Offipalsta.COM

Offipalsta.COM (https://forums.offipalsta.com/index.php)
-   Chit-Chat (https://forums.offipalsta.com/forumdisplay.php?f=172)
-   -   uuni (https://forums.offipalsta.com/showthread.php?t=148081)

Topi1982 12.12.2016 20:33

uuni
 
Mulla on vuolukivitakka tai on se uuni. Ohje valmistajalta sytytykseen on: Täytä uuni n. 1/3 ja sytytä, sitten kun kunnolla palaa täytä uuni ja anna palaa. No mie oon aina polttanu täysiä uunillisia ihan alusta lähtien. Nyt minnuu häiritään tiedolla, että pittää sytyttää yläpuolelta koko rovio. Aina oon sytyttäny alhaalta. Muutin systeemin päältä sytytetyksi (vittu mikä sana) no syttyy hitaammin, mutta sytyttyään palaa kuumemmin ja pitempään kuin alta sytytetty. Onkohan totta? Väittävät myos, että tullee vähemmän hiukkasia, jos ylläältä aloittaa. Miten on?

Hessu888 12.12.2016 20:37

No yläpuolelta sytyttämistä vanha kansa neuvoo käyttämään ja jos googlettelee vaikka "takan polttaminen" sanoilla, niin samaa neuvotaan nykyäänkin. Jos puu on kuivaa niin syttyy kyllä hyvin päältä ja päästöt on ainakin pienemmät silleen. Muita etuja en ulkoa muista, mutta päältä sytytän niin takan kuin kiukaankin.

L-200 13.12.2016 00:13

Päältä... helppoo... pesä täyteen vaan puuta, pienempiä puita päälle syttypuiksi ja sit vuolet kasan kiehisiä päälle ja tulta perään... Puiden täytyy olll kunnolla kuivia. Ite pidän puunkantotelineen täynnä ja pari koppaa puuta sisällä koko ajan (sellasia lihalaatikoita), näin puu on kuivaa kun se lähtee savuna taivaalle. Ihan sekaklapia ja sekaan vähän koivua, leivinuuniin vain koivua.

Juu syttyy hitaasti, mut sit kun se alkaa palamaan kunnolla niin kyllä lämpee kunnolla, myös muuri (piippu). Itellä tiilerin takka-leivinuuni (3500 kg + kuori) ja sen takana pikku-henna liesi(uunilla), piippu muuratusta tiilestä, täystiiltä tasakertaan ja reikästä ylös, pellit melki katon rajassa.

Naapuri sen teki, harjotellu 20 vuotta muuraamista. Kehui että "vittumaista" tehä naapurin työt kun tulee käymään niin alkaa itte arvosteleen omaa työtään... On muuten muurattu niin vimpan päälle että. Onha tuossa virheitä.. mut ne johtuu suunnittelijasta eli allekirjoittaneesta. Samainen kaveri kyseli viime talvena että tokko lämmitän ollenkaan ku ei tuu savuja.. silloinkin oli tulet takassa... päältä sytytetty... sieltä ei oikeesti tuu savua ku ihan alussa ja sitäki vähän, jostain syystä tuhkaaki tulee todella minimaalisesti.

BJ-40/76 13.12.2016 00:37

Näinhän se menee...
 
Siis kun sytytetään päältä, niin päästöt on pienemmät!!!

MUTTA

Se vaatii täsmälleen oikeat sytykkeet muutamana monikertana... (siis perinteisesti sanottuna: jos ei ole ISOJA tulitikkuja niin pitää olla pientä puuta..)

ja nuo varsinaiset halot pitää olla myös ns. direktiivin mukaisia. (ei vielä ylitsepääsemätön ongelma...)

Mutta kun tuo polttoilma, ja vielä jaettuna ala- ja ylä-paloon pitää annostella oikein....

Alkaa olla semmoinen yhtälö, että huonona tuloksena ei voi pitää sitä, että halot palaa!

P.S tuota samaa keskustelua on käyty 5 vuotta saaressa, mutta yhtään ylhäältä sytytettyä grillinotskia ei ole näkynyt...

