Offipalsta.COM

Offipalsta.COM (https://forums.offipalsta.com/index.php)
-   Tekniikka & Jutustelu (https://forums.offipalsta.com/forumdisplay.php?f=150)
-   -   Polyeteeni- ja peltikanistereista 98E säilytyksessä sekä offroad käytössä (https://forums.offipalsta.com/showthread.php?t=168990)

dragonxi 17.02.2023 17:03

Polyeteeni- ja peltikanistereista 98E säilytyksessä sekä offroad käytössä
 
Miten kauan 98E bensiini säilyy
polyeteeni- ja peltikanistereissa
siten, että niistä voi huoletta tankata
lisää ao varastosta/maastoautoon
kiinnitetystä kanisterista/offroad tukikohdassa ?

Mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että
voi huoletta tankata kanistereista ?

Miten vaikuttaa maastoauton tankissa
olevan tuoreemman 98E määrä ?

Entä ao kanisterin säilytyspaikka,
talvitukikohta (pakkanen, lumihanki)
vs kesätukikohta (lämmin, varjo).

Entä jos kanisteri väistämättä altistuu
pakkaselle/helteelle maastoauton
ulkopuolella takana/sivussa/katolla ?

Kanisterityypeistä esimerkki:

Rowy Component 11,3L (3gal) polyeteeniä kanisteri
>> https://www.tuontitukku.fi/pienkone-...2/#description

Jerrykannu 20L peltikanisteri
https://www.tuontitukku.fi/koneja-au...4/#description

wikke 17.02.2023 20:46

Sen ajan mitä se bensiini säilyy (säilyy ja säilyy) ylipäänsä, poislukien tietenkin sen peltisen jerryn mahdollinen korroosio.

Astioiden säilytyksessä järjen käyttö on toki suotavaa...

dragonxi 18.02.2023 10:44

Onko kokemuksia seuraavasta:

Motul Bensiinin säilytysaine 250 ml
20 litran jerryyn 1/5=50ml
https://m.motonet.fi/fi/tuote/608071...tysaine-250-ml

dragonxi 18.02.2023 11:02

Pidentääkö ja kauanko 98E säilytystä
täydessä jerry peltikanisterissa, joka
viileässä paikassa ja täysi,
ja onko ok V6 bensamoottorille
seuraava lisäaine:

Briggs & Stratton Fuel Fit
https://www.briggsandstratton.com/eu.../fuel-fit.html

Macke 18.02.2023 11:04

Ihan normi 98E prätkän tankkiin/kaasareihin jätettynä syksyllä tekee sen, että keväällä joutuu nostamaan kaasaripaketin pöydälle ja putsaamaan tyhjäkäyntipiirit jne jos ei ole mopo ollu talven aikana kertaakaan käynnissä. Omien kokemusten mukaan noi säilöntäaineet jeesaa jonkun verran, mutta ei se liemi vuositolkulla kanisterissa säily. Vanhempi nykybensa ei myöskään sitten enää syty kunnolla kun vanhenee, niin en vuotta kauempaa itse ainakaan seisottaisi kannussa.

Mun vanhin muovinen bensakannu on 80/90 luvulta että paksumuovinen sellanen kestää kyllä.

Mika_T 18.02.2023 12:47

30Vuoteen ei ole ollut ongelmia kesäharrasteen talvisäilytysten aikana bensan säilymisen kannalta, eikä autoa ole käytelty talven aikana.

Kyseessä 50-luvun amerikkalainen kaasari v8 moottori, Alkuperäsellä kaasuttimella ja alkuperäsellä bensapumpulla.

Keväällä akku kiinni ja pikkusella hörppybensalla käyntiin ja matka jatkuu.
Eli ei tuo nykybensakaan yhdessä talvessa mihinkään jämähdä.

Macke 19.02.2023 10:07

No aivan varmasti jämähtää jos on riittävän pienet suuttimet ja kanavat kaasareissa. Ihan sama onko prätkä, ruohonleikkuri, agregaatti tai mikä vaan. Aika monta kymmentä kertaa tullut elvytettyä noita jankkiintuneen bensan tähden. Saattaa olla 50-luvun jenkkikaasarissa vähän väljemmät kanavat...

