Kirjaudu sisään

View Full Version : Ruostumaton täytelanka (Shield-Bright)


-MaTTi-
29.01.2011, 16:09
Onko kokemusta moisesta? www.esab.com/fi/fi/support/upload/XA001132612_Shield-Bright.pdf

Eli voi hitsata ruostumatonta hiilidioksidilla (CO2) tai jollain mustalle tarkoitetulle seoskaasulla (Ar-CO2), eikä tarvita mitään pulssihitsausominaisuuksia koneelta.

Varmaan kallista? Tietääkö kukaan hintoja?

Mutamies
29.01.2011, 17:08
ÖÖ, ainakin tähän asti olen menestyksellä hitsannut rosteria ihan tavallisella rst langalla ja perus seoskaasuilla.

Kelju.K
29.01.2011, 17:33
Mut eiks täytelangan idea ole se ettei tarvi erikseen mitään kaasuja..??
Mikä ajatus tuossa sit on jos kuitenkin tarvii kaasua?

..vai toinko mä taas oman tyhmyyteni isosti julki...

-MaTTi-
29.01.2011, 17:33
Kuinkas kirjavanväristä saumaa on tullut?

Ranee
29.01.2011, 17:35
Mut eiks täytelangan idea ole se ettei tarvi erikseen mitään kaasuja..??
Mikä ajatus tuossa sit on jos kuitenkin tarvii kaasua?

..vai toinko mä taas oman tyhmyyteni isosti julki...

Täytelankojakin on monenlaisia, toiset tarvii kaasua toiset ei.

-MaTTi-
29.01.2011, 17:44
Mut eiks täytelangan idea ole se ettei tarvi erikseen mitään kaasuja..??
Mikä ajatus tuossa sit on jos kuitenkin tarvii kaasua?

No on täytelangassa ilman kaasua omat paremmuutensa kaasun kanssa hitsaamiseen verrattuna, ja kaasun kanssa täytelangalla saadaan ilmeisesti molempien hyviä puolia yhdistettyä toisiinsa. Kuten tuosta esitteestä huomaat hitsausnopeus on parempi (ei mitään väliä mulle) ja tosiaan ei oo kaasulle niin kranttu sitten. Moni ei taida olla kyllä muutenkaan, taitaa toiset hitsailla rosteria umpilangalla hiilarillakin. Jälki voi kyllä olla vähän toista kun on suunniteltu.

Ruostumattomat Shield-Bright -täytelangat ovat rutiilityyppisiä ja niillä on erinomaiset hitsausominaisuudet: roiskeettomuus, pehmeä valokaari, itsestään irtoava kuona, juoheva liittyminen perusaineeseen ja helppo säädettävyys. Suojakaasuna voidaan käyttää tavallista Ar- CO2 -seoskaasua tai puhdasta CO2. Täytelankoja on kaksi sarjaa: Shield-Bright Xtra ja Shield-Bright -täytelangat. Shield-Bright Xtra -täytelankojen kuona on hitaasti jähmettyvä ja ne on tarkoitettu jalko- ja alapienahitsaukseen. Shield- Bright -täytelankojen kuona on nopeasti jähmettyvä, minkä ansiosta ne soveltuvat asentohitsauksiin. Asentohitsauksissa ne ovat huomattavasti tehokkaampia kuin puikko- tai MAG-umpilankahitsaus. Täytelankojen hitsausarvojen säätö on helppoa eikä niiden hitsauksessa tarvita pulssihitsausta, jota käytetään usein umpilangoilla. Merkittävä taloudellinen etu täytelangoilla on mahdollisuus käyttää tavallisia seostamattoman teräksen suojakaasuja, Ar-CO2 -seoskaasua tai puhdasta CO2. Sulapisaran ympäröivä kuonakalvo estää suojakaasun hiilettävän vaikutuksen ja hiilipitoisuus täyttää L-laadun vaatimukset, max 0,04 % C.

Tuo kaasun "vapaa-valinnaisuus" on mielestäni tuon suurin houkutin, vois huoletta pitää vain yhtä pulloa ja aina olis optio poltella rosteriakin oikeaoppisesti = oikealla kaasulla. Rosterillehan pitäisi olla normaalisti argon + 2% hiilidioksidia (Ar+2%CO2) tai argon+ 2% happea (Ar+2%O2).

Mutamies
29.01.2011, 17:47
Kuinkas kirjavanväristä saumaa on tullut?

Ei kyllä mitään sateenkaaren värejä ollut havaittavissa. Hitsaamani putket oli happosta ja läpimitaltaan noin 200mm ja jotakuinkin 3mm seinämällä. Putket on kuivurin viljaputkina. Osa putkista tuli ulos, ja osa sisälle. Ulkoputkien saumat on ihan ok, vaikka on ollut jo vuosia ulkona.

