View Full Version : taloja!
Rekisteröimätön
02.08.2010, 10:37
kuinkas palstalaiset onvat viimevuosina taloja rakentaneet?
mitkä kaikki valmistajat tarjoavat muutto tai lähes muuttovalmiita taloja?
älsby nyt ainakin ja muurametalo mutta tuo muurame ei nyt ainakaan isommin innosta,syytä en tiedä? :O
saapiikos sitä 150.000 pohjoissuomeen torpan pystyttettynä?
paskahuussiin älä kajoa!
Katos profiilista kuvat miten seinät ratkee yms..
tuolta lisää vuodatusta:
http://alvsbytalo.phpbb.fi/viewtopic.php?f=10&t=139
Saapi, jos ei tartte tontista maksaa ja kooksi riittää 100 neliötä.
Vaihtoehtojahan on vaikka mitä ja älly putosi heti kättelyssä pois. Käyttäjäkokemusten perusteella, 5 vastaan yksi puolesta. Se yksi löytyy tällä palstalla ja se osti käytetyn 90-luvulla rakennetun, johon oli jo jonkinnäköistä remppaa tehty.
Jukka olis tulossa kohtsilleen. Jos tietäis suuntaa suunnilleenkaan, niin voisin ehkä suositella jotain. Kovaa vääntöä oli muutama kuukausi, ennen Jukkaan päätymistä. Ei tule ihan valmiina, mutta jos nyt alkaisin, niin ottaisin kyllä avaimet käteen...
Heikki L
02.08.2010, 12:44
Mun mielestä nää pakettitalot ei liity itse rakentamiseen mitenkään. Ja sitä kutsutaan rakennuttamiseksi:)
Itsez tein metritavarasta ja säästin:)
ja tosiaan varmasti 150 saa torpan pystyyn jos itse tekee vaikka tontista jotain joutus maksamaan.
kyllä noi talopaketit on sellasta huttua... olen tuos sivussa vähän päässyt seuraamaan erään paketin runkoa ja muitakin ratkaisuja niin ei niissä kyllä paljoa järkeä käytetä. mutta kun yleinen periaate on että hetikaikkimullenyt, niin siinä ei silloin tärkeät jutut paljoa kiinnosta.
perinnerakentaminen kunniaan, ihmiset oli ennen aikaan paljon (korostaen sanaa PALJON) viisaampia rakentajia, on paljon rakennuksia jotka on tehty käsityönä 100-200 vuotta sitten ja ovat hyväkuntoisia vieläkin. Nykyään vaan vedetään seinät täyteen muovia ja asutaan kuin pullossa.
Ja vielä paaljon enemmän löytyy 100-200 vuotiaita taloja, jotka eivät ole missään kunnossa. Jos on ihan vaan vanhan ajan hirsitalo, niin energiatehokas se ei ole. Hengittää kyllä, mutta sitten se lämmitys maksaa niin vietävästi. Puulla pitäisi lämmittää, niin se kosteuskin poistuisi, mutta nykytalot kun tehdään koneellisella ilmanvaihdolla ja lämmön talteenotolla, niin niiden muovien kanssa on järkevää toimia. Enempi niitä on vieläpä erittäin hyvässä kunnossa, kuin niitä muovittomia. Ilmanvaihdosta ei saa tinkiä yhtään ja sitä ei saa itse viritellä, tai ne ongelmat ovat taatusti edessä. Varsinkin niissä taloissa, joissa 50mm villaeriste ja sitten muovi ja sitten se oikea eriste. Nämä nykynormien mukaan tehdyt talot on kyllä kovastikkin tutkittuja ja tiedetään varmasti, että ne toimii.
Nämä nykynormien mukaan tehdyt talot on kyllä kovastikkin tutkittuja ja tiedetään varmasti, että ne toimii.
Juuri näin ja ne toimii vain ja ainoastaan juuri niin pitkään kun ilmanvaihtokoneet on päällä, toimivia ja oikein säädettynä. Vaan jätäppä talo kylmilleen pariksi vuodeksi niin jo voi seinistä juosta läpi. :Di
Innolla odotan kun tulisijadirektiivit tulee suomeen ja ruvetaan meillakin järjestämään takoille ja kiukaille 500 euron vuosittaista katsastusta kuten keski euroopassa:rolleyes:
pastirolli
02.08.2010, 13:50
Olen joskus vuodenpäivät ollut hommissa kauhajoen älvsbytalolla. Työpiste oli lattialinja. Tein kaikki "kosteat" elementit eli sellaiset joihin tulee vesitekniikka. Myös lattialämmitykset oli meikäläisen hommia. Tehtaassa tehtiin silloin talo päivässä.
Jos talopakettia olisin ostamassa niin en edes ajattelisi älväriä.
Terv. nimim. kosteita villoja lattiaan, ei asiakas niitä näe.
Ookkos kysyny Kastellia ? On sellanen "välimallin-talo" ...ei oo elementti ja ei oikeen ole metritavarastakaan , koska puutavara valmiiksi pätkittyä ja rakennetaan paikalla.
Tosin tässä ollaan säänarmoilla , mutta tääkin kesä on hellinyt rakentajia ;)
Ei ole maksettu mainos , koska itse asun massiivihirsitalossa :) Ja töissäkin olen eri alalla ...
