Näytä yksittäinen viesti
  #214  
Vanha 26.04.2020, 15:52
JasuT:n Avatar
JasuT JasuT ei ole kirjautuneena
Aktiivijäsen+++
 
Rekisteröitynyt: 28.10.17
Sijainti: Korpilahti
Viestit: 489
Perusasetus

Nyt tuli vastaan uutinen, jollaista olin kaipaillut jo jonkin aikaa. Siis tilastointia, jossa verrataan tätä tilannetta ei-koronavuosiin, ja että paljonko se koronan osuus onkaan ns. normaalilukemista...

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006485026.html

Muutamia lainauksia uutisesta..:

Lainaus:
Koronavirus ei ole ainakaan vielä aiheuttanut piikkiä Suomen kuolleisuuslukuihin. Maaliskuussa Suomessa kuoli Tilastokeskuksen perjantaina julkaisemien ennakkotietojen mukaan 4 599 ihmistä. Vuotta aikaisemmin maaliskuussa kuoli 4 851 ihmistä.

2000-luvulla maaliskuussa on kuollut keskimäärin 4 590 kuukausittain. Kuluneen maaliskuun aikana kuoli siis hieman keskimääräistä enemmän ihmisiä.

Maaliskuu on toistaiseksi paras kuukausi katsoa koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrää, sillä virus alkoi jyllätä Suomessa kunnolla maaliskuun alussa. Kovin pitkälle vedettyjä johtopäätöksiä yhden kuukauden perusteella ei kuitenkaan kannata vetää.

Suomessa on toistaiseksi todettu 172 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa.
Jos siis karkeasti laskettuna on vajaat 5000 kuollutta joka kuukausi, ja jos nyt lasketaan tällä karkealla tavalla kolmen ekan kuukauden aikana 15000 kuollutta, ja käytetään suhteutukseen tuota 172 koronalaista, niin aika pieneen prosenttiin päästään. Noin 1% kuolleista oli koronaa, vai laskinko väärin..?

Lainaus:
Alkuvuodesta kuolemien määrä on ollut hieman 2000-luvun viikkokeskiarvoja korkeampi, mutta vuotta 2019 pienempi. Maaliskuun lopusta huhtikuun alkuun ulottuvalla viikolla 14 kuolleiden määrä on ollut tänä vuonna jopa tuntuvasti pienempi kuin 2000-luvulla keskimäärin.
Se tilastopiikki onkin toiseen suuntaan näemmä..? Jos siis kuolemat on jopa muutama (9kpl) vähemmän kuin tämän vuosituhannen keskiarvo, niin tosiasiassa korona onkin seurannaisuuksineen vähentänyt kuolemia. Joo, vähän nopea ja irti todellisuudesta -lausahdus, mutta tuskin kovin kaukana totuudesta silti..?

Lainaus:
Tilastoja kuolleisuudesta julkaistaan eri tahdissa. Tilastokeskuksen tuoreimmat kuolleisuusluvut ulottuvat viikolle 14, mutta Euroopan maiden yhteisessä Euromomo-tietokannassa kuolleisuusgrafiikoita on jo viikolle 16 saakka.

”Tilastot päivittyvät viiveellä. 60–70 prosenttia kuolemista tulee väestötietorekisteriin viikon sisällä kuolinpäivästä. Kahden viikon sisään rekisteriin tulee 90 prosenttia kaikista kuolemista”, Luomala sanoo.
Eiköhän nuo tilastoinnit kuitenkin ole suht oikealla hehtaarilla, jos kerran kahden viikon sisään on 90% kirjattu..?


Ja ei, en pidä humpuukina tätä pöpöä, etteikö voisi olla kohtalokas etenkin riskiryhmäläisille, mutta siihen nähden mitä on uutisoitu että "korona niittää väkeä kuin viljaa", ei tällä tilastolla ole ihan totuuspohjaa. Mutta, valtaosa kuolleista kun on ollut siellä päässä elonpäiviä, että loppu olisi kuitenkin ollut lähellä, on uutisoinnit totuuden ja tapahtuneen suhteen hieman yliampuvia ja "klikkihuoraamiseen" perustuvia. NIin, ja aikanaan nähdään sitten sekin, jatkaako pöpö kehittymistä, jolloin kuolleisuusluvut nousevat, vai tuleeko toinen aalto kun talousongelmissa kurjistuneet päättää päiviään..?

Vai onko tuo tilasto ihan mettässä..?
Vastaa lainaten