View Full Version : Glykoli-vesi suhde?
Moi,
mikä on moottorin kannalta paras jäähdytinnesteen väkevyys? 1:1 riittää mainiosti pakkasenkestoltaan, mutta suojaisko väkevämpi liuos moottoria paremmin korroosiolta? Mikä seos on paras jäähdytyksen kannalta?
-Paavo
"There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't."
JanneBlomgren
29.03.2005, 21:04
Jäähdytykseen taisi olla pelkkä vesi paras?
Kyllä jenkki on jees!
"Idioottivarmalla" aliarvioidaan idiootteja
50/50 on kai aika optimi(60/40... ei kai kovin tarkka). Jos laitat hirveen väkevän seoksen, ei kuulemma hyvä. Väittävät että kiihdyttää korroosiota, tai ainakin mömmöytyy kanaviin.
Tosin faktaa tämä ei ole, näin olen vain antanut itseni ymmärtää.
nii mäkin oon kuullu et se alkaa puuroutua koneeseen jos sitä on siellä suhteessa enemmän kun vettä. 50/50 paras
Pääasia on että pyärät pyörii ja pojilla on hauskaa!!
Pelkkä vesi ei ole hyvä jäähdytykseen. Glykolia täytyy lisätä pintajännityksen poistamiseksi, ei kuitenkaan enempää kuin 50/50 jonka jälkeen neste alkaa "paksuuntumaan" ja jäähdytysteho jälleen laskee... En muista aineen nimeä, mut jossain tarvikeliikkessä näin sellaista mömmöä, jota lisätään pelkkään veteen ja jäähdytys tehostuu huomattavan paljon, toimi myös glykolin joukossa mutta ei läheskään yhtä tehokkaasti..
"Isänsä näköinen -muuten terve lapsi"
Red Linen Water Wetter lienee tuote jota tarkoitat. Mainospuheiden mukaan sitä voi käyttää myös glykoliveden seassa.
Mielenkiintoinen jokun nörtin tekemä käytännön koe aineella, sen korroosionesto on huomattava:
www.water-cooling.com/articles/waterwetter/waterwetter.php
Ajattelin turbohankkeen myötä alkaa käyttää tuota, niin moottorissa kuin coolerissakin.
Tässä muuten tuotteen tekniset tiedot .pdf-muodossa:
http://www.redlineoil.com/whitePaper/17.pdf
Water has twice the heat transfer capability when
compared to 50% glycol antifreeze/coolant in water.
Most passenger automobiles have a cooling system
designed to reject sufficient heat under normal operating
conditions using a 50/50 glycol solution in
water.
Edited by - JF on 29/03/2005 23:45:21
Tapsa_ja_Dumbo
30.03.2005, 06:03
Inhibiitit on jäähdytysnesteessä kulutustavaraa.... muissa prosesseissa niiden määrää seurataan ja niitä sit lisätään tarvittaessa - näin pienissä määrissä tää ei o kustannustehokasta, joten korroosiosuojaus hoidetaan vaihtamalla nesteet esim parin kolmen vuoden välein. Näin vanhoissa rakenteissa kun meillä on ei nesteen tyypillä ole juurikaan väliä - punaiset polypropyleenkiglykolit eivät ole myrkyllisiä eli jos on riski, että esim koira litkii sitä mehua ni käytä sit sellaista. Nämät nesteet kaikki houkuttelevat elukoita ja se kandee pitää mielessä tallissa tuhratessa eikä niitä saa jättää ulos avonaisiin astioihin tai kaataa maahan.
Jotkut uudemmat kinnerit vaativat silikaattivapaita mömmöjä joten niihin sit niitä. Ovat kalliimpia.
Jotenkin olen ymmärtänyt, että liemen ominaislämpökapasiteetilla ei niinkään ole merkitystä vaan ne tärkeät asiat tapahtuvat tai jäävät tapahtumatt pintailmiöinä siinä kanavan seinämällä. Eli lämmönsiirto siinä kuntoon. Tähän vaikuttaa paitsi nesteen ominaisuudet niin myös seinämässä olevat kerrostumat, jotka toimivat huimina eristeinä (jos on syylari kattilakiveä täynnä ni sit on myös lohkon ja kansien kanavat -> happokylpyyn koko toosa).
