View Full Version : startille virtaa kondensaattorista?
IHKULAINEN
20.02.2010, 20:39
Tuli otsikon mukainen idea muutaman kaljan jälkeen.
Etenkin näillä pakkasilla akku kyykähtää nopeasti startatessa. Tuli mieleen että jos laittaisi ISON kondensaattorin akun rinnalle, jolloin startti saisi hetken virtaa yllin kyllin vaikka akku olisikin vähissä (esim. vinssailujen tai käynnistysongelmien takia.)
Miltä kuullostaa? ?
Pistin kyllä tänään toisen akun Nivan takapäähän, joten em. ongelmia ei pitäis niin helposti tulla, mutta kaikki erikoinen virittely on aina tervetullutta.
Joo..semmonen muutama sata faradia saattaas pikkusen auttaa.
Elikkäs konkasta saa virtaa nopeasti hetken mutta amppeeritunteja niissä ei ole nimeksikään.
Esim. poppikone käytössä niistä on apua kun akku ei ehdi antaa sitä basson vaatimaa muutaman kymmenysosa sekunnin virtapiikkiä tarpeeksi vikkelään niin jännite notkahtaa ilman konkkaa.
Se konkka latautuu sitten akusta virtapiikkien välillä.
Startti vaatii taas suurta jatkuvaa virtaa.
toyota4x4
20.02.2010, 20:56
ainakaan ei ole ongelmia mun vanhassa -07 mallin hiluksissa tänään kun oli -40 pakkasta ja lähti käyntiin ekalla startilla,-asiasta soitteli uusi omistaja.... suosittelin kyllä lohkolämmittimen käyttöö.pakkasilla ;)
TeamEetu
20.02.2010, 21:20
Perus 1 faraadin kondensaatori tyhjenee jo solenoidin kytkemisestä. Auto hommissa hyöty on aika pieni ellei lataa peräkonttia täyteen niitä.
Teoriassa siittä on hyötyä niin kauan kun kondensaattori ei kokonaan tyhjene. Tyhjentynyt konkka rasittaa taas akkua pidempään kun pelkkä esim käynnistys. Konkka pitäisi mitoittaa sillai että se riittäis koko starttaukseen että siittä olisi hyötyä.
Pientä konkkaa ei edes huomaa vaikka se autossa olisi.
Ei muuta kun miettiin oikeaa mitoitusta ja sitten toteuttaan, oikealla mitoituksella on hyötyä stratatessa.
toyota4x4
20.02.2010, 22:29
yleensa autotehtaan insinöörit on ratkaissu niinsanotuissa arctic malleissa varustaa auton 2kpl akkuja. luulen että se on ainut ratkaisu virta ongelmiin.
IHKULAINEN
20.02.2010, 22:48
googlettamalla löytyi juttua superkondensaattoreista/ ultrakondensaattoreista, joista kaavaillaan akkujen korvaajaa sähköautoissa. olisi n.100kertaa nopeampi purkaa/ ladata :D kuullostaa hyvältä.
Nyt jo markkinoilla kondensaattoreita joihin menee virtaa 5-10Wh/kg ja antoteho n.10kW/kg. niitä käytetään mm. hypridiautoissa,sähköbusseissa ja -junissa kiihdytysapuna ja jopa dieseljunien startti "akkuina"
laskeskelin että 10sekunnin starttaus 300a virralla veisi 10wattituntia energiaa, joten kovin suurta kondensaattoria ei tarvitsisi starttaukseen. ehkäpä 1-2kg painoisen. Moisen mötikän hintaa en osaa arvata. ja miten nopeasti mahtaa jännite noissa tippua purettaessa...
odotetaan pari vuotta ja katotaan mitä kehitys tuo tullessaan.
http://www.mil.fi/paaesikunta/materiaaliosasto/liitteet/stae_2020_osa1.pdf
http://fi.wikipedia.org/wiki/Superkondensaattori
http://www.oemelectronics.se/upl/doc/ThermalElmek_esittely.pdf
http://www.oemelectronics.se/upl/doc/Electronics_NEWS_0106.pdf
http://www.powerpulse.net/story.php?id=13339
http://www.tekniikkatalous.fi/incoming/article27575.ece
http://www.tekniikkatalous.fi/tk/article342765.ece
http://www.tiede.fi/arkisto/artikkeli.php?id=1261&vl=2009
jatketaan pähkäilyä ja oluen nauttimista
edit: tämä linkki oli muutoinkin kiinnostava."Teknologian kehitys: sotatekninen arvio ja ennuste 2020" http://www.mil.fi/paaesikunta/materiaaliosasto/liitteet/stae_2020_osa1.pdf
Tunget sinne Nivaan pari kappaletta vaikka optimoita rinnan niin pakkasella riittää virtaa semmoisiin oooooiiikein piiiiitkiiiin startteihin jos tarvetta on. Jos vielä malttaa vaihtaa tulpat pyörijän virranjakajankannen ja viilaa kärjet niin tulipuoli on taatusti iskussa.
