cruiseri tuli muinoin maalattua telalla. Melko karseen näköinen tuli. Ois toiseen kertaan pitänyt maalaa. En jaksanut. Caddyn kanssa maalasin telalla. Se oli alunperin jo niin sekasikiö eri maalivariaatioineen. Ostin Motonetin punaista panssarimaalia ja sitä suhasin pellin päälle. Tuli tosi hieno. Muutaman metrin päästä näytti hyvälle. Läheltä kun katselit niin olihan siellä valumia siellä täällä. Vedin vähän reilummalla kädellä maalia siihen. Oisko mennyt tunti pari aikaa kun hion pellit koneella karheaksi (mitään ruostetta jaksanut fixaa kun purkissa luki että voi maalaa ruosteen päälle :) ), teippasin listat ja sutasin maalit päälle. Yön se sai tallissa kuivua ja kovaa ajoa seuraavana päivänä.

bluevan
24.09.2013, 10:05
Jos ruisku sylkee maalia pulssittain niin yleensä silloin on joku löysällä ja ilmavuoto.
Monessa mallissa neulan kahvaosan rungon läpiviennissä on pitkulainen muoviholkki mikä kuuluu kiristää juuri sopivaan tiukkuuteen juntturamutterilla ja jos hiukankin löysässä niin tykyttää. Liika kiristys taas aiheuttaa neulan tahmaamisen. Itse uusin noin 10 käyttökerran jälkeen/välein tuon muoviholkin niin eipähän tarvii tapella sen kanssa.

Danlig
24.09.2013, 11:11
Ja on vielä sellanen jotta pistoolin suodatin voi olla tukkoinen tai jos ja kun on säiliön pohjalla suodatin niin jos se on tukkoinen nii se alkaa pahasti tökkimään. Jos tuo on tukossa nii vaik kui löisit painetta nii homma ei skulaa

Lerssinen
24.09.2013, 15:15
Ei varsinaisesti liity tähän mutta tuossa telalla maalaamani käddyn maalipintaa :)
http://www.kotinet.com/ari.leskinen/Romut/tela2.jpg

solihull
24.09.2013, 20:53
Hyviä vinkkejä, kiitosta vaan.
Itsekin tuota vähän liian sakeaa maalia ajattelin ja ei olisi ihme jos maali- tai ilmasuuttimen tiiviste / koneistus vähän voisi vuotaa. En saanut ilmasuutinta millään irti, on niin jumalaisen lujassa kun yritin. Ruisku on kyllä puhdas ja siisti,,,tosin ihmettelen että miksi suutin on niin piukassa, kaiketi jämähtänyt jotenkin.

TT

bluevan
24.09.2013, 21:35
Niissä suuttimissa on yleensä vain koneistettu pinta ilman tiivistettä.

-Captain-
25.09.2013, 08:14
Hyviä vinkkejä, kiitosta vaan.
Itsekin tuota vähän liian sakeaa maalia ajattelin ja ei olisi ihme jos maali- tai ilmasuuttimen tiiviste / koneistus vähän voisi vuotaa. En saanut ilmasuutinta millään irti, on niin jumalaisen lujassa kun yritin. Ruisku on kyllä puhdas ja siisti,,,tosin ihmettelen että miksi suutin on niin piukassa, kaiketi jämähtänyt jotenkin.

TT

Ite oon AINA maalauksen jälkeen laskenu tinnerii läpi kunnes sumu puhdasta. Sen jälkee osiks ja irrallaa viel pessy osat jonka jälkee paineilmal puhtaaks/kuivaks.. Ja mitään osia en kiristä vaa ainoastaa huulille osat. Sit seuraaval käyttökerral vasta osat tiukalle ja ekaks tinnerii läpi..
Ja ite oon vältelly semmosii ruiskuja mis on muoviosia, kerral ku ostaa kunnollisen ni hyväl huollol kestää vuosikymmeniä, oma ruisku on jo 12v eikä oo ollu ongelmia :)

HV
25.09.2013, 15:29
Liian paksu maali voi tehä kaikenlaista. Joskus huomasin että paksu maali tukkii säiliön ilmareijän helposti joka alkaa sitten osaltaan tökkiin maalintuloa. Kannattaa myös sihdata maali kun lataa säiliöön, jos siellä säiliön juuressa on se pikkusihti niin sen heittäisin heti hevonvitunkuuseen.

