PDA

View Full Version : Koirankoppi (LJ70)


Tumpelo
11.02.2007, 23:10
Moro,

Pitää ny sitten aloittaa projekti sitouttamalla itsensä oikein netissä. Varoitukset ensin. Tämä homma etenee hitaasti, hyviä neuvoja ei uskota ja tavoitteissa tuskin on mitään järkeä. Nähtyä soveltaessaan lukija vastaa seurauksista itse...

Ja asiaan. Tarkoituksena on siis muokata työkalua siten, että sillä saa paitsi mittalaitteet ja kalut hiukan haastavampaankin paikkaan (pois asvaltilta) myös koiran metsään ja pois sekä trailerin veneineen kulkemaan mukana. Tai oikeestaanhan noi kaikki toteutuu jo nyt eli kyseessä on vaan hauska puuhastelu.

Lähtökohta -89 LJ, ilman tasauspyörästön lukkoja ja akselisto tai muita muutoksia. Muuten vaan normaalit huollot kuten uudet öljyt sinne sun tänne, suodattimet, nesteet jne. Pesureita, valoja ym. on rukkailtu mutta siinähän ei ole mitään erikoista offia. Pirssi on työajossa ja kilometrejä näyttää tulevan muutama tuhat kuukaudessa.

Steppi 1 on ollut "peruskunnostus" eli pakolliset ruostetyöt vasemmassa takakulmassa ja kuskin ovessa. Lisää näyttää kukkivan siellä täällä mutta pysynee kesään asti kasassa.

Vaihe 2 alkoi vinssin metsästyksellä. Toyon mekaaninen tietty, vastoin kaikkien viisaampien neuvoja. Pyörivien sähkökoneiden kanssa saa touhuta muutenkin tarpeeksi. Vinssi on nyt saanut uudet laakerit ja stefat ja matopyörän akselin stefojen kohdalta kulahtaneet pinnat on hiottu taas sileiksi ja sopiviksi uusille, alkuperäistä aavistuksen pienemmillä reijillä oleville stefoille. Oli nimittäin alkuperäiset taas vaihteeksi epästantardit ja uudet piti sovittaa holkeilla rungon reikiin. Kas kun alkuperäisten Toyota stefojen hinnalla sai uudet FAG laakerit ja stefat ynnä muuta hilpettä laakerikaupasta.

Porakoneella tehdyssä koeajossa vaikutti toimivan mainiosti ja ohjekirjan mukainen öljymäärä näyttää pysyvän sisäpuolella.

Nyt sitten joutuu oikeasti sovittelemaan tuota rungon väliin. Ainoa suunnitelma tässävaiheessa on saada vinssi mahdollisimman taakse ja alas (tietty ilman maavaran ym. heikentämistä. On se senverran painava. Ihan mielenkiinnosta yritän saada puntaroitua akselipainot ennen ja jälkeen isompien muutosten...

Vaiheessa 3 kunnostetaan etuakselisto (vetonivelet ymsyms) ja lisätään sinne Detroit Truetrac. Summitilta se tulisi näppärästi kun saisi varmistettua oikean tilausnumeron. Noh, ehkä se kesään mennessä selviää. Taakse on tämänhetkisen suunnitelman mukaisesti tulossa Aussie locker, ihan puhtaasti hinnan takia. Ja Ausseissa olevan kontaktin tietty.

Step 4 sisältänee sitten alustan muun muokkaamisen, tässä vaiheessa ajatuksena on noin 50mm korotus vaihtamalla jouset, iskarit ja samalla varmasti useimmat puslatkin. Ohjausiskari ainakin menee samalla päivitykseen. Tässä vaiheessa lie kilometrejä tullut jo senverran että uudet rinkulatkin voi perustella. Ehkä jopa nykyisiä isommat (235/70/15 ja jääsirkkelit 195/75/15).

Step 5 on jo niin kaukana ettei edes laseilla korjattuna näkö riitä, jotain kaarien tapaisia ja turbo ynnä muita muutoksia siellä häämöttää. Ainiin, ja ruostekorjauksia.

