Näytä yksittäinen viesti
  #1217  
Vanha 06.03.2021, 01:18
tekniikkamies tekniikkamies ei ole kirjautuneena
Arvostettu jäsen
 
Rekisteröitynyt: 23.11.11
Sijainti: Päijät-Häme
Viestit: 2.952
Perusasetus

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Timo_L Näytä viesti
Heh... Oletko pudonnut täysin tästä maailmasta, vai mistä tällainen ajatus tulee? Eihän etenkään uusi omistusasunto voi maksaa vähemmän kuin mitä sen rakentaminen maksaa, ja toisaalta kasvukeskuksissa asuntojen hinnat pitkällä seurannalla on nousujohteisia, ei suinkaan laske.

Vaikka tontti olisi ilmainen, niin omakotitalon rakentamiseen kuluu helposti 200- 300k€. 4-5 huoneiston rivarin (huoneistot 70-100m²) pystytys puoli miljoonaa. Ensiasunnon ostajan korkotukivähennys toki voisi olla vaikkapa sen 50%, koska siinä menetetty verotulo tulisi valtiolle takaisin lisääntyneen rakentamisen takia.
Mutta on ihan täyttä hörhöilyä kuvitella että 15k€:llä pitäisi saada omistusasunto missä tahansa päin Suomea.
Tämmöinen ajatus tuli kun itse hankin ensiasuntoni vasta silloin kun siihen oli varaa. Halvin kiinnostava jonkinmoinen omakotivaihtoehto oli aika lähellä sitä 15 000 euroa kunnes katosi netistä myynnistä. Se oli aika lähellä tietä, jossa 80 kilsan rajoitus, eli ei ihan hiljainen. 15 000 euroon löytyy jonkinmoista asuntotarjontaa nytkin oikotiestä.

Juuri tähän kiinnitin huomiota, että meinaa asuminen nykyisin tulla kalliiksi, onko tuollaiseen matalammissa tuloluokissa varaa? Samaan aikaan moni käyttökelpoinen rakennus jää vaille käyttöä ja menee purkukuntoon. Ruokakuntien keskikoko on sellainen nykyjään, että tämä puoltaisi paljon halvempaa asumista. Ennenhän isoissa taloissa asui paljonkin väkeä.

Jos itse laittaisin 180 000 euroa asumiseen, olettaisin saavan sillä jonkinlaisen pientilan. Kun ostaa asunnon, olisi hyvä olla rahaa säästössä sen korjaamiseen ja kehittämiseen. Näinhän ei silloin ole jos on velaksi hankittu.