Edittinä vielä niin 80-lukulainen saksalaisvalmiste harrasteauto lähtee kanssa ilman ongelmia käyteen talven jälkeen sekä polttoaineen ruiskutuksella oleva prätkä. Pienemmistä kaasareista taasen menee kanavat tukkoon omien kokemusten mukaan hyvinkin yhden talven aikana, varsinkin jos se talvikausi on vähän pidempi kuten katuprätkällä tuppaa yleensä olemaan. Mutta tässäpä omat kokemukset ja saa olla uskomatta ihan vapaasti, ei ole yhtäkään syytä vedellä hatusta näitä juttuja.

astalo 19.02.2023 15:52

Sen verran kokemusta mönkijän (4-tahti ja kaasari) kanssa että 4kk riitti siihen että ei enää käynnistynyt vanhoilla bensoilla. Säilytysaineella sai säilymään talven yli mutta ei silläkään täyttä vuotta mene. Palaa kyllä sitten kun pistää tuoretta tavaraa sekaan.

ISE 19.02.2023 17:42

Lainaus:

Alkuperäinen kirjoittaja astalo (Viesti 1465374)
Sen verran kokemusta mönkijän (4-tahti ja kaasari) kanssa että 4kk riitti siihen että ei enää käynnistynyt vanhoilla bensoilla. Säilytysaineella sai säilymään talven yli mutta ei silläkään täyttä vuotta mene. Palaa kyllä sitten kun pistää tuoretta tavaraa sekaan.

Äiti muorin Datsun 140a viimeksi tankattu v.2017 ryyppy bensaa ja akkuun virtaa käy täysin virheettömästi.vm.81 PS.vielä puolitankkia ajettu 254. T :D

Repro 20.02.2023 14:36

Muistaakseni Nesteen omissa tutkimuksissa normaalibensan säilyvyys on noin 3 kuukautta.

H&K 20.02.2023 14:57

Lainaus:

Alkuperäinen kirjoittaja Repro (Viesti 1465391)
Muistaakseni Nesteen omissa tutkimuksissa normaalibensan säilyvyys on noin 3 kuukautta.

Kait se säilyvyys on pidempi Nesteen omissa tutkimuksissakin mutta tuon 3kk Neste takaa että asemalta ostettu bensiini säilyy toimintakelpoisena.

Mulla tossa pihalla bensaruiskuturboAudi joka on ollut seisonnassa koronan alkuajoilta saakka kun ei ole ollut käyttöä. Noin puolen vuoden välein olen laittanut siitä akunkengän kiinni, ladannut akun täyteen ja käyttänyt paikallaan moottorin normaaliin käyntiläpötilaan. Ainakin vielä lokakuussa kävi nätisti ja noin 2,5v vanhaa E95 bensaa tankissa.

veijon-esso 20.02.2023 17:25

Mitä pienempi moottori, sitä herkempi ongelmoimaan vanhalle bensalle. Tallikaverin blazerin koneenvaihto on kestänyt hieman,2020 ajettu viimeks, sen ensistartissa nähdään kuinka vanha bensa tärähtää tulille ruiskukasissa, sitten joskus. Veikkaan ettei mitään ongelmaa.

riude 20.02.2023 18:22

Muutama vuosi sitten ostin kaverilta 535 lynxin pikkurahalla. Kokeiltiin, että lähtee käyntiin ja käy.
N. kaksi kuukautta myöhemmin ei lähtenyt käyntiin. Tein kaikki kikat ja tutkimukset, ei vaan lähtenyt. Kurkusta kun ruikkasi bensaa sisään niin hetken kävi. Miulla on aika bilteman painepullossa bensaa tälläisiä varten.
No, tutkimukset jatkui ja yksi päivä tuo bilteman pullo oli hukassa. Otin ruutalla lynxin tankista bensaa ja ruikkasin kurkkuun, ei hörähtänytkään tällä kertaa.
Siitä havahduin ja pistin uudet bensat tankkiin, ja niin vain läksi toimimaan.

