Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Palex
Noinhan se palaminen toimii noin niinkuin yleensäkin. Ei se puu itsessään pala, vaan ne kaasut juurikin, ihan sama mistä kohtaa sytyttää.
|
On sillä merkitystä, mistä sytytetään. Ylhältä on parempi. Jos laittaa tulet alhaalta, alkaa (kaasutus)palaminen nopeasti, kuten nuotiossa, mutta kylmässä uunissa ei tapahdu ns. toisiopaloa, joka polttaa ne kaasut. Vasta kun uuni on tarpeeksi kuuma, palaa ne kaasutuspalossa (keltainen liekki) syntyneet kaasut toisioilman kanssa kunnolla.
Kannattaa seurata plussakelillä piipusta tulevan savun väriä. Plussakelillä siksi, ettei mukana tuleva vesihöyry peitä harmaudellaan varsinaista savua, kuten pakkasella helposti tapahtuu. Alhaalta sytyttäessä uuni savuttaa aluksi enemmän ja pidempään kuin ylhäältä sytyttäessä. Näkyvä savu sisältää kaasutuspolton aikaansaamaa hiiltä ja hiilivetyjä, jota tulee alkuun enemmän ja jonkin aikaa puiden lisäämisen jälkeen. Näkyvää savua ei piipusta silloin tule, kun toisiopalo toimii hyvin. Sama juttu kuin asettiliekki ilman lisähappea vs. kun alkaa avaamaan happihanaa.
Havainnot ylhäältä sytyttämisen vaikutuksesta uunin parempaan lämpenemiseen on sinänsä ihan loogiset, koska vähemmän näkyvää savua piipusta tarkoittaa enemmän palamista uunissa.