Suurin vaikutus liemellä on rankasti ahdetuissa moottoreissa, jossa pelataan koko ajan nakutusrajaa vastaan. Kannen sisäpuolen pinnan piikkilämpötiloja höyläämällä voi tuota nakutusrajaa työntää joissain tapauksissa kauemmas ja siitä voipi olla ihan oikeasti hyötyä - kestää rajumpaa kuormitusta nakuttamatta. Silloin kyllä ollaan kaikkia turvamarginaaleja jo kavennettu rajusti ja näiden hyötyjen irti saaminen turvallisesti vaatii aktiivisen nakutustunnistuksella ohjatun ahtopaineen säädön. Ei siis taida olla päällimmäinen murhe safariautossa ;)
Jossain jenkkiautolehdessä oli hiton hyvä tarina tuosta lämmönsiirron perusteista, tarttee kattoa illalla jos löytyy vielä hyllystä.
Tapsa
- - 33" on aikuisten oikeesti 838,2mm - -
Ahosensetä
30.03.2005, 06:34
Tapsalta (taas) hyvä vastaus. Lämmönsiirrosta enimmälti on kysymys.
Tosta suhteesta: 50/50 on hyvä. Jos laimenee tai väkevöityy tuosta, niin pakkasenkesto alkaa kärsiä. Sopivat rajat 40/60 - 60/40.
T, Antti
Hyvä Paavo
50/50 % on paras, käytännössä hyväksi todettu ja ehdottomasti pesu noin kolmen vuoden välein. suurin ongelma, varsinkin vanhoissa autoissa on kun ajetaan tai on ajettu pelkällä vedellä, sen puhtaaksi saaminen on jo työlästä, varsinkin lämppärin kenno. Oletteko miettineet miksi vanhat autot aina lämpenee niin saatanasti, tässä siihen yksi hyvä syy. Oma ajokki alkoi toimimaan pesun jälkeen, lämmöt laski ja auto alkoi käymään paremmin, siis pelkällä, no kahteen kertaan jäähdytysjärjestelmän pesulla.
ensin tehtiin Jeeppi, loput on kopioita !
50/50 hyvä,floridassa autoissa myös tämä suhde ei tietysti pakkasen vuoksi vaan jäähdyttää paremmin, olin aika
öönä kun ostettiin autoja huutokaupasta ja aloin tarkistaan "vesiä" niin kotoset vihreet lykoolit tuli vastaan
pakko mahtua ku on vihitty
Itse asiassa ei jäähdytä paremmin. Glykoliseostus pienentää lämmönsiirtokykyä (nesteen lämpökapasiteettia) mutta on olennainen korroosioneston ja auton mahdollisen jäätymisen kannalta.
voi olla mutta ei se ainakaan huonommin jäähdytä sillä perällä keittelee helposti autot ja olen ajanu vesillä ja lykooleilla ei mittarin mukaan ainakaan huonommin jäähdytä, siitä vielä ettei se lykooli paljaaltaan ole talvella hyvä se soseentuu (JÄÄTYY)ilman vettä .
pakko mahtua ku on vihitty
Eräs ystäväni teki audi 80 ja joku 80luvulta olevaan kansirempan. kasas koneen laitto pelkät vedet sisään. ajo himaa loppu matkasta keitti lisäs aamulla vettä ja ajo töihin keitti jälleen loppu matkasta. otettii kansi irti ei mitää vikaa takas kasaa vaihdettii vielä termari ja aina vaan keitti kaveri vaihtoi vespumpun ja käytti kannen vieläkin irti ja ei kun vaan keittää. lopuksi kaveri laitto nesteet 50/50 koneeseen ja kas ei enää keittäny.
No tässähän nähtiin taas hyvä esimerkki, ei sen ns. pakkasnesteen ainoa tehtävä olekkaan pelkkä pakkaskestävyys
ensin tehtiin Jeeppi, loput on kopioita !
lukekaa toi Tapsan juttu
ensin tehtiin Jeeppi, loput on kopioita !
Rekisteröimätön
19.07.2008, 12:34
Mutta etyleeniglykolin kiehumispistekin on 190°C kun vede on ainoastaan 100.
Meille karujen ilmojen miehille, paras on 50/50 suhde. Silloin kestää pakkasta ja keittää vasta 107asteen kohdalla ILMAN paineistusta.