Nämä nykynormien mukaan tehdyt talot on kyllä kovastikkin tutkittuja ja tiedetään varmasti, että ne toimii.
kyllähän sitä kaikenlaista tutkitaan ja hutkitaan, tulokset on aina sellaset kuin niiden halutaan olevan, ja varsinkin jos myyntimies ne tekee (tai maksaa).
Itse en ikäpäivänä ostais pakettitaloa
Terv. nimim. kosteita villoja lattiaan, ei asiakas niitä näe.
minkälainen "laadunvalvonta" noissa tehtaissa toimii ? vai onko sellasta olemassakaan ?
kuinkas palstalaiset onvat viimevuosina taloja rakentaneet?
mitkä kaikki valmistajat tarjoavat muutto tai lähes muuttovalmiita taloja?
älsby nyt ainakin ja muurametalo mutta tuo muurame ei nyt ainakaan isommin innosta,syytä en tiedä? :O
saapiikos sitä 150.000 pohjoissuomeen torpan pystyttettynä?
Sen verta olen kiinteistöalalla ollut ja nuita ok-taloja kaupitellu, että JOS älväriin sorrut, niin sen jälleenmyyntiarvo on NOLLA!! Tietty sillä ei ole merkitystä, jos meinaat siinä lopun elämääs asua ja korjailla.. Joten, moni joka älvärin on ostanu, kehunu kuinka tulee köökki Bochin koneilla(kodinkoneet ovat pienin investointi eli hyttysen paska talon rakentamisessa) jne.. tuli ilmalämpöpumppuu ja muuta blingbling-sälää, niin siihen se ilo sitten loppui, eikä rossipohjaset talot ole kovin suosittuja.. Kastelli on laadukas... Älvärihän tulee siis 2-kerroksisena, mutta hintaan ei kuulu yläkerran töitä, ne teet sitten itse, ainoastaan alakerran saat "valmiina"... Että ihan mikä muu vain paitsi Älvis!! ;)
pastirolli
02.08.2010, 18:23
minkälainen "laadunvalvonta" noissa tehtaissa toimii ? vai onko sellasta olemassakaan ?
Jaa että oikein laadunvalvontaa älvärillä..? :D Meinasin laittaa kastuneet villat roskikseen mutta työnjohtaja käski laittaa ne lattiaan. Kyllä se laadunvalvonta jää asiakkaalle. ;)
Rekisteröimätön
02.08.2010, 19:44
aika karua tekstiä älvärin omistajilta!
minkähänlainen tuo desing talo on? nekin näyttää suht edullisilta!?
mitähän maksaa pariltakolmelta kirvesmieheltä rakentaa talo jos paketti on ns.määrämittainen ja maksaa vaikka 70tuhatta? veikkauksia?
lamellihirsitaloista kokemukset kiinnostais myös.
Rekisteröimätön
02.08.2010, 20:29
http://www.kastelli.fi/talot/talomallistot/economy/Economy+100
jos myyjien kanssa tulee toimeen niin kannattaisiko miettiä tätäkin?
Muutama vuosi sitten omakotitalon tarve pukkasi päälle. Aito hirsitalo kiinnosti ja tiukan vertailun jälkeen päädyin Kontio ratkaisuun. Paketti tuli kaapistoja ja koneita lukuunottamatta täydellisenä. Huvilamallistosta löytyi sopiva. Sen piirustuksiin tehtiin tarvittavat muutokset jotta sain sen läpi omakotitalona. Eli huonekorkeudet kohdalleen sekä ovien ja ikkunoiden korkeus myös.
Hirren läpimitta on 230 mm eli se riitti silloin seinän paksuudeksi. Jotta saatiin k-arvot kohdalleen, kattoon laitettiin extra paksu villa. Säännöksien laillista kiertämistä. Eli talo on vapaasti hengittävä perinnetalo. Koneellinen ilmanvaihto on mutta sitä ei juurikaan tarvita. Talon kasasi paikallinen kirvesmies apupoikineen. Hinta pysyi suht kohtuullisena, eli loppuikä ehkä riittää lainan kuolettamiseen.
Plussana paikkakunnan liki ilmaiset tontit.
Takan koon ja valmistajan kohdalla meni pieleen. Koko liian pieni ja Tulikivi takat ovat koristetakkoja. Purin vanhan takan keväällä ja nyt on autotallissa Tiileri massiivitakan tarveaineet odottamassa muuraria. Joten puulämmitys ehkä jatkossa riittää paremmin ja voisiko tämän edullisempaa asumismuotoa olla. Pökköä pesään. Sähköä ei kulu kaiken maailman lattialämmityksiin ja koneellisiin ilma sisään/ulos laitteisiin. Sähköpatterit seinällä reagoivat nopeasti takan lämmitykseen ja siihen jos ei viitsinyt lämmittää. Ja takan koko ja järkevä sijoittelu riittää huippupakkasia lukuunottamatta lämmittämään tämän n. 100 neliön töllini. Tyytyväinen olen ollut hirsitalooni.