Hojo61
25.09.2013, 18:00
Lainatakseni tätä threadia kysyisin että missä lämpötiloissa kannattaa vielä koittaa ruveta maalaushommiin? Ruiskulla pitäis maalata ja maalit on automaalit nettisivuilta mipa akryyliväriä. Maaleissa ei lukenu mitään minimi lämpötilaa mutta ruiskukitissä luki et pitäis olla vähintään 15c. Onko kovin tarkkoja noista lämpötiloista?

-JoNe-
25.09.2013, 21:06
ekaan kysymykseen vielä...
-säiliön kannessa oleva korkki josta saa korvausilman, onhan se ihan pieni reikä siinä korkissa auki..?

-maalikannussa jos on pohjassa sihti, niin onhan sihti puhdas..?


maalausläpötiloista: viileässä kun mennään alle 15 asteen on maali huomattavasti herkempää valumaan ja toisekseen kiilto kärsii kun helposti ottaa kosteuden pintaan, voi jopa mennä täysin mataksi.

Kaitsu67
25.09.2013, 21:09
Saiskos tänne myös vinkkejä/kokemusta pensseli- ja telamaalauksesta (maalit, ohennus, mitkä sudit/telat on tarpeeksi laadukkaita jne) ?

Kiinnostaisi...

HRD
25.09.2013, 21:09
Teollisuusmaaleja sivuilma ruiskulla suihkiessa saa toisia värejä ohentaa aika paljonkin, jotkut maalit ovat sellasta siirappia, että maalin rakenne ei muuten hajoa tai ainakin vaatii jo jonkun kokosta suutinta. Korkeapaineella suihkiessa ei tietenkään tarvi niin paljoa lantrata.

Entisessä duunissa kun tuli jonkun verran sutattua väriä niin huomas hyvin maalien ominaisuuksien jäävän huonoksi väärillä vehkeillä.
Ensin oli sellanen max 60 bar syöttöpaineella oleva korkkari ja sillä kun veti teknodur combia, niin seuraavana päivänä oli pinta hiukan nahkea.
No sitten tuli 190 bar asti riittävä mylly, niin kas kummaa sama maali alkoikin kuivua jo saman päivän aikana ja oli muutenkin aivan eri maailmasta suihkuttaa ja ihan samoilla suhteilla niitä tuli sotkettua. Pääasiassa tuli maalailtua temadur 20 ja ne on mukavia ja helppoja maaleja sutata.
Tulihan noita joskus hätäpäissään joku pikku suihkasu tehtyä yläkannullakin eikä siinäkään mitään ongelmia ollu.

-JoNe-
25.09.2013, 21:11
jos on ruiskukitti käytössä niin imee yleensä kosteuden kun pesusieni ei kannata kosteassa/viileässä maalata. ruiskukitin päälle heti kun mahd. niin joku eristeväri päälle ettei ime kosteutta. maalauslämpötila olis pääsääntöisesti optimi n. 18-20 astetta.

Hojo61
25.09.2013, 21:20
Jees eli tainnu sitte maalauskelit olla menny jo kun ei tota lämmintä tallia ole :D Onkos noi akryylimaalit, ohenteet, kovettajat ja ruiskukitit jotenkin allergisia pakkaselle tai kylmälle muuten? Siis avaamattomina hyllyssä kylmässä tallissa?

Jappi
25.09.2013, 22:29
Tiedä kylmästä mutta nuo kovetteet tuntuu kovettuvan ihan yksinkin jos pääsee ilman kanssa tekemisiin.

solihull
26.09.2013, 11:11
sen verran on kuitenkin maalauskokemusta ja epäonnistumisia että kaikki mahdollinen kannattaa eliminoida pois ja silti epäonnistuu....eli lämpöä pitää olla aina kylliksi ja ilmankosteus ehdottomasti alas. Kosteus tekee kaikenlaista tepposta!

