Offipalsta.COM

Offipalsta.COM (https://forums.offipalsta.com/index.php)
-   Tekniikka & Jutustelu (https://forums.offipalsta.com/forumdisplay.php?f=150)
-   -   suunnistus kisan värmeet? (https://forums.offipalsta.com/showthread.php?t=22180)

ed 28.05.2006 23:47

suunnistus kisan värmeet?
 
ajatus olisi minkälaiset laitteet tarvitsee gps? minkä moinen vai pelkällä perinteisellä kartal? jos joku avartaisi tätä puolta

ed

SoSo 29.05.2006 04:29

Pikaisella haulla pari aiheeseen liittyvää:
http://www.petrisimolin.com/ThePalst...TOPIC_ID=19365

http://www.petrisimolin.com/ThePalst...TOPIC_ID=16390

http://www.petrisimolin.com/ThePalst...TOPIC_ID=19067

http://www.petrisimolin.com/ThePalst...TOPIC_ID=18340

http://www.petrisimolin.com/ThePalst...TOPIC_ID=18344

http://www.petrisimolin.com/ThePalst...OPIC_ID=168940

Ja lue myös tämä:
Rodeo Drive
http://www.petrisimolin.com/ThePalst...TOPIC_ID=24282


ed 29.05.2006 21:07

sori tämätietä mättömyyteni mutta en ymmärtänyt nois juurikaan, mutta onko minulle mitään hyötyä tälläisestä navigaattorista (tomtom). taitaa pitää unohtaa suunnistus kilpailutouhut:(

ed

J-T 29.05.2006 21:14

Näyttää satelliittien avulla olinpaikan muutaman metrin tarkuudella ja yleensä kertoo koordinaatit myös eli jos ajat yksin metsässä niin voit ilmoittaa tarkan olin paikkasi pelastuslaitokselle yms.Eli hyötyä on enemmän kuin haittaa



Paavo 29.05.2006 21:39

Navigaattoristakin olis enemmän hyötyä jos siihen saa syötettyä rastin koordinaatit siinä formaatissa kuin ne kilpailun järjestäjältä tulevat (vinkki: kovin monesti koordinaatit ei tule muodossa "Kadunnimi 123"). Mutta eihän tollasen takia kannata suunnistustouhuja unohtaa, ajelee vaikak ekax paperikartalla ja hommaa sitten (vanhan) läppärin ja siihen karttasoftan karttoineen jos sille tuntuu. Kannattaa ainakin katsella millaisia softia maastossa käytetään, niin ymmärtää mitä eroa niissä on tiellä liikkumiseen tarkoitettuihin vehkeisiin/softiin.

Osa softista on ilmaisia (rodeo drive ja olikos se riippuliito), loput taas muuten vaan edullisia, ozi explorerin lisenssi tais olla $85, garminin mapsourcen hintaa en tiedä kun en sitä itse käytä. Vanha suunnistuskelpoinen läppäri vois olla vaikak satkun tai silleen, ja hyvä GPS-hiiri on reilusti alle satkun, joten ihan kamalan kallista ti maastoajosuunnistuksen tietotekniikka ole. Lisäksi tietty karttamateriaali, jota saa rajoitetusti ilmaiseksi esim. karttapaikasta.

"There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't."

ed 29.05.2006 21:46

kiitos paavolle! tämä avarsi sen verran että kaine läppäri värkit tarvitsee hankkia jos aikoo osallistua kilpailuihin.

ed

Paavo 30.05.2006 08:03

Läppärin (GPS:n ja karttasoftan) kanssa suunnistuskilpailuihin osallistuminen helpottaa sikäli, ettei aikaa ja energiaa
menee sen selvittämiseen, missä ollaan, on ainakin mulle vaikeaa varsinkin oudossa maastossa ja pimeällä. Sijainti saadaan GPS:ltä, ja karttasofta näyttää sen nuolena tai muuna symbolina oikeassa kohdassa kartan päällä, maastoajoon hyviä ovat kartat joiden mittakaava on luokkaa muutama metri per pikseli (4m/pix on hyvä, 2m/pix on loistava).

Garminin mapsourcessa taitaa olla vektorikartat, tietääkseni muut ohjelmat käyttävät bitmap-tyyppisiä karttoja, ozissa kannattaa ehdottomasti käyttää sen omia ozf2/ozf3 tiedostoformaatteja karttakuvalle (nopeuttaa karttojen lataamista ja pienentää ramminkulutusta), muunnosohjelman (mikätahansabitmapformaatti -> ozfx) voi ladata "optional extras" kohdasta ozin veppisivuilta http://www.oziexplorer.com (sieltä löytyy myös ilmainen kokeiluversio, jossa on kuitenkin aika paljon kaikenlaisia rajoituksia, muistaakseni esim. KKJ-koordinaattien tuki toimii vasta rekisteröidyllä versiolla).

Eli kun varsinainen perussuunnistus jää vähemmälle, niin voi enempi keskittyä hauskanpitoon tai sitten vaikka niihin juttuihin joilla pärjää (omaan kokemukseen perustuva mielipide, ei varmaan absoluuttinen fakta), eli enempi taktiikkaan: mitä rasteja haetaan (kuinka helppoja/vaikeita, miltä alueilta, jne.) ja missä järjestyksessä, että siirtymiin tuhlattu aika minimoituisi.

Mutta suunnistus ilman sähköisiä apuvälineitä on kans kivaa, vois vaikka joskus järjestää jonkinsortin harjoituksen tai vaikka pienen leikkimielisen/jäsentenvälisen kisan ilman GPS:ää ja läppäreitä.

-Paavo

"There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't."

jappe 30.05.2006 09:31

Vaikeassa maastossa haluaa mahdollisimman vähän ajaa väärään suuntaan. Silloin rastin löytyminen
kerralla helpottaa ja nopeuttaa etenemistä.

Just do it!


Sivu luotu: 00:40 (GMT +2).