susiraja2
02.08.2010, 23:03
itse en ole omaa taloani rakentanut ostin peruskorjausta vaativan talon mutta seurannut tässä vierestä sukulaisten talojen rakennusta 3 serkku poikaa rakentaa tällä hetkellä
tullut siihen tulokseen että talon hinta riippuu aika pitkälti mitä haluaa
ensimmäisen serkuntalo on kivi matala enerkia talo sillä oli avaimet käteen periatteella kustannus arvio 350000 euroa pinta alaa on 160 neliätä oli kuulema helppo ei tarvinnut itse tehdä mitään muuta kun hoitaa lupa asiat
2 serkku rakensi periteisen puutalon appi ukkosa ja suvun avustuksella talon loppu hinnaksi jäi 120000 euroa
3 kolmas serkku rakentaa tällä hetkellä hirsitaloa talo toimitettaan kehikko kasattu ja katto asennettuna
pakektti sisälsi täydelliset lattia materiialit kodin koneet kaapistot ynnä muut tarvikkeet
paketin hinta oli 95 000 euroa
mutta on siinä vielä ilta askareita kun asentaa kaikki ovet ja ikkuna ja kaikki muut sisä hommat
kiva on ollut seurata miten eri hintaan voisen talon rakentta
pelkkä pohjan teko voi maksaa tuhansia euroja
tai kymmeniä tuhansia euroja
BJ-40/76
02.08.2010, 23:40
Tuota älvstaloa on käyty katsomassa, ja halpa hinta on todella halpa! Mutta, täälläpäin jo 70- luvulla rakennettiin mökkejä, joista keittiöstä pääsi olohuoneeseen yli 95cm reiästä!
Ja jopa tuo tehtaan esittelyvideo näytti, että höyrysulussa kanan mentäviä reikiä (ja minä teippasin kaikkii laskokset autotallissa omantunnontarkasti, talli rakennettu nimenomaan hyvin ja halvalla)
ja perushintaan tulee ovet sekä huoneisiin että kaappeihin, toki ne tuovat mieleen viron takavuosilta..
Toki tuohan älv:n saa parempaakin, mutta jos hinta 1.5 kertaistuu, ja edelleenkin mm. nuo höyrynsulkuongelmat jää niin ehkä jotain muuta.....
Kastelli käyttää erikoista runkorakennetta, 50mm lisälämmöneriste kantavan rungon sisäpuolella, ja
nimenomaan höyrynsulun väärällä puolella (tässä rakenteessa), jossain kunnissa jopa rakennuskiellossa
taannoin?
Halvinhan on tunnetusti tuo hartiapankki, mutta kyllähän sekin maksaa jos kaikki lasketaan.
(kummin kaiman auton katsastus ja ruosteremontti, 3 vuotta vuokra-asumista ja rekallinen olutta....
ja aina kaikkiin kummin kaiman talkoisiin työkaluineen)
Mutta kun suunnittelette rakentamista, niin
a) jos parisuhde kestää sen niin se kestää mitä...
b) hinta-arviot ylitetään aina
c) rahat loppuu
d) muutto myöhastyy
e)Muutetaan lähes valmiiseen taloon
f)sitten kuin talo on valmis, niin täytyy aloittaa ensimmäiset remontit....
Ja kun muutetaan ostetaan uudet kodinkoneet, uudet huonekalut ja.....
No, onhan se upeaa, mutta kun velkaa jo 30 vuodeksi, ja joka ikinen tonni lisää maksua tuolle
30 vuodelle, niin se 1000e ostos/parannus maksaa korkoa 30vuotta ja sittenkin se pitää maksaa.
No, Asunto on kaikkein paras sijoitus mitä (nuoret) voi tehdä, toki siinäkin voi epäonnistua, mutta jos vertaa sitä esim. autoon, niin pitää olla kyllä tosi paska tuuri jos käy yhtä kalliiksi!
Kyllä 160t€ riittää ruuhkasuomen ulkopuolella talon rakentamiseen!
Tällöin pitää pitäytyä 1-kerroksisessa perus harjakattoisessa talossa johon ei mitään ylimääräisiä erkkereitä tai muita härpäkkeitä!
Itse suunnittelin talon johon ostin ulkoseinät ja kattotuolit pystytettyinä Planialta.
Talo valmistui 2006 muuttokuntoon ja lopputarkastus oli nyt keväällä.
Olen talooni todella tyytyväinen ja Planian kanssa kaikki sujui hyvin, jotain viallista tavaraa tuli mutta niiden vaihdot toimi ja sopimuksista pidettiin kiinni! (toki osasyynä voi olla että minulla oli todella hyvä mestari!)
Tärkeitä huomioita:
- aikataulu on ohjeellinen ja yleensä aina venyy
- rahaa palaa enemmän kuin mitä arvioit (summa riippuu kuinka paljon valehtelet itsellesi suunnittelu vaiheessa)
- perhesuhteet on TODELLA kovilla
- luulet ehtiväsi enemmän kuin mitä todellisuudessa ehdit, aikaa palaa suunnattomasti tarjouspyyntöihin, siivoamiseen, rautakauppaan, tavaroiden siirtämiseen/suojaamiseen, tavarantoimitusten seuraamiseen/vastaanottoon jne
- tavarat jätetään siihen mihin halutaan eikä siihen mihin ne halusit, ellei joku ole aina paikalla varmistamassa
- betoni kuivuu paljon hitaammin kuin teoriassa laskien
No joo tätä listaa voi jatkaa vaikka kuinka pitkälle, lopuksi voin kuitenkin sanoa että kun projektin valmistelee hyvin, löytää oikeat yhteistyökumppanit ja tuurikin on vielä kohillaan niin rakentaminen (rakennuttaminen) on mukava kokemus ja lopputuloksena voi olla hyvä koti huomattavasti halvemmalla kuin käytetyn ostaminen.