Ja tuo pienet tulitikut koskus myöhemmin...

Palex 13.12.2016 07:16

No mitenkäs jos sytyttääkin puolesta välistä ja vaikka vähän enempi vasemmasta reunasta?:D

hiluvitkutin 13.12.2016 07:46

Se kai siinä niinku ideana että alla olevat kaasuuntuu lämmöstä ja kaasu palaa ja antaa lisälämpöä.
Altapäin sytytettynä kaasut karkaa piippuun.

Kun joudut lisäämään puita, sittenhän ne palaa altapäin. Mutta sitten onkin jo uuni lämmin ja kaasut palaa paremmin.

Palex 13.12.2016 08:14

Lainaus:

Alkuperäinen kirjoittaja hiluvitkutin (Viesti 1328160)
Se kai siinä niinku ideana että alla olevat kaasuuntuu lämmöstä ja kaasu palaa ja antaa lisälämpöä.

Noinhan se palaminen toimii noin niinkuin yleensäkin. Ei se puu itsessään pala, vaan ne kaasut juurikin, ihan sama mistä kohtaa sytyttää.

petr 13.12.2016 09:03

Jep, tänä talvena aloin itsekkin sytyttämään takan puut päältä. Ja samat tuntemukset, samalla puumäärällä saa takan kyljet kuumemmaksi, kai siinä jotain tapahtuu tehokkaammin ja/tai pidempään. Takka on joku "valmistakka", kuorellinen...ehkä joku vajaa 1500kg.

Poltan aina yhden kopallisen (hieman pienempi kuin ns. "lihalaatikko") siten, että ensin aika tiiviisti pesä täyteen (luukun yläreunan tasalle) ja sitten ku se alkaa mennä hiillokselle niin kopassa on jäljellä 3-5 paksuhkoa klapia (täyttää 1/3 tai 1/4 pesän tilasta), jotka heitän vielä siihen tuomaan kunnon hiillosta. Nyt -15 pakkasilla pysyy kuumana kuori aina vuorokauden verran...eli yksi kopallinen per päivä olen poltellut kun on pakkasia (n. -10c ja siitä ylöspäin), kahden vuorokauden päästä vielä aistii että on lämmin, mutta ei käytännössä tuota lisää lämpöä tiloihin.

Mun takka vetää turhankin iloisesti (2krs talo = pitkä piippu), korvausilmaräppänät heti syttymisen jälkeen täysin kiinni....sitten kun täysi roihu on pesässä niin laitan hormin peltiä hieman kiinni (3/4 ehkä)...ja sit kun näkyvä liekki on loppunut eli vain punahehkusta hiiltä niin kiinni 1/4 ja sit kun enää siellä täällä jotain pientä punaa näkyvissä niin vedän kokonaan kiinni

JiiPee 13.12.2016 10:41

Lainaus:

Alkuperäinen kirjoittaja Palex (Viesti 1328162)
Noinhan se palaminen toimii noin niinkuin yleensäkin. Ei se puu itsessään pala, vaan ne kaasut juurikin, ihan sama mistä kohtaa sytyttää.

On sillä merkitystä, mistä sytytetään. Ylhältä on parempi. Jos laittaa tulet alhaalta, alkaa (kaasutus)palaminen nopeasti, kuten nuotiossa, mutta kylmässä uunissa ei tapahdu ns. toisiopaloa, joka polttaa ne kaasut. Vasta kun uuni on tarpeeksi kuuma, palaa ne kaasutuspalossa (keltainen liekki) syntyneet kaasut toisioilman kanssa kunnolla.