Maalaukset on maalattu ja lakkaus lakattu. Pieleenhän lakkaus meni, kun lakka lieni hieman liian sakeaa, ruiskun pienehköön suuttimeen nähden...joten pinnasta tuli vähän kraaterimaista.

Voinko ihan huoletta lakata ilman hiontaa päälle lisää ohuempaa lakkaa, että pinta edes hieman paranisi? Vai pitääkö sitä kevyesti hioa? Käsittääkseni siihen voisi lisätä uuden kerroksen, kun pinta on uusi ja vasta kuivunut, puhdas ja rasvaton.

TT

HV
26.09.2013, 12:12
Aina välihionta kuivuneelle pinnalle että tarttuu kunnolla. Esim karhunkielelellä mutta jos on pahasti appelsiinia niin melkein vähän santapaperia 800-1000 märkänä.
Ja jos autoa lakkailee siihen tarkoitukseen tehdyllä lakalla niin sitä voi kyllä melko reilulla kädellä vedellä, ei valu helposti, pintaa kannattaa vähän katella miten se tasoittuu ja sen mukaan vetää lisää, ei ihan hirveesti tarvi ohennella max. 10%

solihull
26.09.2013, 12:27
No laitoin tuon paikoittaisen appelsiinilakan liian vähäisen ohentamisen syyksi kun ohjeessa oli että max. 10 % ohennetta mutta vedin ilman ohennusta koska varmasti yhteensopivaa ohenninta ei ollut käytettävissä. Jouduin nostamaan painetta ja se vain tuntui lisäävän kraateroitumista ja levitti myös sumuharsoa ikävästi. Pienemmällä paineella ja vähemmällä lakkamäärällä ei sitten vain tavaraa tullut kovin tehokkaasti ja se alkoi vaatia kovin vakaata sumutuskättä... näin ne kokemattomat turaa...mutta oppia ikä kaikki.
TT

-Captain-
26.09.2013, 20:45
No laitoin tuon paikoittaisen appelsiinilakan liian vähäisen ohentamisen syyksi kun ohjeessa oli että max. 10 % ohennetta mutta vedin ilman ohennusta koska varmasti yhteensopivaa ohenninta ei ollut käytettävissä. Jouduin nostamaan painetta ja se vain tuntui lisäävän kraateroitumista ja levitti myös sumuharsoa ikävästi. Pienemmällä paineella ja vähemmällä lakkamäärällä ei sitten vain tavaraa tullut kovin tehokkaasti ja se alkoi vaatia kovin vakaata sumutuskättä... näin ne kokemattomat turaa...mutta oppia ikä kaikki.
TT

mie en oo lakkaa ohentanu ollenkaa, pelkkä kovike ja hyvin on tullu. ruiskupaine n.2.5bar ja 1.5mm suutin käytössä. eikä tuu tota appelsiinipintaa.

solihull
27.09.2013, 01:40
no nyt kävi niin, että kun osat oli pultattu autoon paikalleen, niin rasviksella vetäisin ja polyliinalla vaan ja sitten uusi kerros lakkaa päälle 10% ohennettuna. Appelsiinipinta parani paljon ja hommasta tuli auton hintaan nähden täysin siedettävä lopputulos. Luulisin että seuraava maalaus sujuisi jo vähän paremmin, mutta taidan jatkossakin tyytyä uretaanimaaleihin. Ne on enempi mun luonteelle ;-)

TT

-JoNe-
28.09.2013, 19:53
liuotin ohenteiset maalit ja yms tykötarpeet ei ole yleensä kylmän/pakkasen arkoja. vesipohjaiset maalit ja yms. ovat sitten jo kylmälle arkoja.

mitä vähemmän esim. kovetetta jää pulloon niin sen nopeammin se kuivaa. muovipurkeissa ja pulloissa maali ja kovetteet kuivaa nopeammin koska muovi itsessään hengittää jonkin verran. paras säilyvyys olis metalli purkissa/astiassa.

