PDA

View Full Version : Milloin tulityölupa pitää olla?


Catrik
13.07.2019, 11:05
Olen tehnyt monenlaisessa firmassa ja paikassa töitä ja vähän ihmetyttää että milloin pitää tehdä virallinen tulityölupa. Tulityöohjeita kun lukee niin sanotaan vaan että silloin, kun työtä ei voi tehdä vakituiselle tulityöpaikalla. Tämä ei tunnu pitävän paikkaansa läheskään aina, tai sitten sitä ei noudateta.

Omassa tallissa ja omissa töissä ei käsittääkseni tarvi olla mitään.

Isossa yrityksissä on aina.

Jos menen pienen hitsauspajan kautta toisen yrityksen rakennustyömaalle hitsaamaan niin joskus pitää olla tiptop ja joskus ei edes tiedetä mikä on tulityölupa.

Sitten on myös esimerkiksi pääasiallisesti ajoneuvojen huoltohalli, jossa tehdään omalle yritykselle pitempiaikainen hitsausprojekti. Pitäskö olla vai eikö pitäs?

Niin että mikä sen tulityöluvan tarpeen oikein määrittää? Jos tulitöistä syttyy tulipalo ja on tehty tulityölupa, niin oletettavasti minulla (tai yrityksellä jossa olen töissä) tulityön tekijänä on siinä jonkunlainen vastuu, kun oletettavasti olen silloin laiminlyönyt tylityöluvassa olevia ohjeita. Mutta miten menee tilanne sitten kun ei ole tulityölupaa?

-MaTTi-
13.07.2019, 12:09
Ei oikein mitään hajua, mut tuolta löytyy jotakin: https://tulityolupa.fi/

tjl
13.07.2019, 13:00
kyllä mun mielestä paras että itse vaatii tilaajalta tulityöluvan. niitä ihan perus papereita valmiina.
siinä sit lukee kaikki jälkivartiot yms.

itse näkisin et oman oikeusturvan kannalta paras vaatia se itse täytetyksi.

HJ60
13.07.2019, 13:17
Niin että mikä sen tulityöluvan tarpeen oikein määrittää? Jos tulitöistä syttyy tulipalo ja on tehty tulityölupa, niin oletettavasti minulla (tai yrityksellä jossa olen töissä) tulityön tekijänä on siinä jonkunlainen vastuu, kun oletettavasti olen silloin laiminlyönyt tylityöluvassa olevia ohjeita. Mutta miten menee tilanne sitten kun ei ole tulityölupaa?
Tulityökortti sulta varmaan löytyy? Silloin tiiät, että tulityölupa pitää olla aina, ku hitsataan tai rälläköidään vakituisen tulityötilan ulkopuolella. Jos silti teet työn ilman lupaa, luulisin että tulkitaan isommaksi rikkeeksi.

Muoks: Sattuuhan niitä vahinkoja, kun sitten todetaan, että oli lupa, ja kaikki hommat on tehty luvan mukaisesti, huolellisesti, eikä ollu mitään tuottamuksellisuutta, niin vakuutusyhtiö maksaa.

wikke
13.07.2019, 17:08
Monessa yrityksessä kortti vaaditaan aina. Oli se tulityö sitten missä tahansa, ja mitä sorttia tahansa. Vaikkapa vain rispaantuneen kengännauhan päättäminen tupakansytyttimellä.

Nuo ovat taas niitä juttuja että kannattavat aina ajatella tiukimman mukaan joka kantilta, sillä vastuukin voi olla suuri ihan vain sillä turaajallakin. Eikä aina ajatella että kyllä joku muu on vastuussa aina ja märehtinyt asiat valmiiksi kertoen mitä milloinkin saa tehdä ja mitä ei.

Kävin uusimassa tulityökortin tuossa keväällä vaikka en sitä todellisuudessa mihinkään tarvitse. Tiesin kyllä että:

"Tulityökoulutus sekä katto- ja vedeneristysalan tulityökoulutus yhdistyivät 1.1.2016. Ennen vuotta 2016 suoritettu koulutus on voimassa kortissa mainitun ajan ja oikeuttaa tekemään vain kortin mukaisia tulitöitä: tulitöiden turvallisuustutkinto oikeuttaa tekemään vain tulitöitä, ja katto- ja vedeneristysalan tulitöiden turvallisuustutkinto vain katto- ja vedeneristysalan tulitöitä."

Mutta se mikä oli yllätys tässä uudessa, oli se että käytännön hommien sijaan vastuu hässäköitä käytiin suurin osa päivästä.

Edit: Käytännön tietopuolista koulutusta ei siihen juuri kuulunut (pois lukien eri sammutinten käsittelyt ja niillä sammuttaminen jotka lie firmamme oma lisä aiheeseen), ja annettiin mitä suurimmassa määrin ymmärtää että vaikka olisikin "kortillinen", niin joka pykälä on itse kaivettava ja sisäistettävä. Oppimateriaali vain"pohjat antava".

