PDA

View Full Version : Paikkakunnat ja kadut on nimettävä järkevästi!


Lars
18.12.2001, 17:54
Paikkakunnat ja kadut on nimettävä järkevästi!

16.7.2001

Viime aikoina meitä akateemisesti sivistyneitä on yhä suuremmassa määrin alkanut ärsyttämään maamme paikkakunnille annetut "hauskat" nimet, joissa ei ole mitään logiikkaa. Jos esimerkiksi etsii netistä tietoa kotkista, saa melkoisen rasittavia tuloksia, kun saa tuhansia linkkejä "Kotka"-nimiseen paikkakuntaan, joka ei ketään kiinnosta.

Jos vielä on paikkakuntien sisällä nimetty kadutkin "yhtenäisesti", niin saadaan kaiken maailman kadunnimiluetteloita, jos esimerkiksi rajoittaa hakua lisäämällä mukaan muita alan termejä. Lievästi provosoiden voisi kysyä, eikö ole lievää törkeämpää ilkivaltaa kulttuurille antaa paikkakunnille ja kaduille tahallisen harhaanjohtavia nimiä. Toki se usein tehdään vain ymmärtämättömyydestä: ei tajuta, että paikkakunnan tai kadun nimi on paljon globaalimpi kuin vaikka omalle kissalle tai vesinokkaeläimelle tai hieromasauvalle annettu (lempi)nimi.

Joskus muinoin paikkakuntia on nimetty suuren tietämättömyyden aikana, ja nyt ne aiheuttavat yhä enemmän häiriöitä tiedonhaussa. Siksi Suomen paikkakunnat ja kadut olisi nimettävä uudestaan. Täysin mielivaltainen, usein esoteerinenkin nimeäminen on suoranaista vandalismia. Esimerkiksi juuri mainittu Kotka olisi jätettävä kokonaan nimeämättä, tai, kuten kohta esitän, vaikkapa "kauppala78".

Muuten, nimessä ovat myös numerot sallittuja. Tämä ei ole pelkkä periaatteellinen huomautus, vaan mahdollisuus "nimetä" - jos nyt nimiä välttämättä halutaan - Suomen paikkakunnat vaikkapa tyyliin kaupunki01, kaupunki02 jne. on täysin reaalinen. Vaikka oletettaisiin, että mnemonisuus on todellista, niin olisiko se niin painava seikka, että se kumoaisi ne ongelmat, joita kuvasin?

Jos haluan raportoida poliisille esimerkiksi myöhään perjantai-iltana näkemääni sukupuolikurin loukkausta, niin kyllä huomattavasti käytännöllisempää on kertoa rikoksen tapahtuvan kohdassa 63°05,605' pohjoista leveyttä, 21°36,764' itäistä pituutta, kuin yrittää keksiä kadun nimi ja numero, joista nimi on ensinnäkin jo varmasti käytössä monella paikkakunnalla, ja numero puolestaan ei ole yleensä edes näkyvillä. Samannimisiä katuja on kaiken maailman paikkakunnilla, ja kun yksi poliisilaitos hoitaa nykyään monta kuntaa, pitäisi sen epäloogisen kadun nimen lisäksi ruveta selvittämään tarkempaa paikkaa.

Toinen perusvirhe on sisäänlämpiävä asenne. Vanhan hyvän ajan kyläyhteisössä, jossa liki jokainen tunsi kaikki toiset, voitiin harrastaa kaikenlaista hauskuuttelua. Jos nyt vähän liioitellaan, niin kaikki tunsivat hyvin toisensa ja kylän raitit vielä paremmin, ja kadut olivat vähän niinkuin lemmikkien asemassa. Normaalimmassa ihmisyhteisössä paikkakuntien ja katujen "hauskat" nimet kuulostavat juuri niin hölmöiltä kuin ne ovat.

Nythän oli kyse periaatteellisesta mahdottomuudesta tai mahdollisuudesta. Mikä tässä ajatuksessa vaatii mytologisia tms. nimiä? Tai ylipäänsä nimiä, joilla on jokin merkitys, aina harhaanjohtava? Kysehän on nyt siitä, pitääkö hierarkian alimmalla tasolla, siis paikkakuntien ja katujen nimien ensimmäisenkään osan olla jotain ns. hauskaa ja asiallisesti mihinkään liittymätöntä. On toki hyvä, että maan nimi on vaikkapa Suomi. On myös hyvä, että laajempi kokonaisuus voidaan nimetä, kuten esimerkiksi "Väli-Suomi". Ja sen alla voisi olla loogisesti nimettyjä seutuja tietyissä rajoissa kuten, "Läntinen Väli-Suomi". Mutta sitten kun tullaan yksittäisten kylien, kauppaloiden tms. nimiin, ei yleensä ole mitään loogista nimeä. Pitääkö sitten repiä ns. hauskoja nimiä vaikkapa kansallismytologiasta?

Juuri siksi, että osa maamme paikannimien osista on loogisia ja perusteltuja (tai ainakin niiden pitäisi olla), ei ole hyvä, että osa näyttää kielen sanoilta tms. mutta ei ole missään järkevässä suhteessa niiden merkityksiin. Puheena olevan kaltaista kadunnimien nimeämistä (antiikin mytologian hahmoilla, puiden nimillä yms.) vastaisi se, että ei puhuta vaikkapa yliopiston päärakennuksesta eikä rakennuksesta 1 vaan Kakkulapiosta ja kaikki muut rakennukset on nimetty yhtenäisen tyylikkäästi aterimien mukaan. Joku mielikuvitukseton ehkä ehdottaisi, että päärakennus on Zeus, kirjasto on Apollon jne. mutta silloinhan kyse ei enää olisi sellaisesta hauskasta nimeämisestä, jossa nimellä ei ole edes viitteellis-symbolis-kuvaannollista yhteyttä asiaan, jota se tarkoittaa.

Voi kysyä, onko nimeäminen jotakin tarkoittavilla sanoilla tahi kuuluisten henkilöiden nimillä (esim. "Minna Canthin Katu") järkevää missään yhteydessä. Nykyaikana pitäisi huomioida tietokonemaailmaan liittyvä rajoitus: jos katuja nimetään esim. suomen sanoilla, niin sitten pitää keinotekoisesti välttää ä:n tai ö:n sisältäviä sanoja tai korvata ä ja ö joillakin Ascii-merkeillä tai -merkkiyhdistelmillä. Jotain hyvääkin siis on seurannut Ascii-rajoittuneisuudesta.

Euroon siirtyessä voisimme samalla tehdä suuren paikkakunta- ja kadunnimimuutoksen. Ehdotan, että leveys- ja pituusasteisiin perustuvat koodinimet otettaisiin käyttöön. Koordinaattijärjestelmä on yleisesti hyväksytty maailmanlaajuinen standardi, eikä se aiheuta tietojärjestelmissä ongelmia. Samalla pääsemme lopullisesti eroon inhoittavista pakanallisiin "jumaluuksiin" ja muuhun saastaan viittaavista nimistä.


--------------------------------------------------------------------------------

np@co.jyu.fi (Mr. Niilo Paasivirta)