Kalaa on tullut savustettua....
Monen moisessa pöntössä/lämmönlähteessä; mutta lihaa en vielä ole kokeillut;
Mutta kalassa; perinteisen reseptin mukaan, ja tuossa minun savustuslaatikossa, noin A3 kokoinen, ja 20 senttiä korkea, ritilä puolenvälin yläpuolella: 2-4 noin 5-6 cm halkaisijaista tervaleppä siivua, paksuus noin sentti, 6 sokeripalaa, ja hiljaisella tulella lämmitetään noin tunti, siis semmoisella tulella että laatikon nurkasta tulee savua. Ja laatikossa puolenkymmentä+ yli vaaksan mittaista ahventa.
kun kypsät, niin katajaoksalla raskaasti suolattua vettä reipotellaan kalat märiksi.
Kaverilla muutaman kerran syönyt tuota viinateollisuuden jätteellä, siis wiski tms. tynnyreistä haketetuilla hakkeella savustettua sapuskaa; kannatta kokeilla!
Ja kokonaan oma juttu on kylmäsavustus; joka yksinkertaisimmillaan on sellaista, että jääkaappi kannetaan ulos, ohuita siivuja lohta (miksei muutakin?) pistetään roikkumaan ritilään, ja akkulaturista otetaan noin 4 appeeria sähköä tulitikkuaskin kokoiseen poltttimoon, mihin pistetään tervaleppä kuutio, noin 3x4x1 cm, joka palaa noin 4 tunnissa palasiksi.
pari kolme x 4 tuntia, ja 5 astetta lämpöä, niin ompa makoisaa markettien lohta!
Ja noita reseptejä on monta, siis lähes yhtä monta kuin savustajaa....
|