PDA

View Full Version : Virkamiesten kohtuuttomuudesta


Komandirsky
19.11.2009, 13:02
Ilta-Sanomat uutisoi 16.11. järkyttävän asian, joka koskettaa erittäin monia täällä.

Ehdotan, että mahdollisimman moni lähettäisi eduskuntaan sähköpostia asian tiimoilta, itse jo peräsin tuntemaltani kansanedustajalta, mitä kuuluu harrasteajoneuvoluokalle, jolla olisi museoajoneuvojen käyttö- ja maksukohtelut.

http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/eduskunta/index.htx?lng=fi


- - - - - lainaus IS - - - - -


Epäoikeudenmukaiseksi väitetty päästövero nostaa vanhojen pakettiautojen käyttökustannuksia

Ensin verottaja pakotti - nyt tulee rangaistus
16.11.2009 12:41

Paketti-, matkailu-, ja erikoisautojen ajoneuvovero eli kansan suussa käyttömaksu muuttuu ensi vuonna päästöpohjaiseksi. Monissa vanhemmissa pakuissa käyttömaksu nousee satoja euroja. Vanhan maasturin omistaminen taas aiheuttaa helposti yli 1000 euron kulut vaikka autolla ei ajettaisi metriäkään.

Muutosta kritisoidaan epäoikeudenmukaiseksi, sillä aiemmin verottaja on ohjannut kansalaisia nimenomaan kantavuudeltaan suurten pakettiautojen hankintaan.

Käytännössä uusi käyttömaksu määräytyy ennen vuotta 2008 käyttöönotetuilla paketti- ja matkailuautoilla kokonaismassan perusteella, koska päästötietoja ei ole. Henkilöautoilla vastaava raja on vuosi 2001.

Muutos tarkoittaa tuntuvaa korotusta monien vanhojen paketti- ja matkailuautojen käyttömaksuun. Nettikeskusteluissa kritiikkiä nostattaa erityisesti se lähihistoriallinen tosiseikka, että verottaja on vuosikausia käytännössä pakottanut suomalaiset ostamaan painavia ja kantavuudeltaan turhan suuria pakettiautoja. Tähän taas syynä on ollut kaikkein pienimmistä pakettiautoista meillä peritty henkilöautovero joka on tehnyt pikkupakuista aikaisemmin suhteettoman kalliita.

Yleisimpien pakettiautojen, kuten Toyota Hiacen ja VW Transporterin kokonaismassa on tavallisesti yli 2500 kiloa. Esimerkiksi 2850-kiloisen pakettiauton käyttömaksu on jatkossa 339 euroa, kun nykyisin selvitään 127 eurolla. Hiacen tapaisen pakettiauton noin 100 euron suuruinen käyttövoima- eli dieselvero säilyy ennallaan.

Maksumiehiksi joutuvat nyt erityisesti vanhojen, usein vähäisessä käytössä olevien pakettiautojen tai sellaiseksi rekisteröityjen ajoneuvojen omistajat. Uusi veroperuste koskee myös ennen vuotta 1993 rekisteröityjä erikoisautoja.

Painoon perustuva vero rankaisee reippaalla kädellä myös maastureiden omistajia. Esimerkiksi vanhan Toyota Land Cruiserin omistamisesta joutuu vakuutuksien ja verojen muodossa maksamaan pian yli 1000 euroa vuodessa.

Matkailuautojen tilanne on ongelmallinen myös uusien autojen osalta, sillä pieninä sarjoina valmistettavista autoista ei ole useinkaan olemassa CO2-tietoa, joten vero määräytyy tällöinkin kokonaismassan mukaan. Painavien matkailuautojen vero nouseekin noin 300-485 euroon vuodessa.

EU:n komission linjauksen mukaan uusien pakettiautojen ja kevytkuorma-autojen keskimääräinen päästölukema on pudotettava 175 grammaan vuoteen 2016 mennessä. Tämänhetkinen keskiarvo on EU:ssa 203 grammaa ja Suomessa hieman tätäkin suurempi.

Ensimmäiset ympäristöperusteiset veroliput lähetetään maaliskuussa 2010.

- - - - - lainaus IS - - - - -


Komandirsky

SuurSyömäri
19.11.2009, 14:05
Eiköhän toikin päätös niellä taas suuremmin vastustelematta.:o

MUTTA Jos joku ryhtiliike syntyy ja mennään parkkiin eduskuntatalon eteen viikoksi niin Hep olen mukana.:mad:

Nykyinen polttoaineen hinta veroineen kattaa kyllä sen että mitään lisäkorotuksia ei tarvita. Tämäkin vero on keinotekoisesti rakennettu siinä pyhässä hengessä että pelastetaan maapallo. Luonnollinen poistuma kyllä todellisuudessa hoitaa pois nämä suuripäästöiset ajoneuvot.... Kuin monta 70 luvun Mustamaijaksi nimettyä Transittia esim teidemme päällä enää liikkuu.

Nopeuttaahan toi vero kyllä poistumaa. Mutta samalla kun täytyy ostaa uusia kulkineita niin niiden valmistamisesta syntyvä saastekuorma on suurempi kuin.... päläpäläpäläpö

Enivei Parkkeeraan jonku maastolaitoksen mielelläni eduskuntatalon eteen jos tästä saadaan ryhtiliike aikaiseksi. Yksin sinne on turha parkkeerata ilman mätien perunoiden tai lannan kuormaa jonka voi sinne kipata. Uutisarvo ei muuten olisi riittävä. päläpälä..

vepele
19.11.2009, 14:34
Mukana ku peräpukama,en ehkä yhtä mukavana,mut kuiteski vaikk heti huomenna.

Punanenä
19.11.2009, 14:46
Niva oli sittenkin parempi valinta kuin vanha suurempi maasturi:D

Urbancityboy
19.11.2009, 15:56
Eiköhän toikin päätös niellä taas suuremmin vastustelematta.:o

Enivei Parkkeeraan jonku maastolaitoksen mielelläni eduskuntatalon eteen jos tästä saadaan ryhtiliike aikaiseksi. Yksin sinne on turha parkkeerata ilman mätien perunoiden tai lannan kuormaa jonka voi sinne kipata. Uutisarvo ei muuten olisi riittävä. päläpälä..



Kokoontumisajot aiheen tiimoilta voisi todella olla ok

Tämä "päästöpohjainen" eli siis kokonaismassan mukaan perustuva verotus ei ole mielestäni onnistunut ja itsellä ainakin näillä näkymin loppuu kyllä nyt sitten nämä harrastukset ja varmaan yleisellä tasolla tosiaan nuo tiellä toisia auttamaan pystyvät maasturistit muuttuvat entistäkin harvinaisemmiksi, eli ei hyvä. Monelle vähävaraisellekin maasturi voi olla monella eri tavalla suorastaan välttämättömyys.

Täällä olisi helkutin kovia ja hyviä perunoita tiedossa, ei valitettavasti mätiä ensinkään ja missä tahansa ideassa joka voisi auttaa tuossa "verouudistuksessa" tai sen mahdollisessa järkevöittämisessä olen mukana

onko jonkun mielestä ko. verouudistus joltakin osin onnistunut, ts. onko jonkun mielestä siinä edes jotakin hyvää?

sos
19.11.2009, 17:00
mites tuo vero ku jotkut on rekisteröiny linkit erikoisajoneuvoks ja jotkut on matkailuautoja?halpaa

Kartse1
19.11.2009, 17:35
Näin niitä päätöksiä tehdään:

http://forums.offipalsta.com/picture.php?albumid=1923&pictureid=45816

SukiSuki
19.11.2009, 17:53
VIDDU....siis tuleeko kevyt kuorkkeihinki jotain PASKAA viimeistään 2016????

Eikä varmaan auto, vaikka on N2G (maastokuorkki) ???

Heegi
19.11.2009, 18:01
ovat tyhmät suomalaiset itse äänestääneet sinne noi paskiaiset..sitten itketään jälkikäteen..ja taas äänestetään
ja valitetaan.. sama juttu uudestaan ja uudestaan.. jättäis äänestämättä alkais muutoksia tuleen

Nostokurki
19.11.2009, 18:19
mistäpä sitä olisi tiennyt äänestäessä että millaisia kusipäitä niistä eduskunnassa tulee... Tuo veromuutos kokonaisuudessaan on kyllä ihan järjetön. Joka tapauksessa autojen luonnollinen elinkaari hoitaa sen, että "vanhoja ja saastuttavia" on kohta enää harrastekäytössä ja loput on paalissa.

Järki hoi.

Heegi
19.11.2009, 18:25
luulis kansan alkavan tajuta pikkuhiljaa kun 50vuotta ovat siel verotelleet..tai no suomalaiset nyt niin tyhmiä ettei pidäkkää vaatia että tajuaisi..
mutta tämä kommunismi maa näyttää vaan aivopesua telkusta ym mitä hyväuskoinen kansa nielee kun ne siellä myyvät vaalipuheita ennen vaaleja,sitten hiljenee taas vaalien jälkeen kun pitää keksiä verotettavaa..

Heegi
19.11.2009, 18:28
luulis kansan alkavan tajuta pikkuhiljaa kun 50vuotta ovat siel verotelleet..tai no suomalaiset nyt niin tyhmiä ettei pidäkkää vaatia että tajuaisi..
mutta tämä kommunismi maa näyttää vaan aivopesua telkusta ym mitä hyväuskoinen kansa nielee kun ne siellä myyvät vaalipuheita ennen vaaleja,sitten hiljenee taas vaalien jälkeen kun pitää keksiä verotettavaa..
ihan kun jobbarit myydessä autoa selittävät ja lupailevat siinä :)

Rambleristi
19.11.2009, 18:31
Lakiuudistushan on pitkälti autotuojien lobbaama. Suomi on kait linjannu poltiikkansa niin, että Suomesta tehdään liikenteen päästöjen osalta esimerkkimaa. Ostetaan kaikki joku hyrbiidi (mihin ei saa laittaa edes peräkärryä) niin maailma pelastuu (tai siis Toyotan talous pelastuu).
Tämä vaan tarkoittaa sitä, että yhä useampi harrasteauto liikkuu enää siirtotarrojen kanssa. Ei kannata pitää kilvissä. Saa nähdä kuinka kauan sitä pelleilyä saadaan jatkaa. Se loppuu siihen, kun joku tappaa itsensä siirtotarroilla liikenteessä olevalla vehkeellä.
Itte hiukan kauhulla odotan kuinka kalliiksi tuon Wagoneerin omistaminen tuleekaan. Onneks ei oo dieseli joten sitä veroa ei kaadu niskaan.
Se harrasteauto määritys pitäisi saada aikaiseksi. Tuossa kun tosissaan ajattelee ei tuolle Wagolle juuri yli 30 päivää vuodessa ajoja tule. Kyllä kukkaron pitää olla tosi hyvässä kunnossa, jos joku tosissaan kuvittelee, että tuolla ajelee 100km päivittäistä työmatkaa.

Heegi
19.11.2009, 18:39
hyvä seon virkailijoiden ajella työsuhde autoilla takseilla ym.. pitäs vaan ajella ilman vakuutuksii ja veroja
alkaa olee koht niin kallis lysti että sakko mitä saa kun pysäytetään ei ole mikään paha..
ai niin mutta silloin alkavat taas takavarikoimaan autoja ym,piilo kommunismi

Mutamies
19.11.2009, 19:02
Ei vaikuta lakimuutokset, kun ei ole vehkeet kilvissä, eikä saa. Tarrakilvet saa helposti konttorilta jos niitä tarvii.

SuurSyömäri
19.11.2009, 19:02
Joo vähän on aseita tähänkin mutta esim. jos vaikka lopetettas toi Vapepatouhuilu. Huomaisko kukaan. Ilmotettas vaan että ei voi tulla kun vanha maasturinrämä saastuttaa liikaa maapalloa.

mikaylikoski
19.11.2009, 19:12
täytyy varmaan alkaa kulkee työajokki metsäkoneella kun ei kohta saa nii isoo tilii et sais verot maksuun tai sit alkaa työttömäksi pummiksi .
pitäsivät nämä vanhat ennallaa ja säätelisi niitä uusia pienemmiksi et ei ainakaa näitten vanhempien maksu isommaksi .