Täältä kanssa ääni pitkästä tai esikatkotusta tavarasta tehtävälle mökille, saa toiveiden ja ennenkaikkea itselle kustannustenkin perusteella suunnitellun talon. Mitä isommista kokonaisuuksista urakan saa pyydettyä, sen kannattavampaa se laadullisesti ja hinnallisesti yleensä on. Ja heti ammattisuunnittelijat sekä kunnon (=kokenut) vastaava työnjohtaja hommiin kun tontti on käsissä. Sen mukaan suunnitellaan mökki, muuten maksellaan turhista rakenteista joko maansiirrossa tai perustuksissa.
Jos itsellä ei oo alan kustannustuntemusta tai kokonaiskäsitystä hankkeen aikatauluista, juurikin vastaavalle valmistelutehtäviä voi sälyttää. Pahinta mitä aikataulusuunnittelun puutteista voi tapahtua ovat viivytykset, toimitussiirrot, eri urakoitsijoiden odottelut yms., yleensä toimijat vaativat selvää rahaa viiveistä tai muutoksista. Luonnollisesti sähköt, lämmiitykset, kalustovuokrat ym. työmaakulut juoksee koko ajan.
Sitäkin ollaan nähty että sisustustarvikkeita ja ja väliovia tuodaan jo samassa paketissa seinien+kattoristikoiden kanssa, seisovat jotain viisi kuukautta tuulessa ja tuiskussa pressurepaileden "suojassa". Siinäkin mielessä osissa hankitun talon tavaratoimitusten oikea-aikaisuutta voi valvoa paremmin kuin isojen tehdaspakettien tuontia. Ainakin tarjouksia pyytäessä noihinkin kannattaa puuttua.
Ja se tärkein: ei tikkuakaan ristiin ennen kirjallista sopimista, vaikka oma isoveli tekis koko mökin! Omilla työmailla karmein tapaus on ollut se kun huippuhyvä kaivurikuski teki itsemurhan työuupumuksen vuoksi kesken asiakkaan kanssa suullisesti sovitun keikan...homma meni kokonaan uusiksi eikä toisaalta perikuntakaan voinut saada jo tehdystä työstä paljoa mitään kun ei ollut dokumenttia.
Yksi ääni Mittavakodille!!! Se oli loppumetreillä pisimpään mukana, mutta kun sitä en saanut tilattua tarpeeksi valmiiksi kasattuna, niin siihen taisi päättyä. Se on suomen vanhin valmiiksi katkotusta tavarasta paikallaan kasattava talotoimittaja, eli ihan reilu Bolt-On-ratkaisu.
Kastellilla oli ainoa vika, ettei saanut tarpeeksi vapaasti valita sisämateriaaleja. Ne tuli suoraan kaavasta valkea ja vaalea harmaa. Hieman konseptista jostamalla olisin kaupat tehnytkin. Avaimet käteen sentään toimittaisivat.
Vasta kivijalka pystyssä ja nyt jo kustannukset kusee. Kannattaa niihin perustustöihin ottaa osaava firma, joka tekee työn loppuun asti ja oikein, sillä se on kaikkein tärkein vaihe.
Just viime kesänä rakennettiin/ostettiin Jukka-talolta 90+40 neliöä,puoltoista kerroksinen talo avaimet käteen periaatteella.Jukalta tuli niiden paras toimitussisältö ja Rakennusfirmalta loput mitä ei jukan pakettiin kuulunut.Ja tällä firmalla on Jukka-talon kanssa pystytys sopimus mut tekevät loppuun asti jos sellanen sopimus tehdään!
Hintaa talolle ja raksaurakalle tuli yhteensä n.130000€,ja tuohon raksafirman urakkaa kuului myös kivijalan teko, mutta yläkerta jätettiin myöhempää rakentamista odottelemaan.
Tietenki sitte tontin hinnat ja hiekat yms siihen päälle.Mut joka tapauksessa hinta jäi kokonaisuudessaan alle 170t€ (Hiekat ajettiin kaikki ite)
Eli ite kyllä suosittelen avaimet käteen rakentamista ehdottomasti.Onpahan ainaki VALMIS talo mihin muutettiin!!
kyllä se niin on että "Onnellinen perhe asuu tiilitalossa" :D
Yksi ääni Mittavakodille!!! Se oli loppumetreillä pisimpään mukana, mutta kun sitä en saanut tilattua tarpeeksi valmiiksi kasattuna, niin siihen taisi päättyä. Se on suomen vanhin valmiiksi katkotusta tavarasta paikallaan kasattava talotoimittaja, eli ihan reilu Bolt-On-ratkaisu.
Kastellilla oli ainoa vika, ettei saanut tarpeeksi vapaasti valita sisämateriaaleja. Ne tuli suoraan kaavasta valkea ja vaalea harmaa. Hieman konseptista jostamalla olisin kaupat tehnytkin. Avaimet käteen sentään toimittaisivat.
Vasta kivijalka pystyssä ja nyt jo kustannukset kusee. Kannattaa niihin perustustöihin ottaa osaava firma, joka tekee työn loppuun asti ja oikein, sillä se on kaikkein tärkein vaihe.
