View Full Version : Sähköt palasivat - tuliko nollavika ???
Onks kaikille tuttu käsite, itselle ei ollut, hämmästeltiin 13 h sähkökatkon jälkeen sähköjen palattua valojen himmenemistä ja kirkastumista aikamme, ja nyt sitten kartoitetaankin vaurioita... (ja niitä riittää)
Lukekaapa tuo ja painakaa mieleenne:
http://www.kp24.fi/uutiset/Default.aspx?newsid=293113
Erityisesti siis tämä kohta:
Vattenfallin käyttöpäällikkö Vänskä neuvoo olemaan varuillaan myös niin kutsutun nollavian takia sähkökatkoksen jälkeen.
– Jos kiinteistön valot ovat normaalia himmeämmät tai kirkkaammat, kunhan sähköt palaavat tai jos iholle tuntee sähköaistimuksia, pitää soittaa meille.
Nollavikatilanteessa sähköjärjestelmän nollajohdot eivät ole ehjät, jolloin sähkö lähtee kulkemaan kiinteistön metallisia rakenteita pitkin, mikäli talon maadoitus ei ole kunnossa. Nollavikoja havaitaan usein vanhoissa kiinteistöissä laajojen myrskyjen yhteydessä, Vänskä kertoo.– Nollavika saattaa ilmetä, kun jokin osa verkosta saadaan takaisin toimintaan, mutta lähellä on vielä muita vikakohtia, joiden nollajohdot eivät ole ehjiä. Siksi kiinteistön valoja kannattaa tarkkailla, kunhan sähköt palaavat.
On siis ihan vakavasti otettava hengelle epäterveellinen tilanne, etenkin vanhoissa taloissa:
Jos kotonasi huomaat sähkölaitteiden toimivan oudosti tai valojen palavan normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, syynä saattaa olla ns. nollajohtimen katkeaminen.
Tämän vuoksi kotiisi tuleva 400 V kolmivaihejännite jakautuu epätasaisesti niin, että joihinkin laitteisiin tulee yli- ja joihinkin alijännitettä. Tämä voi aiheuttaa laitevaurioita.
Nollajohtimen katkeamisella voi olla myös vakavampia vaikutuksia. Iäkkäämmissä taloissa suko-pistorasioiden maadoitusliuskat on kytketty nollajohtimiin. Jos nollavika on talon sisällä, maadoitus ei enää toimi ja sähkövirta joutuu etsimään vaihtoehtoisen reitin. Pistorasioihin kytketyt metallikuoriset sähkölaitteet ovat sähkövirralle otollinen kohde, ja laite muuttuu jännitteiseksi. Tämä voi aiheuttaa tulipalo- tai pahimmillaan hengenvaaran. Mikäli epäilet nollavikaa, irrota sähkölaite verkosta ja ota heti yhteys sähköyhtiöösi
solihull
27.12.2011, 23:36
Jep, tämä on vika, josta ei kovin paljoa puhuta. Tiedän kaksi taloutta joissa on mennyt muista kuin myrskyn syistä sähkölaitteita hajalle oikein urakalla kun nolla oli poikki. Tähän liittyy tulipaloriski, hengenvaara, todella paha tilanne.
Ekassa tapauksessa omistaja kaatoi pihapuun tonttijohdon päälle ja huokaisi helpotuksesta etteä ei käynyt kuinkaan. Mökkiin mennessä tilanne oli hieman toinen...
Ja toisessa tapauksessa sähkäri oli vähän tyrinyt peruskorjauksen sähkötöissä ja vähän radionkatkua tuli joka koneesta.
TT
tonnisata
28.12.2011, 00:56
Tuttu tilanne. Omalle tontille ja muutamaan muuhun lähitaloon tulee ilmakaapeli vilkkaan päätien yli tuosta läheltä. Parikolme vuotta sitten, tulin kotia ja liiketunnistin sytytti pihavalot kuin ennenkin, vaan ihmettelin kuinka hehkulamput on todellakin kirkkaat.
Sisällä myös valot kirkkaita ihmettelin ja välillä kirkastuivat entisestään ja himmenivät kummasti, ja alkovat kärähdelläkkin ja sammuivat. Tähän vaikuttaa ilmeisesti kulutus, eli minulla selvästi sähköpatterien termarit vaikutti, milloin päällä niin kirkkaampia oli hehkulamput muistaakseni.
Epäilin jotain tuollasta vikaa ja soitin vattenfallin vikanumeroon, josta sanottiin ettei mihinkään metalliseen saa koskea ja että tulevat kattomaan,kertoivat nollajohdon viasta.
Eikä kauaa kun asentaja tuli, ja sanoi tullessaan jo nähneen syyn, joku korkea kuljetus raapassut kaapelia siinä tien yllä- aikoivat kysellä mikä on ollut kun luvanvarainen kuljetus täytynyt olla kun tosiaan korkea ollut että johtoihin yltänyt.
Samoin, toinenkerta ollut myös, ja sen aiheutti juurikin aloittajan kertoman mukainen myrskyvaurio, ja nollajohdon vika joka oli jäänyt.
Molemmissa tapauksissa melkolailla kaikki vehkeet jotka on ns valmiustlassa , eli tv silloin dvd soitin jne rikki, antennivahvistin kellokytkimet jne. Tällä toisella kerralla sai viedä elekktroniikka liikkeeseen, ja kattovat siellä saako/kannattaako korjausta yrittää, ja jos hylkyyn niin sähköfirman laskuun uutta tavaraa sai hakea, ja tilata antenniasentajan korjaamaan vahvistimen jne.
Eli hyvinkin mahdollista on se, ja todella vaarallistakin kun asia sitten selvisi. Ja tosiaan kovasti halusivat tietää asuuko muissa lähitaloissa että tietävät mennä tarkistelemaan onko sattunut pahoja, ja onko laitteita hajoillut, taisivat käydä ne läpitte.
Jännä että tällaisesta mainitaan mediassa niinkin vähän, itse kuulen asiasta ensimmäistä kertaa. Jonkun verran sentään olen sähkön perusasioista koittanut lukea ettei aivan persiilleen tee asioita kun tarttee jotain kodin sähkökytkentöjä tehdä (siis niitä mitä oikeasti saa tehdä). Hyvä kun tuli esille :) Täällä kaupunkiympäristössä ei kovin äkkiä toki tule vastaan, mutta mökillä on kerran jos toisenkin ollut sähköt poikki myrskyjen aikaan kun puita kaatunut linjoille.
Turhapa näistä on ihmisille ilmoitella, kun hyvin moni tietää tähköstä tasan sen verran, että sitä saa pistorasiasta.
Tosi on, jos nolla on poikki ja talossa huono maadoitus taulusta, niin ongelmia tulee.
Yhen sähkömiehenkin tiedän kuolleen siihen, kun oli liittämässä PEN-johdon katkennutta vaijeria ja unohti katkaista sähköt kaapelista. Mökillä olikin yhdessä vaiheessa pakastin ja lämpöpatteri päällä, sekä taululta onneton maadoitus -> Siinä vaiheessa kun otti molemmista vaijerin päistä kiinni, tuli 400V näpeille.
Herkemmät laitteet kyllä ilmoittaa nollaviasta. Kaverilla meni hiiri taulun sisään ja jyrsi nollan poikki. Siinä vaiheessa, kun sai poikki, niin kärähti koko hiirulainen ja tietokone, vahvistin, ym. kodinelektroniikka. Sähkömies vain paikalle ja kotivakuutuksen piikkiin sitten uudet kaupasta.
Maadoitukset jos on taululta kunnossa, on nollavikaa melko hankala edes todeta mitenkään.
Sen verran tietoa että aiheutin tälläsen yhteen tönöön. Kyäpä vitutti.
Linjanraivaus koneella ajelin linjan alla ja eiköhän sen verran hipassu ilmalankaan että meni just toi nolla, eli maatto poikki. Kaikki vaiheet säily ehjinä. Menipä yhtä jos toisenlaista vekotinta kämpästä pimeeks, pahimpana wc-tilojen lattialämmitys. Ei muuta kun piikkaamaan lattiaa auki ja sitä rataa.
Sanovat sähköyhtiöstä jos ens kerralla käy vastaavaa niin temmo se loppukin lanka sieltä kappaleiks. Paljon vähemmällä pääsee. Kun nolla häviää niin jännite alkaa yleensä hiljalleen nousta ja lopulta pistoriasta tulee noin 600 volttia ulos. Siinä yks jos toinenkin sähkökampe on kappaleina.