RIKSRAKS
29.09.2013, 10:52
Onko ketään koskaan levittänyt oikeaa automaalia telalla?
Millainen pinta tulee?
Olisi purkki raskaskalusto maalia ja pitäisi se levittää suzukin päälle...
Mutta tila on sellainen että maalisumua ei saisi tulla.

lavanelikko
29.09.2013, 16:25
Saaks tähän lisätä kysymyksen... Miks ihmeessä jokainen teini saa pakkupullolla siistiä jälkeä talon seinään, mutta jos itse pitäis jotain järkevää maalata niin valuu niin ...? (Mitä teen väärin vai liikaa maalia kerralla???)

Vastaan itseleni parin kokeilun jälkeen... Liikaa maalia kerralla ja liian läheltä sumuttaen... Riittävän kaukaa ja useita ohuita kerroksia kuten purkin kyljessä lukee niin välttävä tulee...

Jappi
30.09.2013, 09:20
Onko ketään koskaan levittänyt oikeaa automaalia telalla?
Millainen pinta tulee?
Olisi purkki raskaskalusto maalia ja pitäisi se levittää suzukin päälle...
Mutta tila on sellainen että maalisumua ei saisi tulla.

En ole itse maalannut mutta vierestä katsoin kun kaivinkonetta telasivat. Ihan asiallinen pinta siitäkin tuli, ottaen huomioon ettei muita pohjia tehty kuin hiekkapuhallus. Ei kannata ohentaa, ainakaan ennen kokeilua miten tasoittuu.

tekniikkamies
30.09.2013, 12:15
En ole itse maalannut mutta vierestä katsoin kun kaivinkonetta telasivat. Ihan asiallinen pinta siitäkin tuli, ottaen huomioon ettei muita pohjia tehty kuin hiekkapuhallus. Ei kannata ohentaa, ainakaan ennen kokeilua miten tasoittuu.

Itsellä ei hiekkapuhallusta harrastavana paljon parempaa pohjaa tule mieleen kuin hiekkapuhallettu, vaihtoehtoisesti jossain pienissä metallikappaleissa olen käyttänyt sitruunahapotettua pohjaa...

Tänä kesänä filmivanereita uretaanimaalilla valkoiseksi maalatessa kokeilin uutena välineenä vaahtomuovisivellintä ja se tuntui tasasella pinnalla kanssa hyvältä vaihtoehdolta.

Kaksikomponenttimaaleissa olen huomannut, että kovetteen määrän, kerrospaksuuden ja ilman lämpötilan kanssa on aikamoista tasapainoilua. Pahinta mitä voi tyriä on ehkä jos unohtaa kovetteen kokonaan purkkejen sekaantumisen takia. Muunlaisen kovettuvat epätasaisuudet on helppoa hioa vaikka epäkeskohiomakoneella.


Ylempänä ollut kysymys: "Saaks tähän lisätä kysymyksen... Miks ihmeessä jokainen teini saa pakkupullolla siistiä jälkeä talon seinään, mutta jos itse pitäis jotain järkevää maalata niin valuu niin ...? (Mitä teen väärin vai liikaa maalia kerralla???)"

Osansa tässä on sillä kun teinien maalaus talon tai sähkökaapin seinään ei pyri suojaamaan korroosiolta ei paljon miltään. Paksuihin pintoihin pyrkiminen on haastavaa ja siksi hirveän paksut maalaukset ei ole aina parhaat mahdolliset. Harvoja maaleja pystyy hyvällä menestyksellä laittamaan paksuja kerroksia kerrallaan.

Jappi
30.09.2013, 23:07
Itsellä ei hiekkapuhallusta harrastavana paljon parempaa pohjaa tule mieleen kuin hiekkapuhallettu,

Tarkoitinkin että kun kyseessä oli vanha kaivuri niin kaikki vanhat kolhut, rypyt ja naarmut paistoi läpi. Maalin pysymisen kannalta varmasti oli hyvä, mutta ei oikein läheltä katsottava pinta :)

turakki
16.11.2014, 21:36
Tulipahan taas sutattua väriä Bj:hin. Edellisestä kerrasta onkin yli 15v. Hiomista ja hinkutusta parin viikon aamut. Pohjalle joku ihan asiallinen epoksi ja pintaan raskaan kaluston halpisakryyli.