WebKim
19.11.2009, 19:47
Kyllä täällä auton omistajan verotus ja kyykytys osataan. Helppo se on autoilun verotusta nostaa kun helsingissä julkiset kulkee ja näillä poliitikoilla on virka-autoa ja taksiseteleitä käytössä. Mutta eipä maaseudulla paljoa mahollisuuksia ole ilman autoa. Nykyisellä tienhoidolla alkaa paikotellen maasturikin olemaan pakollinen. Tämä verotusuudistus rokottaa monella perheellä taas tuntuvasti taloutta. Tekis mieli pakata kamat konttiin ja muuttaa johonkin "järkevämpään" paikkaan.... Kait se on kohta joku liikennetraktori hommattava - niitä ne ei ainakaan vielä taida osata verottaa. Onkohan tuolla eduskuntatalon ovella joku laite mikä poistaa terveen järjen sisäänkäveltäessä?

Heegi
19.11.2009, 20:28
ei se nyt maailmaa kaada tällasille sälleille kun tässä itkee että vero nousee huoltoautosta kun itse valitsee että pakko jollai mörssärill ajaa ku pääsis ihan vaikka suzuki altolla töihin.
ja sitten törsää loput rahat osiin jota rikkoo kömpiessö metässä mikä sitten on taas fiksua :)
vaikka vituttaahan se että maksaa veron päälle veroa taas,jotta voi niille maksaa lisää veroa kun ajaa sillä veroloukulla töihin tai kauppaan ostamaan veroja kunhan ensin tankkaa hieman veroa tankkiin..

mutta jos miettii semmosta perhettä maaseudulla jossa monta lasta ja kaikkee joitten pakko pitää 1-2 tilaihme tai maasturia 7henkilö diesel tms jotka jo nyt ovat maksaneet älyttömiä 7-800e veroja sitten se tuplaantuu vielä ja joutuu maksaa 1500e veroa,niin semmosille voi rassaa budjeettia.. jääpähän taas muutama joululahja vähemmän ostettua ensivuonna kakaroille.
niin että herrat voi istua tyhjän panttina eduskunnassa ja kulkea työsuhde pemareilla/audeilla ja taxi liput ym

Pörö
19.11.2009, 20:33
Altolla voi kyllä töissä käydä mutta, sillä on hiukka hankalaa viedä metsäkikotinta ajoalueelle......

sos
19.11.2009, 20:36
tuleeko tuo vero myös henkilö autoihin?

Heegi
19.11.2009, 20:57
Altolla voi kyllä töissä käydä mutta, sillä on hiukka hankalaa viedä metsäkikotinta ajoalueelle......

vetäähän alto:p ainoo että voi kytkin ja kaikki muu loppua lyhyeen.. eikä sillä varmaan sa vetää ku 50kilosta kärryä

pitää lopettaa koko harrastus vissii..kun se tuottaa liian vähän verorahoja eiköhän sekin ole näitten kommareitten
suunnitelmissa viellä..

baxxter
19.11.2009, 20:59
vetäähän alto:p ainoo että voi kytkin ja kaikki muu loppua lyhyeen.. eikä sillä varmaan sa vetää ku 50kilosta kärryä
Uudessa Altossa jarruton kärry 100kg ja jarrullinen 200kg.. Kyllähän sillä nuotiollisen vie puuta ja pari pakettia makkaraa, eli sen offauksen tärkeimmän osan.

Heegi
19.11.2009, 21:08
Uudessa Altossa jarruton kärry 100kg ja jarrullinen 200kg.. Kyllähän sillä nuotiollisen vie puuta ja pari pakettia makkaraa, eli sen offauksen tärkeimmän osan.

hyvällä säkällä saa kaljalaatikon autoon mukaan viellä.. 200kg jarrullisia kärryjä taitaa olla aika harvassa vaan :)

Heegi
19.11.2009, 21:09
tuleeko tuo vero myös henkilö autoihin?

tulee..ja huomaa varsinkin jos diesel henkilö auto silloin tulee maksamaan...

Repro
19.11.2009, 21:20
Mihis sitä sähköpostia saikaan lähettää?

baxxter
19.11.2009, 21:29
Eli tällaiseksi tulee ajoneuvoverolain 10 § muuttumaan. Myös ajoneuvoluokaltaan MUU verotetaan "oikean" luokan mukaan. Aluksi on selvitystä mitkä ajoneuvot verotetaan kulutustiedon mukaan..

10 §
Perusvero

Perusveroa määrätään henkilö- ja pakettiautolle (M1-, N1-, M1G- ja N1G-luokka) sekä erikoisautolle, jonka suurin sallittu kokonaismassa on enintään 3 500 kilogrammaa. Perusveron päiväkohtaisesta määrästä säädetään liitteen verotaulukoissa.
Taulukkoa 1 sovelletaan autoon, jonka yhdistettyä kulutusta vastaava hiilidioksidipäästö on määritelty auton ensimmäisen käyttöönoton ajankohtana voimassa olleessa yhteisön lainsäädännössä säädettyjen vaatimusten mukaisesti, jos kysymyksessä on:

1) henkilöauto, jonka kokonaismassa on enintään 2 500 kilogrammaa ja joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön 1 päivänä tammikuuta 2001 tai sen jälkeen, tai henkilöauto, jonka kokonaismassa on yli 2 500 kilogrammaa ja joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön 1 päivänä tammikuuta 2002 tai sen jälkeen;

2) kaksikäyttöauto, joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön 1 päivänä tammikuuta 2006 tai sen jälkeen; taikka

3) pakettiauto, joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön 1 päivänä tammikuuta 2008 tai sen jälkeen.
Verotaulukko 1 :stä siis kytätään ja löytyy esim tuolta: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2007/20071311

Ja sitten enemmän offipalstalaisia koskettava osuus, eli autot ilman kulutustietoa.
Taulukkoa 2 sovelletaan muuhun autoon. Taulukkoa 2 sovelletaan myös, jos ajoneuvoliikennerekisterissä ei ole 2 momentissa mainitut edellytykset täyttävää tietoa auton hiilidioksidipäästöstä.
Ja suoraan verotaulukko 2:
VEROTAULUKKO 2
Ajoneuvon kokonaismassa kilogrammaa Veron määrä
senttiä/päivä euroa/365 päivää
enintään 1 300 20,8 75,92
1 301―1 400 23,8 86,87
1 401―1 500 27,0 98,55
1 501―1 600 30,4 110,96
1 601―1 700 34,0 124,10
1 701―1 800 37,8 137,97
1 801―1 900 41,8 152,57
1 901―2 000 46,0 167,90
2 001―2 100 50,4 183,96
2 101―2 200 55,0 200,75
2 201―2 300 59,8 218,27
2 301―2 400 64,8 236,52
2 401―2 500 70,0 255,50
2 501―2 600 75,4 275,21
2 601―2 700 81,0 295,65
2 701―2 800 86,8 316,82
2 801―2 900 92,8 338,72
2 901―3 000 99,0 361,35
3 001―3 100 105,4 384,71
3 101―3 200 112,0 408,80
3 201―3 300 118,8 433,62
3 301―3 400 125,8 459,17
3 401 tai enemmän 133,0 485,45

Siitä sitten kyttäämään paljonko omassa katiskassa sitä veroa tulee.
Tuohon vielä diisselimiehille käyttövoimavero päälle, eli jokaiselta alkavalta sadalta kilolta henkilöautossa 6,7snt/pv ja pakettiautossa 0,9snt/pv ja kertoimena koko vuodelle 365

Hauska yksityiskohta on vielä uusi autoverolaki, joka siis tuli jo voimaan alkuvuodesta.. Verohelpotusta saa vain kokonaismassaltaan vähintään 2500kg ja kantavuudeltaan 680kg pakettiauto (+ tehorajat), eli ei mitään pieniä pakettiautoja saa olla että saadaan kunnon ajoneuvoverot kerättyä..

Hallituksen esitys ajoneuvoverolain uudeksi 10 § http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2009/20090135
Ajoneuvoverolain nykyinen versio http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20031281

Heikki L
19.11.2009, 21:35
no ei tunnu kyllä missään, täytyy vaan lopetta kaljan juonti ja siirtyy takametsälle keittohommiin, naapuri lupas välineet sponsata;)

sos
19.11.2009, 21:46
eli henkilö hj:n kulut noin 1100e en muista tarkkaa kokonais massaa mut eikös nää kulut makseta siltä ajalta ku auto liikenteesä,eli aina ku seisottaa pidemmän aikaa ni liikenteestä poisto siks aikaa ni maksut katkeaa?

baxxter
19.11.2009, 22:20
eli henkilö hj:n kulut noin 1100e en muista tarkkaa kokonais massaa mut eikös nää kulut makseta siltä ajalta ku auto liikenteesä,eli aina ku seisottaa pidemmän aikaa ni liikenteestä poisto siks aikaa ni maksut katkeaa?
Juurikin niin, eli laskee kuinka monta päivää pitää olla käytöstä pois, että kannattaa maksaa 20,40e + konttorilla käyntien vaivat. Eli vaikka vuotuiset maksut 1500e verot + vakuutus on jo 4 euroa päivässä :) Ja jos vielä saavat aikaiseksi sähköisen liikennekäytöstäpoiston kotona pankkitunnuksilla ja maksu tippuu vaikka puoleen niin aika säätämiseksi menee

sos
19.11.2009, 22:24
riittää ku viikon seisottaa(siis autoa)ni rupee säästään

pee
19.11.2009, 22:39
,,,jaksamatta yhtään selata koko topiccia;

onks huoltoauto käsitteestä enää mitään todellista hyötyä ?

RIPAX
19.11.2009, 22:43
Jahas,eli hiluksiin siis kakssataakakskymppiä lisää.Paljonkohn seuraavaksi tulee?Ekoja autoja ostelin edellisen laman aikana ja vakuutukset sun muut on senku noussu vaan,tää lama maksaa sit 220e ja seuraavaa odotelleessa.Eihän se käyttöverovaimikäsenytoli viimekskää ollu ku väliaikanen.Paljonkohan maksais jos ajelis ilman kilpiä pokkana ja makselis sakkoja sitä mukaa ku niitä tulis.Pikkurikollisuus on perinteisesti ollu kai halvempaa ku vanhan auton omistaminen.

baxxter
19.11.2009, 22:46
,,,jaksamatta yhtään selata koko topiccia;

onks huoltoauto käsitteestä enää mitään todellista hyötyä ?
On, käyttövoimavero eli dieselvero ei muutu. Eli edelleen pakettiautoille (ja siis huoltoautoille) pienempi. Perusveron muutos tulee siihen päälle.

Urbancityboy
19.11.2009, 23:57
Jahas,eli hiluksiin siis kakssataakakskymppiä lisää.Paljonkohn seuraavaksi tulee?Ekoja autoja ostelin edellisen laman aikana ja vakuutukset sun muut on senku noussu vaan,tää lama maksaa sit 220e ja seuraavaa odotelleessa.Eihän se käyttöverovaimikäsenytoli viimekskää ollu ku väliaikanen.Paljonkohan maksais jos ajelis ilman kilpiä pokkana ja makselis sakkoja sitä mukaa ku niitä tulis.Pikkurikollisuus on perinteisesti ollu kai halvempaa ku vanhan auton omistaminen.

Asiaa. Linkitän hieman näitä keskusteluja http://forums.offipalsta.com/showthread.php?p=615411&posted=1#post615411 mm. koskapa itsellä ainakin on aito huoli siitä, että kunka varallisuus mahtaa riittää tämän laman rahoittamiseen, ja edelleen; mitä olemme saamassa vastineeksi mahdollisesti tilittämillemme miljoonille, viime laman aikaankin onnistui se tieverkkoremontti niin hyvin kun "väliaikaista, tiestön kunnostuksen rahoittamiseksi laadittua" ajoneuvoveroa kerättiin miljoonia ja taas miljoonia ja vastineeksi tiestön kunnossapito onnistui niin hyvin,että moni täälläpäin joutui hankkimaan maasturin, no entäs nyt kun sitä ei ole enää varaa pitää?

ai että kyllästyttää tämä touhu välillä.

http://www.youtube.com/watch?v=d6oxcJXWZm0 / Risto altaalla poliitikot

mikkoimp
20.11.2009, 00:41
ja samaa helvetin tahtia nostetaan työmatka autoilun omavastuu osuuttakin!

