PDA

View Full Version : Tampereen kiekkoherruus


SamppaFIN
09.08.2004, 15:05
Kohta alkaa taas SM-liiga, tarkkaillaampa hieman Tamperelaisten joukkueiden tilannetta.

Viimekaudella pitkästä aikaa Ilves oli runkosarjassa Tapparaa ylempänä, joten allekirjoittanut nettosi Laskokselta pöytäviuna pullon. (pulloa odotellessa ;)

Sama veto on tällekin kaudelle voimassa, joten katsotaanpas hieman joukkueita alue kerrallaan. Kyseessä on tämän hetken sopimukselliset pelaajat, joten kaikki voi vielä muuttua. Lisäksi NHL vahvistuksia saattaa joukkueisiin tulla lakon ajaksi runkosarjaa sotkemaan..

Maalivahdit:

Ilves
Juha Pitkämäki ja Tuukka Rask
Pitkämäki on osoittanut olevansa kelpo ykkösveska, mutta mikään sateentekijä Ilvekselle Taube ei ole. Kakkosena Rask on tulokas, joten täytyy toivoa, että Pitkämäki pysyy terveenä. Harjoitusringissa mukana on ollut myös Kristian Antila, joka voisi tuoda hieman tarvittavaa syvyyttä.

Avosana 8- (mikäli Pitkämäki pysyy ehjänä, muuten 5)

Tappara
Sasu Hovi ja Mika Lehto
Lehto on pystynyt pitämään Tapparaa pystyssä useaan otteeseen, mutta pieni vuoristoratamainen suoritustaso häiritsee hieman, Sasu Hovi on jo pitkään ollut kakkosena, joten Lehdolle voikin suoda hieman lepoaikaa.

Arvosana 7+ (jos Lehto pääsee vireeseen 9)

Puolustus:

Ilves
Ilveksellä on koossa muutama runkopuolustaja, Koistinen, Murphy, Helenius ja Jääskelainen. Siren ja Källarsson ovat ilman sopimusta ja mahdollisesti siirtyvätkin muualle. Mukana on myös nuoria try outilla, eli tilanne on melko hyvä. Materiaalin leveys on suuri ongelma, tämä puolustus ei juuri loukkaantumisia kestä. Muuten löytyy pisteitä (Murphy) kovuutta (Helenius) ja varmuutta.. Helenius on oiva hankinta, vaikka ei mikään maajoukkue pelaaja olekkaan.

Arvosana 8

Tappara
Kantor on kelpo vahvistus Tapparalle, Saravo, Puistola, Myllykoski ja Gustafsson muodostavat muun rungon. Myös Tapparalla on monipuolinen joskin kapea puolustus, tästä löytyy loistavat kaksi pakkiparia, mutta kolmanteen tarvitaan jo junnuja. Myöskään loukkaantumisia ei puolustus kestä.

Arvosana 8

Hyökkäys:

Ilves
Ilvekselle tuli taitoa ja luovuutta Kariyan myötä, mutta myös pois lähteneiden lista on rankka. Ilvekseltä löytyy kaksi 'tutkaparia' joukosta Niinimäki, Turunen, Helminen ja Kariya. Jätetään valmennukselle testattavaksi ketkä toimivat parhaiten. Helminen osoitti viimekaudella, että kulkee se vanhallakin, mutta luulen, että avut ovat tällä kaudella lähinnä puolustamisessa ja YV-Tilanteissa. Turunen on kovan luokan maalinsylkijä ja Niinimäeltä odotetaan sadatta läpimurtokautta. Lisäksi Pesonen, Peltomaa tuovat kovuutta.