- Pelkkää vettä --> rauta ruostuu ja aiheuttaa kalkkeumaa lauhduttimiin. Hapettaa alumiiniin syövyttämällä reikiä osiin.
- Pelkkää glykolia (vihreä) --> kiehuu 127asteessa, mutta lämpenee hitaammin. Sohjoutuu -14asteessa ja jäätyy joskus -100asteen paikkeilla.
Suojaa alumiinia 2vuotta korroosiolta ja 4vuotta rautaa.
(Ja jenkkilässä etelävaltioiden pojat käyttää 100% tätä, kiehumispisteen takia --> 1bar paineessa 148astetta kiehumispiste) Tukkii innokkaasti lämmityslaitteen kennon, syylari ei jostakin syystä ota nokkiinsa glygolista???
Ja kannattaa lukea myös toi Tapsan juttu!!!
siksti-fifti sanois M.Nykanen
Flugfiske
22.07.2008, 18:00
- Pelkkää vettä --> rauta ruostuu ja aiheuttaa kalkkeumaa lauhduttimiin. Hapettaa alumiiniin syövyttämällä reikiä osiin.
Ja autossa ei ole lauhdutinta, ellei siinä ole ilmastointia, silloinkaan ei lauhdepiirissä käytetä glykolivesiseosta, vaan ilmakanavassa on suorahöyrysteinen kenno ja lauhdutin on jäähdyttimen edessä ja siellä kiertää kylmäaine (esim. R134a).
lainaus:
"Lauhdutin on lämmönsiirrin, jossa virtaava höyry tai kaasu lauhdutetaan nesteeksi siirtämällä lämpöenergiaa fluidista toiseen virtaavaan aineeseen tai ympäristöön. Tavallisimpia käyttökohteita ovat voimalaitokset ja kompressorikylmäkoneet."
ei mul muuta... :p
Tavallisimpia käyttökohteita ovat voimalaitokset ja... :p
Kyl mulla on Rangessa toi. Ja Volvossakin...:D:D:D Ja saivartelijoille, korjataan sana "lauhdutin" LÄMMÖNVAIHTIMEKSI, koska sitähän ne syylarit ja lämppärit ovat...:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
Miten on, tietääks Tapsa (melkeen naapuri muuten ;-) ) tai joku muu onko vesillä eroa jäähdytykseen? Siis tislattu vs. kraana vesi.
Muistan vaan lukeneeni jostain jenkki lehdestä että olisivat tunkeneet tislattua vettä moottoriin!? Mulla itsellä on tollaisesta oikeesti puhtaasta vedestä meinaan vaan sellaista kokemusta että se ainakin ruostuttaa ja nopeasti! =:-O
-sami-
Kyllä nuo ihmenesteet on saman asian parempaa tuotteistamista, eli katteen kohennusta. Normi glygoli 50/50-suhteessa kaiken paras. Ja aina, oli kesä eli talvi. Kotimaisista dieseleistä lämpimissä maissa asiantuntemattomien käyttäminä, ilman glygoleita, on kilahdellut sylinteriputkien katkeamisiin. Korroosio syö sopivassa kohtaa märän putken seinämän, ja naps!
Ja eikös jäähdytysneste ja jarruneste mene samaan ongelmajäteastiaan?
Ja eikös jäähdytysneste ja jarruneste mene samaan ongelmajäteastiaan?
Juu, eli maahan vai? ;)
Eivaan, ite jouduttii joskus lajittelemaa öljyt, maalit ja muut.
Tosin ne oli purkeissa, jotka heitettiin sellaiseen isompaan pyttyyn. Meille ei sanottu jäteasemalla sit, miks näin ja mite niille sit tehään. Olin siis ite siel jäteasemalla töissä. Asiakkaat vaan toi sinne purkkeja, joissa oli merkattu, mitä sisällä on. (Se oli siis toivomus.. siin sitte haisteltiin, mitä missäki on.. hehe)
Meni hiuka OT, mut asiaakin:
Jeps.. Se se paras ohje on.. Perusglygolia lähimmästä puljusta ja suhde toi fiftififti perus veden kanssa.. Eli hanasta tai kaivosta, kunhan on "juomakelposta" vettä. Tislatussa tuskin on mitään hyötyä/haittaa..