Joo , en tiiä noista valmis-Kastelleista juur mitään , kun olivat "pienen porukan temmellyskenttä"...:)
Mutta aika monta( 6-8 kpl ) tehtiin avaimet käteen periaatteella , ja tässä tapauksessa asiakas sai päättää aivan kaikesta sisustusmateriaalista ...elikkä runko- , säältä suojaan- tai sateelta suojaan-asennus Kastellilta ja jatkot suoraan urakkaporukan kautta ...tää ainakin toimii meillä päin :)
Ja niinhän se meni " Onnellinen perhe asuu hirsitalossa " :):):)
kyllä se niin on että "Onnellinen perhe asuu tiilitalossa" :D
Ja tosi offari hirsitalossa! Kovalla pakkasella hirret paukkuu ja nurkat hohkaa kylmää. Myrskyllä nurkat vetää.:D:D:D Suosittelen.:p Karaistuu luonne ja pikkuasiat ei häiritse enää niin paljon.:p
Juuri näin ja ne toimii vain ja ainoastaan juuri niin pitkään kun ilmanvaihtokoneet on päällä, toimivia ja oikein säädettynä. Vaan jätäppä talo kylmilleen pariksi vuodeksi niin jo voi seinistä juosta läpi. :Di
Innolla odotan kun tulisijadirektiivit tulee suomeen ja ruvetaan meillakin järjestämään takoille ja kiukaille 500 euron vuosittaista katsastusta kuten keski euroopassa:rolleyes:
Nykyisiä taloja ei saa jättää kylmilleen eikä koneellista ilmanvaihtoa saa kytkeä pois. Rakenteet on suunniteltu niin, että talot ovat alipaineisia kokoajan.
Koneellinen ilmanvaihto kuuluu nykyaikaiseen energiatehokkaaseen rakentamiseen eli siihen joudumme kaikki totuttelemaan halusimme tai emme.
Kylmiksi jätettävät rakenteet ovat sitten oma lukunsa. Ne eivät taas täytä määräyksiä ympärivuotiseen käyttöön.
KarvaTurpa
03.08.2010, 21:28
Mitä tässä lähipiirissä on uusia nykyaikaisia hirsitaloja rakennettu, niin ei ne näytä sen kalliimmaksi lopulta tulevan kuin muukaan vastaava.
Sehän siinä tietysti on, että hirsitalo on tietoinen valinta. Se painuu ja liikehtii enemmän tai vähemmän ja lämmöneristyskyky ei pärjää nykyaikaisille pystyrunkoisille rakennuksille ilman lisäeristyksiä. Nuo ja pari muuta asiaa kun hyväksyy, niin oivallinen valinta. Nykyäänhän hirsitalotehtaat on tainneet joutua kovasti pohtimaan miten täytetään uudet lämmöneristysmääräykset jne. Saa nähdä miten jatkossa tulee käymään.
Itse olen hirsitalon kannattaja...johtunee siitä, että entisessä elämässä tuli moisiin rakennesuunnitelmia puuhailtua.
Jostakin syystä vuosien mittaan olen alkanut inhota kipsilevyä, kevytsoraharkkoja ja mineraalivillaa:D. Niistä koituu aina, ennemmin tai myöhemmin, enemmän tai vähemmän harmia:mad:
Hirsitalo luonnon hirrestä toteutettuna on elämäntapavalinta. Omani on ilman lisälämmöneristystä ja aito hirrellä rakennettu aina kurkihirteen asti. (puolitoista kerrosta)
Puu elää kuoltuaankin. Kostealla paisuu, kuivalla supistuu. Kaikki kaapistot ja väliseinät on asennettu liukuvasti. Ovien ja ikkunoiden painumisvaroja pitää seurailla. Hirsitalo kun lakkaa painumasta vasta kun räystäät ottavat maahan kiinni, niin ne viisaat sanovat.
Listoja joutuu säännöllisesti korjailemaan. Hirret myös herkästi menevät kieroon. Syy. Pihalla on eri olosuhteet kun sisällä. Lattiarajat hohkaavat kovilla pakkasilla, mutta niistä kylmäsilloista varoitettiin.
Välillä kiristelen nurkkapultteja, välillä löysäilen. Myös tukitolppia pitää seurata. Tarpeen tullen niitä pitää lyhentää. Eli jatkuvaa seurantaa tämä on ollut.
Pitkät lappeet ja pyöröhirsi tekevät sen että siitepöly ym. pöly jää lepäämään hirren päälle. Vesisade ei putsaa. Painepesuria ei hirsitaloa kohden saa edes näyttää. Joten kuiva harjausta ja pölyt sillä tavalla pois. Kiva homma pari kertaa vuodessa. Ja hämähäkit tykkää. Seittejä rakennellaan hurjaa vauhtia.
Mutta elämäntapavalinta. En kadu. Huoneilma on perinnetalon tyyliin hyvä. Puulämmittämisellä olen saanut lämmityskulut kuriin. Koneelliset ilmanvaihtolaitteet ei tarvi olla päällä välttämäti ollenkaan. Hirsi hengittää ja on lämmin materiaali. Vain kovilla myrskyillä ja kovilla pakkasilla kylmäsillat lattiarajoissa ja hirsinurkat vetävät ja hohkaavat. Niistäkin varoitettiin.
Älä tällaista ratkaisua valitse ellet ole jostain erityisestä syystä niin päättänyt. Hirsitalo vaatii hoitoa ja seurantaa ympäri vuoden aina elämänkaarensa loppuun asti. Mutta palkitsee omistajansa jos asiat niin haluaa nähdä.