Ja laitetaanpa se ainokainen koneella oleva aiheeseen liittyvä kuvakin mukaan:

http://static.petrisimolin.com/gallery/data/images/Tumpelo-Vinssi.jpg

Ja muutamia kysymyksiä:
-mihin suuntaan läjän ulosotto pyörii? (liian kylmää mennä kokeileen)
-saako huoltoautossa kuljettaa tavaratilassa eläimiä? (koiria)
-istuin on kuljettajan istuimen rinnalla jos alle 40cm taaempana. Onko Läjä riittävän leveä kahdelle kuljettajan rinnalla istuvalle (oliko se 1100mm ratin keskilinjasta oveen)?
-onko kokemusta truetracistä etuakselilla?
-onko tietoa tai arvausta siitä, paljonko momenttia tarvitaan voimanulosoton kytkentään/irrotukseen laatikon kupeessa olevan vivun akselilla? (ajatellen muuta kuin käsikäyttöä vivulla)

Tumpelo

Sairas mieli ja luonnoton sorminäppäryys-siinä vasta sankari.

Laakiaasi
11.02.2007, 23:44
En nyt muista kumpaan suuntaan se ulosotto läjässä pyörii mutta taisi olla niin et pakkilla kelaa vinssi sisään. Itse vaihdoin HJ:n ulosoton läjään(on kaks suuntainen)

Gravehill
12.02.2007, 09:41
quote:
Itse vaihdoin HJ:n ulosoton läjään(on kaks suuntainen)



Kannattaa vaan varmistaa että on kakssuuntanen, ainakin -86 ylähäpäin on hojoissa jo ykssuuntaset PTO:t.

-1986 HJ-61-
-1986 HJ-60-
SLCK#113

MiKo
12.02.2007, 10:06
vaan toimii tuo mekaaninen yksisuuntaisellaki, kelaa vaan vaijerin "väärinpäin" sisää..

-nälkä lähtee syömällä ja akka juomalla

Tumpelo
12.02.2007, 17:10
Ahhahhaa. Kelataan vaijeri toisinpäin...

Tommonen yksinkertaisuus on niin kaunista että sattuu. Ehdin jo miettiä muita "yksinkertaisia"h ratkaisuja kuten rattaita väliin...

Tuonne se pitäisi survoa. Kaikenlaista pitää ensin purkaa pois. Voivoivoi... Mistäköhän se kardaanikin sopii tulemaan? Täytyis vissiin lakata palelemasta ja mennä sovitteleen.

valot vois koettaa sovittaa syvemmälle ja pitäneekö vinssin ja syylärin väliin sitten laittaa tukeva verkko lipsahdusten varalle. Jaksaiskohan siirtää jäähdytintä taaksepäin...Ropeli pois ja sähköflekti tilalle??? Tulis samalla tilaa välijäähylle vastaisuuden varalle.

http://static.petrisimolin.com/gallery/data/images/Tumpelo-keula%20ennen.jpg

Sairas mieli ja luonnoton sorminäppäryys-siinä vasta sankari.

Heikki L
12.02.2007, 18:02
JOs kelaat vaijeria "väärinpäin" sisään niin joudut siirtämään vetokitaa muuten rouhii ala rullaa...
Kyllähän joissakin läjissäkin on 2 Suuntanen pto. helppo katsoa... 1 suunt vivussa lukee vain on-off
Kun taas 2 suuntaisessa lukee jotain IN-N-OUT tai sinne päin....

------------------------
#####¤%&%¤¤##
vitulla päähän

HJ61 88 BJ40 80 HJ60 85

offroadjouni
12.02.2007, 20:11
Enpä ole kuullut että ainakaan Suomessa olisi ollut LJ:tä alunperin kaksisuuntaisella ulosotolla. Itse ostin vanhemmasta HJ:sta sellaisen. Jotkut on kelanneet vaijerin väärinpäin - toiset kertoo että vinssi halkeaa helpommin väärään suuntaan pyöritettäessä.