Eli parissa tuossa kuukaudessa!?!? oli bensa vanhentunut niin paljon ettei syttynyt enää, vai olisiko että kaasarissa olleet bensat olisi säilyneet paremmin, ja ekalla kerralla olisi toiminut niillä mitä kohokammion sisällä oli?

veijon-esso 20.02.2023 19:26

Kelkka on varmaa aika herkkä gason laadulle. Ja suht heikko kipinä vs auton mosa.

Ja ehkäpä kohokammiossa oleva bensa säilyy paremmin, ainakin siellä on melko vähän tyhjää tilaa eli happea vs mahdollisesti tyhjillään olevassa tankissa. Siksihän vanhan kansan neuvo on säilyttää laitteet tankki täynnä. Noin 29v mulla on ollu 1-2 harrasteautoa talviseisonnassa ja ikinä ei oo tarvinnu gasoja vaihtaa keväällä. Semmosen 4-6kk ollu pois ajosta ja ongelmitta käymään.

riude 20.02.2023 21:19

No eipä miullakaan ole stigan ajettava ruohonleikkuri taikka hondan lumilinkokaan koskaan mitään nikotellut, vaikka esim stigassa samat bensat seisoo käytännössä 10kk.
Ja bansaa on tankissa ollut aina sen verran mitä on sattunut jäämään. Noissa tosin tulee käytettyä 98:a.

Timo_L 21.02.2023 09:43

Lainaus:

Alkuperäinen kirjoittaja veijon-esso (Viesti 1465395)
Mitä pienempi moottori, sitä herkempi ongelmoimaan vanhalle bensalle. Tallikaverin blazerin koneenvaihto on kestänyt hieman,2020 ajettu viimeks, sen ensistartissa nähdään kuinka vanha bensa tärähtää tulille ruiskukasissa, sitten joskus. Veikkaan ettei mitään ongelmaa.

Mulla taisi jäädä n.70 litraa 95E10:ä Jeepin tankkiin kun sen jätin seisontaan 2020 loppukesästä. Jos toi nyt olisi tänä vuonna ajossa niin pääsee kokeilemaan miten on liemi säilynyt. Veikkaan että lähtee ihan hyvin.

Kettu_ 27.02.2023 05:15

Mulla taas on vähän vaihtelevia kokemuksia bensan säilyvyydestä, perämoottoriin ku jättää kaasariin bensat nii keväällä saa repiä niin pirusti jos ei suoraan laske pois ja uutta sisään. Autoissa ei ole ollut vastaavaa ongelmaan, muuta kuin yhdessä joka oli seissyt 96-19 välisen ajan. Se ei oikeen halunnu käydä niillä liemillä. Pistin merkille silloin että bensa "ne" vesittyy eli pohjalta todella sakean näköistä ja pinnasta lähes vettä. Tämän siis huomasin kun laskettelin bensapumpun läpi pulloon ainetta niin päivässä rojut valu pohjalle ja pinta oli kirkasta.

JasuT 27.02.2023 11:29

Laitanpa muutaman kuvan kolme vuotta vanhan ysivitosen olomuodosta..:

https://www.citroenkerho.fi/citikkag...e8ec2c7-me.jpg

https://www.citroenkerho.fi/citikkag...7a306b8-me.jpg

https://www.citroenkerho.fi/citikkag...fdb5cb1-me.jpg

Joo. Oli tosiaan klapisirkkeliä pyöritetty, tankki täytetty, ja jäänyt sitten kolmeks vuotta käyttämättä. Sähköpeli kun korvasi papatuksen. Oli kokeillut suostuuko käymään, vain huikkapensalla kurkkuun kävi sen hetken, moottori kulkeutui mulle ja tuommosta löyty kaasarista...