Tällanen vika ilmeni eilen, eli sähköt oli poikki moneen otteeseen, kun tulivat takaisin, niin lamput paloivat todella himmeästi. Ajattelin ettei tuommoinen alijännite tee hyvää ja katkaisin päävirrat. Tän jälkeen puksutteli toyota lj merkkinen virtalähde ja invertterin kautta vetäsin virrat jääkaapille ja pakastimelle. Naapurissa olivat istuneet tyytyväisenä himmeän hehkulampun alla?? No tuli ne sähköt 9h odottelun jälkeen ja tuntusivat normaalisti toimivan,,,
BJ-40/76
28.12.2011, 20:48
Kumpparit jalkaan ja toinen käsi taskuun! ja toisella kädellä pääkytkin nollille siten ettei kosketa mihinkään muuhun kuin siihen muovinappulaan!
Jos sattuu olemaan jotain muovista, esim paistinlasta, niin sillä kannattaa yrittää ensiksi.
Ja vielä tämänkin jälkeen keskuksen rungossa saattaa olla 400v jännitettä, että kannattaa varoa koskemasta...
Ja kaikissa suojamaadoitetuissa laitteissa, kuten lokilämppärissä olevassa autossa ovenkahvassa......
siis kaikki töpselit irti, em. kumisaappaissa ja toinen käsi taskussa!
Tuo Nollavika, siis 3-v verkon tähtipisteen "kelluminen" pyritään estämään maadoittamalla rakennuksen "kaikki" metallirakenteet ja maahan kaivetulla maadoitus elektrodilla. (siis se 1-2 kpl 20 metrin 16mm2 kuparipunos)
Tulihan haudattua ohjeen mukaisesti? eikä vaan heitetty nippuna monttuun?
Tuolla nollajohtovialla on se paskamainen piirre, että pyrkii tosiaankin ajan kanssa tuhoamaan kaikki sähkölaitteet... herkimpiä ovat elektroniikka, jotka voi hajota alta sekunnissa......
kun nollapiste siirtyy, niin vaiheen ja nolla johtimen jännite ei pysy 220-240 voltin välillä, vaan tyypillisesti nousee tuonne reiluun 300v ja vastaavasti toisessa vaiheissa laskee alle 200v, jopa lähelle nollaa.
Te, jotka omaatte sähkömiehenvikaa, ja teillä on hyvä yleismittari, voitte yrittää mitata tuon nollapisteen jännitettä seuraavasti:
Siis te jotka osaatte, ja tiedätte mitä teette! jos yhtään epäilyttää niin jättäkää ammattilaiselle!
Kuorikaa pitkästä sähköjohdosta 20-30 cm päätä paljaaksi, ja sitokaa se johonkin metalliin, esim kämmenen kokoiseen peltilevyyn, ja laskekaa se kaivoon (tai haudatkaa se märkään maahan) ja johdon toisesta päästä mittaatte jännite-eroa ensin jakokeskuksen metalliosiin ja sitten vaikkapa pistorasian suojakoskettimeen. tuo jännite yleensä muutaman voltin, max n.10v, maaseudulla pitkien johtojen päässä voi olla enemmänkin?
mutta ei missään nimessä yli 20 volttia?
tuona elektrodina voitte käyttää myös vaikkapa betonivalussa olevaa lipputangon jalkaa tms. sähköttomässä rakenteessa olevaa maahan yhteydessä olevaa metallia.....
Kaikkein viisaita olisi poistua paikalta, ja antaa ammattilaisten tutkia/korjata:o
Öö, onkos tämä minulla ollu tilanne johtunu nyt oikosesta tuolla päälinjoilla, siellä kun oli ollut johdot ja kaiketi muuntajakin tulessa?? Vai onko nuo piuhat tutkittava? Tosin naapurilla oli sama tilanne..
Maadoituselekrodin olemassaolo ja kunto olisi hyvä silmämääräisesti tarkistaa vaikka keittiön lamppu ei discotunnelmaa tarjoaisikaan.
Se on just se paljas kupariköysi(voi olla myös sininen tai harmaa) joka viillettää keskukselta tai päämaadoituskiskolta maihin.(Saattaa olla myös rakenteisiin jemmattu)Mittaamalla toteaminen kannattaa jättää sähkärin murheeksi.
Keskusta ei kannata aukoa,mutta vaihejännitteet maata vasten pystyy mittaamaan,jos tietää osaavansa sen turvallisesti tehdä.esim voimavirtarasiasta.(Jos vika ilmeinen, pääkytkin auki)
Mittauksen aikana keskusella jotain normaalia kuormaa,niin jännitteet pitäisi pysyä 230v tuntumassa,joka vaiheella.
.
Kelluva nolla/pen on yksi vaarallisimmista sähkövioista ja kannattaa rientää yllä jo mainittujen ohjeiden mukaan pääkytkimelle heti.
Sanoisin, että stedin tilanne on johtunut linjaviasta. Jos valot siis himmeni vasta virran palattua eikä ne olleet jo ennestään himmeät.
BJ-40/76
28.12.2011, 22:07
Öö, onkos tämä minulla ollu tilanne johtunu nyt oikosesta tuolla päälinjoilla, siellä kun oli ollut johdot ja kaiketi muuntajakin tulessa?? Vai onko nuo piuhat tutkittava? Tosin naapurilla oli sama tilanne..
Jos siellä on muuntajakin ollut tulessa, ja NYT kaikki OK, niin ei liene syytä huoleen.
Tuon nollajohdon katkeamisen huomaa yleensä siitä, että kun esim. liedestä
vääntää levyjä/uunia vuoronperään täysille, niin hehkulamppu katossa kirkastuu huomattavasti verrattuna normaaliin.
Oliskohan tuolla ollut semmonen tilanne, että osa voimalinjaa (20kv) olis ollut sähköttä, ja yritetty ajaa jakeluverkon kautta "varasyöttönä"?
(jos muuntaja palanut vasta kun jännitteet olivat alhaiset)
Siinä olet oikeassa, että tuo alijännite on vaarallista, ja nimenomaan moottoreille. (eivät jaksa käydä kunnolla, pyörivät normaalia hitaammin ja kuumuvat/palavat)
myöskään kaikki elektroniikka ei pidä huomattavasta alijännitteestä.
Ja teille, joilla nollajohtovika on tuhonnut sähkölaitteita:
Yrittäkää saada verkonhaltija myöntämään (todistettavasti) nollajohdon katkeaminen, koska:
Jos sähkölaitoksen vika, niin voitte saada täyden korvauksen.
kotivakuutuksessa yleensä omavastuu.
"Nimimerkillä edes 2 sähköasentajan mittaus tulokset vaihejännitteistä ei riittänyt"
Eilen tuli sähköt parin päivän pimeyden jälkeen, mutta valot vilkku ja uunia käytettäessä valot kirkastu ja himmeni.....noh eilen sit ajattelin vaan, että johtusko vaan siitä, kun kylillä on nyt kuormitusta päällä, eli kaikkien patterit ja lämminvesivaraajat tekee paljon töitä. En siis sen kummemmin reagoinut asiaan eilen, paitsi, että ruuan lämmityksen jälkeen ei käytetty paljoakaan sähkölaitteita ja lämmitettiin takan ja saunan avulla, ettei lämpöpatterit "huuda täysillä".
Nyt aamusella ennen kuutta heräilin ja siinä sit touhutessa ja ollessani vessassa, niin valot himmeni himmeni, kunnes ei oikeen nähny itseään peilistä edes, vaikka peilin yläpuolella 3 valoa. Avasin sit vessan oven, niin keittiön valot paloi niin saatanan kirkkaasti....täh?? No olin siinä vaiheessa lähdössä jo taas töihin, niin sammuttelin valot. Astianpesukone jäi päälle silloin.
Kotopihalta lähdin ja käänsin kylätielle erisuuntaan, että näin, onko melkein tiellä roikkuvat johdot jo korjattu ylös ja erilleen toisistaan......no ei ollu ei. Auto ympäri ja työmaata kohti. Samalla ekan kerran pääsin fortumin vikapalveluun puhelimella läpi saakka (tätä olen siis väliajoin yrittänyt maanantaista asti) ja pääsin sit jonku tyttelin kans rupatteleen tilanteesta.
Noh 0-vika kuulemma päällä ja pitää välittömästi katkaista päävirrat, koska sähkölaitteet saattaa vaurioitua ja pahimmillaan syttyy tulipalo! JESSS!!! Eli puhelu Sannalla kotiin ja toivoa, että sillä on puhelimessa äänet päällä (ite en ole pitänyt vuosiin ääniä päällä, kun känniset tutut tykkää soitella yöllä). No sehän heräs ja eiku neuvomaan miten virrat katkaistaan ja kyl se Sanna lopulta onnistu puhelimen välityksellä käydä ne katkaisees. Kiva herätys varmaan kirmailla vesisateeseen suoraan sängystä:rolleyes:
Sit vielä naapurin emännälle puhelin herätys ja sama ohjeistus.....kysyin kyl heti alkuun, että "oliko tyyny hyvin" vielä:D Kuulemma oli ;).