Arvosana 9

Tappara
Marko Mäkinen ja 2 kertaa Ojanen tulevat näillänäkymin vastaamaan Tapparan tehoista. Työsulun ajaksi hankittu Ville Nieminen tuo kovuutta ja taistelutahtoa. Saattaapa nemo olla pistenikkarikin Tapparassa. Sami Venäläinen ja Stefan Öhman täydentävät kokemuksella muuta paikat. Näillä näkymin Tapparan hyökkäystehot jäävät voin muutaman pelaajan armoille, vaikka Ojaset ja Mäkinen ovatkin sieltä kovemmasta päästä. Mikäli Tappara homma yhden kovan tai kaksi hyvää hyökkääjää, saattaa tulosta jo tullakin.

Arvosana 7

Loppuyhteenveto:
Ilves tulee sijoittumaan runkosarjassa sijoille 4-6, Tappara 6-8. Tämä voi tietty muuttua hankintojen ja NHL-tähtien tullessa, mutta luulisin, että voitan viunapullon tänäkin vuonna. Ikinä tietenkään ei tiedä miten tulee käymään, sillä peli on peliä. Kumpikaan joukkue ei taistele mestaruudesta, ellei suuria esiinastumisia tapahdu.

petris
09.08.2004, 15:07
Hyvä analyysi taas kerran Sampalta.

Toivon kuitenkin, että Tappara olisi tällä kaudella terästä edes kolme peliä viidestä.

**********************
petris - hautomopäällikkö
**********************

Laskos
09.08.2004, 15:53
Mielestäni nimenomaan puolustuksessa on tänä vuonna Tapparan vahvuudet, sillä sekä maalivahtiosasto että puolustus ovat täynnä todellisia pelimiehiä.

Ennen kaikkea Sampan analyysissä pisti silmään tuo maalivahtien arviointi. Mielestäni Lehto (maajoukkuetason veska) on parempi kuin Pitkämäki ja Hovi ehdottomasti kakkosena parempi kuin Ilveksen vastaava kuka-ihmeen-Rask. Kääntäisinkin arvosanat ehkä päinvastoin. Pitkämäellä ei kuitenkaan ole kovia näyttöjä kuin yksistä pudotuspeleistä, Lehdolla vähän pidemmältä aikaväliltä.

Puolustuksesta sen verran, että Tapparan pakki-osasto on vahvistunut mielestäni melkoisesti viime kaudesta:

Anssi Salmela: pelasi loistopelejä viime kauden päätteeksi, vihdoin Tapparassa oma kasvatti, joka kykenee kiekolliseen peliin

Pekka Saravo: peruskauraa, menee mukavasti kakkospakkiparissa

Ville Mäntymaa: nuorisoa, odotellaan mitä tuleman pitää, näytön paikka jos saa peliaikaa

Juha Gustafsson: kuten Saravo
Pasi Puistola: kuten Saravo ja Gustafsson

Mikko Pukka: tämä mies tekee lopullisen läpimurtonsa liigaan tällä kaudella, potentiaalia löytyy

Mikko Myllykoski: konkari Kärpistä, loistohankinta jolla paljon annettavaa, ykköspariin

Robert Kantor: kovuutta oman pään pelaamiseen, saattaapi olla oivana apuna myös ylivoimassa

Hyökkäyksessä sen sijaan piilee Tapparan ongelmat. Toisin kuin Samppa sanoi, maalinteko ei todellakaan ole Makon vastuulla vaan ennemminkin M. Ojasen ja S. Öhmanin. Myös Alaselta voi odottaa paljon, samoin Venäläiseltä. Tosiasia kuitenkin on, että mikäli Nemo ei Tapparassa pelaa eikä Tappara maalintekiköitä (tai muuten vaan hyvää/hyviä hyökkääjiä) hanki, niin on mukava taas mennä Hakametsään katsomaan 2-1 tai 1-2 pelejä... <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle>

Hyökkäyksen arvosanat olivat aika hyvin kohdillaan Sampalla, tosin Viitakosken lähteminen Ilveksestä saattaa olla yllättävän iso asia...