Ja niitä jotka osaavat hirsitalon kasata oikein, on harvassa. Suosittelen talopaketin ostoa ulkovalmiiksi toteutettuna. Oma timpuri kuvioihin vasta sitten kun aletaan sisäosia näpertelemään. Tässä tein itse virheen. Timpuri kehui osaavansa mutta vuodet on näyttänyt että kehikon kasauksessa ja monissa muissakin jutuissa se ammattitaito ei ollutkaan niin hyvä. Ja kiitti lvi alan ammattilaiselle: hän ei sitten muistanut niitä kylmäsiltoja. Osa vesiputkista jouduttiin vetään uusiksi, kun ekoilla pakkasilla jäätyivät.:mad: Ja väitti vielä osaavansa kun arvuuttelin hänen tekemiään putkivetoja.
Nykyisiä taloja ei saa jättää kylmilleen eikä koneellista ilmanvaihtoa saa kytkeä pois. Rakenteet on suunniteltu niin, että talot ovat alipaineisia kokoajan.
.
Tämähän se pointti juuri olikin;) Talo on juuri niin hyvä kuin sen heikoin lenkki. Esim. Uudessa alipaineisessa talossa kun vaikka koira puhkoo vesisängyn (onko noita enään olemassa?) niin talosta saa purkaa aika suuren osan kuivauksen ajaksi. Suunnitteluun kun ei kuulu ongelmien ennakointi..
p.s. Hirsitalot painuu niin pitkään kunnes räystäät ottaa maahan kiinni:D
Mun mielestä on harmi kun vanha perinteinen hirsirakentaminen on ajettu määräysten takia alas. Toki kaikille samat säännöt mutta hyvin toteutettu hirsitalo on kyllä mahtava.
Niin ja lamellipulikoista liimaamalla tehty "hirsitalo" ei mun mielestä ole hirsitalo. Eikä hirsitaloon kuulu lisäeristykset.
Niitähän on tehty vasta about 10 vuotta. Miten ne rakenteet loppupelissään pelaa kun ei ole enää yhtä puuta vaan tiheää-harvaa-tiheää ja liima välissä vrt massiivihirsi.
PS: hirsirakennuksilla on erityis kohtelu vielä siirtymäajan päällä. Niillä seinän U-arvo vaatimus on 0.40 ja muilla 0.17. Siksi hirsifirmat puhuu määräysten mukaisista rakenteista ja "unohtavat" kertoa U-arvon.
juurikin näin :D
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010081612194882_uu.shtml
Rekisteröimätön
16.08.2010, 17:00
Minä en ottaisi ainakaan "tehtaan" kokoamana mitään pre cut tupaa, entiseen naapuriin tuli sellainen ja kyllä oli karmeeta katsottavaa kun seiniin lyötiin märkää villaa ja puutavarat oli märkää kun kasasivat tupaa. Ex-naapuri haastoi "tehtaan" oikeuteen kun ruoteet, yläpohjan harvalaudat ja runko vetivät homeeseen, en tiedä joko juttu on käsitelty kun itse vaihdoin paikkakuntaa. Tehdas on lainaus merkeissä siksi, että eihän tuollaisessa toiminnassa ole mitään tehdasmaista, puutavarat tulee lähimmästä puukeskuksesta ja turkmenistanilaiset timpurit hakkaa niistä paikalla tuvan kasaan oli keli sitten pakkanen, vesisade tai helle.
Jos haluaa vähän paremman rungon niin katsokaapa Jetta-Talo, paketti saattaa olla hivenen kalliimpi kuin kilpailijoilla mutta kyllä tulee tavaraakin. Käyttävät perinteistä ristirunkoa ja puutavara tulee omalta sahalta. Oma tupa on vielä kesken mutta tuohon Jettaan päädyttiin ristirungon takia, eikä se hintakaan ollut kuin tonnin verran kalliimpi kuin ainoalla varteenotettavalla kilpailijalla kun vertaili tarjouksia. Pari tehdasta tipahti pelistä pois kun eivät pystyneet (tai halunneet) tarjota omien piirustusten mukaista tupaa. Jetalla muuttivat muutaman ikkunan kokoa ja tuvan mittoja hieman hienosäädettiin niiden elementtisysteemiin sopivaksi, mutta muuten on sellanen kun itte haluttiin. Paketille tuli hintaa noin 110 t€, tupa on 1½-kerroksinen ja huoneistoala 145 neliöö. Toimitussisältö melkeen Jetan easy paitsi, että meille tulee perustukset, otsalaudat ja räystään aluset tehtaan asennuksena ja kodinkoneet jätettiin pois ja takkakin on eri kuin niiden vakio ja piippu on 3-reikänen. Käytiin oikeen tehtaalla katsomassa kun tekivät meidän tuvan elementtejä. Asiointi tehtaalle on onnistunu hyvin, pystyttäjät oli kerrassan mainiot, aikataulut on pitäny ja tavara on ollut sellaista kun on luvattu (ja sitä on riittävästi). Suosittelen.
Rekisteröimätön
16.08.2010, 17:58
Käytiin oikeen tehtaalla katsomassa kun tekivät meidän tuvan elementtejä.
epäilen tuota, senverran mitä olen noitten talotehtaitten kanssa ollut tekemisissä niin asiakas aina luulee että just nyt on se minun talo tekeillä.. saatan olla vääässäkin. mun kaveri teki jetta talon ja asuu siinä vieläkin (reilu vuosi..)