Nyt taas siis ollaan ilman sähköä:mad::mad::mad::mad:
hazzinen
29.12.2011, 19:22
itellä ei valot himmentynny eikä kirkastunnu, mutta jännä vika ilmeni. tuolla makkarin puolella olevat pistorasiat pimenevät iltaisin ja alkavat pelaamaan aamuisin. äkkiseltää vaihoin sulakkeen mutta eipä ollu siinäkään vikaa. muut talon sähköt pelaavat niinkuin pitääkin. täytyy seurailla tilannetta ja tehhä jottai
hazzinen
29.12.2011, 19:30
no nyt taas pelaa
Meillä oli 18 h kestävän saäkökatkon aikana noin varttin verran sähköt päällä. Oli yksi vaihe poissa pelistä. :rolleyes: Ihmettelin jääkaapin valoa, kun paloi himmeästi. Olohuoneessa tv pelas hienosti, mutta kattovalot oli mallia tunnelma. Puoli taloa oli vajaalla jännitteellä, ja puolet normaalilla. Sähkökaapissa joku rele piti pärinää. Käänsin sitten päävirran kokonaan sammuksiin.
Mutta mitään ei onneksi hajonnut.
no nyt taas pelaa
Ei vieläkään:mad:
Edelleen agrekaatin varassa:(
hazzinen
30.12.2011, 10:07
no sentää akrikaatti ettei pelekän kynttelin avulla. ite kokeilin "selviytyä" hetken ton invertterin kanssa, mutta ehää se saakeli jaksa pitää ees pakastinta hengissä vaikka koko aika oli suikeron akussa kii ja mopo käynnissä
Kaverilla oli pari päivää sähköt pimeänä, niin sai alennusta 25% koko vuoden sähkönsiirtomaksuista...
nostetaas tääkin näkösälle myrskyjen jälkeen, tuon NOLLAVIKA homman takia, kun ei oo leikin asia !!!
Porvoon Hilma
17.11.2013, 20:05
Nollavikahuomautus on ihan aiheellinen. Sähköalan ammattilainen voi tuon todeta ja myös estää tarkastamalla kiinteistöön tulevan linjan ennen jännitteen kytkemistä.
Jos alkaa lamput himmetä ja kirkastua, niin silloin on laitteiden poiskytkemisellä superkiire. Pääkytkimestä vaan mökki kylmäksi heti. Ja kannattaa kytkeä muutenkin pois, koska osa laitteista saattaa syttyä tuleen ylijännitteen takia jos ei ehdi sulakkeet / vika- tai ylivirtasuojat toimia.
BJ-40/76
17.11.2013, 22:23
Siis jos syöttöpuolelta nollajohto poikki, niin vaikka päävirtakytkin olisi auki, niin esim. leivänpaahtimen rungon ja vesijohton välillä voi olla tappava jännite!
Ja sitten se, ehkä jopa kaikkein vaarallisin: Auto lokilämppärissä pihalla! nollavika nostaa koko auton jännitteen ylos, ja märkä maa johtaa hyvin sähköä; ensin iskee senverran, että menee kontalleen, ja sitten toinen käsi maassa otetaan tukea autosta.....
-> siis jos epäilee nolla vikaa, niin älä koske mihinkään sähkölaitteeseen tai vesihanaan, tiskipöytään tms. vaan vedä kengät jalkaan ja hanskat käteen, ja toisella kädellä varovasti pääkytkin nollille, ja poistu hallitusti esim. autoon, joka EI ole kiinni sähköissä/lämmitystolpassa.
SIIS nollavika voi olla usemman kiinteistön ongelma, ja VOI tappaa vaikka päävirtakytkin on auki...
Porvoon Hilma
17.11.2013, 22:30
Siis jos syöttöpuolelta nollajohto poikki, niin vaikka päävirtakytkin olisi auki, niin esim. leivänpaahtimen rungon ja vesijohton välillä voi olla tappava jännite!
Ja sitten se, ehkä jopa kaikkein vaarallisin: Auto lokilämppärissä pihalla! nollavika nostaa koko auton jännitteen ylos, ja märkä maa johtaa hyvin sähköä; ensin iskee senverran, että menee kontalleen, ja sitten toinen käsi maassa otetaan tukea autosta.....
-> siis jos epäilee nolla vikaa, niin älä koske mihinkään sähkölaitteeseen tai vesihanaan, tiskipöytään tms. vaan vedä kengät jalkaan ja hanskat käteen, ja toisella kädellä varovasti pääkytkin nollille, ja poistu hallitusti esim. autoon, joka EI ole kiinni sähköissä/lämmitystolpassa.
SIIS nollavika voi olla usemman kiinteistön ongelma, ja VOI tappaa vaikka päävirtakytkin on auki...
Mahdollista, mutta TN-S-järjestelmässä PEN usein maissa sen verran, että tuskin ollaan täydessä vaihejännitteessä koskaan, mutta ei tuota kannata erikseen lähteä kokeilemaankaan :)
Siis jos syöttöpuolelta nollajohto poikki, niin vaikka päävirtakytkin olisi auki, niin esim. leivänpaahtimen rungon ja vesijohton välillä voi olla tappava jännite!
Ja sitten se, ehkä jopa kaikkein vaarallisin: Auto lokilämppärissä pihalla! nollavika nostaa koko auton jännitteen ylos, ja märkä maa johtaa hyvin sähköä; ensin iskee senverran, että menee kontalleen, ja sitten toinen käsi maassa otetaan tukea autosta.....
-> siis jos epäilee nolla vikaa, niin älä koske mihinkään sähkölaitteeseen tai vesihanaan, tiskipöytään tms. vaan vedä kengät jalkaan ja hanskat käteen, ja toisella kädellä varovasti pääkytkin nollille, ja poistu hallitusti esim. autoon, joka EI ole kiinni sähköissä/lämmitystolpassa.
SIIS nollavika voi olla usemman kiinteistön ongelma, ja VOI tappaa vaikka päävirtakytkin on auki...
Miksei vesihanaan tai tiskipöytään saa koskea ? Ei niitä maadoteta
BJ-40/76
17.11.2013, 23:12
Miksei vesihanaan tai tiskipöytään saa koskea ? Ei niitä maadoteta
JOS on kupariputket, niin lämminvesivaraajan taikka vesipumpun taikka maadoitusten kautta Suojamaadoitusjohtimen kautta Nollajohtimessa, ja JOS nollajohtimessa jännite, niin myös hanassa/tiskipöydässä.
BJ-40/76
17.11.2013, 23:21
Mahdollista, mutta TN-S-järjestelmässä PEN usein maissa sen verran, että tuskin ollaan täydessä vaihejännitteessä koskaan, mutta ei tuota kannata erikseen lähteä kokeilemaankaan :)
Joo, kyllähän noita tähtipisteitä yritetään maadoittaa vähän jokapaikasta, mutta vanhoissa asennuksissa (mitä ilmajohdot usein on) tuo maadoitus voi olla mitä vaan välillä: ei ollenkaan ---- tyydyttävä.
Ja kun nollavika, niin JOS täysin symmetrinen kuormitus, niin k.o nollavikaa ei edes huomaa:rolleyes:
Mutta JOS vain yksivaiheinen kuormitus (esim. juurikin tuo auto pihalla lokilämppärissä) ja maadoitus "normaalia" -70/-80 luvun tasoa, niin jännite auton korissa on niin suuri, että huonosti käy!
Miksei vesihanaan tai tiskipöytään saa koskea ? Ei niitä maadoteta
Uskallatko ottaa johdon vaiheesta kiinni ja koskea tiskipöytään?
MISSÄÄN NIMESSÄ NIIN EI KANNATA TEHDÄ!!
Ite en ainakaan kokeilisi, kivasti nimittäin kipinöi kun siirsin moccamasteria tiskipöydällä joka oli wanhan mallisessa 2 napaisessa pistokkeessa :eek:
Siellä oli altaassa muoviputket, mutta vesijohto oli maadoitettu ja vesihän johtaa sähköä
Suojamaallisessa pistokkeessa ei ollut mitään ongelmaa eikä "värissyt" keitintä hivellessä :D
Uskallatko ottaa johdon vaiheesta kiinni ja koskea tiskipöytään?
MISSÄÄN NIMESSÄ NIIN EI KANNATA TEHDÄ!!