HJ60
14.07.2019, 12:52
Monessa yrityksessä kortti vaaditaan aina. Oli se tulityö sitten missä tahansa, ja mitä sorttia tahansa. Vaikkapa vain rispaantuneen kengännauhan päättäminen tupakansytyttimellä.


Tulityölupa, josta tässä kysyttiin, on eri asia kuin kortti.

Juu, korttikoulutusta on kehitetty tuohon suuntaan.

Finderi
14.07.2019, 17:34
Finanssialan keskusliitto tuota korttia alkoi kehitellä, kun raksatyömailla meni vakuutuskorvausten määrä yli sietokyvyn.

Noin pääsääntöisesti tarvitaan aina kolme asiakirjaa, jos työmenetelmässä syntyy lämpöä, yleisimmät työt vedeneristys kuumabitumimenetelmillä (ei koske siis huopalaattakattoa itseliimautuvalla aluskermillä), hitsaus kaasuilla/valokaarilaitteilla, polttoleikkaus, kulmahiomakoneen ja kuumailmapuhaltimen käyttö. Oikein tiukassa paikassa jopa sähkökolvi voi vaatia tilapäisen tulityön prosessin, eli riskiarvioinnin, suojaustoimet, sammutusvälineet ja vartioinnin. Jos siis homma ei onnistu vakituisella tulityöpaikalla.

Ne kolme asiaa ovat tulityösuunnitelma joko teettäjällä tai tekijällä, tulityölupa jonka laatii suunnitelmassa valtuutettu henkilö, ja sitten se tekijäkohtainen kortti. Tulityösuunnitelma on ykkönen, se pitäis lukea aina läpi. Saat heti tietoa, kuka kertoo missä sijaitsevat vakituiset tulityöpaikat (jos niitä on), missä taas ehdottomat tulityökieltoalueet ja kuka voi antaa sulle luvan aloittaa tulityö sekä vahtii miten varotoimet on hoidettava.

Ja sitten se vaikeus asiassa, teettäjällä voi olla standardeja tiukempiakin määräyksiä, ja sitten monella raksalla näet taas jatkuvasti riman alituksia. Joka tapauksessa jokainen laiminlyönti onnettomuuden sattuessa pienentää vakuutuskorvauksia. Aloitus ilman lupaa on pahin mahdollinen moka! Jos ei tiennyt, sekään ei auta yhtään...ja on myös ympäristöjä, jossa yhden paloilmaisimen laukeaminen on tuonut koko orkesterin pihaan. Sairaalat, hotellit, koulut ja vanhusten palvelutalot etunenässä on semmoisia, henkilövahingot halutaan minimiin hinnalla millä hyvänsä. Virheellinen hälytys taisi viimeksi maksaa mokaajalle 990,- egee Jyväskylässä, nykyhintaa en ole tarkistanut! Ja yhdessä omakotitalossa bitumieristäjän aiheuttaman tulipalon korvaus jätettiin 800 egee korjauskuluja pienemmäksi, koska tarkistusmittauksissa vakuutusyhtiö totesi talon olevan kerrosalaltaan 4 m2 suuremman kuin vakuutussoppariin ilmoitettu kerrosala. Eli alivakuutus ja sitä seurannut korvausten pienennys. Näinpä.

Joitain esimerkkejä: Standardi ei vaadi vartijalta korttia, mutta vaikkapa puolustusvoimat, ja ties kuinka monet palovaarallisten tuotantoympäristöjen toimijat vaativat. Ponssen Tiituspohjan halli on kokonaan vakituinen tulityöpaikka, poislukien tulityökieltoalue - mutta vain talon omille asentajille. Ponssen vierailevien korjaajien on käytävä läpi perehdytys ja heille luvan töihin antaa yksikön työnjohto. Yksityihenkilön taloudelta ei vaadita tulityösuunnitelmaa, se on oltava putkarilla joka tulee tekemään LVI-remonttia, hän myös kirjoittaa tulityöluvan silloin itselleen. Mutta se ei pädekään maatilalla, farmari onkin yrittäjä ja hän on vastuussa koko navetan tai kuivaamon tulitöistä, ellei sovi tekijän kanssa toisin. Ja sitä rataa!