Samoin kun olen hitsannut kuorma-autoihin työvalon kannakkeita, ei nekään ole viellä putoillut pois.


Mikä tuo kirjavanvärin saumajuttu on?

-MaTTi-
29.01.2011, 17:57
Mikä tuo kirjavanvärin saumajuttu on?

No mulle juurikaan mitään hitsauskaasuista tietävälle on niin kerrottu, että jos rosteria hitsailee väärällä kaasulla niin saumasta tulisi läpeensä kirjava, sateenkaaren väreissä oleva, mikä ei siis lähtis hiomallakaan kirkkaaksi.

Mitä väliä noilla kaasuilla sitten oikein on jos ihan väärälläkin kaasulla tulee ok-näköistä saumaa...? Missään kaasuopuksissa ei esim. Mison 18 tai 25:n kerrota sopivan edes huonosti ruostumattomalle.

Mutamies
29.01.2011, 18:02
Joopa joo.

-MaTTi-
29.01.2011, 19:22
Tossa vielä Agan opuksesta ruostumattoman hitsauskaasuista:

Yksi perusasioista ruostumattomien terästen kohdalla on ymmärtää hitsausprosessin vaikutus korroosionkestävyyteen. Jos suojakaasun hiilidioksidipitoisuus MAG-hitsauksessa umpi- ja metallitäytelangoilla ylittää 3 %, seurauksena voi olla hitsiaineen vahingollista hiilettymistä. Hiili reagoi teräksessä olevan kromin kanssa muodostaen raerajoille kromikarbideja.

Raerajan lähellä olevien alueiden kromipitoisuus vastaavasti laskee ja korroosionkestävyys pienenee (raerajakorroosio). Nykyisin useimmat ruostumattomat teräkset ovat kuitenkin erittäin matalahiilisiä tai stabiloituja, jolloin edellä kuvattu ei tavallisesti muodostu ongelmaksi ruostumattomia teräksiä hitsattaessa.

Eli ei kai tuo normielämässä niin kranttua sitten ole...

kivinen
29.01.2011, 19:26
Tänään vedin RST-langalla terästä valurautaan kiinni ja kaasuna CO2. Ainoa ongelma oli, että isolla virralla lisäaine oli niin juoksevaa, ettei oikeen meinannut pysyä pystypinnalla. Sauma jäi kiiltäväksi, enkä värimuutoksia nähnyt.

Ei kai tuollasissa B-kohteissa ole muuta väliä kun, että pysyy kiinni. Sit jos ei pysy niin hitsataan uudestaan. Seuraavaksi vois kattella vaikka jotain sopivia puikkoja...

patroltd
29.01.2011, 22:30
Joo, vähäiset rosteri hitsaukset on paljon helpompi vetää puikolla kuin migillä. Hyvä invertteri ja 2,5-3,25 mm esim. esab63.20 puikkoja niin johan tarttuu. Ohuemmat pellit ja putket sitten tigillä.

-MaTTi-
29.01.2011, 22:57
Pikkunen invertterikin olis (en oo ees laatikosta ottanu pois) ja aikoinaan mopoiässä hitsailin mopon pakoputkeeki puikolla ja hyvä tuli. Nyt vaan tuntuu että migillä sais nii paljo tarkemman ja paremman sauman, tai et ainaki just helpompi olis migillä vetää ku puikkoo rapsutella.

Otin 1.6 mm rosteripuikkoja nipun tänään myös, pitää kokeilla miten se surruuttaa toi italialainen 80A invertteri niitä. Eihän sitä tiijä vaikka nätinki sauman sais.

Tuomo
29.01.2011, 23:08
Puikolla on "helppo" hitsata rosteria, ainakin palaa iloisesti ja saa nätin sauman. Kestävyys onkin sitten jo hitsarista kiinni, ja sama ilmiö toistuu hitsausmenetelmästä ja materiaaleista riippumatta.

Uazmies
30.01.2011, 00:45
Lankakoneella rst-langalla ja mison2 kaasuna oon hitsannut, peitannut lopuksi huolella ja sitten riepulaikalla kiillottaen jos haluaa.

Viimeksi tein vartaan possulle (aivan oikein luit) suoraan notskin päälle eikä oo värikirjoa tullut kuin noesta. :)

Tietty tikki ois tikki mutta kun hillot menee kädilläkkiin.

-MaTTi-
30.01.2011, 10:45
Lankakoneella rst-langalla ja mison2 kaasuna oon hitsannut

Sullahan on ollu oikee lanka ja sille oikee kaasu. Pitäis onnistuakin. Yleensä vain ei kahta pulloa monellakaan harrastelijalla ole.