Rekisteröimätön
20.11.2009, 01:06
"Puolet autoilijoista hyötyy uudesta ajoneuvoverosta " oli Hesarin otsikko mut se toinen puoli maksaa jopa 3 kertaa eemmän :(

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Puolet+autoilijoista+hy%C3%B6tyy+uudesta+ajoneuvov erosta/1135250723250



Kansanedustajat jotka ovat ottaneet osaa
asian ratkaisevaan käsittelyyn valiokunnassa


pj. Hannes Manninen /kesk
vpj. Kari Rajamäki /sd
jäs. Tarja Filatov /sd
Christina Gestrin /r
Pertti Hemmilä /kok
Bjarne Kallis /kd
Kyösti Karjula /kesk
Esko Kiviranta /kesk
Mikko Kuoppa /vas
Mika Lintilä /kesk
Tuija Nurmi /kok
Kirsi Ojansuu /vihr
Heikki A. Ollila /kok
Markku Rossi /kesk (osittain)
Matti Saarinen /sd
Petri Salo /kok
Minna Sirnö /vas
Pia Viitanen /sd (osittain)
vjäs. Hanna-Leena Hemming /kok
Timo Kalli /kesk
Valto Koski /sd (osittain)
Lauri Kähkönen /sd (osittain)
Heli Paasio /sd
Tuula Väätäinen /sd (osittain)

Oho! Mutta missä on viheriät?



Eduskunnassa äänesti Kok ja Kesk yksiielisesti lain muutoksen puolesta ja viheriät peesas.


--------------
AKE :

"Yleisimpiin päästöluokkiin kuuluvien pakettiautojen vero on 195–234 €. Kokonaismassan perusteella verotettavista pakettiautoista noin 80 prosenttia on luokassa 2201–3000 kg ja veron määrä on 218–361 €.

Matkailuautoista suurin osa painaa kokonaismassaltaan 3400–3500 kg, jolloin veron määrä on 485,45 €."


http://www.ake.fi/AKE/Ajankohtaista/Vuoden+2009+tiedotteet/Myös+paketti-+ja+matkailuautojen+ajoneuvovero+muuttuu.htm


--------------------

pieni loppukevennys vielä :)

on somaa katsella ja väistellä- nämähän kulkevat leveästi kuin maanomistajat, ihan kuin meidän ikkarisomput, mustalaisetkin-somaliperheitä, jossa yksi ukko tepastelee vapaana ja 3-4 huivimuijaa perässä ja jokainen työntää lähes täyttä ostoskärryä ja perässä on liuta hyvin päivettyneitä kakaroita....hohohoijaa, on siinä työtätekevänä ja veroja maksavana kiva laittaa ostoskoriin omalle porukalle ne soppa-ainekset ja hylamaitopurkki......

http://portti.iltalehti.fi/keskustelu//showthread.php?t=230469

------

La tuskaa
20.11.2009, 08:31
Ei muutaku pataan vain aina ku sattuu herrat eteen tuleen kylillä niin alkaa ne ajatteleen meitäkin noita idioottimaisia päätöksiä tehdessään. Ja heti porukalla aina ja nurkan takana ettei kukaan näe prkl.....

-MaTTi-
20.11.2009, 09:09
,,,jaksamatta yhtään selata koko topiccia;

onks huoltoauto käsitteestä enää mitään todellista hyötyä ?

Ei vaikuta tähän asiaan. Käyttövoima- eli dieselveroon kylläkin, joka on osa ajoneuvoveroa.

Tätä uutta verotuskohteluahan on puitu jo tovin aikaa näissä topiceissa:
http://forums.offipalsta.com/showthread.php?t=63525
http://forums.offipalsta.com/showthread.php?t=65640

AKE:n linkki: http://www.ake.fi/AKE/Verotus/Ajoneuvovero/Ympäristöperusteinen+ajoneuvovero.htm

Ja päinvastainen lähestymistapa asiaan: http://www.ksml.fi/teemat/autot/autotalli/uusi-ajoneuvovero-tuo-monille-isot-s%C3%A4%C3%A4st%C3%B6t/445699

Gravedigger
20.11.2009, 09:12
Ja mitä tähän harrasteauto lakiin tulee, niin luin tuossa ykköset lehden kolumnista, että EHKÄ tällä vaalikaudella. On siis jossain lakiasia kunnassa. Tiedä sitten mitä käy. Ja tulisi koskemaan vain Muokattuja ajoneuvoja eli esim korisarja tuning härpättimet ei menisi siihen.

Olkku
20.11.2009, 11:33
Eikös nyt sitte ens vuoden puolella kaikki diiselin omistajat käännetään syöttöruuvit siihen malliin, että mustaa tulee ja PALJON.

Jos joku esim. katsuri alkaa sanomaan päästöistä, voidaan sanoa, että me maksetaan näistä päästöistä veroa, eli maailma on jo pelastunut.

Gravedigger
20.11.2009, 11:39
Niin ja jos tykkää keplotella niin ottaa nyt hetkeks pois tieliikenteestä. Ja joulukuussa ottaa takasin liikennöintiin. Tällöin verokausihan alkaa joulukuussa ja saa ajaa ens joulukuuhun pikkuverolla. Koska Tämä verohan tulee vasta voimaan, kun verokausi on päättynyt ko. autosta.

Edit -Matti- Tais tietää sen tarkan faktan

Pafo
20.11.2009, 12:01
Niin ja jos tykkää keplotella niin ottaa nyt hetkeks pois tieliikenteestä. Ja joulukuussa ottaa takasin liikennöintiin. Tällöin verokausihan alkaa joulukuussa ja saa ajaa ens joulukuuhun pikkuverolla. Koska Tämä verohan tulee vasta voimaan, kun verokausi on päättynyt ko. autosta.

Jahaa, no sitten pitää ottaa tänä vuonna käyttöön, ajattelin toisin kunnes nyt...

-MaTTi-
20.11.2009, 13:08
Niin ja jos tykkää keplotella niin ottaa nyt hetkeks pois tieliikenteestä. Ja joulukuussa ottaa takasin liikennöintiin. Tällöin verokausihan alkaa joulukuussa ja saa ajaa ens joulukuuhun pikkuverolla. Koska Tämä verohan tulee vasta voimaan, kun verokausi on päättynyt ko. autosta.

Uutta veroahan aletaan kantaa 1.3.2011, ja verokausi on tosiaan tuon vuoden pituinen, joten uusi vero alkaa näkyä 2.3.2010 jälkeen alkavilla verokausilla. Mutta jos verokausi alkaa esim. tuolloin 2.3.2010, uutta veroa tulee tähän verolappuun yhdeltä päivältä, eli loppusumma ei siitä juuri muutu. Veroa kannetaan päiväkohtaisesti.

Mutta jos ei halua maksaa tätä uutta veroa yhtään etukäteen valtion kassaan, voi auton käyttää ennen 1.3.2010 poissa liikennekäytöstä. Tämä lystihän vaan maksaa aina sen 10,20€ suuntaan ja toiseen.

Eli yhteenvetona, ennemmin tai myöhemmin tuo uusi vero on pakko maksaa, eli yhtään euroa siinä ei loppupelissä säästä. Säästää vain sen että ei tartte etukäteen maksaa valtion kassaan rahaa muhimaan, vaikka omaan 1.3.2011 jälkeiseen käyttöön se siellä onkin jemmattu. Toivottavasti käsititte.

sako
20.11.2009, 16:27
Mites se verokausi menis, kun laitan joulukuussa auton seisontaan (tieliikenteestä pois), niin pitäiskö miun ottaa sit auto käyttöön ennen 1.3.2010 et olis vanha vero ?
Vai kui...?

Gravedigger
20.11.2009, 16:31
Mites se verokausi menis, kun laitan joulukuussa auton seisontaan (tieliikenteestä pois), niin pitäiskö miun ottaa sit auto käyttöön ennen 1.3.2010 et olis vanha vero ?
Vai kui...?

Ei saa ajettua vanhalla verolla. niin kuin matti sanoi tossa

Rekisteröimätön
20.11.2009, 19:54
Tääkin homma etenee perinteiseen virkamiestyyliin. Jos oikeesti
olis haluttu noita päästöjä pienentää, ton veron olis voinu kantaa
joka tapauksessa vuosittain tehtävän päästömittauksen perusteella
ja sille vois jotain tehdä teknisesti. Selkeesti on nähty reippaasti
ylimäärästä vaivaa ettei vaan millään pystyis nykytekniikkaa vanhoihin
autoihin liittämällä veroon vaikuttamaan.
Verovirkailija varmaan pelkäsi että joka kylään hommataan vaan
yks kunnon filtteri pakoputkeen ja sitä sitten kierrätetään nokivasarasta
toiseen leimalle...

juhoke
20.11.2009, 19:55
Kyl täs olis ehdottomasti tehtävä pakettiautoille oma taulukko, missä pienemmät hinnat, koska harvan pakettiauton kokonaismassa on alle 2500kg. Mulla ainaki jää tästä lähtien harrasteauto katsastamatta, ajaa sitte siirtokilvillä mitä tarvii tulee paljon halvemmaks...

-MaTTi-
20.11.2009, 20:05
Mites se verokausi menis, kun laitan joulukuussa auton seisontaan (tieliikenteestä pois), niin pitäiskö miun ottaa sit auto käyttöön ennen 1.3.2010 et olis vanha vero ?
Vai kui...?

Verokausi alkaa käyttöönotosta.

-MaTTi-
20.11.2009, 20:15
Tääkin homma etenee perinteiseen virkamiestyyliin. Jos oikeesti
olis haluttu noita päästöjä pienentää, ton veron olis voinu kantaa
joka tapauksessa vuosittain tehtävän päästömittauksen perusteella
ja sille vois jotain tehdä teknisesti. Selkeesti on nähty reippaasti
ylimäärästä vaivaa ettei vaan millään pystyis nykytekniikkaa vanhoihin
autoihin liittämällä veroon vaikuttamaan.
Verovirkailija varmaan pelkäsi että joka kylään hommataan vaan
yks kunnon filtteri pakoputkeen ja sitä sitten kierrätetään nokivasarasta
toiseen leimalle...

Käytönaikainen päästömittaus ei kerro mitään CO2 g/km päästöistä. CO2 g/km on suoraan verrannollinen pa-kulutukseen, eli aivan sama tuleeko putkesta mustaa kankee vai lämmintä ilmaa.

Ja sekin tässä uudessa laissa on hauska kohta, että vaikka autolle olisi ilmoitettu CO2-päästötaso ja se olisi syötetty rekisteriin, sitä verotetaan kokonaismassan mukaan jos se ikänsä puolesta kuuluu siihen ryhmään. Täysin epäreilua.

Eli esim. henkilöauto, jonka käyttöönotto 31.12.2001, CO2 200 g/km, kok.massa 3500 kg = vero 485,45€/vuosi. Sama identtinen auto, joka olisi otettu käyttöön vasta 1.1.2002, vero 156,95€/vuosi. Eli eroa 328,50€ vuodessa identtisten autojen välillä!!! :eek:

Junde
20.11.2009, 20:29
Ostakaa pojat ja tytöt bensa kaseja!
Niistä ei tarvitse maksaa mitään ylimääräisiä veroja ja bensakin on kohta saman hintaista kuin nafta! No joo kuluttaahan ne kyllä melkein tuplasti, mutta kyllä sillä toiminta tonnilla silti kaikki harraste ajelut ajelee!

Nähdäänköhän kohta ennen näkemätön bensilöinti buumi (entinen diselöinti) kun raskaiden matkailuautojen omistajat jotka ajavat jonkun 500-1000km vuodessa päättävät "säästää ympäristöä"!

No sehän on tietysti paljon luontoystävällisempää polttaa 1000L bensaa kuin 500L naftaa!
(näinhän eduskunta siis meille opettaa, vai olenko ymmärtänyt jotakin väärin????)

-MaTTi-
20.11.2009, 21:08
Ostakaa pojat ja tytöt bensa kaseja!
Niistä ei tarvitse maksaa mitään ylimääräisiä veroja ja bensakin on kohta saman hintaista kuin nafta! No joo kuluttaahan ne kyllä melkein tuplasti, mutta kyllä sillä toiminta tonnilla silti kaikki harraste ajelut ajelee!

Nähdäänköhän kohta ennen näkemätön bensilöinti buumi (entinen diselöinti) kun raskaiden matkailuautojen omistajat jotka ajavat jonkun 500-1000km vuodessa päättävät "säästää ympäristöä"!

No sehän on tietysti paljon luontoystävällisempää polttaa 1000L bensaa kuin 500L naftaa!
(näinhän eduskunta siis meille opettaa, vai olenko ymmärtänyt jotakin väärin????)