Mun arviot:

Maalivahtipeli
Tappara 8½
Ilves 7½

Puolustus
Tappara 9
Ilves 7+

Hyökkäys
Tappara 7½
Ilves 9-

Sijoitukset runkosarjassa
Tappara 7.
Ilves 5.

Nämä kaikki arviot siis pääsääntöisesti tehty ilman NHL-lakkohässäköitä. Summa summarum, oon keväällä taas 4 Pöytäviina-pulloa köyhempi...

- Laskos -

"Voittajat eivät luovuta, luovuttajat eivät voita"
- Juhani Tamminen

petris
10.08.2004, 08:46
quote:
Nämä kaikki arviot siis pääsääntöisesti tehty ilman NHL-lakkohässäköitä. Summa summarum, oon keväällä taas 4 Pöytäviina-pulloa köyhempi...


Toinenkin loistava tiivistelmä, hyvä laskos!

Tosin olisi kannattanut jättää tuo viimeinan lause romukopan pohjalle, sillä mikä olisikaan ollut kauden päätteeksi hienompaa, kuin sanoa: "Mitäs minä sanoin!". Pelimies ei häviä ennen viimeistä vihellystä :)

**********************
petris - hautomopäällikkö
**********************

Santeri
10.08.2004, 08:53
Sanotte mitä sanotte, Tappara on parempi kuin Ilves ja sen tulette näkemään!

Esa
10.08.2004, 08:56
Ilveksen hyökkäys kiitettävä???

Keskushyökkääjät: Helminen, Leino, Niinimäki
Laitahyökkääjät: Jäminki, Kariya , Luomala , Miettinen, Pellinen, Peltomaa, Pesonen, Suvanto, Turunen, Vidgren

Loppuu kyllä asteikko kesken jos lähtee vertaamaan moneen kovempaan joukkueeseen.

-- Esa

Esa
10.08.2004, 09:37
Tapparan Hyökkäys:

Keskushyökkääjät: Kontiola, J. Ojanen, Viinanen, Öhman
Laitahyökkääjät: Alanen, Koskenkorva, Koskinen, Laine, Mäkinen, Nieminen, Nurmi, M. Ojanen, Pyymäki, Venäläinen

Ihan mukava nuori lupaava rosteri. Menestystä lähdetään jälleen hakemaan pitemmällä tähtäimellä, mikä on todettu toimivaksi (2000-2001 Hopeaa, 2001-2002 Hopeaa, 2002-2003 Kultaa). Pelaajia riittää neljään pätevään ketjuun, mikä on pitkän kauden aikana erittäin oleellista.

Puolustajat: Gustafsson, Kantor, Myllykoski, Mäntymaa, Puistola, Pukka, Saarinen, Salmela, Saravo

Puolustus on mielestäni erittäin pätevä. En oikein tiedä, missä Kohtaa SamppaFIN näkee sen kapeuden. Gustafsson, Kantor, Myllykoski, Puistola, Saravo ovat esiintyneet A-maajoukkueessa, Salmela ja Mäntymää nuorten maajoukkueessa.

Maalivahdit: Hovi, Lehto, Tuokkola

Lehto-Hovi kaksikko on ollut erittäin toimiva, siitä osoituksena mestaruus toissa vuodelta.

Ketjun aiheeseen viitaten voisin sanoa, että mielestäni kokonaisuutena Tappara on tasaisesti parempi joukkue kuin Ilves. Steve "Paulin veli" Kariya on varmasti hyvä vahvistus, mutta kyllä tuo hyökkäyskalusto on edelleen todella heppoinen. Viimekauden menetyksiä ei ole onnistuttu paikkaamaan.