Raukkahan se on jos ei vähän kielellä koittais :D
Entäs nää viritelmät missä maajohdon puuttuminen on korvattu kytkemällä maadoitus nollaan? Vai onko se sillon vaan sama asia, kuin maadottamaton pistorasia, jos se nolla on poikki?
Porvoon Hilma
20.11.2013, 17:50
Entäs nää viritelmät missä maajohdon puuttuminen on korvattu kytkemällä maadoitus nollaan? Vai onko se sillon vaan sama asia, kuin maadottamaton pistorasia, jos se nolla on poikki?
Niin. Ennen nykyistä TN-S-aikaa kun tehtiin asennuksia, niin silloin ns. nollattiin, eli pistorasian suojamaakosketin yhdistettiin nollakoskettimeen. Lopputulos nollaviassa on tässäkin tapauksessa ihan sama:Pistorasian suojakosketin on jännitteinen ja jännitteen suuruus riippuu sarjaankytkeytyvien impedanssien suhteesta. Esimerkiksi uuni ja hehkulamppu sarjassa saa aikaan sen, että uunin pienen impedanssin yli jää vain pieni jännite, mutta hehkulamppuun saadaan lähes pääjännite eli 400 V. Kuuluu poks ja hehkulampusta tulee hehkumaton.
Tuossa nollatun pistorasian suojakoskettimessa voi sitten olla lattiaa, seiniä tai muita kohteita vastaan jännitettä nollan ja 400 V välillä näin niinkuin teoriassa. Käytännössä ei tuonne 400 V asti mennä, koska kiinteistössä on yleensä maadoituselektrodi, joka tasaa potentiaaleja paikallisesti.
Vielä tarkennuksena, että ihmiselle vaarattomana jännitteenä pidetään alle 50 V vaihtojännitettä. Tuon yli olevia jännitteitä voi hyvinkin esiintyä.
Jos sähköt ton mukaisia niin VVSK kyllä laukaisee k.o nollaviasta.
Eli jos yksikään VVSK:n jälkeisistä suojista ei pysy päällä niin kyseessä on nollavika tai nollat on sekaisin eli nolla pääsee kiertään VVSK:n.
http://www.sahkoala.fi/ajankohtaista/vikavirtasuojaus/
http://www.stek.fi/sahkon_kaytto_kotona/kodin_sahkoverkko/fi_FI/vikavirtasuoja/
Vanhemmissa asennuksissa ilman VVSK:ta nollavika tappaa samantien herkemmän elektroniikan ja niiden powerit.
ps. Generaattori puolella yleisesti käytössä aseteltava vaihevahti jännitteen/ajan suhteen joka ehtona pääkontaktoripiirissä sähkön jakeluun. Tämä on myös yksi vaihtoehto verkon ja toimilaitteiden suojaamiseen.
Porvoon Hilma
20.11.2013, 21:28
Jos sähköt ton mukaisia niin VVSK kyllä laukaisee k.o nollaviasta.
Eli jos yksikään VVSK:n jälkeisistä suojista ei pysy päällä niin kyseessä on nollavika tai nollat on sekaisin eli nolla pääsee kiertään VVSK:n.
http://www.sahkoala.fi/ajankohtaista/vikavirtasuojaus/
http://www.stek.fi/sahkon_kaytto_kotona/kodin_sahkoverkko/fi_FI/vikavirtasuoja/
Vanhemmissa asennuksissa ilman VVSK:ta nollavika tappaa samantien herkemmän elektroniikan ja niiden powerit.
ps. Generaattori puolella yleisesti käytössä aseteltava vaihevahti jännitteen/ajan suhteen joka ehtona pääkontaktoripiirissä sähkön jakeluun. Tämä on myös yksi vaihtoehto verkon ja toimilaitteiden suojaamiseen.
Mielenkiintoinen näkökulma. Ootko päässyt testaamaan vvsk:ta nollaviassa?
Mietin vaan sitä tässä, että nollaviassa nolla "kelluu", mutta ainakin 1~ virtapiireissä virrat palaa samaa reittiä kuten ennen vikaa. Summavirta on siis edelleen nolla ( no jotain vuotovirtaa menee aina) ja vvsk pysyy päällä. Vvsk ei tiedä mitään edeltävän verkon asioista, se mittaa vain sen läpi menevän virran summaa.
Niin ja kun pohtii 3~ piiriä, niin siinä vaan jännitteet menee sekaisin kun nolla kelluu, mutta virta se jolkottelee vvsk:na kautta nollasummapelinä.
Oonkohan mä nyt ihan sekaisin...(?)
Mutta generaattorin vaihevahti voisi tosiaan olla mainio laite. Harvalla tuollainen lienee kotona :)
Mielenkiintoinen näkökulma. Ootko päässyt testaamaan vvsk:ta nollaviassa?
Mietin vaan sitä tässä, että nollaviassa nolla "kelluu", mutta ainakin 1~ virtapiireissä virrat palaa samaa reittiä kuten ennen vikaa. Summavirta on siis edelleen nolla ( no jotain vuotovirtaa menee aina) ja vvsk pysyy päällä. Vvsk ei tiedä mitään edeltävän verkon asioista, se mittaa vain sen läpi menevän virran summaa.
Niin ja kun pohtii 3~ piiriä, niin siinä vaan jännitteet menee sekaisin kun nolla kelluu, mutta virta se jolkottelee vvsk:na kautta nollasummapelinä.
Oonkohan mä nyt ihan sekaisin...(?)
Mutta generaattorin vaihevahti voisi tosiaan olla mainio laite. Harvalla tuollainen lienee kotona :)
En tosiaan ole koskaan päässyt testaamaan tota VVSK:ta ns. syöttävän valtakunnanverkon nollavikatilanteessa.
Mutta ainakin toi suojaa ns. henkilövahingot jos virtojen summa eroaa liikaa.
Jos tossa nollavikatilanteessa on vähankin epäsymmetrin kuorma niin summien pitäisi "kai" erota vaiheiden ja nollan välillä. Tosta en nyt ole ihan varma.
Vai kompensoituuko se jännitten nousuna ja laskuna vaiheen ja nollan välillä jos teho on vakio(P=IU)?????
Ja mikä toi ero on 3/1 vaiheisessa suojauksessa eli kumpi sen huomaa k.o tilanteessa paremmin, vai huomaako kumpikaan?
Jos joku oikesti tietää niin kertokoon.
ps.
Generaattorilla syötettävassä piirissä(normaalista maapotentiaalista kelluva laite) olen törmännyt nollavikaan vaihevahdin jälkeen (käyttönottotilanne) jolloin kaikki elektroniikkaa sisältävät muuntajat jotka olivat maadoitettuja laitteen runkoon paloivat k.o vian jälkeen. Tosin nämä piirit eivät olleet vikavirta suojattuja. Vehkeiden piti olla koeajettuja "käännä avaimesta laitteita".
Tämä johtui siitä että laitevalmistajalla oli jäänyt vetämättä yksi jumpperi liittimillä josta syötetään laitteita jotka roikkuvat heidän perässä(jumppi oli kuvissa ja johdotuslistoissa). Eli laite toimi heidän koeajossa tehtaalla oikein muttei syöttävänä laittena siinä paikassa mihin se oli tilattu, eli vahingot meni laitevalmistajan piikkiin.
BJ-40/76
21.11.2013, 01:09
Niin. Ennen nykyistä TN-S-aikaa kun tehtiin asennuksia, niin silloin ns. nollattiin, eli pistorasian suojamaakosketin yhdistettiin nollakoskettimeen. Lopputulos nollaviassa on tässäkin tapauksessa ihan sama:Pistorasian suojakosketin on jännitteinen ja jännitteen suuruus riippuu sarjaankytkeytyvien impedanssien suhteesta. Esimerkiksi uuni ja hehkulamppu sarjassa saa aikaan sen, että uunin pienen impedanssin yli jää vain pieni jännite, mutta hehkulamppuun saadaan lähes pääjännite eli 400 V. Kuuluu poks ja hehkulampusta tulee hehkumaton.
Tuossa nollatun pistorasian suojakoskettimessa voi sitten olla lattiaa, seiniä tai muita kohteita vastaan jännitettä nollan ja 400 V välillä näin niinkuin teoriassa. Käytännössä ei tuonne 400 V asti mennä, koska kiinteistössä on yleensä maadoituselektrodi, joka tasaa potentiaaleja paikallisesti.
Vielä tarkennuksena, että ihmiselle vaarattomana jännitteenä pidetään alle 50 V vaihtojännitettä. Tuon yli olevia jännitteitä voi hyvinkin esiintyä.