Ilmeisesti et oo aivan sisäistänyt kaikkea, kun ihan yhtä suuri veronlisäys tulee vaikka bensakasilla varustetulle Vanille kuin vastaavalle dieselillä rouskuttavalle. Diisselivanimies maksaa vain vielä käyttövoimaveroa eli "dieselveroa" entiseen malliin. Eli melkein saman tien halvempi ajaa dieselillä jatkossakin jos autolla on pieni d-vero.

samw
20.11.2009, 22:16
:mad:Tästä verouudistuksesta johtuen kaikki euroopan vanhat hiacet sun muut vanhat diisselikotterot myydään afrikkaan, perkele. Noinkohan neekeripojat säätää syötöt pienemmälle? Koska lopputuloshan on tän MAAPALLON kannalta hyvinki pitkälti se, että ne samat autot savuttaa jossain muualla ja me vielä maksetaan tyhjästä ittemme kipeeksi:mad::confused::mad::eek::(TANAKELETTU jne

Rekisteröimätön
20.11.2009, 22:40
luulis kansan alkavan tajuta pikkuhiljaa kun 50vuotta ovat siel verotelleet..tai no suomalaiset nyt niin tyhmiä ettei pidäkkää vaatia että tajuaisi..
mutta tämä kommunismi maa näyttää vaan aivopesua telkusta ym mitä hyväuskoinen kansa nielee kun ne siellä myyvät vaalipuheita ennen vaaleja,sitten hiljenee taas vaalien jälkeen kun pitää keksiä verotettavaa..

Ihan vaan uteliaisuudesta kysyn, et jos mielestäsi keskusta ja kokoomus on kommareita niin mitäköhän ite oot äänestänyt? Kyseiset puolueethan tässä ovat autoverouudistusta ajaneet

Pörö
20.11.2009, 22:49
PS??

Tapsala
20.11.2009, 23:01
http://www.youtube.com/watch?v=70P4jUWtFIo

pattis
20.11.2009, 23:40
ovat tyhmät suomalaiset itse äänestääneet sinne noi paskiaiset..sitten itketään jälkikäteen..ja taas äänestetään
ja valitetaan.. sama juttu uudestaan ja uudestaan.. jättäis äänestämättä alkais muutoksia tuleen

eiköhän tuo yks vitun sama ketä tonne paskaläävään äänestetään... kaikkihan ne vitun pellet lupaa kuun taivaalta, mut kas kummaa kun pitäs tehä asialle jotain nii paska tulee housuun!!!!!!:mad: eikä kukaan yksin mitään pysty tekeen

:D:D

snööri
20.11.2009, 23:43
Eiköhän me pojat jatketa ruisereilla ajoa, annetaan eduskunnan köyhien vaihtaa niihin Altoihin.

Heegi
21.11.2009, 00:14
Ihan vaan uteliaisuudesta kysyn, et jos mielestäsi keskusta ja kokoomus on kommareita niin mitäköhän ite oot äänestänyt? Kyseiset puolueethan tässä ovat autoverouudistusta ajaneet

en äänestä ollenkaan! niinkuin isoisä sanoi että saavat ampua hänet ennenkuin hän äänestää..

Heegi
21.11.2009, 00:16
eiköhän tuo yks vitun sama ketä tonne paskaläävään äänestetään... kaikkihan ne vitun pellet lupaa kuun taivaalta, mut kas kummaa kun pitäs tehä asialle jotain nii paska tulee housuun!!!!!!:mad: eikä kukaan yksin mitään pysty tekeen

:D:D

niinhän se on tyhjiä lupauksia.. sen takia sanoin että jättäis joka ikinen äänestämättä!
mutta turha seon täällä jankkaa ja muuallakaan, uusia lakia/veroja tulee ja niitten mukaan me pienet vaan katkerina sitten..

pakkohan seon maksaa vaan tai alkaa olee maksamatta mielummin se että ajais jollai ekomobiililla hybridi mobiili säästöporsas

pattis
21.11.2009, 00:28
niinhän se on tyhjiä lupauksia.. sen takia sanoin että jättäis joka ikinen äänestämättä!
mutta turha seon täällä jankkaa ja muuallakaan, uusia lakia/veroja tulee ja niitten mukaan me pienet vaan katkerina sitten..

pakkohan seon maksaa vaan tai alkaa olee maksamatta mielummin se että ajais jollai ekomobiililla hybridi mobiili säästöporsas

jep jep... :D

tdi
21.11.2009, 00:42
poistasivat autoveron ni ihmisillä vois olla varaa ostaa ympäristöytävällisiä autoja nyt niillä rikkailla on kyllä vara sellaset ostaa ja saavat vielä vero helpotuksia normaali ihmiset ajaa vanhoilla ja maksaa enemmän veroja...

Heegi
21.11.2009, 04:57
poistasivat autoveron ni ihmisillä vois olla varaa ostaa ympäristöytävällisiä autoja nyt niillä rikkailla on kyllä vara sellaset ostaa ja saavat vielä vero helpotuksia normaali ihmiset ajaa vanhoilla ja maksaa enemmän veroja...

niin,autoveron piti poistua EU jäsenyyden myötä!mutta suomi hieno maa luikertelee aina uusia porsaanreikiä jotta pitää sen veron..ihmekös on uudemmat/paremmat autot vaikka ruotsissa meidän naapurilla ja virossa senkun ajavat auton saksasta ja leimalle..ei sitä tarvii uudestaan maksaa kun saa kotiin..
ja siellä ei kaikkista osista/tarvikkeista tarvii maksaa 90%kate niinkuin suomessa..
mitä myyjät väittävät sen olevan veroja..ja että ei oikein pysty antaa alennusta,niin silloin ei tienais itse niin hurjia.

sitte viellä kun poistais bensasta sen 80%vero osuuden,tai käyttäis niitä rahoja tienhoitoon ym,mutta kun 90% autoista saatava tulot ohjataan muualle

jjv
21.11.2009, 06:03
Ossaisko joku tehä topikkia seuraavia vaaleja varten et ketä kannattaa äänestää. Tarkotan: henkilö, puolue, mielipide ja luonne tai jottain ylleistä.

Meitäki harrastajia( kaikenmaailman autoharrastajat) alkaa löytyä aika paljon, niin ois kiva tietää ketkä ois semmosia joita vois äänestää.

Heegi
21.11.2009, 06:32
sama seon mitä ja ketä äänestää,sama lopputulos ja täällä sitten kinataan taas ku ollaan tyytymättömiä :p
mutta jos oikein yrittäis ja jaksais niin joka autofoorumilla ku olis oma topikki j amielipiteet ketä ja mitä ja miksi niin vois saada aika äänivöyryn jollekkin..

jjv
21.11.2009, 11:26
Tätä äänivyöryä mie hajen

Heegi
21.11.2009, 12:14
pitäs viel saada ne äänet jollekkin järkevälle ihmiselle ei jollekki virkailijalle/toimihenkilölle joka ei mistään tajua

Rekisteröimätön
21.11.2009, 12:41
Jostakin ne rahat on otettava :( ja autothan ne parhaiten ovat lypsettävissä

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Aamulehti+Suomi+EUn+anteliain+turvapaikanhakijoide n+tuissa/1135250917309

Heegi
21.11.2009, 12:59
hieno juttu.. vois tehä nazit niille ja huijaa kaasukammioon,säästyis nekin rahat ja tuhot mitä ne apinat tekee

Urbancityboy
22.11.2009, 14:22
hieno juttu.. vois tehä nazit niille ja huijaa kaasukammioon,säästyis nekin rahat ja tuhot mitä ne apinat tekee

-25% kaikkien kansanedustajien ja ministerien palkasta pois ja harkittaisiin tosissaan, että voitaisiinko esim. pärjätä puolta pienemmällä määrällä eli riittäisikö 100 kansanedustajaa kun joukossahan tyhmyys perinteisesti tiivistyy niin mitä pienempi joukko sitä vähemmän tyhmyyttä. Siitä syntyisi todellista säästöä ja ainahan voisi vaihtaa hommia jos menee mukamas liksa liian huonoksi.

http://www.youtube.com/watch?v=d6oxcJXWZm0

Rekisteröimätön
22.11.2009, 16:16
Voihan tämä veropäätös olla kansanedustajien hätähuutokin. Ovat ajautuneet ahdinkoon kaikkien typerien päätöstensä takia ja ovat nyt iskeneet oikein kunnon koukun sellaiseen porukkaan, joka iskun voimasta voisi pudota ajassa kauas taaksepäin ja olla mallina muille. Aikaan jolloin jäteöljyjä ja jätelietettä ei kuskattu mailta asutuskeskuksiin, vanhat akut osattiin hävittää ihan itse ja jos jollakulla sattui loisteputkivalot olemaan niin niiden hävittämiseen ei todellakaan tarvittu kierrätyskeskusta. Loppuunajetut telkkarit ja jääkaapit eivät edellyttäneet mitään erikoistoimenpiteitä loppumetreillään.

Meidät on vaan saatu oppimaan niin nöyriksi, minäkin olen nöyrä. Mutta en niille päättäjille joilla ei enää ole valtiomiestaitoa ja rehtiä yritystä kansamme parhaaksi. Ainoat kannuksensa he ansaitsevat ratkaisuilla, joilla antavat ovelammille mahdollisuuden lypsää kansakunnan varoja. Ymmärrän heidät avuttomina, joudun siis toimimaan oman muinaistalonpoikaisen ymmärtämykseni mukaan.

Esivaltaa pitää kunnioittaa, esivalta ansaitsee sen kunnioituksen minkä se teoillaan osoittaa.

Ehkä turhaan syytämme päättäjiämme siitä, että aina kaikki tehdään esim eu:n toiveiden mukaan, ennenaikaisesti ja paljon täydellisemmin mitä eu edellyttää. Me kansalaisetkin minä muiden mukana teemme samoin. Painostamme toisiamme tottelemaan, etsimme kaikista mahdollisista lähteistä sääntöjä joita voisimme jo etukäteen hyvissä ajoin alkaa noudattaa.

Vanhalla pakulla kohti tulevaa

räyhäracing
22.11.2009, 21:52
No koska vitus sinne hesaan lähdetään? Ja kuka niitä mätiä perunoita myi? Sinne vaan karavaanarit,maasturboijat ja muut tiellä liikkujat sanoon paikanpäälle mikä tässä rassaa!

Komandirsky
23.11.2009, 13:16
Hyvät Veljet,

Olen aivan varma, että ongelma koskettaa paljon suurempaa joukkoa, kuin täällä asiasta käyty keskustelu tähän asti. En oikein mitenkään miellä itseäni kapinakenraaliksi, mutta laitan tähän nyt viestin, jonka olen tuntemalleni kansanedustajalle lähettänyt. Eihän siihen ole vielä vastattu, enkä vastaukseen oikein jaksa uskoakaan, mut jotta tarttis tehrä, niinku yks meirä Turkkulaine Presidentti joskus sanos.

Ei noita ajoneuvoverolakeja enään takaisin vedetä, se on selvää, mutta harrasteajoneuvoluokan tulemista saadaan odotella maailman tappiin, elleivät kansanedustajat asiasta edes tiedä. Eivät puoluetoimistojen virkailijat, eritysavustajat tai muut sosiaalitantat heille sitä tietoa tarjoile, kansalaisten pitää asia serveerata, vielä mieluummin kansalaisjärjestöjen.

Olisikohan syytä perustaa esim. Suomen maasto- ja harrasteautoliitto ry., jonka jäseninä ja perustajina toimisivat ko. harrastuksen parissa jo toimivat yhdistykset ja joidenka valtakunnallisena kattojärjestönä se saisi paremmin äänensä kuuluville. Nykyisistä kattojärjestöistä, mm. Suomen Autohistoriallinen kerho ry., Suomen Autoliitto tai Autourheilun Kansallinen Keskusjärjestö AKK ry., ei siihen ole, eipä asia edes kuulu niiden tomta-alueeseen.

Niin, siis ehdotan jotain tämäntapaista viestiä lähetettäväksi kansanedustajille, kenelle, se on sitten jokaisen oma asia:

__________________________________________________ _________________________________________________

Hyvä Veli XXXX,

En nyt oikein tiedä, ketä muutakaan kiusaisin seuraavalla asialla, niin pyydän Sinua siihen tutustumaan:


- - - - - lainaus - - - - - Ilta-Sanomien uutisointi asiasta - - - - -


Ensin verottaja pakotti - nyt tulee rangaistus 16.11.2009 12:41

Paketti-, matkailu-, ja erikoisautojen ajoneuvovero eli kansan suussa käyttömaksu muuttuu ensi vuonna päästöpohjaiseksi. Monissa vanhemmissa pakuissa käyttömaksu nousee satoja euroja. Vanhan maasturin omistaminen taas aiheuttaa helposti yli 1000 euron kulut vaikka autolla ei ajettaisi metriäkään.

