Minäpä valotan:
Katsos nesteillä on kaikilla oma höyrystymislämpötilansa tietyssä paineessa. Jos puhutaan tollasista normaalipaineista, niin esim. alkoholiseoksesta metanoli höyrystyy 76 asteessa Celsiusta. Eli jos laitetaan lämpömittari mittaamaan tässä tapauksessa alkoholiseoksesta nousevaa höyryä, niin sen lämpötila ei nouse yli 76 asteen, ennenkuin kaikki metanoli on seoksesta haihtunut. Seuraavaksi nesteestä alkaakin höyrystymään etanoli 78 asteessa. Jne.
Veden kiehumispiste on sitten n. 100 astetta, eli siinä vaiheessa, kun höyrynlämpömittari näyttää 100 astetta, niin tuosta höyrystä tiivistetty neste on tislattua vettä. Tisle voidaan tislata vielä uudetaan ja näin saadaan aina puhtaampaa tuotetta. Rajattomasti tisle ei kuitenkaan puhdistu, vaan tislauslaitteiston rajat tulevat jossakin vaiheessa vastaan.
www.alanmiehet.com #1