Tulevaisuuden visioista sen verran että mahdollisesti ne 30 vuotta kestävät "akut" tai paremminkin virtalähteet ovat erittäin hyvä vaihtoehto auton energianlähteeksi, niitä käsittääkseni lähiaikoina tarjotaan esim. kannettaviin tietokoneisiin.
Olisi aika kiva juttu kun ostaa uuden auton mitä ei tartteisi paljoo tankkailla.
Toisaalta onhan ne öljy-yhtiöt ennenkin ostelleet kaikenlaisia mielenkiintoisia patentteja kassakaappiin märkänemään.
Tossa ainakin 1 linkki ko.juttuun http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article136336.ece
Beetajännitteinen kannettavan akku kestää 30 vuotta
Beetajännitteiset patterit tulevat kauppojen hyllyille kolmen vuoden sisällä, kertoo Next Energy News -verkkolehti.
Yhdysvaltojen ilmavoimien tutkimuslaboratorion rahoittamassa tutkimuksessa ollaan onnistuttu rakentamaan patteri, josta riittää virtaa kolmeksikymmeneksi vuodeksi. Huolimatta tutkimuksen rahoittajasta, ei tuote päädy siis ainoastaan sotilaskäyttöön.
Missouri-Columbian yliopistossa saavutettiin kaksi vuotta sitten ilmavoimien rahoituksella 20 vuotta kestävä patteri. Viime kesänä yliopistolla on tehty paljon tutkimusta galvaanisten kennojen valmistuksen saralla.
Beetajännitteen toiminta
Beetajännitteinen patteri rakentuu puolijohteista ja radioisotoopeista, mitkä toimivat energianlähteenä. Isotoopin kemiallista luonnetta uutinen ei kerro.
Neutronin hajoaminen protoniksi ja beetaelektroniksi synnyttää myötäesijännitteen puolijohteessa. Tämä tekee beetajännitteisestä kennosta tavallaan valojännitteistä- eli aurinkokennoa vastaavan.
Käytännössä elektronit irtautuvat alkuperäiseltä radaltaan puolijohteen kautta virtapiiriin tuottaen sähkövirtaa.
Onko taskussasi ydinreaktori?
Beetajännitteinen patteri on fysikaalisesti puhuen ydinkäyttöinen. Sen energia on peräisin atomin ytimestä eikä kemiallisista sidoksista. Kyse kuitenkaan ei ole ydinfissiosta kuten ydinvoimaloissa, eikä beetahajoamisessa synny vaarallista jätettä.
Patterit eivät siis ole vaarallisia, kun niiden varaus hupenee olemattomiin.
Hajoamisreaktio ei tuota yhtä suuria määriä lämpöä toisin kuin nykyiset litiumakut, joten mobiililaitteissa olisi yksi lämpöä tuottava komponentti vähemmän. Patteri voidaan rakentaa hyvinkin pieneksi ja ohkaiseksi, joten sitä voidaan hyödyntää muun muassa matkapuhelimissa ja kannettavissa tietokoneissa.
Rikkoutuminen on vaarallista
Beetapariston rikkoutuminen voi kuitenkin olla hyvin vaarallista. Vaikka laite ei synnytä radioaktiivista jätettä, energian tuottava aines itse on aktiivinen.
Ongelmaa ei ole niin kauan, kun pariston kuori kestää, sillä beetahiukkaset - eli atomiytimestä suurella nopeudella lähtevät elektronit - pysähtyvät täysin noin millimetrin paksuiseen alumiinikerrokseen. Kuoren rikkoutuessa laukun pohjalle kuitenkin joutuisi radioaktiivista mönjää.
Markkinat ovat vielä epäselvät
Kennon kuorien kierrätys- ja uudelleenkäyttömahdollisuus on vielä epäselvää. Samoin hämärän peitossa on myös beetajännitteen hyödyntäminen suurempaa virtaa vaativissa laitteissa kuten sähköautoissa.
Kysymysmerkkinä on myös beetajännitteisen patterin hinta. Halpa se ei tule olemaan, sillä tutkimuskulut täytyy kattaa myyntikatteilla.
Lisäksi pattereiden pieni menekki kasvattaa hintaa varmasti. Toki kysyntää vuosikymmeniä kestäville pattereille on. Toisaalta jos yksi AA-paristo kestää viikon, niiden kysyntä on 30-vuodessa 1 500-kertainen verrattuna beetajännitteiseen serkkuunsa.
IHKULAINEN
21.02.2010, 12:36
Tunget sinne Nivaan pari kappaletta vaikka optimoita rinnan niin pakkasella riittää virtaa semmoisiin oooooiiikein piiiiitkiiiin startteihin jos tarvetta on. Jos vielä malttaa vaihtaa tulpat pyörijän virranjakajankannen ja viilaa kärjet niin tulipuoli on taatusti iskussa.