Kannattaa seurata plussakelillä piipusta tulevan savun väriä. Plussakelillä siksi, ettei mukana tuleva vesihöyry peitä harmaudellaan varsinaista savua, kuten pakkasella helposti tapahtuu. Alhaalta sytyttäessä uuni savuttaa aluksi enemmän ja pidempään kuin ylhäältä sytyttäessä. Näkyvä savu sisältää kaasutuspolton aikaansaamaa hiiltä ja hiilivetyjä, jota tulee alkuun enemmän ja jonkin aikaa puiden lisäämisen jälkeen. Näkyvää savua ei piipusta silloin tule, kun toisiopalo toimii hyvin. Sama juttu kuin asettiliekki ilman lisähappea vs. kun alkaa avaamaan happihanaa.

Havainnot ylhäältä sytyttämisen vaikutuksesta uunin parempaan lämpenemiseen on sinänsä ihan loogiset, koska vähemmän näkyvää savua piipusta tarkoittaa enemmän palamista uunissa.

tekniikkamies 13.12.2016 14:36

Liekö ylhäältä sytyttämistä ruvettu suosittelemaan sen takia jos sillä tavoin puusta vapautuu palamiskelpoista kaasua tasaisemmin ja ehkä alhaalta sytyttäen voi tuli käydä "liian rikkaalla".

Puusaunaa lämmittäessä tähän mennessä toimivimmaksi olen havainnut, että ensin sytytän ehkä puoli pesää todella helposti palavaa pientä puuta ja sytykkeeksi kelpaavaa roskaa sen verta, että tuloksena syntyy niin paljon lämpöä, jotta jatkaminen onnistuu isommilla puilla. Laitan joukkoon ehkä yhden hitaasti palavan puun aluksi jos ei olekaan valppaana tulta hoitamassa. Tämä ei savuta kauaa ennen kunnollisen palamisen alkua.

Kun tarpeeksi lämpöä on saavutettu, voi laittaa yhden tai kaksi hitaammin palavaa puuta kerralla, jolloin sauna pysyy sellaisena, että löylyä tulee muttei ole liian kuuma. Kylmemmällä ilmalla enemmän puuta. Isot puut palavat sitten rauhallisesti, muttei savuta liikaa paitsi siinä tapauksessa jos lämpö pääsee laskemaan liikaa tulipesessä.

Arska-tehtaalta 13.12.2016 16:55

Vähemmällä savulla se ylhäältä syttyy, kannattaa kokeilla. Hankalinta on lisätä uudet puut sinne hiilloksen alle :D

Topi1982 13.12.2016 18:25

Lainaus:

Alkuperäinen kirjoittaja Arska-tehtaalta (Viesti 1328196)
Vähemmällä savulla se ylhäältä syttyy, kannattaa kokeilla. Hankalinta on lisätä uudet puut sinne hiilloksen alle :D

Oon kokkeilu, ei oo heleppoo ihan pienellä hiilihangolla!:):):)

Nikuzai 13.12.2016 19:49

Joku jossain hyvin tarkassa kaupungissa oli tehnyt pyörivän valurautaisen sydämen takkaan

Aina kun puita lisäsi laittoi puut hiillokselle ja sydän ympäri jolloin hiillos tuli puiden päälle
Ilmeisen pientä tulta piti tai sitten pitää polttaa hiillos suhteellisen loppuun

Mutta tolla konstilla sai pitää takkansa talossaan, kun kaikkien muiden piti muurata ne umpeen

Repro 13.12.2016 20:00

Olin aika skeptinen tuon päältä syttyvyyden suhteen mutta yli puolisen tuntia sitten piti oikein kokeilla, ja kyllähän se perhana syttyi (muutama sanomalehden sivu kahden ylimmän puun alle).
Nyt tuntuu sauna olevan lähes käyttölämmin eli n.40 asteessa (lämmitän saunan aina ovi auki) vaikka puita ei ole palanut kuin vasta vähän yli yksi pesällinen.
:eek:

Nikuzai 13.12.2016 21:14

Ite yritelly päältä sytytystä ja ainakin omakohtaiset kokemukset tallilta on, et 4" halkasijastaan oleva puu sivuun sen viereen sanomalehtiä ja mitä sytykkeitä nyt on sit pari sopivaa puuta poikittain ja loput limitellen jotta jää rakoja pesä täyteen ja sytykkeet tuleen