/* Life Begins at 35" */

Heikki L
12.02.2007, 20:27
voipi olla sitten että niihinn läjiin jotka mä oon nähny, on vaihdettu se olusotto keppeineen..

En vaan ymmärrä miks joku olis kepinkin vaihtanu, kun ne kuitenkin liikkunee samanlailla.......

------------------------
#####¤%&%¤¤##
vitulla päähän

HJ61 88 BJ40 80 HJ60 85

H&K
12.02.2007, 20:46
quote:
toiset kertoo että vinssi halkeaa helpommin väärään suuntaan pyöritettäessä.

/* Life Begins at 35" */


Tottakai näin tapahtuu. Yksisuuntaisessa hammaskosketus, -profiili ja moduulisäteensiirto on laskennallisesti suunniteltu ainoastaan yhdensuuntaista maksimirasitusta varten.

Slantsix225
12.02.2007, 20:47
Vinssi (http://www.students.tut.fi/~jokelaij/Kuvat/toyotaLJ/vinssi06/html/vinssi06.html) asennus kuvia.
Tuossa on käytetty yksisuuntaista ulosottoa ja vaijeri kelattu alakautta.

B-music, psychobilly, rockabilly, trash......it's Batmobilly!

Gravehill
12.02.2007, 20:56
quote:
En vaan ymmärrä miks joku olis kepinkin vaihtanu, kun ne kuitenkin liikkunee samanlailla.......

------------------------
#####¤%&%¤¤##
vitulla päähän

HJ61 88 BJ40 80 HJ60 85

Jos ei vaan osaa käyttää ilman IN-N-OUT merkintöjä...



-1986 HJ-61-
-1986 HJ-60-
SLCK#113

Tumpelo
12.02.2007, 22:16
Voi meitä!

Konemiehet teki elämästä haasteen jo harjoitteluaikoina paperirullatehtaassa. Ja nyt sitten kerrotaan että tommonen umpirautamurikka kuin vinssi ei kestäis rynkytystä kuin toiseen suuntaan. Ehkäpä menen naputtelemaan sitä vinssinrunkoa massavasaralla, tasaantuu nuo jännitykset ja magneettikentät niin kestää paremmin. Auttaako jos maalaa siniseksi?

Ja sitten annoin vielä kertoa ittelleni että Läjän perät ei oikeesti olekkaan raudan luona valmistettuja ikukestoisia kapineita. Tuskaa tuskaa.

No, otetetaan askel ja olut kerrallaan ja tutkitaan tätä tarkemmin sitten kun vinssi on tukevasti ja turvallisesti pultattu runkoaisojen väliin. Niin ja tästä yksilöstä tuo mystinen kepukka merkintöineen puuttuu. Ulosotto siellä kyllä oli ainakin vielä edellisessä öljynvaihdossa.

Onko ideoita miten tuo vetokoukku jutska hoidetaan niin että se ei ole kokoajan tiellä mutta aina tarvittaessa helposti käytettävissä? Ja kun kai tuo puskurikin pitää modata tai uusia...

http://static.petrisimolin.com/gallery/data/images/Tumpelo-perasta%20original.jpg

Sairas mieli ja luonnoton sorminäppäryys-siinä vasta sankari.

wolverine
16.02.2007, 19:32
Eikö se vetokoukku ole pultattu kiinni,sen voi siis ottaa pois kun menee metsään ja töpselin voi pultata siihen poikkipalkkiin missä koukkukin on kiinni. Noin mä sen ainakin omaan teen

MankoLJ
16.02.2007, 21:30
Mulla on tuollainen ratkaisu takapuskurin ja vetokoukun osalta. Vilkut sun muut siirretty ylös turvaan. Vetokoukku omavalmiste, pituutta kiinnitysreikien osasta hiukan enemmän että ei ota heti kiinni metsässä(että isäukko saa hakea puuta peräkärryllä metsästä <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>) Offireissuille se otetaan tietty pois. Töpselit tulee ihan puskurista läpi, mutta ojan ylityksissä meinaa sekin lähteä omille teilleen. Hyvin on pelittänyt tälläinen ratkaisu! Eikä tuhlaannu aikaa paljoa irroittaa/kiinnittää.
http://static.petrisimolin.com/gallery/data/images/MankoLJ-koukku%2Btakapuskuri.jpg



Edited by - MankoLJ on 16/02/2007 22:05:02

Micco
17.02.2007, 15:43
Mulla on pistorasia takaluukussa pitkän johdon kera,ja aina kun vetää kärryä niin johto vain oven raosta ulos. Ei hapetu eikä hajoa metsässä.

