Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja BJ-40/76
Ja sillä hetkellä, kun aletaan starttaamaan, niin tuo solennoidin toinen napa, siis se joka on kytketty starttimoottoriin, on hiilien ja käämien kautta erittäin hyvin maissa, siis lähes 0 ohmin vastuksella. jos vastus on 5 ohmia, niin silloin startti on rikki. (tai sitten mitataan halvalla yleismittarilla tms.)
|
Niiiiin, siis BJ:n startissa on erillinen piuha solenoidin ohjausnastasta startin sisälle, jossa on se 5ohm vastusta maihin. Ilmeisesti maahan veto, että saadaan solenoidi irrottamaan (startti jää pyörimään, ts. solenoidi vetämään jos tämä ei oo kiinni). Tään syvin olemus vielä vähän hataralla pohjalla, mutta sellanen perusvilkasu tehty.
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja BJ-40/76
ja kun lopetetaan starttaus, niin sillä hetkellä "vetokäämin" moottorin puoleinen pää on +24v, ja "startti-avaimelta" tuleva liitin/molempien käämien yhteinen pää on jotain suuruusluokkaa +12 volttia, ja "pito käämillä" on myös suuruusluokkaa 12 volttia.
MUTTA "Veto käämin" jännite on "väärin päin", siis sähkö kulkee väärin päin:
Ja silloin "Veto käämin" ja "pitokäämin" magneettikentät ovat vastakkaissuuntaisia, siis kumoavat toisensa, ja solennoidi päästää -> starttaus loppuu. (ainakin näin on suunniteltu, mutta jos käytetään tuplasti jännitettä, niin aina ei välttämattä enää toimi)
|
Vähän aikaa tuo selitys kuulosti hyvältä ja loogiselta, mutta...
Kun startataan, molemmissa käämeissä kulkee virta virtalukolta maihin (toisessa toki moottorin kautta); käämit on rinnan. Kun starttaus lopetetaan, kulkee molemmissa käämeissä virta startin moottorin puoleisesta päästä maihin; käämit on sarjassa. Eli molemmissa tilanteissa virta kulkee käämeissä yhtenevään suuntaan. Vetokäämi on suuruusluokkaa 1ohm ja pitokäämi 3ohm. Tässähän olis mahollista, että ne on alunperinkin käämitty toisiaan vastaan, eli tuo pitokäämi taistelee vetokäämiä vastaan sillon kun moottorin kontaktit ei oo vielä yhessä. Sitten kun starttaus lopetetaan, käämit muodostaa ~lähelle samanlaiset, mutta vastakkaissuuntaset kentät, koska siellä on se ~5ohm maahanveto rinnan pitokäämin kanssa.
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja BJ-40/76
Tuo elektroniikka tulee autoihin ajan saatossa, mutta en siitä huolimatta alkaisi näpertelemään FET:tejä tuohon solennoidin tilalle.... (Melko mielenkiintoista virta/jännite käppyrää työntää alussa ja lopussa skoopin näytölle  )
|
Ei oikeita isoja moottoreita ohjata ikinä millään kipinöivillä solenoideilla. :P Puolijohteilla saahaan kyllä ihan millanen käppyrä halutaan skoopille alussa ja lopussa. Soft-startti alkuun ja shottky hoitaa lopussa väärän suuntaset värähtelyt pois. Väitän, että nätimpi käyrä tulee kun sillä, että ammutaan puolet ajasta valokaarta ja loput vaihtelevalla kontaktilla isoja virtoja.