Nyt on kovasti otsikoissa noi finndomon valmistalot, niiden rossipohjat jun tahtoopi homehtua kun kuivain ei saa pidettyä sitä kuivana, mielestäni paljon melua tyhjästä muutama reikä vain sokkeliin ja antaa luonnon hoitaa tuuletuksen niinkuin ennenvanhaan.
Loppujen lopuksi talopaketiten erot pieniä, joillekin ihmiselle ei vain mene jakeluun se että ovat ns. massatuotantoa eli esim ulkoverhouslaudan vahventaminen 21mm - 23mm maksaa, taloa kohti muutaman satasen. Kun kilpailija käyttää ohkasempaa tavaraa ja asiakas sanoo että 21mm riittää minulle ja luulee että se kilpailijaon halvempi jos se on esim 200 kalliimpi kun todellisuudessa se on 200 halvempi. ja 400e per talo ja 500kpl / v tekee talotehtaalle 200 000€ koskaan pieni ihminen ei sitä ymmärtänyt...
Olen ollut 15v alalla, tekemässä ja myymässä ja olen sitä mieltä ettei talopaketteja voi verrata suoraan keskenään, lähinnä mielikuvamarkkinointia -lämmin hetki asuu meillä, -ajatuksista koti ymym Y Ö:n olli lauloi aikoinaan: ONNELLINEN PERHE ASUU TIILITALOSSA
Kaksi taloa olen itselleni rakentanut 2003 ja 2007 ja kolmatta suunnitellaan parhaillaan.
Mahdollisesti aloitus ensi syksynä.
Talopakettien puolelle sen verran kallistuin, että ainakin elementit tehdään kuivassa hallissa ja vain pystytys vaiheessa on "sään armoilla". Kuitenkin elementit on hyvin suojattu ja suojausket poistetaan vasta aluskatteen asennuksen jälkeen.
Aivan noviisi en ole talon rakentamisessa muutenkaan, vasara, kires ym ym. pysyy kädessä ja olen ollut parissakin talopaketti yrityksessä töissä.
Suurin osa talopaketti firmoistahan on larsleevin poikien omistuksessa ja siinämielessä asiakkaan kannalta joskus hankalaa=lue, rahat pois periaatteella.
Se on totta, että pitkästäpätkästä tehty talo tulee halvemmaksi.
Täällä etelässä ainakin rakentamisessa katsotaan pitkälti aikataulua eli mahdollisimman nopeasti.
Tämäkin kyseinen talo missä asun valmistui aloituksesta 5kk, eikä ole avaimetkäteen periaatteella. (230m2)
Taloni ovat toimittaneen Tupatalo Mäntsälästä ja Lapplitalo jostain ooolun läheltä ja seuraava ehkä Plania (Iin Fasadi).
Kiteytys:
Jos on aikaa rakenna pitkästä.
Jos on rahaa tee kivitalo.
Jos haluat asua kesämökissä tee hirsitalo.
Jos haluat talon tekemättä mitään ylimääräistä tilaa avaimetkäteen.
Jos yrität säästää rahaa ja tehdä itsekkin tilaa elementit.
Jos haluat asua työmaaparakissa tilaa älväri.
HUOM. Nämä ovat vain minun mielipiteitäni, ei tarkoituksellisia haukkuja toisten taloja vastaa.
Linkin takana vähän lisätietoja tuosta em. Finndomon homeongelmasta:
http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/hometalot-talotehdas-salasi-tutkimuksen-jossa-homeongelma-todettiin/187540
Rekisteröimätön
16.08.2010, 20:54
Talon rakentamisessa tarvittavat asiat (jos siis haluaa rakennuttaa tai rakentaa itse ja jättää maksamatta kaikille turhille välikäsille)
1. Hyvä pääsuunnittelija ja vastaava mestari, jos löytyy heppu, joka hoitaa molemmat hommat, niin ota se.
2. Pari hyvää kirvesmiestä, joilta onnistuu myös muuraus ja laatoitustyöt.
3. Asiallinen Kv-valvoja, joka neuvoo lvi-runkojen laiton(jonka teet itse) ja asentaa kojeet. niin ja jonka tilille saat tukusta hakea kaikkea kivaa.
4. Sähkäri, joka piirtää sähköt ja mitä johtoja vedät mihinkin ja käy lopuksi kytkemässä ne, niin ja jonka tilille saat tukusta hakea kaikkea kivaa.
5. Suunnittele kunnon aikataulutus ja budjetti.
6. Tee selkeä tuntiveloitukseen perustuva sopimus, mestarin ammattitaitoa hyödyntäen. reiskojen kanssa.( Jos kirveshommat ei etene, niin mitä sanktioita ja vastaavasti, jos edellä aikaa niin mitä palkkioita (sopivilla porkkanoilla etenee laadukkaasti ja aikataulussa)
7. Perjantai pullot reiskoille jemmaan, ettei unohdu.
8. Niin ja lopuksi helv...nen kilpailutus pääsuunnittelijan, tai itse tehtyjen (onnistuu hyvistä rakennepiirustustuksista) massoituksen pohjalta.
9. Tee kaikki aputyöt itse ja pidä työ maa siistinä, jotta siellä ei tarvitse kompuroida.
Tällä reseptillä rakennettu Ouluun 940€/m2 150m2:nen monimuotoinen ja moderni yksikerroksinen matalaenergia puutalo, eli meillä ainakin toimi. Tosin oli tuuriakin yo. toimijoiden löytymisessä.
Rekisteröimätön
16.08.2010, 21:10
jos tuo ed mainittu en tehty 2008 jälkeen ja sis liittymät ja alvin niin pidän maailman ihmeenä!
