Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja VonLeka
(Viesti 1067833)
nokia camera mobilephone tottakai! live meininkiä ei mitään steriiliä urbaani es jonne hiphopräp hifiä
mikä fucking peruna??
|
Copsattu wikipediasta:
Peruna (
Solanum tuberosum) on
koisokasvien (
Solanaceae)
heimoon kuuluva
kasvi, jonka
mukulaa käytetään ravintona. Peruna on yksi eniten käytetyistä ravintokasveista
Euroopassa ja
Etelä- sekä
Pohjois-Amerikassa. Peruna kuuluu niiden yhdeksän viljelykasvin joukkoon, joiden avulla tuotetaan 75 prosenttia ihmisravinnosta.
[1]
Perunakasvi on kooltaan pieni mutta suurilehtinen. Perunan mukulat kasvavat maan alla. Useimmiten perunan kuori on ruskea tai keltainen, mutta se voi olla myös violetti, punainen tai vaaleanpunainen. Sisältä peruna on usein vaalea, mutta on mahdollista, että se on sisältäkin kuoren värinen. Se sisältää noin 10 - 15 %
tärkkelystä, vajaat 2 %
proteiinia, ja tuoreena myös kohtalaisesti
c-vitamiinia, joka kuitenkin osittain tuhoutuu useita kuukausiakin kestävän varastoinnin aikana. Maanpäällisessä osassa saattaa olla myös
marjoja, jotka ovat
solaniinipitoisuutensa vuoksi myrkyllisiä.
Suomessa perunat istutetaan yleensä toukokuun loppupuolella ja sato korjataan syys- ja lokakuun vaihteen aikoihin. Poikkeuksena ovat
varhaisperunat, joista ensimmäiset, silloin vielä varsin pienikokoiset, saatetaan nostaa jo toukokuun lopulla.
Perunaa syödään monella tavalla valmistettuna kuten
keitettyinä,
paistettuina tai
perunamuhennoksena. Kaikkein jauhoisimmat perunat, jotka keitettäessä rikkoontuisivat keitinveteensä, suositellaan höyrytettäviksi kiehuvan veden päällä, mikä on mahdollista välipohjallisella kattilalla, jossa välipohjan muodostaa ritilä. Teollisuus jalostaa perunaa esimerkiksi
ranskalaisiksi perunoiksi ja
perunalastuiksi eli sipseiksi. Joistakin perunalajikkeista valmistetaan myös
perunajauhoa, joka on puhdasta
tärkkelystä.