Tais tulla pieni sähköteknillinen virhe, nollajohto/suojajohto/laitteen suojamaadoitettu runko voi "kiivetä" vain 230 volttiin tuossa nollaviassa, taikka sitten jotain muutakin vikaa, mutta kyllä silläkin henki lähtee.... (vai joko mulla alkaa lipsumaan aivotyöskentely:confused:)
-> Siis kannattaa kiinnittää huomiota noihin maadoituksiin, esim. putkiremontin yhteydessä voi tehdä käytännössä pelkkien kuparien hinnalla...
P.S aika hyvin mennyt nuo myräkät, kukaan ei vissiin ole kuollut noiden sähkövikojen aiheuttamiin sähköiskuihin?
Joskus säikäytti, et nyt on nollavika, kun kersojen mönkijä antoi kynsille laturissa ollessaan.
C-tekki oli roikan perässä kiinni, ja lohkosta mitattuna antoi reilu 80v ac:tä maan välille...
Tökkäsin siis toisen karvan suoraan multaan.
Nollavikaa ei löytynyt, eikä kyllä syytäkään ilmiölle ennenkuin kyllästyin etsimään.
Porvoon Hilma
21.11.2013, 21:51
Tais tulla pieni sähköteknillinen virhe, nollajohto/suojajohto/laitteen suojamaadoitettu runko voi "kiivetä" vain 230 volttiin tuossa nollaviassa, taikka sitten jotain muutakin vikaa, mutta kyllä silläkin henki lähtee.... (vai joko mulla alkaa lipsumaan aivotyöskentely:confused:)
-> Siis kannattaa kiinnittää huomiota noihin maadoituksiin, esim. putkiremontin yhteydessä voi tehdä käytännössä pelkkien kuparien hinnalla...
P.S aika hyvin mennyt nuo myräkät, kukaan ei vissiin ole kuollut noiden sähkövikojen aiheuttamiin sähköiskuihin?
Juu :)
Kosketusjännite nollaviassa voi kiivetä vaihejännitteeseen saakka, ei siis pääjännitteseen, niinkuin tuossa aiemmin päättelin :) jännitejako muuttuu rankasti ja yhden vaiheen jännite nousee reilusti yli vaihejännitteen.
Nyt alkaa nollavika kysymys olemaan paketissa myös teorian osalta :)
Itse epäilin kanssa nollavikaa ku lamppua kattoon vaihtaessa sain kynsille virtasta.. juuri muutettiin ja kyseistä valaisinpistettä ei oltu vielä käytetty.. loppudiagnoosi oli, kiireinen sähkäri oli katkaisijan jättänyt väärin päin.. heh.. olis pitänyt autolta asti hakea mittari.. tästä eteenpäin käyn hakemassa, sen verta pahalta alkaa tuntua tuo virtanen... tai oikeastaan se ku ei saa kättä irti vaikka haluis...
Uskallatko ottaa johdon vaiheesta kiinni ja koskea tiskipöytään?
MISSÄÄN NIMESSÄ NIIN EI KANNATA TEHDÄ!!
Ite en ainakaan kokeilisi, kivasti nimittäin kipinöi kun siirsin moccamasteria tiskipöydällä joka oli wanhan mallisessa 2 napaisessa pistokkeessa :eek:
Siellä oli altaassa muoviputket, mutta vesijohto oli maadoitettu ja vesihän johtaa sähköä
Suojamaallisessa pistokkeessa ei ollut mitään ongelmaa eikä "värissyt" keitintä hivellessä :D
Mites se muuten oikeasti menee, saako metallisella tasolla pitää sähkölaitteita? Tuntuu vaan maalaisjärjellä aina oudolta.. itselläkin on tiskipöydällä kahvinkeitin ja vedenkeitin..
Mites se muuten oikeasti menee, saako metallisella tasolla pitää sähkölaitteita? Tuntuu vaan maalaisjärjellä aina oudolta.. itselläkin on tiskipöydällä kahvinkeitin ja vedenkeitin..
Eikö perinteinen liesikin ole sähkölaite metallisella tasolla, se on vaan integroituna siihen tasoon ;)
temmi_hoo
24.11.2013, 18:58
Joskus säikäytti, et nyt on nollavika, kun kersojen mönkijä antoi kynsille laturissa ollessaan.
C-tekki oli roikan perässä kiinni, ja lohkosta mitattuna antoi reilu 80v ac:tä maan välille...
Tökkäsin siis toisen karvan suoraan multaan.
Nollavikaa ei löytynyt, eikä kyllä syytäkään ilmiölle ennenkuin kyllästyin etsimään.
Jossain kohti systeemiä lie häiriönpoistokonkat vaiheesta maahan ja nollasta maahan, jotka sitten nostaa sen jännitteen harmillisen kutisevasti, sikäli mikäli syöttävän verkon eli pistorasian maadoitus ei ole kunnossa.
Jostain syystä näin sähkärinä näkee jakorasioissa ja muissa kytkentäpisteissä aivan vitusti irtijätettyjä kevinpäitä, vaikka niiden kytkentä ei nyt mitenkään kovin hurjan monimutkaista ole. Näihinhän pitäis koskea ainoastaan ammattilaisten, joiden myös pitäis tietää miten ja mihin ne kuuluu kytkeä ja mihin ei. Jonkinverran näkee myös aivan suoranaista kevin väärinkäyttöä mm. ohjattuna vaiheena, koska ilmeisesti ei sattunu just olemaan 3x1,5N kaapelia autossa.
Tavailen just hiljakseen kaikessa rauhassa S2 tenttimatskua tenttiäkseni sen huhtikuussa, eikä se nyt mitenkään kovin vaikeelta vaikuta. Perkeleen monisanaisesti esitetty ihan selkeät asiat ja sotkettu taittovaiheessa asioiden kuvat irti tekstistä. Väitän, että hamssitutkinto oli osaamisvaatimukseltaan vaikeempi ja senkin suoritin keskenkasvusena parikymmentä vuotta sitten.
Omaan taloon oon tässä suunnitellu verkonvaihtokytkimen asentamista ja mua hämmästyttää todella vahvan pahasti yleinen tapa käyttää kolminapaisia verkonvaihtokytkimiä, jolloin yhden syöttävän verkon nollavika väistämättä vaikuttaa kytkimen asennosta riippumatta. Tulen laittamaan nelinapaisen kytkimen juuri tästä syystä ja taidanpa huolehtia tälle verkonvaihtolaitteistolle muovisen koteloinnin.
Porvoon Hilma
24.11.2013, 19:34
Jossain kohti systeemiä lie häiriönpoistokonkat vaiheesta maahan ja nollasta maahan, jotka sitten nostaa sen jännitteen harmillisen kutisevasti, sikäli mikäli syöttävän verkon eli pistorasian maadoitus ei ole kunnossa.
Jostain syystä näin sähkärinä näkee jakorasioissa ja muissa kytkentäpisteissä aivan vitusti irtijätettyjä kevinpäitä, vaikka niiden kytkentä ei nyt mitenkään kovin hurjan monimutkaista ole. Näihinhän pitäis koskea ainoastaan ammattilaisten, joiden myös pitäis tietää miten ja mihin ne kuuluu kytkeä ja mihin ei. Jonkinverran näkee myös aivan suoranaista kevin väärinkäyttöä mm. ohjattuna vaiheena, koska ilmeisesti ei sattunu just olemaan 3x1,5N kaapelia autossa.
Tavailen just hiljakseen kaikessa rauhassa S2 tenttimatskua tenttiäkseni sen huhtikuussa, eikä se nyt mitenkään kovin vaikeelta vaikuta. Perkeleen monisanaisesti esitetty ihan selkeät asiat ja sotkettu taittovaiheessa asioiden kuvat irti tekstistä. Väitän, että hamssitutkinto oli osaamisvaatimukseltaan vaikeempi ja senkin suoritin keskenkasvusena parikymmentä vuotta sitten.
Omaan taloon oon tässä suunnitellu verkonvaihtokytkimen asentamista ja mua hämmästyttää todella vahvan pahasti yleinen tapa käyttää kolminapaisia verkonvaihtokytkimiä, jolloin yhden syöttävän verkon nollavika väistämättä vaikuttaa kytkimen asennosta riippumatta. Tulen laittamaan nelinapaisen kytkimen juuri tästä syystä ja taidanpa huolehtia tälle verkonvaihtolaitteistolle muovisen koteloinnin.
Nuo irto kevit hämmästyttää. Niitä ei pitäisi olla yhtään, koska käyttöönotossa kevi-piirit mitataan kaikki.
Mulla ei ole S2:ta, mutta vanhan systeemin mukaiset rajoittamaton A ja käytönjohtajan paperit löytyy :)
Nuo irto kevit hämmästyttää. Niitä ei pitäisi olla yhtään, koska käyttöönotossa kevi-piirit mitataan kaikki.