Käytännössä 90% kerroista syttyy märemmälläkin puulla


Mites onko tohon päältä sytyttämiseen jotain oikeen parempaakin tekniikkaa jossei ole aitta kuivattua koivua käsillä?

tekniikkamies 13.12.2016 21:52

Lainaus:

Alkuperäinen kirjoittaja Repro (Viesti 1328223)
Olin aika skeptinen tuon päältä syttyvyyden suhteen mutta yli puolisen tuntia sitten piti oikein kokeilla, ja kyllähän se perhana syttyi (muutama sanomalehden sivu kahden ylimmän puun alle).
Nyt tuntuu sauna olevan lähes käyttölämmin eli n.40 asteessa (lämmitän saunan aina ovi auki) vaikka puita ei ole palanut kuin vasta vähän yli yksi pesällinen.
:eek:

Itsellä saunapuiden laatu vaihtelee ja sillä tekniikalla, että sytytyspuut on oikein ohuita, määrä ei ole liian suuri eikä liian pieni, sytyke on mieluummin ylimitoitettu kuin alimitoitettu, on homma toiminut parhaiten. Usein sytykkeenä on ohuiden puiden seassa ne roskat, mitä on vaikka grillauksessa tullut, eli jotain vähän rasvaista, missä on grillattava tullut kaupasta.

Jotenkin tuntus, että ylhäältä sytyttäminen toimisi jossain sellaisissa yhteyksissä, missä oikein hyvää puuta on paljon kerralla.

Heittelen kunnollisen lämpenemisen jälkeen kiukaaseen myös mielellään halkomattomia puita, ettei pala liian nopeasti.

LaaLaa 13.12.2016 22:57

Yleensä sytytän alta kun pieneen takkaan ei mene kuin pystyyn puut ja ylhäältä sytyttäminen vaan ei meinaa onnistua.
Puu on 99% sekalautaa kun sitä on ollut valmiiksi tehtynä pitkin kiinteistöä. 10v on nyt asuttu ja vielä on viimeisessä vajassa about kolmeksi talveksi jäljellä. Laudassa ei oo hääppönen lämpöarvo, mutta seassa kun on sopivasti lastulevyä, niin saa ihan kuumaksikin tuon Tiilerin pikku-Lassin :D

Hessu888 14.12.2016 08:05

Lainaus:

Alkuperäinen kirjoittaja Nikuzai (Viesti 1328237)
Mites onko tohon päältä sytyttämiseen jotain oikeen parempaakin tekniikkaa jossei ole aitta kuivattua koivua käsillä?

Kosanilla kuivattelet puut ennen sytyttämistä. No ei vaan, mutta märän puun polttaminen on varmaankin lämmöntuotoltaan lähes yhtä tyhjän kanssa. Latomalla puut ristiin ilmavasti ja laittamalla päällimmäisiks vaan ohuita tikkuja ja keon väliin pahvin palasia ja keon päälle munakenno tai pari, niin syttyy paremmin. Jostain muistan lukeneeni ukosta joka sytytti puiden päällä aina yhden maitotölkin joka oli täytetty kuivalla sahanpurulla. Kehui sitä kovasti. Niin ja korvausilmaahan on tultava tulipesään riittävästi tai mikään ei pala kunnolla.

tekniikkamies 14.12.2016 11:43

Lainaus:

Alkuperäinen kirjoittaja Hessu888 (Viesti 1328272)
Kosanilla kuivattelet puut ennen sytyttämistä.

Olen kokeillut onko sellainen harrastajakokoluokan nestekaasutoho, joka liitetään tavalliseen kaasupulloon hyvä kiukaan sytytysväline, niin liekin kokoon nähden se on pettymys jos oletetaan, että tohoa pidetään paikoillaan kädellä. Paremmin toimii vaikka ne grillausjätteet, jossa muovinen rasvaista marinadia sisältävä laatikko.