Putsasin sen mitä osasin, ihan mekaanisesti sai rapsutella tuon valkean töhkän pois. Ihan joka ristuksen kanava tukossa, niin isot kuin pienetkin...

https://www.citroenkerho.fi/citikkag...559b19c-me.jpg
Työkalu millä saa vähän pienempiäkin reikiä putsattua, kerrankin ykköstyypin diabeteksesta jotain hyötyä. Ohusimmat neulat siinä lajissa mitä mulla on, on 0,18mm paksuja, ja niissä on vielä reikäkin sisällä (kuka nekin osaa porata?) kuvassa 0,25mm neula puoli tuumaa pitkänä. Tulee kätevä työkalu, kun kääntää neulan suojaansa toisinpäin niin siitä suojasta saa kahvan...

Tuossa tuo pihalla on ollut, pääosin vähintään katoksentapaisen alla ettei ihan luonnon armoilla, pienkonebensalla tankattuna. Ei ole enää kerryttänyt mokomaa kiteytynyttä valkeaa töhnää...

Ainiin, meinasinhan tuohon pihaan polttaa mun nelikko-ruisku-Rättärin. 8kk vanhaa ysikasia, kesän alussa tankattua, vajaa puoli tankkia alumiinisessa tankissa. Kevättalvella lähti vielä pörisemään kun suhautti bräkleeniä imuputkeen, sitten suostui tankissa ollut bensakin syttymään. Kunnes eräänä vähän viileämpänä hetkenä, kun piti siirtoa varten käyntiin saattaa, ei enää oikein bräkleenilläkään (tämä uudempaa valmistetta, siinäkin koostumus muuttunut) herännyt. Tottakai nohevana suihkutetaan lisää, ja kun starttausta varten on kahva konesalissa, niin siitä aina uutta komentoa. Lopulta syttyi sekin seos, ampui imusarjaan, ja putsarissa oli mitä ilmeisemmin vähän reilummin bräkleeniä joka sitten päätti syttyä vähän hätäisemmin, räjäytti sen muovisen putsarikotelon sekä siellä olleet bräkleenit konetilaan. Onneksi oli lumentyönnin siinä käsillä, jolla sai heiteltyä pakkaslunta liekkeihin, niin jäi palamatta sen pahemmin. Yksi piuha huonoksi, ja räjähtänyt putsarikotelo, ne sekä bensat vaihtamalla toiminta palautui ennalleen...

Tarpeeksi vanha bensa tosin tuntuu toimivan, yhden Rättärin mukana tuli tankillinen bensaa, 80-luvun lopulla tankattua lyijyllistä 99 oktaanista. Se ajettiin pois semmoisissa missä ei lambda-anturia ollut, katsurikin kysäisi että "miten ootte saanu tämmöseen vanhaan tuommosen vanhan pakokaasun tuoksunkin", kuuloetäisyydellä olleet muut asiakkaat oli hajun tunnistaneet, mutta ilmeet oli hieman kysyviä kun vastasin että "eihän näihin tankatakaan kuin vuosikertabensaa"... Ajoin tuota lyijyllistä myös ruisku-Rättärissä, ja siinä Megaruutan läppärillä näki että suihkutusajat oli merkittävästi lyhyemmät sillä vanhalla lyijyllisellä, verrattuna ysivitoseen ja ysikasiin. Huomasi kaasupolkimessakin, kevyemmin sai painaa vastaavia vauhteja ajellessa. Pienemmän suihkutusajan lyhentymisen näki myös ysikasilla ysivitoseen nähden, ja jo tuolloin yli kymmenen vuotta sitten halvemmaksi tuli ajaa ysikasilla kun sitä meni sen verran vähemmän että helposti kuittasi hintaeron...

Niin, ja tulihan Lantikan pätkän tankissakin 90-luvun alkuvuosina tankattua melkein tankillinen, -94 viimeksi katsastettu ja sitten jäänyt starttivian takia seisomaan. Hyvin on sekin palanut Lantikassa, tuoksu on semmoinen vanhan oloinen, enkä siinä käynnissä tai käynnistyvyydessä mitään eroa ole huomannut...