Mulla ei ole S2:ta, mutta vanhan systeemin mukaiset rajoittamaton A ja käytönjohtajan paperit löytyy :)
Suojaeristettyjä laitteita kun kytketään niin moni jättää valitettavasti sen kevin kytkemättä jo rasiassa. Eniten vituttaa kun se on katkaistu kaapelin suojakuoren tyvestä kuorimisvaiheessa. Ei ole mahdollista ottaa käyttöön ellei kääpelissa ole löysiä.
Monesti keville ei löydy edes kytkentäpaikkaa suojaeristetyissä laitteissa. Esim. muuntajat ja valaisimet.
temmi_hoo
24.11.2013, 21:46
Suojaeristettyjä laitteita kun kytketään niin moni jättää valitettavasti sen kevin kytkemättä jo rasiassa. Eniten vituttaa kun se on katkaistu kaapelin suojakuoren tyvestä kuorimisvaiheessa. Ei ole mahdollista ottaa käyttöön ellei kääpelissa ole löysiä.
Monesti keville ei löydy edes kytkentäpaikkaa suojaeristetyissä laitteissa. Esim. muuntajat ja valaisimet.
Oon tosi paljon nähny tätä ja sitten sitä, että samaan rasiaan tulevat kevit on vaan kaikki jätetty kytkemättä. Ihan kun niiden oikeaoppinen kytkentä olis jotenkin supervaikeaa samalle kaverille, keltä on kuitenkin onnistunu sitten köyhän miehen käytäväkytkentä.
Anteeksi typerä kysymys, mutta mikä tää kevi on :confused: :o
Joskus jos ehkä mahdollisesti joutuu asuntovaunuista ihmettelemään sähköjä niin kaikki tieto olisi hyväksi :)
Porvoon Hilma
25.11.2013, 07:14
Suojaeristettyjä laitteita kun kytketään niin moni jättää valitettavasti sen kevin kytkemättä jo rasiassa. Eniten vituttaa kun se on katkaistu kaapelin suojakuoren tyvestä kuorimisvaiheessa. Ei ole mahdollista ottaa käyttöön ellei kääpelissa ole löysiä.
Monesti keville ei löydy edes kytkentäpaikkaa suojaeristetyissä laitteissa. Esim. muuntajat ja valaisimet.
Suojaeristetyt laitteet, esim. jotkut lämmittimet ja muovikuoriset valaisimet eivät tarvitse keviä. Siksi niissä ei ole sille liitintä. Laitteet tunnistaa merkistä, jossa on kaksi neliötä sisäkkäin.
Siltikin on ihan viisasta kytkeä ainakin keskuksen päässä tuo kevi, koska eihän sitä tiedä, mitä tuohon piiriin kytketään seuraavien vuosien aikana.
Nikuzaille:kevi on keltavihreäraitainen johdin, jota käytetään sähköissä ainoastaan suojamaadoittamiseen. Se yhdistyy kosketukselle alttiisiin osiin, kuten laitteen runkoon ja estää vikatapauksessa laitteen kuoren tulemisen jännitteiseksi sulkemalla vikavirtapiirin ja siten aiheuttaen ylivirta-tai vikavirtasuojakytkimen laukeamisen. Ne muut johtimet on sinisiä (nolla), ruskeita, mustia tai valkoisia (vaihejohtimet)
Nikuzaille:kevi on keltavihreäraitainen johdin, jota käytetään sähköissä ainoastaan suojamaadoittamiseen. Se yhdistyy kosketukselle alttiisiin osiin, kuten laitteen runkoon ja estää vikatapauksessa laitteen kuoren tulemisen jännitteiseksi sulkemalla vikavirtapiirin ja siten aiheuttaen ylivirta-tai vikavirtasuojakytkimen laukeamisen. Ne muut johtimet on sinisiä (nolla), ruskeita, mustia tai valkoisia (vaihejohtimet)
Jeppistä :)
Suojaeristetyt laitteet, esim. jotkut lämmittimet ja muovikuoriset valaisimet eivät tarvitse keviä. Siksi niissä ei ole sille liitintä. Laitteet tunnistaa merkistä, jossa on kaksi neliötä sisäkkäin.
Siltikin on ihan viisasta kytkeä ainakin keskuksen päässä tuo kevi, koska eihän sitä tiedä, mitä tuohon piiriin kytketään seuraavien vuosien aikana.
Juu tiedossa on, asennuksia tehdään joka arkipäivä 7-15:30. :p
Kannattaa se kevi olla aina kytkettynä. Ikinä ei tosiaan tiedä mihin joku muuu meinaa kaapelia käyttää. Oletus kun usein on että kaikki johtimet on kytkettynä, harva sitä suojamaata kuitenkaan mittaa loppupeleissä... :(
Sama juttu jos viedään kolmivaiheryhmää ja tiputellaan vaiheita pois käytöstä pitkin matkaa, vaikka vikalle rasialle tulee vielä kaikki langat niin ei ole kaikki kytketty... Ihan turhaa lisäduunii tulee aina kun joku muu oikoo... :mad:
Porvoon Hilma
26.11.2013, 18:33
Juu tiedossa on, asennuksia tehdään joka arkipäivä 7-15:30. :p
Kannattaa se kevi olla aina kytkettynä. Ikinä ei tosiaan tiedä mihin joku muuu meinaa kaapelia käyttää. Oletus kun usein on että kaikki johtimet on kytkettynä, harva sitä suojamaata kuitenkaan mittaa loppupeleissä... :(
Sama juttu jos viedään kolmivaiheryhmää ja tiputellaan vaiheita pois käytöstä pitkin matkaa, vaikka vikalle rasialle tulee vielä kaikki langat niin ei ole kaikki kytketty... Ihan turhaa lisäduunii tulee aina kun joku muu oikoo... :mad:
Juups. Mie oon enemmän laitevalmistuksen puolella. Koetan mm. saada tuotteista mahdollisimman helposti asennettavia. Teen kyllä vähän muutakin.:)
BJ-40/76
27.11.2013, 00:05
Juu tiedossa on, asennuksia tehdään joka arkipäivä 7-15:30. :p
Kannattaa se kevi olla aina kytkettynä. Ikinä ei tosiaan tiedä mihin joku muuu meinaa kaapelia käyttää. Oletus kun usein on että kaikki johtimet on kytkettynä, harva sitä suojamaata kuitenkaan mittaa loppupeleissä... :(
:mad:
Ja teet k.o asennuksia jatkuvasti? voi jossain vaiheeessa tulla ongelmia.... Ja jos jotain vakavampaa sattuu, niin leivättömän pöydän ääressä koko organisaatio kaavio alkaen sinusta, ja jatkuu ylöspäin...
(nykyään pitää mitata mm. tuo suojamaan kytkentä aina kun asennetaan uutta kiinteää; vai onko joku poikkeus/porsaanreikä?)
Porvoon Hilma
27.11.2013, 06:24
Ja teet k.o asennuksia jatkuvasti? voi jossain vaiheeessa tulla ongelmia.... Ja jos jotain vakavampaa sattuu, niin leivättömän pöydän ääressä koko organisaatio kaavio alkaen sinusta, ja jatkuu ylöspäin...
(nykyään pitää mitata mm. tuo suojamaan kytkentä aina kun asennetaan uutta kiinteää; vai onko joku poikkeus/porsaanreikä?)
Mie luulen, että Juippa asentelee työkseen eikä jätä kevejä irti :)
Jos on laite, johon ei keviä tarvita, kuten kaksoiseristetty lämmitin, niin silloin ei sitä keviä tuohon laitteeseen yhdistetä eikä laitteen runkoa mitata, koska kosketusjännitesuojaus on järjestetty itse laitteen rakenteen kautta.
Mutta jos se kevi sinne liitosrasialle saakka jaksetaan nykiä, niin silloin sen olisi syytä olla keskuksen päästä kiinni kytkettynä. ( ja mitattukin)
Mie luulen, että Juippa asentelee työkseen eikä jätä kevejä irti :)
Jos on laite, johon ei keviä tarvita, kuten kaksoiseristetty lämmitin, niin silloin ei sitä keviä tuohon laitteeseen yhdistetä eikä laitteen runkoa mitata, koska kosketusjännitesuojaus on järjestetty itse laitteen rakenteen kautta.
Mutta jos se kevi sinne liitosrasialle saakka jaksetaan nykiä, niin silloin sen olisi syytä olla keskuksen päästä kiinni kytkettynä. ( ja mitattukin)
Juurikin näin. :cool:
Tuota, täytyy tunnustaa et en mittaa keviä kytkimiltä. Teenkö tässä virheen?
Harmillisen usein muutos/saneraus hommissa noihin irti jätettyihin törmää mut aina ne viimeistään mittauksessa ilmenevät...