Lähtijät:
- NISSINEN Tuomas/ mv &gt; Ässät
- ASTASHENKO Kaspars/ p &gt;
*- KÄLLARSSON Tomi/ p &gt; Milano ITA
- LAAMANEN Jukka-Pekka/ p &gt; HPK
- SIREN Ismo/ p &gt;
- NIEMI Mika/ kh &gt; Ässät
- VOREL Marek/ kh &gt; Znojmo CZE
- DAHLMAN Toni/ lh &gt; Jokerit
- RAJAMÄKI Erkki/ lh &gt; St. Louis NHL, työsulkuoptio
- SNELLMAN Ville/ lh &gt; Lukko
- TOPOROWSKI Shayne/ lh &gt; Lukko
- VIITAKOSKI Vesa/ lh &gt; Brynäs SWE

Tulijat:
*+ GRÖNHOLM Ossi-Petteri/ p (Pelicans), try-out
+ HELENIUS Sami/ p (Jokerit)
+ KORHONEN Lasse/ p (Jokerit A-jun.), try-out
+ KUOPPALA Ismo/ p (Esbjerg DEN)
*+ KARIYA Steve/ lh (Albany AHL)
+ PESONEN Jussi/ lh (Jokerit)
+ TURUNEN Tommi/ lh (Jokerit)
+ VIDGREN Simo/ lh (KalPa FIN-2)

Näkisin, että aika kitkerä kausi on tulossa jälleen Ilvekselle yhden hieman paremman jälkeen. Pitkäjänteinen joukkueen kehitys puuttuu, mikä olisi näillä pienehköillä budjeteilla ehdottoman tärkeää menestyksen tavoittelussa. Tapparallekkaan en povaa mitään suurta menestystä, mutta odottaisin nuorten nousua ja paikkaa varsinaisiin play-off peleihin.

-- Esa

SamppaFIN
10.08.2004, 13:12
Esalle hieman vastakommenttia. Tapparan arvioinnissa olen tietty hieman jäävi, koska en ole seurannut niin tarkkaan kyseisiä pelaajia.

Tästä ei ole tarkoitusta tehdä mitään mun joukkue on sun joukkuettas parempi settiä, vaan ottaa hieman analyyttisemmin kantaa..

Vaikka olenkin henkeen ja vereen Ilveksen kannattaja, tykkään katsoa monipuolista, taitavaa ja nopeaa kiekkoa muiltakin joukkueilta. Kun Tappara voitti mestaruutensa olin kyllä siihenkin tyytyväinen.

Annoin Ilveksen hyökkäykselle 9 siksi, että yksikään hyökkäys joka on täynnä 'huippunimiä' ilman niitä näkymättömiä työmyyriä on nykykiekossa täysin pysäytettävissä. Esimerkiksi Jokereissa suuret tähdet himmenevät toistensa varjoissa.

Ilveksen hyökkäys on oiva sekoitus taitoa, kovuutta, työtä, kokemusta ja nuoruutta. Väitteesi siitä, että Ilveksessä ei ole suunnattu tulevaisuuteen on myös hieman tuulesta temmattuja, Ipassa on monta loistavaa tulevaisuuden pelaajaa.

Ilveksen lähteneitä pelaajia ei paria poikkeusta lukuunottamatta ole vaikea paikata, näin on jokaisella joukkueella yleensä aina kauden jälkeen. Pahimmat paikattavat ovat Rajamäki ja Dahlman, mutta lähteneissä on paljon myös uransa ehtoo puolella olevia, lisäksi turhia jäähyjä lähti noin 100 minsaa, eli puolustus pitää noin 20 maalia enemmän :) Viitakoski ei nyt Ipassa viimeaikoina ole onnistunut, joten maiseman vaihto voi tehdä hyvääkin.

Ilveksen hyökkääjät tarkemmin.

Turunen 34v:
34v Lahdessa isossa roolissa 165 peliä 57+75 , Jokereissa kolmoskentässä 107 23+18. Erinomainen laukaus suoraan syötöstä, hakee vertaistaan. Tulee korvaamaan Viitakosken. Hautamaan arvio, että tekee 20 maalia tulevalla kaudella.