No ei se kyllä halvimmasta päästä ole
Onneks on vanha 8,5x8,5 m "rintamamies"-tyyppinen talo savimaalla. Ei tartte murehtia pienistä. Peltikatto pitää, seinät on kuivat, sisällä tarkenee talvellakin ja vesi tulee ja menee. Perusasiat kunnossa.
Ok, lattiat viettää, katto on vähän notkallaan, lämpö karkaa harakoille (purut seinissä, 2-lasiset ikkunat), eikä mikään oo enää ihan justiinsa. Kylppärin tosin tein pari vuotta sitten uusiks, nyt on kaakelit ja lattialämmitys.
Piirustuksia ei ole kunnallakaan, valmistusvuosikin heittää 1958-1962 välillä.
Mut 5,5 vuotta on nyt asuttu ja edelleen tuntuu mukavalta. Lämmityskulutkin kohtuulliset n. 1200 €/vuosi kun pellettipapanoita polttaa. Asuinpinta-alaa n. 110 m2 + "auto"talli kellarissa.
Apropoo.... Myöntääkö kukaan palstalainen asuvansa Teijo-talossa? Niitä tuossa Sodankylässä pykäävät kasaan ja lavetilla kuskailevat asujien pikkukodeiksi..
Itse asun tällaisessa liki 120neliöisessä, kappaletavarasta 80-luvun alkupuolella rakennetussa, tiiliverhoillussa yksikerroksisessa lukaalissa.. Tilaa kyllä on vaikka ja kuinka, varsinkin, kun yksinäni tätä asun. Leivari pönöttää olkkarin ja keittiön välissä, takka hohkaa olkkariin ja puuhella, sekä puukiuas viimeistelevät puunmenekin ja lämmönsaannin. Katossa, jossain paneloinnin yläpuolella asuu puoliksi kuolleet kattolämmittimet ja käytävän päädyssä hohkaa Mitsun ilmalämpöpumppu. Käyttövesi huilaa lattialankkujen alla muovisissa(!) putkissa, jotka on vielä vedetty suojaputkien sisään (liekö sillä ollut merkitystä, että talon rakensi aikoinaan fysiikan ja kemian opettajapariskunta). Pihalla pönöttää vielä pieni autotalli varastoineen. Paljonko tämä lienee rakennusvaiheessa maksanut, hällä väliä. Itse en maksanut tästä paljoa paskaakaan, ainakaan, kun vertaa siihen, mitä ihmiset taloistaan joutuvat muutoin pulittamaan.. Omaan pankkitilin saldoon verrattuna maksoin tästä silti ihan vi*usti.
Eli kun vuosimallin tietää, niin remppaa odotellessa.
Rekisteröimätön
17.08.2010, 09:52
Itse rakensin Pohjois-Suomeen Omatalon 2007, tai aloitin 2006. Aloin tehdä taloa todella tiukalla budjetilla, sillä en halunnut napata järetöntä 200 t€ lainaa, mikä olisi ollut liikaa tulotasolleni.
Omataloon päädyin hinnan ja laadun määräämänä. Omatalossa on monia seikkoja tehty paremmin, kuin esim muissa vastaavissa. Talohan toimitettiin pienelementtinä ja tein pystyksenkin itse. Sokkelin valun jälkeen valoin lattiapinnan, jotta elementin pystytyksen jälkeen sain nostella sisäseinälevyt yms sisälle suojaan. Sokkelin pystytyksestä meni 14 päivää ja talo oli vesikatossa.
Koko roskalle tuli hintaa 105 000 euroa. Sisältäen talon 105 neliötä sekä talon yhteydessä olevan talli-varaston 50 neliötä. Tämä hinta vaati kuitenkin paljon työtä. Käytännössä tein kaiken muun itse paitsi: Sähkötyöt, kosteiden tilojen vedeneristykset ja pesuhuoneen laatoituksen sekä IV-koneen asennuksen. Aikaa kului 8 kuukautta, jonka aikana tein vielä leipätyötä, eli raksalla piti kulkea töiden jälkeen ja kaikki lomat sekä viikonloput.
Talopaketti maksoi 29 000 ja suurin yksittäinen kustannus oli rinnetontista johtuen maarakennus, johon upposi noin 10 000.
Hintaa saa tiputettua tarkalla budjetoinnilla ja kulujen seurannalla. Sisähommissa saa poltettua rahaa aivan älyttömästi, mikäli uskoo kaiken mitä mainosmiehet sanoo. Esimerkkinä keittö. Tilasin keittiön pieneltä yksityiseltä liikkeeltä. Koko keittiökalustus maksoi 3900 euroa, sisältäen muuten myös kodinhoitohuoneen. Puustellista sama paketti olisi ollut 13 400 euroa! Eli kannattaa miettiä tarkoin mistä ostaa. Laadullisesti tämä nykyinen keittö ei häpeä puustellille pätkääkään. Kodinkoneet tilasin virosta... Hinta oli noin 60% halvempi kuin paikalliselta ja kalusteet kuljetettiin samaan hintaan kotiin saakka.
Nyt kun tätä taloa on tullu asutettua muutama vuosi, voi tyytyväisenä todeta että kaikki laskeminen kannatti. Nyt lainaa on jäljellä enää reiu 80 tonnia ja erät on järkeviä, joten tätä voi maksaa yksinki.