Muutosta kritisoidaan epäoikeudenmukaiseksi, sillä aiemmin verottaja on ohjannut kansalaisia nimenomaan kantavuudeltaan suurten pakettiautojen hankintaan.

Koko juttu osoitteessa: http://www.iltasanomat.fi/autot/1768119


- - - - - lainaus - - - - -


Aina silloin tällöin käy julkisuudessa kurkkaamassa ajatus, että luotaisiin erityinen harrasteajoneuvoluokka, jonka vakuutus- ja verotuskohtelut olisivat samankaltaisia museoajoneuvojen kanssa. Yksinkertaistettuna: ajoneuvolla saa ajaa 30 vapaasti valittavana päivänä vuodessa ja maksut ovat 1/12 normaalilikenteessä olevan muutoin vastaavan ajoneuvon maksuista. Mitähän asialle mahtaa kuulua, vai kuuluuko mitään.

Näitä harrasteajoneuvoja ovat mm. maastoautot, joita käytetään muutamana viikonloppuna vuodessa, kun käydään kilpailemassa. Ne eivät juurikaan ole kenenkään ainoita käyttöautoja, niiden kulutus ja kuluminenkin ovat sitä luokkaa. Näin maksut olisivat esimerkiksi saastuttamisen kanssa linjassa, ei se Land Cruiseri saastuta tallissa ollessaan.

Tietenkin, teiltä poliitikoilta valtaa anastaneet, kansan vastaiset virkamiehet pitävät asiaa mitättömänä, mutta todellisuudessa se koskee tuhansia. Maastoautot ovat vain yksi esimerkki, jonka tunnen oman harrastukseni kautta parhaiten. Muunkinlaisia ajoneuvoja, joita voidaan lukea samaan kategoriaan on, kuten esimerkiksi viritellyt ja upeaksi laitetut Amerikan raudat, Drifting -kisa-autot, sotilasajoneuvot evp, ym., joiden tarvitsee olla rekisterissä, mutta joille tuo 30 pv:n käyttöaika vuodessa riittää vallan mainiosti.

En tässä halua ottaa kantaa pakettiautojen kohteluun, ne kun ovat pääosin tuotantovälineitä ja yritysverotuskohtelussa, mm. poisto-oikeudet, etc.

Pyydän anteeksi vuodatustani, mutta valtiolle harrasteajoneuvoiksi luokiteltavien ajoneuvojen tuottama verokertymä on täysin merkityksetön, vaan harrastajille todella tärkeä, heistä on kovin harva palkkapyramidin huipulla. Kiitos, kun jaksoit lukea loppuun.

Suomen Turuus' 19.11.2009

Syysterveisin

YYYYY YYYYYYYYYYYY

__________________________________________________ ___________________________________________

peedro
23.11.2009, 14:11
Onhan siellä tuomonen esitys vetämässä..Ei varmaan mee läpi.


http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/la_58_2009_p.shtml

räyhäracing
23.11.2009, 14:25
Juu toi 30:nen päivän juttu on ihan kiva muttaku meikä tarttee sitä autoo joka päivä!

pastirolli
23.11.2009, 14:35
En jaksanut lukea koko topikkia läpi mutta mitähän tapahtuisi jos valittaisi asiasta eu:n tuomioistuimeen?

Kyllä nyt täytyy sanoa että eduskunta on täynnä oikein kunnon "haista paska -porukkaa". Eivät tiedä mistään vittujakaan mutta silti pääsevät tekemään tuollaisia päätöksiä. Kusipäitä saatana! Vituttaa...

Rekisteröimätön
23.11.2009, 15:00
Tuo 100 päivää vuodessa kuulostais varsin kohtuudelta, voishan ne muut päivät vinguttaa micralla.
Pitäs ettiä missä ne kansanedustajat asuu ja ajaa niiden taloa ympäri syötöt tapissa ja putki poikki etupätkästä.
Tuossa olis vähän mielenosoitusta.
Toisaalta laitetaan vinssit kiinni eduskuntatalon pylväisiin ja kaadetaan koko pytinki.

Rekisteröimätön
23.11.2009, 15:07
Juu toi 30:nen päivän juttu on ihan kiva muttaku meikä tarttee sitä autoo joka päivä!

Sit ei voi muutakun maksaa, niinhän muutkin tekee!

Harraste ajoneuvoille toi 30pv oli OK, enemmänkin mutta ssitä tuskin hyväksytään.

Rekisteröimätön
23.11.2009, 15:39
Sit ei voi muutakun maksaa, niinhän muutkin tekee!

Harraste ajoneuvoille toi 30pv oli OK, enemmänkin mutta ssitä tuskin hyväksytään.

Eipä taida viranomaisilla olla keinoa seurata noita käyttöpäiviä.Museoautolla saa ajaa 30 päivää/vuosi,ei sitä kukaan vahdi minä päivänä ajelet(toki naapuri voi vahtia).

Calmari
23.11.2009, 15:46
http://www.youtube.com/watch?v=91Otlq9LciY&feature=related

Byrocrat
23.11.2009, 16:14
En jaksanut lukea koko topikkia läpi mutta mitähän tapahtuisi jos valittaisi asiasta eu:n tuomioistuimeen?

Kyllä nyt täytyy sanoa että eduskunta on täynnä oikein kunnon "haista paska -porukkaa". Eivät tiedä mistään vittujakaan mutta silti pääsevät tekemään tuollaisia päätöksiä. Kusipäitä saatana! Vituttaa...

Tuskin auttaa valittaa EU-tuomioistuimeen kun valituksen syyt ovat Brysselistä peräisin.
Mitä taas tuohon eduskunnan "porukkaan" tulee niin itsepähän olemme ne sinne äänestäneet ja uskoakseni moni vielä valintaansa ennen äänestystä pohtien :rolleyes:
Harrastukset maksaa, toiset enemmän ja toiset vieläkin enemmän joten ei auta valittaa. Jos tuntuu liian kalliilta niin ei ole kuitenkaan kenenkään pakko harrastaa, vai onko.
Elämä on täynnä vastoinkäymisiä :mad:
Inhorealisti

Rekisteröimätön
23.11.2009, 16:57
Tuskin auttaa valittaa EU-tuomioistuimeen kun valituksen syyt ovat Brysselistä peräisin.
Mitä taas tuohon eduskunnan "porukkaan" tulee niin itsepähän olemme ne sinne äänestäneet ja uskoakseni moni vielä valintaansa ennen äänestystä pohtien :rolleyes:
Harrastukset maksaa, toiset enemmän ja toiset vieläkin enemmän joten ei auta valittaa. Jos tuntuu liian kalliilta niin ei ole kuitenkaan kenenkään pakko harrastaa, vai onko.
Elämä on täynnä vastoinkäymisiä :mad:
Inhorealisti

Hoxhox... suuri osa autoista jotka joutuu kohtuuttoman verotuksen kohteeksi eivät ole harrasteajoneuvoja.... Ja toisekseen tämä iskee lujasti hieman syrjässä asuvien suurperheellisten lonpsaan. Suurperhehän on suomessa nykyään yli 2 lasta.

Luonnollinen poistuma tulee kyllä poistamaan lailliset maastokelpoiset ajoneuvot. Käsittääkseni maastokelpoisuus päättyi yleisellä tasolla vuoteen 1996. Sen jälkeen ei moottoreita saa vaihtaa muista ajoneuvoista tai muitakaan alustarakenteiden muutoksia ei voi tehdä. Ainakaan helposti. Ja sen jälkeenhän ei oikeasti maastokelvollisia ajoneuvo merkkejäkään ole tullut montaa. Tieliikenne kelpoiset offroad autot tulevat olemaan v. 2025 edelleen ajalta ennen 1996. Tämä verokikkailu vain nopeuttaa huomattavasti poistuma prosessia.

Vituttaa kun itse en haluaisi päivittäisautoa ajaessani ajaa näennäis 4wd hybridi linttakikkareita vaan ihku oikeaa maastokelpoista autoa joka ei näitä suomen siperian kaltaisia oloja pelkää.

Operoiko UCB sinne eduskuntatalolle mielenosoituksen kun tuntuu sitä kokemusta olevan poliittisen mielipiteensä ilmaisemisesta...? Olen yhä edelleen tulossa jos sinne saadaan suuri joukko porukkaa aikaiseksi ja mielenosoitus lailliseksi.
Muuten tyydyn jauhamaan pelokkaasti paskaa täällä palstalla.


t.SS

Tapsa
23.11.2009, 19:31
Hmm... Ostaiskohan traktorin. Kyllähän silläkin tuon 16 kilometrin työmatkan jyristelis. Verot ois pienet joten maailma ilmeisesti pelastuis myös...

-MaTTi-
23.11.2009, 21:51
Hmm... Ostaiskohan traktorin. Kyllähän silläkin tuon 16 kilometrin työmatkan jyristelis. Verot ois pienet joten maailma ilmeisesti pelastuis myös...

Miks traktori, osta kuorma-auto. Esim. Volvo 6x6, ei tartte maksaa autoveroa, ei ajoneuvoveroa, ei käyttövoimaveroa, ainoastaan vakuutukset. Viherpiiperö vetäsee vielä idun väärään kurkkuun kun hoksais millasella maailmantuhoojalla saa verovapaasti päästellä keskellä stadia... :D

patroltd
23.11.2009, 22:15
Näitä veroja vastaan paras ja ainoa ase ois kulutus totaalisen seis muutamaksi kuukaudeksi. Kaikki ylimääräiset autot liikennekäytöstä pois ja kaikki turhat ajot pois, työmatkat pyörällä, julkisilla ja kimppakyydeillä. Tähän kun sais muutaman satatuhatta ihmistä niin verotulot romahtais ja se on se mikä ratkaisee nimittäin RAHA!! Ehkä kaikkein tyhmimmät vihreät luulee että suomen autoilu vaikuttaa tähän palloon jotenkin, mutta muilla päättäjillä motiivi on RAHA!

RIPAX
24.11.2009, 00:05
Näitä veroja vastaan paras ja ainoa ase ois kulutus totaalisen seis muutamaksi kuukaudeksi. Kaikki ylimääräiset autot liikennekäytöstä pois ja kaikki turhat ajot pois, työmatkat pyörällä, julkisilla ja kimppakyydeillä. Tähän kun sais muutaman satatuhatta ihmistä niin verotulot romahtais ja se on se mikä ratkaisee nimittäin RAHA!! Ehkä kaikkein tyhmimmät vihreät luulee että suomen autoilu vaikuttaa tähän palloon jotenkin, mutta muilla päättäjillä motiivi on RAHA!

Totta töräjät!!Joskus tullu mieleen et alkais rötösherrax ja ei katsastais eikä maksais MITÄÄN maksuja mitä autoon tulee,tuntuu et aina ku vero karhu örähtää ni autoilijoiden lonpsalle ensimmäisenä.

EetuK5
24.11.2009, 08:21
jos eduskuntatalon eteen tms. meinataan joku maasturiparkki tehdä niin mukana olen minäkin vaikka joutuisin hinauttamaan ton paskan sinne!
ei tuu halvaksi nää uudet verot. kaikenmaailman lomautukset ym. päällä ja vakuutuksetki pitäisi maksaa nollabonuksilla, ruokaa ostaa, vuokra maksaa ja rahaa ei saa mistään tällä hetkellä.
muijan pienillä tuloilla eletään :mad:

Rekisteröimätön
24.11.2009, 08:43
Tässäkin topiikissa puhutaan epäoikeudenmukaisesta verosta....
Säännöthän on samat kaikille ja nyt vaan on päätetty verottaa kokonaispainon mukaan. Eikös tasapuolista nimenomaan
ole että kaikki jotka autoa vakituisesti käyttää maksaa myös määriteltyjen kriteerien mukaan. Eihän se ole pakko ajaa
isolla maasturilla tai pakulla, sillähän nuo maksutkin on porrastettu. No joo, aiemmin on ohjattu verokeinottelulla väärään suuntaan kuten on perinteisesti tehty myös maatalous politiikassa.

Toinen asia on oikeat harraste ajoneuvot, onko niistä kohtuullista maksaa samat vuosimaksut vaikka käyttö on marginaalista.
Mielestäni ei, mutta jollain pitää rajata helpotukset vain harrastekäyttöön.