Lopputulos oli pelättyä parempi, mutta silti lievää appelsiinia. Ruisku on Bilteman vähän parempi halpis yläkannu 1,4 suutin, paine noin 2 bar, maalia ohennettu suunnilleen ohjeen mukaan (kertakäyttömuki mitta-astiana). Mitä kannattaisi kokeilla, jos parempaa haluaa.

Mika_T
16.11.2014, 22:34
Olen tässä vuosein saatossa miettiny että miten helevetissä jotku saa talliolosuhteissa täysin sileää pintaa?
Ite olen maalaillut aika paljon kaikenlaista ja joka prkl kerralla tulee appelsiinia. oli sitten raskaankaluston maalia tai parempaa metallihohtoa+lakkaa. Aina sama homma. ihan sama miten koittaa maaliseosta, säätöjä, lämpötilaa tai maalaustapaa vaihdella.

Ruiskuna sata hvlp3000 1.3mm suuttimella ja ruiskutuspaineena olen pitänyt ~2bar.
Ei pitäs olla ruiskusta kiinni mutta tekeekö talliolosuhteiden kosteus omat kujeensa.

-JoNe-
16.11.2014, 22:43
No kosteus ei oikeestaan vie kun kiiltoa. HVLP ruisku on tarkoitettu värimassalle. Se hajottaa värin paljon hienommaksi kuin esim. RP malli joka on tarkoitettu lakalle. HVLP mallilla on esim lakan pinta vaikeampi saada kastumaan ja tasoittumaan. Pitää vetää melkein et juoksee edessä aaltona.

Toinen mikä voi aiheuttaa... sumu ei poistu tallista riittävän nopeasti vaan laskeutuu pintaan ja ei sula kunnolla enää=appelsiini pinta.

Ja vielä jos päästät sen ensimmäisen harso tai puolimärkä kerroksen liika kuivahtamaan niin se ei välttämättä sula uutta reissua maalatessa.

Lisätään vielä et HVLP ruiskull pitäs olla paine 2bar ehkä vähän reilu(riippuu maalarista). Mutta jos säädät sen kompuralta 2bar niin 10m letku pudottaa helposti sen yhden barin painetta.

Mika_T
16.11.2014, 23:14
Ymmärsinkö oikein että lakatessa hvlp:llä pisarakoko saisi olla suurempi?
Ehkä matalampi paine ja vähemmän ainetta läpi...

Paineen olen säätänyt ruiskusta siihen ~2bariin.
Kompuralta lähtee 4-5bar.

-JoNe-
16.11.2014, 23:24
Hvlp ruiskussa on ilmasuutin sellainen joka hajottaa hienoksi sumuksi. Siihen et voi oikein ite vaikuttaa.

Mutta jos sillä pitää suorakiilto maaleja ruiskia niin silloin painetta vähän reilummin ja materiaali ruuvia auki(neulan säätö) tarkoitus saada tavaraa tulemaan reilummin.

turakki
19.11.2014, 10:55
Eilen kokeilin uudestaan. Kevyt hionta ja reilummin ohennettu väri. No vähemmän appelsiinia, mutta rivommat valumat... Kyllähän tuo silti maasturiin välttää.

MiKo
19.11.2014, 11:16
Uusi (ja puhallettu) pelti auton pohjassa.. Onko hyötyä laittaa happo epoksipohjamaalin alle vai onko vain tartuntaa heikentävä vaikutus/ jotaki muuta? Tarkoitus tehdä ns. ikuinen.

Hessu888
19.11.2014, 13:27
Uusi (ja puhallettu) pelti auton pohjassa.. Onko hyötyä laittaa happo epoksipohjamaalin alle vai onko vain tartuntaa heikentävä vaikutus/ jotaki muuta? Tarkoitus tehdä ns. ikuinen.

