tuska
22.12.2005, 22:06
Ostin 5,77kg palan sikaa kaupasta, ja sen paistoaika koitti nyt. Kalkkunaa en ostanut, sitä ostavat vain hifistit, koska ne on niin kevyttä. Kerron teille nyt salaisuuden - sen liian ihran voi poistaa kyllä tuosta siastakin ihan kylmästi repimällä ja leikkaamalla.
Sulatin mötikkää jääkaapissa kolme vuorokautta, sen jälkeen otin sian pois muoveista ja laitoin sen keittiön lavuaarin päälle ritilälle valuttamaan ylimääräiset skemat pois ja tökkäsin kylkeen kiinni lämpömittarin.<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika01.jpg
Raaka sika ahtopainemittari kyljessä</center>
Mittari täytyy pyrkiä tökkäämään niin, että se uppoaa mahdollisimman lähelle lihakimpaleen keskikohtaa ja mielellään kylkeen, että sitä on helppo lukea kun sika kypsyy uunissa.
Kun sian sisälämpötila oli 10 astetta, survoin sen paistopussiin ja asettelin keskelle uunia. Paistopussista leikkasin ylijäävän osan pois, ettei se sulaisi kiinni uunin sisuksiin.
<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika03.jpg
Liha aloittaa kypsymisen</center>
Alimmalle tasolle uuniin laitoin syvän pellin, johon lisäsin vettä vajaan litran ja sitten leikkasin ritilän alla törröttävistä paistopussin osista muutaman auki, jotta ylimääräinen ihra valuisi tuonne pellille. Vettä sinne pellille laitoin sen takia ettei se ihra pala siihen peltiin kiinni.
<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika05.jpg
Parilla ritilällä näkyy sulaa ihraa</center>
Läski kypsyi uunissa noin 6-7 tuntia, jolloin sen sisälämpötila oli sopivat 76 astetta. Normaalin ruumiinlämpötilan kohdalla (36 astetta) kävi mielessä, että jos antaisin mötikälle vähän sähköä niin heräisikö se henkiin.<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika04.jpg
Paistovahti työssään, ruokapalkalla
http://koti.mbnet.fi/arjala/sika07.jpg
Melko valmista, sisälämpötila sopivat 76 astetta</center>
Otin patukan uunista ja laitoin sen hetkeksi (maltoin odottaa puolisen tuntia) jäähtymään osittain folion sisään. Folio estää kaikkea nestettä karkaamasta siasta, jolloin kinkusta ei tule niin kuivaa.
<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika08.jpg
Sialla on foliohattu</center>
Hetken jäähdyttelyn jälkeen otetaan sialta pois folio ja korsetti sekä tehdään samalla rasvaimu. Tässä vaiheessa pitää muistaa laittaa se syvä pelti tuohon alle ettei rasvat valu putkistoon.
<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika09.jpg
Lautasella rasvaimun tuotokset, nahka on jo biossa. Ihrat meni sinne myös, niitä ei syöty</center>
Toimepiteen jälkeen paljas liha kuorrutetaan Auran sinapilla (ainut hyvä asia mitä Turusta tulee) reippaasti sekä sopivalla määrällä korppujauhoja. Neilikat jätin pois, koska ne ovat kukkia ja sian ei tarvitse näyttää kauniilta, ainoastaan herkulliselta.
<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika10.jpg
Rusketusta vailla</center>
Tämän jälkeen sika uudelleen uuniin ottamaan kevyt rusketus ja Joulun 2005 kinkku on valmis.
<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika11.jpg
Noin 5,5kg einestä</center>
Ja muistakaa seuraavat asiat:
- Kaikki toimepiteet tehdään kuunnellen virallista kinkkubiisiä (Juice Leskinen - Sika)
- Rasvaa ei kaadeta viemäriin vaan se viedään bioastiaan tai roskikseen jos kierrätys ei ole mahdollista. Rasva tukkii viemärit.
Hyvää Joulua!
http://koti.mbnet.fi/arjala/sigi.png
Sulatin mötikkää jääkaapissa kolme vuorokautta, sen jälkeen otin sian pois muoveista ja laitoin sen keittiön lavuaarin päälle ritilälle valuttamaan ylimääräiset skemat pois ja tökkäsin kylkeen kiinni lämpömittarin.<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika01.jpg
Raaka sika ahtopainemittari kyljessä</center>
Mittari täytyy pyrkiä tökkäämään niin, että se uppoaa mahdollisimman lähelle lihakimpaleen keskikohtaa ja mielellään kylkeen, että sitä on helppo lukea kun sika kypsyy uunissa.
Kun sian sisälämpötila oli 10 astetta, survoin sen paistopussiin ja asettelin keskelle uunia. Paistopussista leikkasin ylijäävän osan pois, ettei se sulaisi kiinni uunin sisuksiin.
<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika03.jpg
Liha aloittaa kypsymisen</center>
Alimmalle tasolle uuniin laitoin syvän pellin, johon lisäsin vettä vajaan litran ja sitten leikkasin ritilän alla törröttävistä paistopussin osista muutaman auki, jotta ylimääräinen ihra valuisi tuonne pellille. Vettä sinne pellille laitoin sen takia ettei se ihra pala siihen peltiin kiinni.
<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika05.jpg
Parilla ritilällä näkyy sulaa ihraa</center>
Läski kypsyi uunissa noin 6-7 tuntia, jolloin sen sisälämpötila oli sopivat 76 astetta. Normaalin ruumiinlämpötilan kohdalla (36 astetta) kävi mielessä, että jos antaisin mötikälle vähän sähköä niin heräisikö se henkiin.<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika04.jpg
Paistovahti työssään, ruokapalkalla
http://koti.mbnet.fi/arjala/sika07.jpg
Melko valmista, sisälämpötila sopivat 76 astetta</center>
Otin patukan uunista ja laitoin sen hetkeksi (maltoin odottaa puolisen tuntia) jäähtymään osittain folion sisään. Folio estää kaikkea nestettä karkaamasta siasta, jolloin kinkusta ei tule niin kuivaa.
<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika08.jpg
Sialla on foliohattu</center>
Hetken jäähdyttelyn jälkeen otetaan sialta pois folio ja korsetti sekä tehdään samalla rasvaimu. Tässä vaiheessa pitää muistaa laittaa se syvä pelti tuohon alle ettei rasvat valu putkistoon.
<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika09.jpg
Lautasella rasvaimun tuotokset, nahka on jo biossa. Ihrat meni sinne myös, niitä ei syöty</center>
Toimepiteen jälkeen paljas liha kuorrutetaan Auran sinapilla (ainut hyvä asia mitä Turusta tulee) reippaasti sekä sopivalla määrällä korppujauhoja. Neilikat jätin pois, koska ne ovat kukkia ja sian ei tarvitse näyttää kauniilta, ainoastaan herkulliselta.
<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika10.jpg
Rusketusta vailla</center>
Tämän jälkeen sika uudelleen uuniin ottamaan kevyt rusketus ja Joulun 2005 kinkku on valmis.
<center>http://koti.mbnet.fi/arjala/sika11.jpg
Noin 5,5kg einestä</center>
Ja muistakaa seuraavat asiat:
- Kaikki toimepiteet tehdään kuunnellen virallista kinkkubiisiä (Juice Leskinen - Sika)
- Rasvaa ei kaadeta viemäriin vaan se viedään bioastiaan tai roskikseen jos kierrätys ei ole mahdollista. Rasva tukkii viemärit.
Hyvää Joulua!
http://koti.mbnet.fi/arjala/sigi.png