Porvoon Hilma
27.11.2013, 17:39
Tuota, täytyy tunnustaa et en mittaa keviä kytkimiltä. Teenkö tässä virheen?
Harmillisen usein muutos/saneraus hommissa noihin irti jätettyihin törmää mut aina ne viimeistään mittauksessa ilmenevät...
Mihis kytkimiin sie oot kevejä laitellu?
Lähes jokaiselle pinta-asennetulle(mmj:t poikkeuksetta s:ää mitä käytetään), ja oikeestaan laikki okt:t & kesämökit(prefilcolla tehty) ja kerrostaloissa niille joista sattuu pistorasioille ketjuuntumaan.... tarkemmin ku aattelee ni miltei jokaiselle valo kytkimelle tulee kevi vejettyä syystä tai toisesta :rolleyes:
No sitä ei kyllä tuu itekkään mitattua, x-liittimeen menee kuitenkin eikä jää kalusteen kannen alle "kellumaan".
Ei kai noita tarvii mitata? Rasialla olis syytä silti olla kytkettynä muihin keveihin. Väitän ettei kukaan AMMATTI-sähkäri noita kaikkia mittaa...
Tää on vähä sama ku kysyis autoilevalta etta oletko ikinä ajanut ylinopeutta?! :rolleyes:
Porvoon Hilma
27.11.2013, 21:30
Lähes jokaiselle pinta-asennetulle(mmj:t poikkeuksetta s:ää mitä käytetään), ja oikeestaan laikki okt:t & kesämökit(prefilcolla tehty) ja kerrostaloissa niille joista sattuu pistorasioille ketjuuntumaan.... tarkemmin ku aattelee ni miltei jokaiselle valo kytkimelle tulee kevi vejettyä syystä tai toisesta :rolleyes:
Niin, sieltä kun mittaat mihin kevin oot runkoon/ pistorasian suojakoskettimeen kytkenyt, niin riittää. Toki jos sulla on jotain alumiini/silumiinirasioita ja kevi rungossa, niin mittaat nekin.
Muovisissa rasioissa muovisten kytkinten alla ilman kytkentää kosketeltavaan osaan sijaitsevat kevit voi jättää mittaamatta, mutta koko mittauksen ideana kun on nimenomaan todeta, että kevi-piiri on ehjä ja riittävän pieniohminen, niin eipä se ole kiinnostavaa mitä resistanssi on jossain välillä olevissa rasioissa. Vastaavasti tarttee ihan oikeasti mitata kaikki kosketeltavat, joissa kevi kiinni ja sähköä tulee.
Mutta kyllähän sie nää alan ammattilaisena tiiät. :)
Aikaisemmasta keskustelusta jäi vaan semmone kuva et käyttöönottotarkastukses repästään patterit seinästä ja mitataan jatkuvuus, vaikkei se oo kytkettynä johtaviin:) eli sitä mä vähä hainkin :rolleyes: Ja tietysti, vaikkei asennus suojamaata vaatisikaan(lähinnä just nuo kytkimet) niin ei siitä haittaakaan ole. Huomattavasti pienempi mahdollisuus saada aikaan kutittava ruuvi/naula :D
Porvoon Hilma
27.11.2013, 21:46
Aikaisemmasta keskustelusta jäi vaan semmone kuva et käyttöönottotarkastukses repästään patterit seinästä ja mitataan jatkuvuus, vaikkei se oo kytkettynä johtaviin:) eli sitä mä vähä hainkin :rolleyes: Ja tietysti, vaikkei asennus suojamaata vaatisikaan(lähinnä just nuo kytkimet) niin ei siitä haittaakaan ole. Huomattavasti pienempi mahdollisuus saada aikaan kutittava ruuvi/naula :D
Niin, mie vaan sitä koetin sanoa, että jos kaksoiseristetyt lämmittimet, vaikka Tupa-sarjaa, niin siitä kytkentärasian liittimestä ei mene lämmittimelle keviä. Saahan sen sieltä rasiasta mitata, ei haittaa... :)
Niin, mie vaan sitä koetin sanoa, että jos kaksoiseristetyt lämmittimet, vaikka Tupa-sarjaa, niin siitä kytkentärasian liittimestä ei mene lämmittimelle keviä. Saahan sen sieltä rasiasta mitata, ei haittaa... :)
Totta:)
Pitää tätä sähkötopicia lainata sen verran.. mitä sähkökius tekee jos yksi vaihe puuttuu? Vai tekeekö mitään?
Pitää tätä sähkötopicia lainata sen verran.. mitä sähkökius tekee jos yksi vaihe puuttuu? Vai tekeekö mitään?
Lämpenee 2/3 teholla. Tosin jos puuttuva vaihe sattuu vaikka ohjaamaan ohjauskeskusta, niin sitten ei lämpene.
Lämpenee 2/3 teholla. Tosin jos puuttuva vaihe sattuu vaikka ohjaamaan ohjauskeskusta, niin sitten ei lämpene.
Arvelin vaan et johtuisko siittää ku ihme surinaa ja pöhinää pitää tuo kiuas.. yks sulake näytti vähän oudolta..
Porvoon Hilma
29.11.2013, 21:01
Lämpenee 2/3 teholla. Tosin jos puuttuva vaihe sattuu vaikka ohjaamaan ohjauskeskusta, niin sitten ei lämpene.
No, tossa on just hyvä vastaus.
Porvoon Hilma
29.11.2013, 21:02
Arvelin vaan et johtuisko siittää ku ihme surinaa ja pöhinää pitää tuo kiuas.. yks sulake näytti vähän oudolta..
Sulakkeesta lentää se pikkuinen metallilappu ulos jos on palanut. Ota sulake pois ja mittaa ohmikoneella jos ei muuten näe, että on rizana.
Sulakkeesta lentää se pikkuinen metallilappu ulos jos on palanut.
Merkkinastan PITÄISI lentää ulos kun sulake palaa mutta aina näin ei käy vaan nasta saattaa pysyä paikallaan vaikka sulake onkin palanut.
Porvoon Hilma
29.11.2013, 21:17
Merkkinastan PITÄISI lentää ulos kun sulake palaa mutta aina näin ei käy vaan nasta saattaa pysyä paikallaan vaikka sulake onkin palanut.
Juu. Tää on totta. Siks mie hiukka kehotinkin ottamaan sulakkeen irti ja mittaamaan sen, jos ei ole nasta lentänyt.
Hyvä tarkennus:)
lavanelikko
29.11.2013, 21:31
Arvelin vaan et johtuisko siittää ku ihme surinaa ja pöhinää pitää tuo kiuas.. yks sulake näytti vähän oudolta..
Ainakin kaikki tapaamani sähkökiukaat pitää jonkin sortin meteliä, kun vastukset lämpenevät... Kattelepa sillä silmällä, että hehkuuko kaikki kierukat punaisina... Jos hehkuu niin kovaa ajoa ja jos ei niin sitten tehdään toimenpiteitä edellisten ohjeiden mukaan...
Juu. Tuli tossa ajettuun sitä kiuasta ja hyvin toimii... se ääni on vaan semmoinen ku vesi kiehus kattilassa.. siksi ihmettelin. Ei ole omalle kohdalle vielä tuommoista suhinalaatikkoa sattunut.. katsoin sen sulakkeen äsken ja kunnossa se oli. Nasta oli vain vääntynyt ulospäin..
Porvoon Hilma
30.11.2013, 11:33
Juu. Tuli tossa ajettuun sitä kiuasta ja hyvin toimii... se ääni on vaan semmoinen ku vesi kiehus kattilassa.. siksi ihmettelin. Ei ole omalle kohdalle vielä tuommoista suhinalaatikkoa sattunut.. katsoin sen sulakkeen äsken ja kunnossa se oli. Nasta oli vain vääntynyt ulospäin..
Niin... Jotenkin luonnollista tuo kiehuminen kun kiukaasta on kyse...:)
Mukavaa kun kiuas toimii. :)
Heh heh. Tarkoitin siis kun kiuas on kuiva ja ollut käyttämättä esim. Viikon. Sit kun laittaa sen päälle, se ääni alkaa heti.. minäkö muka hullu?? :-) :-)
temmi_hoo
30.11.2013, 12:36
Jos tulppasulake pitää jonkin sortin surisevaa tai kiehuvaa tai yleensä mitään ääntä, on se sulakkeen pohjakosketin luultavasti löysällä tai rikki. Tätä en lähtis korjaamaan ite, siellä pohjassa on aina kuumaa ja maholliset hajaosumat työkaluilla helposti tuhoisia tai epäterveellisiä.