Muutenkaan en oikein ymmärrä tätä "ympäristö perusteista verotusta", nythän verotetaan nimenomaan omistamista ja
jatkossakin varmaan tehdään niin, sieltähän sitä rahaa tulee;(

Rekisteröimätön
24.11.2009, 10:05
[QUOTE=Rekisteröimätön;616930]Tässäkin topiikissa puhutaan epäoikeudenmukaisesta verosta....
Säännöthän on samat kaikille ja nyt vaan on päätetty verottaa kokonaispainon mukaan. Eikös tasapuolista nimenomaan
ole että kaikki jotka autoa vakituisesti käyttää maksaa myös määriteltyjen kriteerien mukaan. Eihän se ole pakko ajaa
isolla maasturilla tai pakulla, sillähän nuo maksutkin on porrastettu.[QUOTE]

No ku noin järkijätkä oot niin kerroppa miten SMARTILLA ajetaan samat ajot ku pakul esim. muutot tai ku mökkitiellä on Smart ekas kives/montus kiinni!

Jack

Rekisteröimätön
24.11.2009, 12:17
Asiasta muualla:

http://www.tuulilasi.fi/keskustelu/auto-ja-verotus/ajoneuvoveron-korotus-pakettiautoille

http://www.tuulilasi.fi/keskustelu/auto-ja-verotus/asuntoautojen-kayttovero

Kivahan se on omistaa esim. henkilöauto, pakettiauto ja matkailuauto, joilla ei oikein yhtä aikaa pysty ajamaan, mutta ei oikein pysty sanomaan, että milloin pystyisi pitkiä aikoja seisottamaankaan (autoa...).

Aika kaukana on tuo päästöön kohdistuva verotus vielä. Mutta kyllä kai täällä pitäis olla jo selvillä mitä nuo virkamiehet haluaa verottaa, joten ei pitäisi yllätyksenä tulla kellekään tuollainen omistusvero.

Maaseudun Tulevaisuudessa oli 23.11 ennalta arvattavasti taas tasokasta uutisointia aiheesta otsikolla "Pakujen verotus kiristyy tuntuvasti". Parit lainat:


- "Verottaja ei edes pyri tasapuolisuuteen, sillä uusimpien autojen päästöjen mukainen verotus perustuu laboratorio-olosuhteissa haettuun mahdollisimman matalaan kulutuslukemaan. Kulutusmittauksessa auto on kuormaton ja siitä on sähkölaitteet suljettu valoja myöten.
Vanhat autot verottaja lastaa täyteen tiiliä ennen punnitusta, eli vanhat autot verotetaan niiden kokonaismassan mukaan.
Siltä osin kansalaiset ovat hyvin epätasa-arvoisessa asemassa verottajan edessä.
Suoraan sanottuna kyse on silkasta mielivallasta."

- "Suuri osa noista vanhoista autoista on kuitenkin kakkosautoja, joita tarvitaan, mutta joilla ajetaan suhteellisen vähän.
Ainakaan ne eivät ole rikkaiden ihmisten kulkupelejä. Rankaisuvero on siten sosiaalisesti vaikeasti perusteltavissa."


Ja kun vielä kerrataan tuohon päälle nuo "vanhojen autojen" vuosimallirajat, mitä vanhemmat verotetaan k o k o n a i s m a s s a n mukaan, niin aletaan päästä hiukan kiinni tämän asian ihan helvetin sairaaseen painotukseen:

- henkilöautot alle 2500kg vm 2001
- henkilöautot yli 2500kg vm 2002
- pakettiautot vm 2008...
- kaksikäyttöautot vm 2006...

Eli mistään muusta kuin vittuilusta ei ole kysymys noiden kahden jälkimmäisen kanssa. Mitä siinä edes tekee tuolla vuosimallirajalla jos oikeasti tuota veroa olisi yritetty säätää päästöperusteiseksi? Vuosiluku auki ja löytyy päästöperusteet jos löytyy...

Rekisteröimätön
24.11.2009, 12:34
[QUOTE=Rekisteröimätön;616930]Tässäkin topiikissa puhutaan epäoikeudenmukaisesta verosta....
Säännöthän on samat kaikille ja nyt vaan on päätetty verottaa kokonaispainon mukaan. Eikös tasapuolista nimenomaan
ole että kaikki jotka autoa vakituisesti käyttää maksaa myös määriteltyjen kriteerien mukaan. Eihän se ole pakko ajaa
isolla maasturilla tai pakulla, sillähän nuo maksutkin on porrastettu.[QUOTE]

No ku noin järkijätkä oot niin kerroppa miten SMARTILLA ajetaan samat ajot ku pakul esim. muutot tai ku mökkitiellä on Smart ekas kives/montus kiinni!

Jack

No eihän se muutto smartilla suju, itsekin tajuut sen kai!

Tarkoitushan on ohjailla kansaa valitsemaan vähäpäästöinen auto.

En missään nimessä kannata nyky systeemiä missä verotetaan omistamista, sehän juuri estää järkevän auton käytön
kuhunkin tarkoitukseen. Silläpä meillä ajellaan yhdellä kaikki ajot ja auto on mitä on....

Rekisteröimätön
24.11.2009, 15:10
[QUOTE=Rekisteröimätön;616943][QUOTE=Rekisteröimätön;616930]Tässäkin topiikissa puhutaan epäoikeudenmukaisesta verosta....
Säännöthän on samat kaikille ja nyt vaan on päätetty verottaa kokonaispainon mukaan. Eikös tasapuolista nimenomaan
ole että kaikki jotka autoa vakituisesti käyttää maksaa myös määriteltyjen kriteerien mukaan. Eihän se ole pakko ajaa
isolla maasturilla tai pakulla, sillähän nuo maksutkin on porrastettu.

No eihän se muutto smartilla suju, itsekin tajuut sen kai!

Tarkoitushan on ohjailla kansaa valitsemaan vähäpäästöinen auto.

En missään nimessä kannata nyky systeemiä missä verotetaan omistamista, sehän juuri estää järkevän auton käytön
kuhunkin tarkoitukseen. Silläpä meillä ajellaan yhdellä kaikki ajot ja auto on mitä on....

No mutta eikö sitä ennen tätä päästöveroa suosittu ostamaan raskaampia autoja ja nyt se käänty toisinpäin!!!

apiaani
24.11.2009, 15:27
"life's a bitch and then you fucking die" totesi muuan muusikko joskus.

Rekisteröimätön
24.11.2009, 20:58
Tuossa yllä sanotaan varmaan viisaasti, että voi valita jonkun muun kuin saastuttavan vanhan maasturin (-melko uuden saastuttavaksi luokitellun pakun). Jotenkin vaan olen niin tyhmä, että en ymmärrä yhtälöä.

Uuden vaihdettuani se entinen saastuttaja nimittäin jää jäljelle ja kirkastin vain oman kipponi. Vanha kaasupönttö jatkaa ehkä vuosikymmeniä elämäänsä jossain jonkun iloisen veikon kuskaamana. Autokauppias iloitsee, paiskoo ylävitosia viisaitten päättäjien kanssa.

Minusta syyllisiä eivät nyt ole tämän kiusallisen autokaluston omistajat vaan ne tahot, jotka ovat aikanaan ne tehneet, sallineet niiden käyttöönoton ja jakaneet ne kansalaisille.

Nämä tahot vain pistää nytkin rahoiksi ja maakunta maksaa. Miten ne saadaan edesvastuuseen.

Rekisteröimätön
24.11.2009, 21:11
Tuossa yllä sanotaan varmaan viisaasti, että voi valita jonkun muun kuin saastuttavan vanhan maasturin (-melko uuden saastuttavaksi luokitellun pakun). Jotenkin vaan olen niin tyhmä, että en ymmärrä yhtälöä.

Uuden vaihdettuani se entinen saastuttaja nimittäin jää jäljelle ja kirkastin vain oman kipponi. Vanha kaasupönttö jatkaa ehkä vuosikymmeniä elämäänsä jossain jonkun iloisen veikon kuskaamana. Autokauppias iloitsee, paiskoo ylävitosia viisaitten päättäjien kanssa.

Minusta syyllisiä eivät nyt ole tämän kiusallisen autokaluston omistajat vaan ne tahot, jotka ovat aikanaan ne tehneet, sallineet niiden käyttöönoton ja jakaneet ne kansalaisille.

Nämä tahot vain pistää nytkin rahoiksi ja maakunta maksaa. Miten ne saadaan edesvastuuseen.


Hohhoijjaa......krooh,krooh,......fiiuuu......Huom enta :)

Jack

VOLIATTI
25.11.2009, 20:46
huomatkaa tojota miehet jos ajatte volvolla niin on halvempaa 6x6 :D

Rekisteröimätön
30.11.2009, 14:26
:mad:Tästä verouudistuksesta johtuen kaikki euroopan vanhat hiacet sun muut vanhat diisselikotterot myydään afrikkaan, perkele. Noinkohan neekeripojat säätää syötöt pienemmälle? Koska lopputuloshan on tän MAAPALLON kannalta hyvinki pitkälti se, että ne samat autot savuttaa jossain muualla ja me vielä maksetaan tyhjästä ittemme kipeeksi:mad::confused::mad::eek::(TANAKELETTU jne

Juuri näin.
Esityksen vaikutuksia punnitessaan on verottaja kirjoittanut seuraavaa:

Tavoitteena on, että veromuutokset siirtäisivät kysyntää vähemmän polttoainetta kuluttaviin autoihin.

Tältä tavoitteelta putoaa pohja siinä, että vaikka kysyntä siirtyisikin saasteettomiin niin globaali tarjonta jää niille kaikille vaihdetuille vanhoille pakuille eli ne ei häviäkkään saastuttamasta ilmakehäämme mikäli niitä ei saman tien paalata. Vähän myöhemmin lakiesityksen perusteluissa todetaan, että tämän lain kustannuksellisia vaikutuksia autonomistajille ei pidetä suurina mutta suuret ne tulevat olemaan jos lain tavoitteen saavuttamiseksi mallin 2008 ja vanhemmat pakut pitäisi paalata.

Jos ympäristöpoliittinen tavoite putoaa pois mille ympäristöpoliittinen lakiesitys voi sen jälkeen perustua?

Onko kukaan palstalainen tehnyt onnistunutta kyselyä tai jotain, millä jokin järjetön laki olisi saatu estettyä?

C.rok

Rekisteröimätön
30.11.2009, 20:34
Kyllä tuota lakia pitäs tulla vielä muuttamaan koska kun tuo vero tulee ajankohtasemmaksi niin pitäis porukan nostaa kissa pöydälle!
Eihän tällänen peli vetele että varmasti reilusti yli puolet suomen kansasta on tuota vastaan vai MENETTIKÖ SUOMI ITSENÄISYYDEN KUN LIITTYI EU:HUN???????????
Itse olen tätä mieltä.

pate56
08.12.2009, 18:43
Juuri näin.
Esityksen vaikutuksia punnitessaan on verottaja kirjoittanut seuraavaa:

Tavoitteena on, että veromuutokset siirtäisivät kysyntää vähemmän polttoainetta kuluttaviin autoihin.

Tältä tavoitteelta putoaa pohja siinä, että vaikka kysyntä siirtyisikin saasteettomiin niin globaali tarjonta jää niille kaikille vaihdetuille vanhoille pakuille eli ne ei häviäkkään saastuttamasta ilmakehäämme mikäli niitä ei saman tien paalata. Vähän myöhemmin lakiesityksen perusteluissa todetaan, että tämän lain kustannuksellisia vaikutuksia autonomistajille ei pidetä suurina mutta suuret ne tulevat olemaan jos lain tavoitteen saavuttamiseksi mallin 2008 ja vanhemmat pakut pitäisi paalata.

Jos ympäristöpoliittinen tavoite putoaa pois mille ympäristöpoliittinen lakiesitys voi sen jälkeen perustua?

Onko kukaan palstalainen tehnyt onnistunutta kyselyä tai jotain, millä jokin järjetön laki olisi saatu estettyä?

C.rok

Jaa että pitäisi hankkia vähemmän saastuttavia autoja? Mistäköhän kansa sellaisia rahoja repii. Kansa, jonka yleisin kottero on edelleen vanha Corolla jonkun tutkimuksen mukaan. Ottaisivat atoveron pois jos haluaisivat todella uudistaa autokannan. Mutta eihän se ole totuus, todellisuudessa vain keksitään selityksiä aina vaan kiristyvälle verotukselle. Yhtenä päivänä halutaan GPS-laitteet seuraamaan kilometrejä toisena päivänä ties mitä. Ehkä ministerin kaveri on jo sopinut maahantuonnin laitteistolle. Vaaditaan mitäkin diagnoositöpseliä jotta katsastuksessa voi nähdä että on tulppa jättänyt sytyttämättä kerran viime vuoden aikana tai jälkiasennuksena rajoittimet johonkin Starcraftiin.

