Näytä yksittäinen viesti
  #3  
Vanha 14.05.2024, 23:25
Säätäjä_setä:n Avatar
Säätäjä_setä Säätäjä_setä ei ole kirjautuneena
Konkari
 
Rekisteröitynyt: 07.12.08
Sijainti: Espoo
Viestit: 559
Perusasetus

Rundimittari


Rundimittarin signaalin generointi on periaatteessa yksinkertainen juttu. Perinteisessä (virranjakajallisessa) nelisylinterisessä bensakoneessa sytytyspulsseja tulee 2/kampikierros. Tämä tarkoittaa, että tarvittava taajuus on RPM/60*2 . Esimerkiksi mittarin näyttäessä vaikka 3000 on taajuus 100Hz. Helppo juttu. Ei tarvitse kuin osata ohjelmoida mikrokontrollerin ajastinsysteemi siten, että tarvittavat taajuudet 0-340Hz pystytään tuottamaan. Tähänkin kyllä liittyy muutamia pikku juttuja.
Mittarin herkkyydestä sytytys-signaalille ei ollut mitään tietoa. No tämäkin on helppo selvittää kokeellisesti. Sytytysjärjestelmästä saatava signaali on muutama sata Volttia. Ei ole mitään järkeä ruveta synteettisesti tuottamaan samanlaista. Helposti selvisi, että mittari reagoi koin 20V signaaliin. Tähän marginaalit päälle niin toteutukseen tuli 30-40V tienoilla oleva signaali.
Joka juttuun liittyy yllätys. Niin tähänkin. Mikäli rundimittarille ajaa symmetristä kanttiaaltoa näyttää se oikein noin viiteen tonniin minkä jälkeen mittari sekoaa. No tämäkin selvisi nopeasti. Pulssin ajoituksen pitää jäljitellä oikeaa sytytysjärjestelmää. Lyhyt vakio on-aika ja lepoaika määrää taajuuden. On-ajaksi tuli kokemusperäinen Stetson vakio 1ms. Tätä suuruusluokkaa puolasytytyksissä ensimmäinen nousu on. Sitten ei auttanut kuin istua ja kukea datakirjaa. Ratkaisu löytyi ja mittarin ohjaus toimii tapista-tappiin.
Liitetiedostot
Click image for larger version

Name:	tacho_pulssi_skoopissa.jpg‎
Views:	52
Size:	143,3 Kt
ID:	106968   Click image for larger version

Name:	Tacho_pulssin_generointi.jpg‎
Views:	48
Size:	164,2 Kt
ID:	106969  
Vastaa lainaten