Tumpelo
18.02.2007, 00:03
Jaahas. Vetokoukuttimen ideointi lähti liikkeelle. Taidan upottaa pistokkeet uuteen puskuriin. Pitää vaan mitottaa niin että kantta sopii aukomaan nakkisormin ja rukkasin. Koukun kiinnitykseen ei taida heti kotikutoista pultteja parempaa ideaa löytyä?

Mokoma hapetus oli iskenyt takavaloihin (vielä alkup. puskurissa). Ystävällinen naapuri kiinnitti huomiota hiukan omituisesti syttyviin ja sammuviin takavaloihin. Ja mitäpäs sieltä löytyikään:

Totaalisest kadonnut kiinnikerauta (selittääkin ne aiemman omistajan ruuvaamat ylimääräiset poraruuvit...):

http://static.petrisimolin.com/gallery/data/images/Tumpelo-Kannakerauta.jpg

Hiukan hapettuneet lampunkannat:

http://static.petrisimolin.com/gallery/data/images/Tumpelo-polttimonkannat%20takaa.jpg

Juotettukin maajohto irtoaa lopulta:

http://static.petrisimolin.com/gallery/data/images/Tumpelo-Maajohto%20irti%20yksityiskohta.jpg

Raaputtaminen on tylsää, sitruunahappoon vaan koko paletti. Katsotaan mitä on aamulla jäljellä:

http://static.petrisimolin.com/gallery/data/images/Tumpelo-polttimot%20liemessa.jpg

Polttimot ei nimittäin ehjänä tuntuneet irtoavan. Alkaa näyttää siltä että ainakin osa polttimon kannasta ja pitimestä on ikäänkuin sulautunut samaksi ruosteeksi. Pitänee hiukan aikaistaa takapään johtosarjan virkistystä ja hankkia jostain nuo kulmiin tulevat lyhdyt. Puskurista kun ne muutenkin pitää siirtää tai rakentaa uuteen. Ovatpahan ylempänä ja ehkä näkyvätkin paremmin.

Muistaakos joku mikä taika noissa puskuriin upotetuissa valoissa oli? Oliko se joku Suomispeciaali vai ihan tehdasoptio? Ainakin luhdyt puskurissa näyttää olevan Koiton.









Sairas mieli ja luonnoton sorminäppäryys-siinä vasta sankari.

Tumpelo
18.02.2007, 00:12
Sen verran vielä unohtui että olikos joku muu jostain syystä suositeltava paikka hankkia niitä läjän kulmalyhtyjä kuin Juuka tai Motonet?


Sairas mieli ja luonnoton sorminäppäryys-siinä vasta sankari.

-MAKE-
18.02.2007, 00:22
Eikös siinä ollut vaivaa näkyvyys kulmien kanssa kun varapyörä tulee eteen. Jos varafillaria ei ole voi laittaa orkkis paikkaan valot.

--Teknik, sano ryssä kun saranan näki.--
Kuvia matkan varrelta (http://stiletti.wipsl.com/gallery/album249)

Tumpelo
19.02.2007, 14:24
Noniin, nyt on takavalot taas kunnossa. Liekö maailmassa mitään, mitä ei voisi korjata jeesusteipillä ja rautalangalla? Muuta kuin ruostetta oli noissa lyhdyissä senverran vähän että kaikki muut korjausmetodit olisivat olleet tuhlausta. Kulmalyhdyt menikin jo tilaukseen.