L-200 14.12.2016 22:01

Lainaus:

Alkuperäinen kirjoittaja Hessu888 (Viesti 1328272)
Kosanilla kuivattelet puut ennen sytyttämistä. No ei vaan, mutta märän puun polttaminen on varmaankin lämmöntuotoltaan lähes yhtä tyhjän kanssa. Latomalla puut ristiin ilmavasti ja laittamalla päällimmäisiks vaan ohuita tikkuja ja keon väliin pahvin palasia ja keon päälle munakenno tai pari, niin syttyy paremmin. Jostain muistan lukeneeni ukosta joka sytytti puiden päällä aina yhden maitotölkin joka oli täytetty kuivalla sahanpurulla. Kehui sitä kovasti. Niin ja korvausilmaahan on tultava tulipesään riittävästi tai mikään ei pala kunnolla.

Öööh... tuo sahanpurupommi on kyllä sit pommi lämpöarvoltaan jos varsinkin puru on oikein tumppaamalla painettu purkkiin....
Tiedän yhden sepän joka teki maitopurkille oikein prässätelineen plootusta. telineen sisään maitopurkki, sinne purua ja hydrauliprässillä tiukaksi, taas purua ja prässäys.. niin kauan kunnes oli purkki täynnä, sellainen kivikova purukalikka..
Pulikka puiden kanssa kaminaan ja tulta perään.... Kamiinan pelasti se että siihen oli samainen seppä rakennellut vesikierron jolla lämmitti tallin lattiaa... Lattiaan meni + 60 asteista vettä kun se normaalisti on sellaista +30-40 asteista.. ja kamiina hehkui punaisena, päällä olevat keittolevyt meni vaihtoon, ne antautui.
Totesi vain että ens kerralla kait vähän vähemmän purua....

Että kandee olla varovainen tuon purun kanssa ettei se yllätä...

Jeepp 14.12.2016 23:14

Päältä, ja hyviä sytykkeitä saa ku munakennon kastaa steariiniilla silleen et se imeytyy kennoon. Pari palasta puiden päälle.. Yleensä on kyllä maitopurkkeja js muita pahvi tötteröitä millä sytyttää..

Tuollanen Pikku-lauri on vaa vähä huono päältä sytyttää, jos klapit pystyy laittaa nii piipusta melkee sytöt käyä puottaa..

hj 60/61 15.12.2016 05:59

Arinalle tulee aina pikku valkee tehtyä, ja lisäiltyä siihen ristiin rastiin klapia päälle... Hyvin syttyy, niin takat, uunit, kaminat ja kiuas...

Nall3 16.12.2016 09:33

Tuli testattua tota päältä sytyttämistä ja kaippa siinä oikeesti jotain totuuttakin on mukana että lämpeää nopeemmin.
Komea hiilloskasa jo sytytyspuiden jälkeen antamassa lämpöä.

Topi1982 16.12.2016 17:42

Epätieteellisten kylkilämpötilojen mittaustulokset n.3600kg vuolukiviuunissa:
Altapantuna n. 10°C matalammat, kuin päältäpantuna! :)

Nikuzai 16.12.2016 18:20

Lainaus:

Alkuperäinen kirjoittaja tekniikkamies (Viesti 1328292)
Olen kokeillut onko sellainen harrastajakokoluokan nestekaasutoho, joka liitetään tavalliseen kaasupulloon hyvä kiukaan sytytysväline, niin liekin kokoon nähden se on pettymys jos oletetaan, että tohoa pidetään paikoillaan kädellä. Paremmin toimii vaikka ne grillausjätteet, jossa muovinen rasvaista marinadia sisältävä laatikko.


Ite tein sen huomion toholla sytyttäessä et se kaasuliekki syö happea niin tehokkaasti että se puu ei pääse syttymään ja jos syttyy, kun tohon liekin vie lähelle puuliekki sammuu

Kokeilin sitten arinan alle tarjota sitä kaasuliekkia ja sama homma puut sammui vaikka kuumuutta riitti


Hain sitten kuumailmapuhaltimen lietsoksi niin johan syttyi vaikka kosteempaa puuta olikin


Sivu luotu: 19:24 (GMT +2).