Pesonen 25v:
Jokereissa kolmoskentässä 152 27+21, on valmis astumaan suurempiin saappaisiin. Hyvä luistelija, pelaa kovaa ja kiekkokin pysyy lavassa.

Luomala 24v:
3. kausi aluillaan, mieletön vauhti ja työmoraali.. 17 pinnaa viimekaudella neloskentässä.

Niinimäki 21v:
NHL ensimmäisen kierroksen varaus, edelliskausi loukkaantuneena, nyt valmis astumaan esiin.. Taitava pelimies, joka varmistaa, että Ipalla on kaksi vaarallista kenttää.

Peltomaa 36v:
Työmyyrä, joka tuo muille armottoman paljon tilaa.. Voimahyökkääjä sanan varsinaisessa merkityksessä. Viimekaudella jätti tyhmät jäähyt ja keskittyi pelaamiseen.

Jäminki 21v:
4. kentän hyökkääjä, ajettu sisään, Rajamäen raamit ja asenne.

Suvanto 28v:
Nopea luistelija ja työntekijä, viime kaudella 10+9, pääsarja taso avattu, odotettavissa kehitystä.

Helminen 40v:
Nykyään puolustava hyökkääjä, jonka syöttötaidot edelleen huippuluokkaa. YV:llä korvaamaton ja oikeilla laitureilla jakaa vaarallisesti tasakentällisilläkin.

Kariya 27v:
Steve Kariyaa luonnehditaan erittäin nopeaksi, sulavaliikkeiseksi ja taitavaksi pelaajaksi, jolla on erinomainen pelinäkemys (lainaus ilves.com). NHL:n alapuolella äijä tehnyt 265 matsissa tehot 253. Tekee pinnoja pelikavereista riippumatta.

Vidgren 21v:
A-junnuista nostettu Kalpassa pelannut isokokoinen voimahyökkääjä.

Pellinen 21v:
Liigaavauksen viimekautena tehnyt isokokoinen hyökkääjä.

Miettinen 21v:
Nuori lupaus, kehittynyt kiekollisena, ennen kaikkea hyvä karvaaja. Viime kaudella 50 pelissä tehot 3+10.

Leino 21v:
9+15 viime kaudella, odotetaan kasvavan todella hyväksi SM-liiga pelaajaksi.

Kentällisiksi esim.
Kariya-Helminen-Suvanto (maalit, pelinteko, karvaus)
Pesonen-Niinimäki-Turunen (karvaus, pelinteko, maalit)
Luomala-Leino-Peltomaa (karvaus, pelinteko, karvaus)
Miettinen-Pellinen-Vidgren

Näistä löytyy varmasti 2 loistavaa hyökkäysketjua, joista löytyy liikettä, taitoa, karvausta ja ennen kaikkea maaleja. Lisäksi erinomainen 3 kenttä. Myöskään ei sovi unohtaa puolustajilta tulevaa hyökkäys panosta, Smurffi tekee varmasti osana YV-maaleista. Ilveksessä on todella monta pelaajaa, jotka ovat jo viimekaudelta todistetusti hyviä 3 kentän miehiä ja tulevat kehittymään tulevilla kausilla ja mahdollisesti ovat tulevaisuuden runkopelaajia tai ainakin vaihtomerkkejä.

Että tälläistä.
ps. Materiaalin kapeus on mielipide juttu, oikeasti mikään joukkue ei kunnolla kestä parin runkopelaajan loukkaantumista, tällöin yleensä on jonkun astuttava esiin ja silloin on parempi, että se ei ole a-junnari.

Laskos
10.08.2004, 16:10
quote:
Viitakoski ei nyt Ipassa viimeaikoina ole onnistunut, joten maiseman vaihto voi tehdä hyvääkin.