Loppuun huomautus. Nämä on vain omia kokemuksia, ei yleistyksiä. Ja kokemusten kautta elän, ja siksi kaikissa pienkoneissa sekä harvemmin käytettävissä että etenkin seisomaan jäävissä tankin bensat vaihtuu alkylaattikamaan. Voi tallissa sisälläkin käyttää ilman käryjä, esim siirrellessä, eikä ole tarvinnut taistella minkään kanssa...

huhtip 01.03.2023 13:29

Tässähän nyt käsitellään kahta ihan eri aihetta.

Topicin aloittajan aihe on Bensan säilyttäminen ja säilyvyys, mutta aika paljon täsä on puhuttu bensan haihtumisesta ja haihtumattomien aineiden jäämistä ja niiden aiheuttamista ongelmista.

sirrom 02.03.2023 00:16

Bensasta meillä on monkey honda minkä kasasin pojalle liki 30v sitten siinä on sama bensa vielä on käynistetty ja ajettu sillä siitä max 4 kertaa viimeksi 3 vuotta sitten kun tuli esille siivouksen yhteyydessä ja se on aina käynistynyt 3-4 polkaisun jälkeen ja käy kun se kuuluisa ompelukone.
Voiko olla että 30vuotta vanha bensa olisikohan vielä ollut jopa 100 oktaanista silloin että oli niin paljon parempi kestävyydeltään.
Löytyy perämoottori samoilta ajoilta 3 heppanen evinrude mutta se vaatii enemmän nykäisyjä ennen kun starttaa ja bensat siinäkin yli 30 vuotta vanhaa johtuuko öljysekoituksesta.
Juttu toinen on että haju mahtava eli jos ei tykkää naapureista niin pitää ottaa huomioon tuulensunta niitä käynistäessä.

GC-93 02.03.2023 21:00

Lainaus:

Alkuperäinen kirjoittaja Mika_T (Viesti 1465352)
30Vuoteen ei ole ollut ongelmia kesäharrasteen talvisäilytysten aikana bensan säilymisen kannalta, eikä autoa ole käytelty talven aikana.

Kyseessä 50-luvun amerikkalainen kaasari v8 moottori, Alkuperäsellä kaasuttimella ja alkuperäsellä bensapumpulla.

Keväällä akku kiinni ja pikkusella hörppybensalla käyntiin ja matka jatkuu.
Eli ei tuo nykybensakaan yhdessä talvessa mihinkään jämähdä.

Ei mullakaan ongelmia ole ollut,mulla on 6kpl 29-72 vm museoautoja joilla ei ajeta kuin 4v välein katsastus reissu ja ihan ne samat 98 bensat mitkä tankkiin on jäänyt.Samoten 2kpl Hd toisella ajan pikku lenkin joka toinen kesä,toista käytän kerran vuodessa tallissa ja bensa vuosia vanhaa.

sisua45 03.03.2023 10:38

Nyt kevään korvalla käynnistelin korkeapuristeinen tuplakaasari-virinokka kesä-harrasteauto, ja vaikeata se oli. Tammikuussa auto kävi viimeksi, eikä ollut helppoa siloinkaan. Sitten iski älyn väläys, tankissahan on 2020 syksyn bensat.

Letku irti dellortoista, 20 litran kanisteriin ja sähköpumppu päälle. Vanhat bensat käyttiksen tankkiin ja asemalta tuoretta 98 bensaa. Kunhan sai bensat vaihtumaan myös kaasareissa, niin lähti melko helposti käymään.

Talven yli ei ole ollut koskaan ongelma, ei vuosikaan, mutta tuo 2 ja puoli vuotta tuntui nyt olevan tuolle härvelille.

98E5 bensa muuttui jossain vaiheessa. 2017 vaihdoin tuplakaasareihin tyhjäkäyntisuuttimien pitimet, ja suuttimetkin. Meni välialueella koko ajan laihalle ja nyki. Suutin muutos helpotti ongelmaa.

Muissakin kaasarivehkeissä, ruohonleikkurit, lumilinko, mönkijä, täytyi kaasareista säätää lisää soppaa kun menivät laihalle.


Sivu luotu: 01:09 (GMT +2).