Itellä on menossa sama homma ja amerikan miesten juttuja kun tarpeeksi luin, niin tulin siihen uskoon, että jos siellä pohjassa ei ole oikeesti grammaakaan ruostetta jäljellä, niin epoksi suoraan pellille ja jos sinne kuitenkin jäi vähän ruostetta johonkin, niin sitten ois parempi laittaa kolmen vaiheen käsittely: marine clean, metal ready ja pari kerrosta por-15:sta. Ite teen noilla jälkimmäisillä mömmöillä nyt kun en tahdo tehdä enää ko. autoa toista kertaa.

Tuo metal ready epoksin allakin pitäisi toimia tartuntaa parantavana ja viimeiset ruosteen jämät poistavana, mutta ongelma tulee siinä, että se pitäisi pystyä huuhtelemaan kuumalla vedellä pois, jotta epoksin alle ei jää kuivumisen jälkeen yhtään uutta ruostetta. Por 15 alla ei ole yhtä tarkkaa kuin epoksin. Itellä tulee nuo porrit, eikä tallissa ole kuumaa juoksevaa vettä, joten pyyhin pohjan märällä rätillä pariin kertaan ja kuivatin kuumailmapuhaltimella. Tossa aineen tuoteseloste: http://qr.absolutecoatings.com/QR-assets/downloads/POR15/MetalReadyDescription.pdf Metallin pinnasta tulee tuolla aineella sellanen nihkee mihin maali tarttuu aivan helvetin hyvin.

hitoy
23.11.2014, 11:05
Maalina temadur50 ja pohjilla kirkas pelti / vanhoja maalattuja orkkis peltejä. Idea oli
- Hionta
- Temadurille soveltuva pohja maali
- Hionta
- Värjäys
- Kuvioita päällä.

Kuvioiden alta pitäsi varmaankin hioa että tarttuu? Miten toteutuu?
Voisiko temadurin vetää Suoraan ilman pohjia/kestääkö miten? Kohta heitän ruiskun nurkkaan ja vedän pensselillä. :o

ImacInnes
23.11.2014, 11:33
Tuttua maalaria haastattelin ja hän sanoi että omiin autoihin vetää ensin pelliille kili hapon, 2k epoksin, hionta pohjamaalin, pintavärin + lakan tai akryylimaalin.

Eli
1. missä pelti näkyy niin kili happoa ohut huntu.

2. sitten 2k epoksi ruiskulla ja kun on ohjeen mukaan ruiskulle ohennettu niin pitäisi saada sileä pinta. Ensin ruiskutetaan melkein peittävä pinta ja "tupakkatauon jälkeen" peittävä pinta.
Tauko on tärkeä se vähentää kovasti valumia.
2 K epoksi toimmii eristevärinä myös jos on pellin päällä monta kerrosta vanhija maaleja, ei keitä vanhat alta.

3. sitten hiontapohja maali. Jos ohenettu riittävästi niin pitäisi saada aikaiseksi tasaista pintaa. Jos paksumpaa niin tulee apelsiini pintaa ja vaatii nionnan. Ei välttämättä tarvi maasturiin.

4. pinta maaalin ruiskutus kahteen kertaan.
Ensin melkein peittävä ja "tupakka tauon jälkeen" peittävä pinta. tauko taas ehkäisee sitä valumista. Maalattavan pintaa pitkin valaisevan valon kiilta vasten näkee hyvin onko pinta vielä kuiva eli näkyykö appelssiini pintaa. Jos näkyy niin tarvii ruiskuttaa lisää maalia tosin maltilla. Helposti tulee ruiskutettua hieman liikaa ja sitten valuu.

5. jos maalauksen jälkeen näkyy häiritseviä valumia niin ne voi poistaaa vesihionnalla ja sitten vaan mylyttämällä pinta kiiltäväksi.

Oikeat maalaustilathan hyvine valoineen ja tulo- ja poistoilman puhalluksella helpottaa huomattavasti maalausta, vaan tallissakin saa ihan siistiä jälkeä aikaiseksi. Kanattaa vaan siivota ensin ja kastella lattia niin on vähemmän pölyä ilmassa.

Kaiken oppii ja niin se on malaamisesakin että mitä enemmän teet niin sitä helpompaa se on.

t. Ismo Ämmä
Ei mikään ammatti maalari.