Korjaus ei ole kovin suuri, kutsu paikalle joku kaveripiirin sähkäri ja kysy ottaako se kahvia suurempaa velotusta sulakepohjien tarkastuksesta ja mahollisesta vaihtamisesta. Tuntematon sähkäri varmaan velottaa tuntihinnan eli yhen alkavan tunnin ja matkakulut.
Porvoon Hilma
30.11.2013, 13:03
Heh heh. Tarkoitin siis kun kiuas on kuiva ja ollut käyttämättä esim. Viikon. Sit kun laittaa sen päälle, se ääni alkaa heti.. minäkö muka hullu?? :-) :-)
No, en mie voinu tietää. Koetin vaan vastailla sähkömiehenä... :D. Tuossa yllä onneksi tarkennusta sulakkeen kiehumisen estoon :)
Vastukset pitää jostain syystä sellaista ääntä joskus. Itsellä samanlainen ääni kuuluu varaajasta. Ja selvennyksenä vielä, että ääni alkaa heti, kun jännite kytkeytyy ja vesi ei kyllä koita 2 m3 varaajassa heti kiuhua. Sulakkeet noille vastuksille on pääkeskuksessa ja se ihan omassa tilassaan ja siellä ääntä ei kuulu.
Nostetaas nollavika aihetta taas, kun monilta on sähköt hukassa, ainakin Elenialla:
http://forums.offipalsta.com/picture.php?albumid=35&pictureid=159733
pimeämies
31.07.2014, 19:37
savossa on savon voiman alueel aika paljon sähköttä oli kyllä kova syöks virtaus joka meni yli
Täällä kanssa tuuli ihan kohtalaisesti, puut taipui kyllä aika raakasti. Hienoa oli katsella parvekkeelta lasien takaa kun salamoi ja jyrisi... oikeesti en muista näiden 6 v aikana että oisi parvekkeen lasit tuolla tavalla heiluneet tuulessa...
'''ainoa mikä edes vähän jännitti oli se että kaatuuko puita parkkikselta vai ei ja jos kaatuu niin osuuko volkkariin vai ei..
Ei kaatunut eikä osunut, pitää käydä aamulla tontilla katsomassa onko siellä vaurioita...
Julle vaan
08.10.2016, 20:04
Kertokaas viisaammat onko se nollavika vai mikä polttaa sähkökeskuksen tohon kuntoon? Olin kaverilla tänään ja ihmeteltiin mikä ilotulitus nyt alko, no avolinjastasta katkes yks lanka ja tuli maahan, vähän rätisi ku osu muihin, tutkittii ja todettiin että 2 vaihetta tulee mökkiin, meni vähän aikaa aikaa niin valot meni himmeeks, käskin kaverin kääntää taulusta sähköt pois, sit viriteltiin puukattilan kiertovesipumppu invertterin perään ja mentii pihalle ni naapurissa täys härdelli ku sähvökaappi lyö lieskaa, ei onneks palanu koko mökki ku huomasivat heti ja laskivat sammuttimen perään. Olipa pitkä lause. Sähkölaitoksen ukot mitkä tuli sitomaan katkenneen langan päät yhteen väitti että nolla on ehjä... nyt on hieno maadotuskuparilla jatkettu ilmalinja kaverin kämpille...
tapsa4x4
08.10.2016, 22:05
Kyl veikkaisin et nolla hävinnyt niin rupee tekeen äkkiä tuhojaan juurikin noin.
Kertokaas viisaammat onko se nollavika vai mikä polttaa sähkökeskuksen tohon kuntoon? Olin kaverilla tänään ja ihmeteltiin mikä ilotulitus nyt alko, no avolinjastasta katkes yks lanka ja tuli maahan, vähän rätisi ku osu muihin, tutkittii ja todettiin että 2 vaihetta tulee mökkiin, meni vähän aikaa aikaa niin valot meni himmeeks, käskin kaverin kääntää taulusta sähköt pois, sit viriteltiin puukattilan kiertovesipumppu invertterin perään ja mentii pihalle ni naapurissa täys härdelli ku sähvökaappi lyö lieskaa, ei onneks palanu koko mökki ku huomasivat heti ja laskivat sammuttimen perään. Olipa pitkä lause. Sähkölaitoksen ukot mitkä tuli sitomaan katkenneen langan päät yhteen väitti että nolla on ehjä... nyt on hieno maadotuskuparilla jatkettu ilmalinja kaverin kämpille...
Onneksi oli sammutin. Toivottavasti löytyy jokaiselta palstalaiselta kuten myön palovaroitin.
BJ-40/76
10.10.2016, 20:52
Kertokaas viisaammat onko se nollavika vai mikä polttaa sähkökeskuksen tohon kuntoon? Olin kaverilla tänään ja ihmeteltiin mikä ilotulitus nyt alko, no avolinjastasta katkes yks lanka ja tuli maahan, vähän rätisi ku osu muihin, tutkittii ja todettiin että 2 vaihetta tulee mökkiin, meni vähän aikaa aikaa niin valot meni himmeeks, käskin kaverin kääntää taulusta sähköt pois, sit viriteltiin puukattilan kiertovesipumppu invertterin perään ja mentii pihalle ni naapurissa täys härdelli ku sähvökaappi lyö lieskaa, ei onneks palanu koko mökki ku huomasivat heti ja laskivat sammuttimen perään. Olipa pitkä lause. Sähkölaitoksen ukot mitkä tuli sitomaan katkenneen langan päät yhteen väitti että nolla on ehjä... nyt on hieno maadotuskuparilla jatkettu ilmalinja kaverin kämpille...
Pikaisesti katsottuna tuosta valokuvasta:
Tuo "nollavika" ei varmaankaan ole syynä, sillä nuo vaihejohtimet/automaatit on ne, mitkä on "kärähtänyt"
-> siis pääsulakkeet on sitä varten, että JOS sähköä alkaa mennä liikaa keskukselle, niin ne palaa.
Jos 25 A pääsulakkeet (mitä ei näy kuvassa) niin tuplalla virtaa palaa noin "muutamassa minuutissa", ja 4x virralla sekunneissa.
Ja tuossa on päävirtakytkimeltä lähtevät johtimet sulaneet; näyttävät sulaneenakin pikkasen ohkasilta, mutta olisi kuulunut kestää tuo alkuperäisen viestin hetkellinen valojen hämärtyminen, JOS pääsulakkeet olisivat toimineet, niin kuin niiden kuuluu....
En halua kertoa, mitä "virityksiä" noiden ylikuormitettujen/palaneiden sulakkeiden "kustomointiin" on tehty; ja en väitä, että tässä olisi tehty.
Olisiko keskuksessa ollut pölyä, ja mahdollisesti ruuanlaitosta tms. kertynyttä rasvaa? ja sen lisäksi huono johdon liitos/kytkentä?
Ja tuo vaihejohtimen katkeaminen vain "katkaisi Aasin selän" (näyttää kyllä aika uudelta jakokeskukselta...)
->Muutaman kärähtäneen keskuksen olen nähnyt; mm. ukkonen on sulattanut päävirtakytkimen ikuiseen 1-asentoon ja pääsulakkeet oli räjähtänyt osiksi: siis
murensin perinteiset 25a tulppasulakkeet puolen tunnin nitkuttelulla niin hienoksi, että sain kannet auki. (imurin avustuksella, kiitos kiinan diesel aggrekaatti)
-> pääkytkin, pääsulakkeet+pohjat uusiksi, kourallinen sulakkeita ja pikkasen kannen ruuvien uusimista/herkistelyä, niin sähköt palasi.
(ja sitten huomattiin, että liedestä digipoksiin kaikki oli mykkänä)
Kertokaas viisaammat onko se nollavika vai mikä polttaa sähkökeskuksen tohon kuntoon? Olin kaverilla tänään ja ihmeteltiin mikä ilotulitus nyt alko, no avolinjastasta katkes yks lanka ja tuli maahan, vähän rätisi ku osu muihin, tutkittii ja todettiin että 2 vaihetta tulee mökkiin, meni vähän aikaa aikaa niin valot meni himmeeks, käskin kaverin kääntää taulusta sähköt pois, sit viriteltiin puukattilan kiertovesipumppu invertterin perään ja mentii pihalle ni naapurissa täys härdelli ku sähvökaappi lyö lieskaa, ei onneks palanu koko mökki ku huomasivat heti ja laskivat sammuttimen perään. Olipa pitkä lause. Sähkölaitoksen ukot mitkä tuli sitomaan katkenneen langan päät yhteen väitti että nolla on ehjä... nyt on hieno maadotuskuparilla jatkettu ilmalinja kaverin kämpille...
Hyvä ettei pahemmin käynyt, ai rujoa jälkeä...