Vesa Viitakoski 56 21+15=36 41-30=11 14

Mun mielestä noi on kyllä ihan kelpotehot, ei loistokkaat mutta hyvät kuitenkin. Ei Viitakosken paikkaaminen ihan vasemman käden juttu Ilvekselle ole, mutta hankinnoilla siihen toki on pyritty.

- Laskos -

"Voittajat eivät luovuta, luovuttajat eivät voita"
- Juhani Tamminen

Esa
11.08.2004, 08:50
Kauneus on tässä asiassa katsojan silmässä. Itse en mitenkään pysty näkemään Pesonen-Niinimäki-Turunen ketjua loistavana. "Dogi" Turusta ei olisi juuri kukaan halunnut omaan joukkueeseensa lähinna laiskan pelaamisensa ansiosta. Laskusuhteinen ura, johon mahtuu vain nuo 2 hyvää kautta Pelicanssissa, missä peli sujui Peltolan kanssa. Sitä ennen kierteli seurasta toiseen. Niinimäki on epäilemättä taitava, mutta ammattilaiselta vaadittava työmoraali on hakusessa. Pesonen aika perus raastaja joka on kyllä kova luistelemaan, mutta kiekollinen taito puuttuu.

Toinen loistavaksi siteeraamasi ketju Kariya-Helminen-Suvanto on parempi, mutta onko Helmisestä enää ensi kaudella ykkössentteriksi? Suvanto takoi viimekaudella vajaat 20 pistettä. Tason nousu saisi olla melkoinen, jotta voitaisiin puhua ykkösnyrkin miehestä. Kariya on varmasti kova vahvistus pysyessään ehjänä. Loukkaantumiset ovat varjostaneet viime kausia, ehjää kauttaa joutuu hakemaan kauempaa. Tulee kyllä pyssyttämään pisteitä epäilemättä. Erittäin mielenkiintoinen mies sm-liigaan.

Luomala-Leino-Peltomaa on kohtalaista liigatasoa, mutta tuollaisenaan jää todella pienelle peliajalle.

En edelleenkään voi ajatella tätä pakettia kiitettävän arvosanan arvoisena. Jos useampi pelaaja ottaa aimo harppauksen eteenpäin ensi kaudella, niin voidaan olla lähempänä.

Sillä mitä sanoin pitkäjänteisen työn puuttumisena, tarkoitin tämän kauden hankintoja. Pitkäjänteinen työ tarkoittaa minusta nuorten, nälkäisten ja kehityskelpoisten värväämistä pitkillä sopimuksilla. Ilves hankki uransa ehtoopuolella olevia pelimiehiä lyhyillä sopimuksilla ja muutaman alasarjoissa pelanneen perusmiehen. Nyt uusimpana hankintana tälle kaudelle varmasti tarpeellinen Kariya, mutta ei (todennäköisesti) auta ensi kaudella. Päästettiin lahjakas oma juniori Snellman lukkoon. "Häntä voidaankin pitää yhtenä tupsukorvajoukkueen lähitulevaisuuden tärkeimmistä peruspilareista – sellaisena pelaajana, jonka ympärille tulevien kausien Ilves-joukkueita rakennetaan." toteaa Ilveksen omat nettisivut. http://www.ilves.com/arkisto/2004/snellman.php

Näistä voi tietysti olla eri mieltä. Homma voi mennä vielä suuntaan jos toiseenkin, mutta ei tarvitse kuin katsoa muutamia kausia taakseppäin, niin löytää esimerkkejä molemmista ääripäistä ihan täältä Tampereen seudulta. Esimerkkejä lähinnä siis siitä, miten sellaiseen tilanteisiin päästään/joudutaan. Mutta eiköhän näistä ole opittu ja osataan katsoa pitemmälle. Tappara koitti heti mestaruuden jälkeen seuraavan kauden ihmettä onnistumatta siinä. Nyt virhe on todettu ja palattu toimivaan konseptiin.

-- Esa

Edited by - Esa on 11/08/2004 09:55:39