Nivassani on kyllä 2kpl 80ah akkua joista pitäisi irrota starttivirtaa 1400A. uudet tulpat, tulpanjohdot, suurtehopuola ja muut sytytysosat. Puolan latausajat on noin 8ms startatessa joten kipinä on riittävä. Moottorinohjauksesta huolehtii Megasquirt 2 v3 joten seokset, sytytysennakot ja puolan latausajat säädety (säädetään) niin että varmasti käynnistyy kelillä kuin kelillä. Niin ja moottorina on Fiatin 2litrainen "pystyTC" ja nelipisteruisku moottoripyörän läppärungoilla. Tarkotus ois vielä päivittää sytys hukkakipinäksi tai COP-sytkäksi, mutta tuskin mainittavaa vaikutusta jakajasytkään verrattuna.
Tää kondensaattorijuttu oli vaan tämmöstä "ciht-chattia". Tuskin koskaan olisi tarvetta toteuttaa omaan autoon, ellei sitten jostain saa edullisesti tarkoituksen mukaista superkonkkaa..
-sähköautot tulevat kyllä. Tekniikka on jo olemassa. Pitää saada vain kuluttajat innostumaan, niin markkinatalous hoitaa loput.
http://www.sahkoautot.fi/forum/c-22420/yleinen-keskustelu
joku noista kelpais -> http://www.sahkoautot.fi/miksi:tehokas
edit: Valmettikin tekee sähköautoja Uudessa-kaupungissa, mutta niitä ei tule Suomen markkinoille johtuen Diesel-verosta :/
Rekisteröimätön
21.02.2010, 14:27
yleensa autotehtaan insinöörit on ratkaissu niinsanotuissa arctic malleissa varustaa auton 2kpl akkuja. luulen että se on ainut ratkaisu virta ongelmiin.
Ja sitten ne pilaa tuloksen LIIALLISELLA insinöörityöllä. :(
Transhitissä on 2 akkua kuskin penkin alla.
Tuli ongelmia ja vaihdoin alle 3 vuotiaaseen autoon uudet akut.
C-Teck laturi varmisti sen aikaa, ettei radio tilttaa.....
No tilttasi kumminkin (koodihakuhässäkkää en edes jaksa kertoa)
Missä vika ?
No toinen akkupa EI LATAUDUKAAN ulkopuolisella laturilla, kun auto ei käy.
Ja tietysti radio oli siinä.
Akkujen vieressä on rele- ja sulakehässäkkä joka kytkee ja irrottaa akun.
Päälipuolisen tutkimuksen jälkeen selvisi, että esim Eberi ottaa virtaa vuoroin toisesta ja vuoroin molemmista
ja piru ties mitä.
Maahantuojalla ei edes ollut enään neuvontaa ja huolto ei tiennyt asiasta mitään.
Olennaista on se, että kun talvella nurkka-ajossa ja Eberiä/Webastoa käytettäessä pitäsi akkuja ladata välillä, niin siitä ei paljon hyötyä ole, kun toinen akku ei lataannu !
Liekö juuri tästä syystä toinen "vanhoista" akuista oli paska ja toinen täydessä iskussa, kun kuormitin ne.
Autossa on kyllä hienosti ulkoisen laturin liitäntäpiste konetilassa.....
Varmaan tuossa on ollut joku hieno ajatus estää molempien akkujen tyhjeneminen, mutta totetus on taas jäänyt englantilaiseksi...
Vieras J
Valmettikin tekee sähköautoja Uudessa-kaupungissa, mutta niitä ei tule Suomen markkinoille johtuen Diesel-verosta :/
Eipä tuo käyttövoimavero (ent. dieselvero) ole este sähköautojen myynnille. Samanpainoiset sähkö- ja dieselautot, samansuuruinen vero (alkavalta 100 kilolta 0,067€/pv). Täyssähköauton ajoneuvovero taas on 20€/vuosi. Eiköhän syy ole jossain muussa kuin käytön verotuksessa ettei niitä myydä suomessa.
IHKULAINEN
21.02.2010, 15:45
"Valmet ei myy Th!nk:ä Suomessa koska ajoneuvoverojen ja diesel-veron takia siitä tulee liian kallis." -lukee sähköautot.fi -sivustolla. Varmaan osasyy ja toinen on että Suomessa ei ostopotentiaalia tarpeeksi?
"Valmet ei myy Th!nk:ä Suomessa koska ajoneuvoverojen ja diesel-veron takia siitä tulee liian kallis." -lukee sähköautot.fi -sivustolla. Varmaan osasyy ja toinen on että Suomessa ei ostopotentiaalia tarpeeksi?
Veikkaan tuota potentiaalisen ostajakunnan puutetta. Ovat kuitenkin kohtalaisen arvokkaita autoja.
Rekisteröimätön
21.02.2010, 16:44
Ja nättiä olis näillä -25..-35 keleillä lähteä herättelemään sitä sähköautoa lumihangesta, eli nykytekniikka ei tänne meikäläisiin oloihin sovellu. Kapasiteetista häviää liikaa pakkasen takia, ja fossiilisia tarvii polttaa jokatapauksessa että sinne kabiiniin tule lämmintä.
Loppukaneettina amatöörien puuhastelua koko sähköautot, aihe on nyt vaan poliittisesti seksikäs, joten siitä kohkataan.