Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Murros
Mikäli toi ei ole puhki kanavaan (näkemäni mukaan) niin rapsuttelee tosta varovasti irtonaisen ja palaneen irti ja tekee takaseinään muotin joka on irti takaseinästä (että pääsee täyttämään sen valettavan tilan)
Ennen valua kannattaa kastella se valettava alue todella hyvin , muuten se kuiva tiili imasee kaikki sideaineet siitä valumassasta ja se paikkaus jää helposti irti.
Itse olen kastellut noi paikkattavat kohdat sillen että olen siivilöinyt tiheällä siivilällä pienestä määrästä valumassaa karkeammat tuotteet pois ja sen jauhon olen sekoittanut veteen.
Sillä harmaalla liemellä olen kastellut sitä korjattavaa kohtaa useasti.
Idea tällä systeemillä on se että veden mukana siihen vanhaan tulitileen menee myös sideaineita jotka kovettavat sitä tiiltä sekä huokoset täyttyvät paremmin.
Juuri ennen valua kannattaa kastella ja valu heti perään.
Muotti kannattaa pinnoittaa valupuolelta muovilla(jotain hieman paksumpaa kun leipäpussi) sillä kun se valun pinta tulee sileäksi niin se ei ala heti rapautumaan lämmön vaikutuksesta.
Nämä konstit on opittuja konsteja ajan saatossa kun noiden tulisijojen kanssa on tullut turattua.
|
Kiitos. Tuo massalla paikkaus kuulostaa järkevältä. Tuosta kuvan vaaleasta kohdasta ei ole kanava näkyvissä vaan siinä on kiveä.
Laittelen siis sellaisen muotin, jossa on sileä pinta valua vastaan. Putsaan tiilet, kastelen valukohdan ja valan kerroksen massaa tuohon päälle.
Pari kysymystä jäi vielä: kauanko kestää kovettua ennenkuin voi taas lämmitellä takkaa ja voiko tuon kohdan, josta puuttuu tiiltä parin sentin paksuudelta, valaa yhdellä kerroksella ?