Tulipa sitten projektin aluksi punnittua tuo kikotin (painot kuskilla, 85kg)):
Kuskin puoli etu 420 (460)kg, taka 500 (540)kg
Apparin puoli etu 470(470)kg, taka 460 (470)kg

Elikkäs ilman kuskia etuakselilla olisi 890kg ja takana 960 kg. Jonkinmoista virhettä tulee tietty seuraavista jutuista:
-tankki 1/3 täysi
-tavaraa kyydissä eripuolilla autoa, eniten takana, yhteensä ehkä 40kg
-vaakojen miniminäyttämä 10kg

Mutta hämmästyttävän hyvä painonjakauma. Tosin onhan kone melkein kokonaan etuakselin takapuolella. Vinssi eteen ja tuohan on melkein 50/50 painotettu.

Miten muutoskatsastuksessa määritellään omapaino?



Sairas mieli ja luonnoton sorminäppäryys-siinä vasta sankari.

jnu
19.02.2007, 17:08
Joo mua kiinnostaa kans miten omapaino punnitaan. Kaikkia juttuja on kuullut että autossa on vaadittu olevaks maastotunkki sun muuta rojua paikoillaan punnituksessa tai kuskin ja apparin punnitus auton mukana. Kertooko Matti oikean tavan?

**************
Jussi ja Suzuki

Tumpelo
24.02.2007, 16:05
Pientä herkistelyä vinssin asennuksen suhteen. Eipä vaan ollut sopivaa rautatavaraa mukana, olis voinu heppailla samalla telineen. Onneksi tuolla ei ole kiire. Oisko toi suunnilleen oikea paikka, kardaani sopis tuleen suoraan ja juuri taaemmaksi ei ilman isohkoa savottaa mene. Tuosta koristepellistä meinasin leikata alapienan irti (maalikynällä merkattu), jää hiukan pelitilaa ja menee vielä 20 milliä taaemmas. Jotenkin tuntuu että se roikkuis edelleen edessä ja alhaalla siitähuolimatta. Ehkäpä se johtuu vakioalustasta ja pikkurenkaista. Ehdotuksia?

http://static.petrisimolin.com/gallery/data/images/Tumpelo-vinssinpaikka.jpg

Sairas mieli ja luonnoton sorminäppäryys-siinä vasta sankari.

25.02.2007, 12:23
tuohan istuu ku suutarin sormi sian pe****seen!! kato vielä että ristikkonivel ei ota mihinkään kiinni. mulla on kela vielä 5cm ulompana eikä oo menoa haitannu.. jos tökkää ojan penkkaan nii nostaa vinssillä pois!!

Note! This message was posted anonymously!

03.03.2007, 13:15
hienoja autoja teillä kun olette korottanu nooin paljon ja rakentanu hienox xD



Note! This message was posted anonymously!

Tumpelo
13.11.2007, 22:59
Noniin, eihän siinä taas menny kun hetki valmistumiseen. Vinssi on lopultakin paikallaan samoin kardaani ja kokeiltukin on, tosin vasta tasamaalla. Samalla tuli tehtyä uusi etupuskin ja vaihdettua taakse se hiano levypuskuri, joka makasi pihapuun alla koko kesän...

Taka-akselille on matkalla Torsen lukko Summitilta kaverin matkalaukussa ja pohjapanssarit odottaa edelleen autotallin nurkassa. Mutta pikkuhiljaa.

Jos lojuu ylimääräisiä nurkassa niin 16*7" tai 7½" vanteita sarja on puutoslistalla.

Uudet jouset pitänee hankkia, nykyisillä on auto tyhjänä etuakselilta pohjaanlyötikumiin ehkä 15mm. Eikä keulalla ole lisäpainoa kuin vinssi vaijereineen + 4 kiloa uudesta puskurista.

Kyllä tästä vielä hieno tulee, ihan niinkuin ana...anonyymi tuossa ylempänä on kirjoitellutkin :)

Sairas mieli ja luonnoton sorminäppäryys-siinä vasta sankari.