Huh,huh, eiköhän tämä kohta riitä. On Suomi aikamoinen pohjolan DDR.:mad:

Ooppeli
08.12.2009, 19:10
Mun mielipide asiaan on että katsastuksessa mitattu päästöarvo olisi voimassa seuraavaan katsastukseen.
Aika perseestä laittaa vero kokonaispainon mukaan. Ooppelin kokonaispaino on 2650kg hyvät rahat verottaja käärii sitä.
Ja toiseks toi on vähäpäästöinen. Egr laitteet. Ja savutus arvot aina olleet pienet vaikka koko egr edes toimi.

Ei toi uudistus kannusta ostamaan uutta auto. Jollain v**un pikkukipolla mikä kaatuu tuulessa niin sellaisellako pitäis ajaa. Ei kiitos.
Hemmetin sähköautoja nykyisin kaikki mille ei voi ite tehä mitään. Auto tietokoneeseen ja heti satanen selällään vaikkei vikaa löytys.

Mukavempi ajaa näillä vanhemmilla autoilla kun niitä voi jopa itse korjata. Eikö oo sähkövikoja.

-MaTTi-
08.12.2009, 20:55
Egr laitteet. Ja savutus arvot aina olleet pienet vaikka koko egr edes toimi.



EGR lisää savutusta käytännössä, teoriassa ainakin vähentää typen oksideja (NOx). Ennenpitkää siitä on vaan haittaa koneen toiminnalle ja päästöille.

RIPAX
08.12.2009, 22:26
Vaivaa minua.mut jos otan vitusti lisää velkaa ja ostan uudemman auto ni ton vanhan romun ostaa joku viel pers aukisempi.On se sen varran kallis et ei se paaliin anakaan mee,vaik on vanha ku ristus.Mut joku sillä ajaa kenen on tarvis,ois munki mut jos en haluu saastuttaa ni vaihtaa pitäs.Kaikki ku noist haluu eroon ni sithän entist köyhemmil on varaa noihin,eli eiköhän oo niin et noi romut ei poistu sitä tahtii ku ne vaihtaa omistajaa vaan ne saastuttaa aina jossain.Käy vähä niinku intias et ku autot halpenee ni niit on vaan useammalla.Mut onhan se näin et auton vaihtoon ei pitäs kiristää vaan lahjoa,monikin vaihtas autoa jos ois varaa.Piiskaamalla ei saada päästöjä alas vaan lisää rahaa valtion kassaan,tekosyitähän löytyy kuten ympäristöpolitiikka.Kyl tää kiristys rassaa eniten köyhiä,ne entist enemmän kusessa.Osta tai maksa.

Rekisteröimätön
08.12.2009, 22:38
Että köyhät köyhtyy ja rikkaat rikastuu, köyhien kustannuksella.
Eikä varmastikkaan jää viimeiseksi laiksi millä nyhdetään nämä varattomammat kun porvarihallitus päättää.
Ei nämä valtion herrat mitään rahattomuudesta tiedä kun tällasia lakeja hyväksyvät.
Mikä niillä on kun ajelevat uusilla autoilla ja eikä varmasti ole mitään prius akku-autoja millä ajelevat.
Minä pidän uhastakin tuon oman maasturin (vähän pakko), ei näillä palkoilla uuttakaan voi ostaa.
On se kumma kun ei sinne kansanedustajiksi saada näitä varattomimpia ihmisiä, nämä julkkikset sinne äänestetään joilla rahaa on jo ennestään.
Eivät tiedä tuon taivaallista mitä on elää kädestä suuhun mutta ei se itku auta markkinoilla kun ei kultalusikka suussa syntynyt.

offroadjouni
09.12.2009, 07:57
Että köyhät köyhtyy ja rikkaat rikastuu, köyhien kustannuksella.
Eikä varmastikkaan jää viimeiseksi laiksi millä nyhdetään nämä varattomammat kun porvarihallitus päättää.Noh, jos nyt verrataan Suomea muuhun eurooppaan niin pienituloiset on täällä kohtuuttoman hyvässä asemassa. Jyrkkä progressio ja ylisuuret tulonsiirrot tarkoittavat että Suomessa työntekemiseen ei kannusteta vaan siitä rangaistaan kasvattamalla veroprosenttia. Ja sitten on vielä tämä meidän pääministerimme joka kalastelee ääniä ehdottamalla "sotakorvauksia" näille työtä tekeville. Että eipä tulla kitisemään siitä kuka leikin maksaa.

T. Nettomaksaja

AlluK
09.12.2009, 10:30
Mun mielipide asiaan on että katsastuksessa mitattu päästöarvo olisi voimassa seuraavaan katsastukseen.
.

Ei toimi, kun konttorin vehkeet arpoo arvoja 0-3 väliltä.
Tai kyllähän se enimmäkseen se auto aiheuttaa niitä vaihteluita, mutta vaihtelu on niin suurta,
ettei sillä voi käytännössä mitään maksuja laittaa verolle.
Ja tappeluhan siitä konttorilla tulis, kun väitellään pannaanko viiden polkaisun keskiarvon mukaan
vai pienimmän arvon mukaan tai otetaanko ylimääräisiä poljentoja.

Rekisteröimätön
09.12.2009, 13:57
Noh, jos nyt verrataan Suomea muuhun eurooppaan niin pienituloiset on täällä kohtuuttoman hyvässä asemassa. Jyrkkä progressio ja ylisuuret tulonsiirrot tarkoittavat että Suomessa työntekemiseen ei kannusteta vaan siitä rangaistaan kasvattamalla veroprosenttia. Ja sitten on vielä tämä meidän pääministerimme joka kalastelee ääniä ehdottamalla "sotakorvauksia" näille työtä tekeville. Että eipä tulla kitisemään siitä kuka leikin maksaa.

T. Nettomaksaja

No ei tuo kauan pysy tuollaisena jos tätä rataa jatkuu.
Ihmettelenpä vain kuinka pienituloiset mukamas on kohtuuttoman hyvässä asemassa kun itse tienaan 1080euroa käteen ja siitä pitäs myös vuokra 480e siihen vielä sähkö, vesi, autokulut,muut laskut ja ruokaa. Kyllä tuon jälkeen pitää miettiä kaupassa mitä ostaa ja mitä yleensä niillä muutamalla kympillä saa kun kuukausi pitäs pärjätä.
Veron maksaja olen minäkin.

FROM
09.12.2009, 14:12
No ei tuo kauan pysy tuollaisena jos tätä rataa jatkuu.
Ihmettelenpä vain kuinka pienituloiset mukamas on kohtuuttoman hyvässä asemassa kun itse tienaan 1080euroa käteen ja siitä pitäs myös vuokra 480e siihen vielä sähkö, vesi, autokulut,muut laskut ja ruokaa. Kyllä tuon jälkeen pitää miettiä kaupassa mitä ostaa ja mitä yleensä niillä muutamalla kympillä saa kun kuukausi pitäs pärjätä.
Veron maksaja olen minäkin.

eihän tossa mitään hätää ole kun vuokrakin vaan PITÄIS maksaa

Rekisteröimätön
09.12.2009, 14:22
No ei tuo kauan pysy tuollaisena jos tätä rataa jatkuu.
Ihmettelenpä vain kuinka pienituloiset mukamas on kohtuuttoman hyvässä asemassa kun itse tienaan 1080euroa käteen ja siitä pitäs myös vuokra 480e siihen vielä sähkö, vesi, autokulut,muut laskut ja ruokaa. Kyllä tuon jälkeen pitää miettiä kaupassa mitä ostaa ja mitä yleensä niillä muutamalla kympillä saa kun kuukausi pitäs pärjätä.
Veron maksaja olen minäkin.

http://kauppa.savenmaa.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=sis169

Halpa mutta kestävä ratkaisu!

offroadjouni
09.12.2009, 14:42
No ei tuo kauan pysy tuollaisena jos tätä rataa jatkuu.
Ihmettelenpä vain kuinka pienituloiset mukamas on kohtuuttoman hyvässä asemassa kun itse tienaan 1080euroa käteen ja siitä pitäs myös vuokra 480e siihen vielä sähkö, vesi, autokulut,muut laskut ja ruokaa. Kyllä tuon jälkeen pitää miettiä kaupassa mitä ostaa ja mitä yleensä niillä muutamalla kympillä saa kun kuukausi pitäs pärjätä.
Veron maksaja olen minäkin.
Suomessa sosiaaliturva on kohtuullisella tasolla, koulutus ja terveydenhuolto lähes ilmaista. Suomessa pienituloiset tienaavat bruttona enemmän kuin useimmissa muissa maissa. Lisäksi verotuksen progressiivisuuden vuoksi he maksavat prosentuaalisesti vähemmän veroja kuin muissa euroopan maissa. (http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=200923853) Suomen tasapäistämispolitiikan vuoksi käteen jäävät erot "pieni- ja suurituloisten" välillä ovat suomessa siis pienet verrattuna muuhun maailmaan.

Totta kai pienituloinen joutuu miettimään tarkasti mihin rahansa laittaa, sama pätee joka paikassa maailmassa. Itsekin olen kituuttanut opintotuella useamman vuoden, joten väittäisin että tiedän mistä puhun.

Rekisteröimätön
09.12.2009, 18:35
http://kauppa.savenmaa.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=sis169

Halpa mutta kestävä ratkaisu!

No tuota olen kyllä miettinyt jo moneen otteeseen mutta ei viiti Isän, Äitin ja sisarusten takia tehdä.
Mutta katsotaan kun saan pään täysin viinasta sekasin.

Rekisteröimätön
09.12.2009, 18:38
Suomessa sosiaaliturva on kohtuullisella tasolla, koulutus ja terveydenhuolto lähes ilmaista. Suomessa pienituloiset tienaavat bruttona enemmän kuin useimmissa muissa maissa. Lisäksi verotuksen progressiivisuuden vuoksi he maksavat prosentuaalisesti vähemmän veroja kuin muissa euroopan maissa. (http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=200923853) Suomen tasapäistämispolitiikan vuoksi käteen jäävät erot "pieni- ja suurituloisten" välillä ovat suomessa siis pienet verrattuna muuhun maailmaan.

Totta kai pienituloinen joutuu miettimään tarkasti mihin rahansa laittaa, sama pätee joka paikassa maailmassa. Itsekin olen kituuttanut opintotuella useamman vuoden, joten väittäisin että tiedän mistä puhun.

No tottakai minäkin olen pienellä opintotuella kituuttanut mutta sama kituuttaminen jatkuu vaikka töissä käyn joten huonot on tulevaisuuden näkymät.

HANE
09.12.2009, 19:28
Niin elinkustannuksia nostetaan "hieman" joka nurkalta ja pakotetaan uusia maksuja.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1808960

Siinä sitä "edullisuutta".

Että terve vaan ylen porukalle yhtään maksua ei minulta tule ennen kuin täällä korvessa näkyy tuo telkkari ja nettiyhteyskin voisi olla enemmän kuin 53,6 kbps.

Ja viisaat, jotka vastailee et laittaa se töpseli seinään tai antenni katolle tms... no en ole eilen syntynyt ja jotain ehkä kokeillutkin.

hmmm.... voiskohan ne pakottaa yle maksua jos ei oo sähköjä?

Byrocrat
09.12.2009, 19:49
Niin elinkustannuksia nostetaan "hieman" joka nurkalta ja pakotetaan uusia maksuja.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1808960

Siinä sitä "edullisuutta".

hmmm.... voiskohan ne pakottaa yle maksua jos ei oo sähköjä?

Kannattaa sitten piilottaa se sähkögeneraattori ja läppäri lupatarkastajien käynnin ajaksi. Pelkällä päreellä tuskin telkkaria pystyy katsomaan :D:eek:

Rekisteröimätön
09.12.2009, 21:35
No tottakai minäkin olen pienellä opintotuella kituuttanut mutta sama kituuttaminen jatkuu vaikka töissä käyn joten huonot on tulevaisuuden näkymät.

