MäIte
04.09.2002, 17:11
Ruoanlaiton kymmenen kultaista sääntöä (http://www.elintarvikevirasto.fi/ruokailoa/)
Ruoanvalmistus on arkista, mutta mukavaa puuhaa. Parhaimmillaan se on perheen ja ystävien yhteinen harrastus. Elintarvikkeisiin liittyy kuitenkin ruokamyrkytysriski. Kannattaa muistaa muutama ruoanvalmistuksen perussääntö, joilla ruokamyrkytysriskiä voidaan pienentää.
1. Valitse kaupassa aina laadukkaita tuotteita. Päiväyspakkausmerkinnät kertovat elintarvikkeen tuoreudesta ja kelpoisuudesta. Valitse hyväkuntoisen näköisiä ja tuoreita tuotteita.
2. Kuljeta elintarvikkeet nopeasti kotiin. Kuumana kesäpäivänä elintarvikkeet kannattaa pakata kylmälaukkuun tai –kassiin kotimatkan ajaksi.
3. Säilytä helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä (+2-+5 C asteessa). Kylmyys lisää turvallisuutta. Jääkaappiin kannattaa hankkia lämpömittari.
4. Käytä elintarvikkeet tuoreena. Useimmat ruoat säilyvät vain rajoitetun ajan. Tarkista säilytysaika pakkausmerkinnöistä.
5. Aloita ruoanvalmistus aina käsienpesusta. Pese käsiä myös ruoanvalmistuksen aikana, etenkin raa’an lihan käsittelyn jälkeen tai kun siirryt käsittelemään toista raaka-ainetta.
6. Pidä keittiö, leikkuulaudat ja välineet puhtaina ja turvallisina. Varaa raa’alle lihalle ja kalalle, vihanneksille sekä leivälle omat leikkuulaudat.
7. Vältä bakteerien levittämistä raaoista elintarvikkeista kypsiin tai muihin sellaisina syötäviin, kuten raa’asta lihasta salaattiin. Varaa omat työvälineet eri raaka-aineille ja pese käsiä, työvälineitä ja työpintoja ruoanvalmistuksen aikana.
8. Kuumenna ruoka kauttaaltaan kypsäksi. Ruoan lämmittäminen kuplivan ja höyryävän kuumaksi riittää tuhoamaan useimmat mikrobit.
9.Tarjoile ruoka heti tai jäähdytä nopeasti. Jos tarjoamiseen on aikaa enemmän kuin kaksi tuntia, kannattaa ruoka jäähdyttää nopeasti, säilyttää kylmässä ja kuumentaa myöhemmin uudelleen.
10. Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka huolellisesti. Ruoan tulee olla kauttaaltaan kiehuvan kuumaa ennen tarjoilua.
---MäIte---
*Let's kill them all and let Gods sort them out*
Ruoanvalmistus on arkista, mutta mukavaa puuhaa. Parhaimmillaan se on perheen ja ystävien yhteinen harrastus. Elintarvikkeisiin liittyy kuitenkin ruokamyrkytysriski. Kannattaa muistaa muutama ruoanvalmistuksen perussääntö, joilla ruokamyrkytysriskiä voidaan pienentää.
1. Valitse kaupassa aina laadukkaita tuotteita. Päiväyspakkausmerkinnät kertovat elintarvikkeen tuoreudesta ja kelpoisuudesta. Valitse hyväkuntoisen näköisiä ja tuoreita tuotteita.
2. Kuljeta elintarvikkeet nopeasti kotiin. Kuumana kesäpäivänä elintarvikkeet kannattaa pakata kylmälaukkuun tai –kassiin kotimatkan ajaksi.
3. Säilytä helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä (+2-+5 C asteessa). Kylmyys lisää turvallisuutta. Jääkaappiin kannattaa hankkia lämpömittari.
4. Käytä elintarvikkeet tuoreena. Useimmat ruoat säilyvät vain rajoitetun ajan. Tarkista säilytysaika pakkausmerkinnöistä.
5. Aloita ruoanvalmistus aina käsienpesusta. Pese käsiä myös ruoanvalmistuksen aikana, etenkin raa’an lihan käsittelyn jälkeen tai kun siirryt käsittelemään toista raaka-ainetta.
6. Pidä keittiö, leikkuulaudat ja välineet puhtaina ja turvallisina. Varaa raa’alle lihalle ja kalalle, vihanneksille sekä leivälle omat leikkuulaudat.
7. Vältä bakteerien levittämistä raaoista elintarvikkeista kypsiin tai muihin sellaisina syötäviin, kuten raa’asta lihasta salaattiin. Varaa omat työvälineet eri raaka-aineille ja pese käsiä, työvälineitä ja työpintoja ruoanvalmistuksen aikana.
8. Kuumenna ruoka kauttaaltaan kypsäksi. Ruoan lämmittäminen kuplivan ja höyryävän kuumaksi riittää tuhoamaan useimmat mikrobit.
9.Tarjoile ruoka heti tai jäähdytä nopeasti. Jos tarjoamiseen on aikaa enemmän kuin kaksi tuntia, kannattaa ruoka jäähdyttää nopeasti, säilyttää kylmässä ja kuumentaa myöhemmin uudelleen.
10. Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka huolellisesti. Ruoan tulee olla kauttaaltaan kiehuvan kuumaa ennen tarjoilua.
---MäIte---
*Let's kill them all and let Gods sort them out*