Offipalsta.COM  

Palaa takaisin   Offipalsta.COM > Off-Road > Chit-Chat
Rekisteröidy Offiblogit Yhteisö Kalenteri Viestit tänään Haku

Chit-Chat Tämä foorumi on tarkoitettu epämääräiseen jauhamiseen, eikä asian ole pakko liittyä suoraan offroadiin.

 
 
Työkalut Etsi tästä viestiketjusta Näkymä
  #1  
Vanha 13.11.2010, 20:46
Nalle:n Avatar
Nalle Nalle ei ole kirjautuneena
Veteraani+
 
Rekisteröitynyt: 16.12.03
Sijainti: Sodankylä
Viestit: 1.665
Perusasetus

Tikka M55 kiväärillä metsästävät HOX HOX!!


Moi.

Ajattelin laittaa tänne palstalle tärkeän Tikka M55, sekä kenties M65 kivääreitä koskevan huomion.

Meidän porukan käytössä ollut M55nen, jostain 80 -luvulta, äityi tekemään varsin vaarallista vikaa. Eli pakkaskelillä asetta kannettiin jahdissa ihan normaalisti ja kaikki meni hyvin siihen saakka, kun jahti oli päättynyt ja itse kukanenkin alkoi tekemään aseitaan vähemmän vaarallisiksi. Kyseisestä aseesta irrotettiin lipas aivan normaalisti. Tämän jälkeen, kun varmistin käännettiin "punaiselle", jotta lukon voi avata ja patruunan poistaa patruunapesästä, kokikin metsästäjä elämänsä yllätyksen, kun varmistimen poistamisen yhteydessä ase otti ja laukesi. Onneksi piipulla oli se ainoa oikea suunta, eli ns. "turvallinen".

Ase purettiin juuri ja huomattiin, että liipaisimen takapuolelta, liipaisinkoneiston rungon läpi menevä, työstetty rajoitin- /säätöruuvi oli KOKOONPANOVAIHEESSA asennettu sellaiseen asentoon, että liipaisin piti iskurin vapautinharkkoa "yläasennossa" vain n. 0.2-0.5 millin matkalta. Ilmeisesti kylmässä ilmassa rautaosat olivat kutistuneet juuri senverran, että vapautinharkko pääsi luiskahtamaan liipaisimeen työstetystä haitasta ohi ja ase pääsi laukeamaan.

Liipaismen rajoitinruuvia väännettiin tehtaan asetuksista senverran, että nyt liipaisimen haitta pitää harkon paikoillaan varmuudella siihen asti, kunnen liipaisinta puristetaan.

Harkosta ja liipaismesta ei löytynyt mitään ihmeempää kulumaa, eikä noilla laukaisumäärillä semmoisia vieä pitäisi ilmetäkään.. Eli vaikka ase on vanha, niin sillä ei ole ammuttu kovinkaan suuria määriä, mitä nyt hirvikokeet ja syksyn jahdit vajaan 30 vuoden aikana.

Se, että kyseinen vika ei ole ilmennyt aiemmin, lienee vain puhdasta onnea ja tuuria, eli tuo vika on varmuudella ollut tuossa aseessa uudesta saakka. Tämän, aika moneenkin kertaan toitottamani asian perutelen sillä, että liiapisimen rajoitinruuvi oli "meistetyssä" asennossa, eikä siihen muutoinkaan ole koskettu meidän toimesta. Ja ase on ollut ukolla uudesta asti.

Mutta tämmöinen asia tiedoksi. Toivottavasti tuo ase on vikansa puolesta yksilö, mutta jos omistat tai tiedät jonkun kaverin omistavan vastaavanlaisen aseen, niin kannattaa tutkia tuo mahdollinen vika.

Eli laukaisukoneiston rungon pääsee näkemään, kun aseesta irrottaa tukin. Laukaisukoneiston oikealla kyljellä näkyy pyöreä reikä, josta näkee iskurin vapautinharkon, sekä liipaismen haitan välisen yhteyden. Liipaisimen asennon säätöruuvi näkyy hieman tuon pyöreän reiän alapuolella. Ainakin tuossa meidän aseessa oli tehtaalla meistetty lukitus tuolle taltta-aukoiselle ruuville.

Mutta tämmöinen kiertokirje metsästäville offareille.

JA LISÄKSI: Tuo kyseinen vika ei tee aseesta huonoa. Asianmukaisella korjauksella tuo värkki varmasti toimii kuin tähänkin asti, eli kuten se kuuluisa "junan vessa". Itse ainakin olen luottoni tuohon asemalliin hankkinut vuosien varrella. Se, että tuollainen vika ilmeni, on valitettavaa, mutta myös valitettavasti väistämätöntä, kun ajatellaan, että kyseessä on teollinen tuote, vaikkakin huippu laadukas sellainen.. Eli edelleen haaveilen Tikka M65 Sporterin hankinnasta.


Viimeksi muokannut Nalle : 13.11.2010 20:51
Vastaa lainaten
 


Käyttäjiä lukemassa tätä viestiketjua: 1 (0 jäsentä and 1 vierasta)
 

Pikalinkit

Samanlaisia viestiketjuja
Viestiketju Aloittaja Foorumi Vastauksia Viimeisin viesti
Myydään / Vaihdetaan Tikka t3+ aimpoint 7000 Rekisteröimätön O/M/V Muut 6 06.01.2010 20:29
Myyty Tikka M55 Sporter .308 vesku.r O/M/V Muut 5 27.09.2008 18:49
M/V: Haulikko - Tikka X12 Poor O/M/V Muut 7 28.02.2008 23:12
o: tikka lsa-55 lipas jamppa.w O/M/V Muut 2 14.08.2007 17:55
OT:M:Kannettava,Tikka,Valmet Tikru75 O/M/V Muut 1 06.04.2005 10:26


Sivu luotu: 06:00 (GMT +2).