Vielä sen verran "Offroadjounille" että kun kituuttaminen jatkuu, nämä ihme verotukset kiristyy ja palkat ei nouse niin kuin Vanhanen kertoi että "ollaan maltillisia noissa palkankorotuksissa" niin kerroppa millä sitä syödaan kun ei ne parikymmentä euroai enään ruokaankaan jää.

offroadjouni
09.12.2009, 22:38
Ei minulla ole mitään yleispätevää ratkaisua mistä ruokaa tai lisärahaa saa. Asiaan voi kuitenkin vaikuttaa valitsemalla oma työ- ja asuinpaikka sen mukaan missä on töitä riittävästi ja työstä maksetaankin paremmin. Esim. Pääkaupunkiseudulla ei tunnu vieläkään olevan riittävästi IT-osaajia, mutta en silti alaa varauksetta suosittele.

baxxter
09.12.2009, 22:46
Niin elinkustannuksia nostetaan "hieman" joka nurkalta ja pakotetaan uusia maksuja.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1808960

Pisti silmään "Heinonen kaipasi selkeytystä Ylen tehtävien määrittelyyn. Hän kyseenalaisti muun muassa ... yhteistyön Uusi Suomi -verkkolehden kanssa."
Varmaan pitäis vain iltapäivälehdet jotka kirjoittavat kaikkea muuta kuin uutisia, sekä helsingin sanomat jossa kirjoitetaan mitä päättäjät käskevät..

RIPAX
09.12.2009, 22:49
Vielä sen verran "Offroadjounille" että kun kituuttaminen jatkuu, nämä ihme verotukset kiristyy ja palkat ei nouse niin kuin Vanhanen kertoi että "ollaan maltillisia noissa palkankorotuksissa" niin kerroppa millä sitä syödaan kun ei ne parikymmentä euroai enään ruokaankaan jää.

köyhät maksaa 20% ja rikkaat 45% toiselle jää käteen 50/kk ja toiselle 5000/kk kumpi vaihtaa auton ja maksaa veroa 1000 e vuodessa cayennesta ja kumpi -82 hoo jiistä? kumpi asuu westendissä ja kumpi wehmersalmella?kummalla on oikeesti varaa ja kummalla ei?sillä hj kuskillahan on enemmän niitä prosentteja kun se ei maksa niitä valtiolle joten se varmaan vaihtaa auton et se säästää päästöveroissa ni se on entist rikkaampi?kannattasko sen hoojiin veroja nostaa enemmän kun sen Cayennen et se köyhä säästäis vielä enemmän?siinäs kuulitte,me pers aukiset vaan tyhjää kitistään kun Cayenne mies vaan maksaa meijänki viulut..eli kysymys kai oli nyt siitä et kumman pussista pitäs ottaa enempi cayenne miehen vai hj miehen?kumpi olis oikein?

-MaTTi-
10.12.2009, 22:06
Ei toimi, kun konttorin vehkeet arpoo arvoja 0-3 väliltä.
Tai kyllähän se enimmäkseen se auto aiheuttaa niitä vaihteluita, mutta vaihtelu on niin suurta,
ettei sillä voi käytännössä mitään maksuja laittaa verolle.
Ja tappeluhan siitä konttorilla tulis, kun väitellään pannaanko viiden polkaisun keskiarvon mukaan
vai pienimmän arvon mukaan tai otetaanko ylimääräisiä poljentoja.

Ymmärtäkää nyt että millään OIKEILLA SAASTEILLA (häkää, hiilivetyjä, partikkeleja yms. oikeesti haitallisia aineita) EI OLE MITÄÄN TEKEMISTÄ CO2-PÄÄSTÖJEN KANSSA. Nyt on kyseessä CO2 eli hiilidioksiidi, joka ei ole saaste, sitä esiintyy ilmakehässä luonnollisesti. Sen määrä on eräiden mittareiden mukaan nyt rajusti kasvamassa, ja sen yleisesti väitetään johtavan maapallukan lämpenemiseen. En tiedä mikä liene fakta, koska on myös tutkittu että sillä ei ole mitään tekemistä asian (ilmaston lämpeneminen) kanssa. Tuntuu tietämys olevan isoissakin pöydissä hataraa.

Se musta jööti mitä putkesta lykkää pihalle, on siis sitä pahempi/siinä on sitä enemmän CO2:sta, mitä enemmän sen muodostumiseen on saatu kulutettua diisseliä. Katsastuksessa tehtävä päästömittaus ei kerro siitä mitään.

AlluK
11.12.2009, 09:31
En nyt ymmärtänyt, miksi Matti lainasi minun kirjoitustani tuohon sinänsä järkevään vuodatukseensa.
Minä vain vastasin, ettei konttorin arvoja voida mielestäni ottaa lähtökohdaksi mihinkään verotukseen.

Rekisteröimätön
11.12.2009, 14:50
Ymmärtäkää nyt että millään OIKEILLA SAASTEILLA (häkää, hiilivetyjä, partikkeleja yms. oikeesti haitallisia aineita) EI OLE MITÄÄN TEKEMISTÄ CO2-PÄÄSTÖJEN KANSSA. Nyt on kyseessä CO2 eli hiilidioksiidi, joka ei ole saaste, sitä esiintyy ilmakehässä luonnollisesti. Sen määrä on eräiden mittareiden mukaan nyt rajusti kasvamassa, ja sen yleisesti väitetään johtavan maapallukan lämpenemiseen. En tiedä mikä liene fakta, koska on myös tutkittu että sillä ei ole mitään tekemistä asian (ilmaston lämpeneminen) kanssa. Tuntuu tietämys olevan isoissakin pöydissä hataraa.

Se musta jööti mitä putkesta lykkää pihalle, on siis sitä pahempi/siinä on sitä enemmän CO2:sta, mitä enemmän sen muodostumiseen on saatu kulutettua diisseliä. Katsastuksessa tehtävä päästömittaus ei kerro siitä mitään.

No mitenkä olis jälkiasennettava katti, toimiiko vanhemmissa dieseleissä??
Eikö näillä saa pudotettua päästöjä?

patroltd
11.12.2009, 22:14
No mitenkä olis jälkiasennettava katti, toimiiko vanhemmissa dieseleissä??
Eikö näillä saa pudotettua päästöjä?

Meinaako nyybi leimata jonkun rajun dieselin ku pitäs katsastuksen ajaksi katti laittaa? Naamioi se vaimentimeksi ettei vaan merkitä otteeseen!

Rekisteröimätön
11.12.2009, 22:44
Meinaako nyybi leimata jonkun rajun dieselin ku pitäs katsastuksen ajaksi katti laittaa? Naamioi se vaimentimeksi ettei vaan merkitä otteeseen!

No en todellakaan sitä tarkoita vaan että eikö tuota päästöverotusta olis voinut muuttaa vanhemmissakin päästöverotukseksi eikä painon mukaan jos olisi tuo katti ratkaisu.
Eikö katilla saa dieseleissä päästöjä pienemmiksi vai onko niihin jotain hiukkassuodatinta?
Voisi sellaisen jälkiasentaa ja ottaa päästöt konttorilla ja sen mukaan verotusta pienemmäksi.
Maailmaa kai tässä ollaan pelastamassa ja tuollainen ratkaisu olisi varmasti järkevämpi.

-MaTTi-
11.12.2009, 23:00
En nyt ymmärtänyt, miksi Matti lainasi minun kirjoitustani tuohon sinänsä järkevään vuodatukseensa.
Minä vain vastasin, ettei konttorin arvoja voida mielestäni ottaa lähtökohdaksi mihinkään verotukseen.

Joo, ei tää sulle ollu vaan yleisesti. Kun tuntuu että ei oo oikein ymmärretty mikä tässä oikein on ideana. Ja heti perään tuli silti tämä kysymys:
No mitenkä olis jälkiasennettava katti, toimiiko vanhemmissa dieseleissä??
Eikö näillä saa pudotettua päästöjä?

Kun ei todellakaan ole yhtään mitään merkitystä sillä mitä sieltä putken päästä tulee, ainakaan CO2-asiaan. Ainoastaan sillä on nyt merkitystä paljonko CO2-päästöjä tulee, MIKÄ ON SUORAAN VERRANNOLLINEN KULUTETTUUN POLTTOAINEESEEN. Auton putken päästä tulevat muut saasteet eivät siis liity tähän millään lailla, niitä tuo katti saisi mahdollisesti poltettua vähemmäksi.

Eli aivan samat CO2-päästöt, oli kyseessä just kaupasta haettu Golf 2.0TDI DSG Bluemotion kommonreil-dieselillä, katalysaattorilla ja hiukkassuodattimella tai sitten vanha savuava ykköskoppanen Golf 1.6D kusevilla tappisuuttimilla oleva esikammiodiesel ilman äänenvaimentajaa. Siis jos (ja kun?!) ne kuluttavat saman verran dieseliä.

patroltd
11.12.2009, 23:28
(Voisi sellaisen jälkiasentaa ja ottaa päästöt konttorilla ja sen mukaan verotusta pienemmäksi.
Maailmaa kai tässä ollaan pelastamassa ja tuollainen ratkaisu olisi varmasti järkevämpi.)

Joo se ois hyvä juttu jos tuolla lailla vois veroja kiertää! Ja heti katsastuksen jälkeen katti pois koska se syö tehoja ja se on ehkä kamalin asia mitä äkkiä tulee mieleen!!!

Rekisteröimätön
12.12.2009, 08:50
Joo, ei tää sulle ollu vaan yleisesti. Kun tuntuu että ei oo oikein ymmärretty mikä tässä oikein on ideana. Ja heti perään tuli silti tämä kysymys:


Kun ei todellakaan ole yhtään mitään merkitystä sillä mitä sieltä putken päästä tulee, ainakaan CO2-asiaan. Ainoastaan sillä on nyt merkitystä paljonko CO2-päästöjä tulee, MIKÄ ON SUORAAN VERRANNOLLINEN KULUTETTUUN POLTTOAINEESEEN. Auton putken päästä tulevat muut saasteet eivät siis liity tähän millään lailla, niitä tuo katti saisi mahdollisesti poltettua vähemmäksi.

Eli aivan samat CO2-päästöt, oli kyseessä just kaupasta haettu Golf 2.0TDI DSG Bluemotion kommonreil-dieselillä, katalysaattorilla ja hiukkassuodattimella tai sitten vanha savuava ykköskoppanen Golf 1.6D kusevilla tappisuuttimilla oleva esikammiodiesel ilman äänenvaimentajaa. Siis jos (ja kun?!) ne kuluttavat saman verran dieseliä.

Niin elikkä noita CO2 päästöjä ei saada alemmas millään muulla konstilla kun vähentämällä polttoaineen kulutusta.
Näinkö orpo on nykyajan autoteollisuus.

Rekisteröimätön
12.12.2009, 08:54
(Voisi sellaisen jälkiasentaa ja ottaa päästöt konttorilla ja sen mukaan verotusta pienemmäksi.
Maailmaa kai tässä ollaan pelastamassa ja tuollainen ratkaisu olisi varmasti järkevämpi.)

Joo se ois hyvä juttu jos tuolla lailla vois veroja kiertää! Ja heti katsastuksen jälkeen katti pois koska se syö tehoja ja se on ehkä kamalin asia mitä äkkiä tulee mieleen!!!

Niinpä, näinhän ne tekevät bensa vehkeissä että katti pois katsastuksen jälkeen.
Noita valmiita katinkorvausputkia saa monelta eri valmistajalta.

HeikkiH
12.12.2009, 10:10
Niin elikkä noita CO2 päästöjä ei saada alemmas millään muulla konstilla kun vähentämällä polttoaineen kulutusta.
Näinkö orpo on nykyajan autoteollisuus.

Polttaa sen litran polttoainetta sinkkiämpärissä, tai hitek moottorissa, vapautuva CO2 on tasan sama! Joten kulutuksen vähentäminen on ainoa tapa vähentää CO2:sta. Mikä siinä on niin vaikeaa ymmärtää?

Rekisteröimätön
12.12.2009, 11:53
Polttaa sen litran polttoainetta sinkkiämpärissä, tai hitek moottorissa, vapautuva CO2 on tasan sama! Joten kulutuksen vähentäminen on ainoa tapa vähentää CO2:sta. Mikä siinä on niin vaikeaa ymmärtää?

Niin elikkä noita CO2 päästöjä ei saada alemmas millään muulla konstilla kun vähentämällä polttoaineen kulutusta.
Näinkö orpo on nykyajan autoteollisuus. <--- EI KYSYMYSMERKKIÄ.

Onko luetun ymmärtämisessä vikaa?