Tää on jo pitkä postaus, kysymyksiä vaan lisää jos tarvii, yyvee käy yhtälailla! Eikä näitä hetken mielijohteesta koskaan tehdä, vakuutusyhtiön kaveri neuvoo myös sitä mieluummin, mitä herkemmästä (ja hänen vakuuttamastaan) kohteesta on kyse, voihan se olla myös puolen millin harvesteri, puimuri, luksuspirssi tai kunnon offikikotin. Tosiaan kuumabitumityöt ja polttomoottorikäyttöisten ajoneuvojen korjaus tulityönä ovat aina tilapäistä tulityötä, jälkimmäiset erityisen palovaaran vuoksi vaikka homma tehdäänkin AINA vakituisella tulityöpaikalla :D

perkei
15.07.2019, 19:38
Lyhyesti: aina ku ei olla vakituisella tulityöpaikalla.
Eli varsinkin siellä omassa tallissa/pihalla lupa pitää olla.

-MaTTi-
15.07.2019, 19:57
Tieto lisää tuskaa. :( Joka nytkäykseen alalla kuin alalla pitä(is) olla monenlaiset kortit ja luvat.
Miten lie Venäjällä...? :rolleyes:

Edit:
Pelastuslain viides pykälä (5§) sanoo, että ryhdyttäessä tulitöihin kuten ruostevaurioisen auton hitsaamiseen, riittävistä varotoimista on aina huolehdittava.

Palopäällystöliiton mukaan tämä tarkoittaa, että kaikilla työn osapuolilla tulee olla siihen tarvittava koulutus ja työkohteen riskienarviointi sekä suojatoimenpiteet on kirjallisesti dokumentoitu.

Ei sitä saa rälläkkää käynnistää omassa tallissa ilman kirjallista dokumentointia ja lupaa. Ainiin, ja ei oo koulutusta.

-MaTTi-
15.07.2019, 20:09
Eli varsinkin siellä omassa tallissa/pihalla lupa pitää olla.
Miten tää tehtäis oikeaoppisesti?
• ilmottauduttais tulityökurssille että sais kortin (1000€?)
• hommattais alkusammutuskalustoa, mitä?
• raivataan paikka kaikesta ylimääräisestä palavasta, mitä se on? Miten kauas?
• pyydetään tulityölupa omasta vakuutusyhtiöstä vai mistä? Entä jos projekti venähtää/lupa menee kesken remontin vanhaks? Hommat seis ja odottamaan seuraavaa arkipäivää? Vai saako esmes vuosilupia?
• pidetään vahtia 2 tuntia keskellä yötä iltaisen rälläköinnin jälkeen?

petroman
15.07.2019, 20:31
Ehkäpä asiaan hieman liittyvä juttu: Mites kun monella on tila, missä värkätään sitä autoa merkattu papereihin autotalliksi. Ja myöskin vakuutusyhtiöllä on myös tieto että autotalli. Ja sitten kun tehrään niitä tulitöitä ja ehkäpä pääsee tulikukko valloilleen. Mitä sanoo vakuutuksien asiantuntijat tämmöiseen tilanteeseen?

wikke
15.07.2019, 20:36
Udohitko nyt että ne vahdit? :)

jokke-76
15.07.2019, 20:53
Autotallissa ei saa tehdä tulitöitä.koska se on auton säilytystila.näin sano palomestari meille kun oltiin keväällä tulityökurssilla.

-MaTTi-
15.07.2019, 21:01
Ehkäpä asiaan hieman liittyvä juttu: Mites kun monella on tila, missä värkätään sitä autoa merkattu papereihin autotalliksi. Ja myöskin vakuutusyhtiöllä on myös tieto että autotalli. Ja sitten kun tehrään niitä tulitöitä ja ehkäpä pääsee tulikukko valloilleen. Mitä sanoo vakuutuksien asiantuntijat tämmöiseen tilanteeseen?
Autotallissa vain säilytetään sitä autoa. Sen pitää mieluiten olla niin kapea ettei ovet sovi aukeamaan levälleen. 🤪 Eikä sinne saa sopia mitään muuta säilytettävää. Autokorjaamoissa korjataan autot. Ja pihassa ei saa pestä, luonto saastuu. :eek: Pitää maksaa 35€ ja viedä se autopesulaan. Ja autonrenkaat on tulikuormaa, niitä ei saa säilyttää kuin palo-osastoidussa tilassa tai rengashotellissa, rengasliikkeessähän ne vaihdetaankin. :D

Edit: Jokke olikin jo vastannut, eli oikeassa olin.:p

jmk
15.07.2019, 21:04
Ja tulityökortti koulutus m maksaa n.100€ ja 5v voimassa ei mielestäni ylivoimainen kustannus erä harrastamisessa

Jeepp
15.07.2019, 22:09
Huomioitakoon sekin vielä että omassa tallissa ja 12metriä lähempänä, hitsaaminen ja rälläköinti ei ole sallittua ilman virallista tulityöpaikka hyväksyntää..
Tulityö luvan voi kirjottaa ite itselleenkin. Netistä löytyy lomakkeet.. Yleensä jos mennää töissä johonkin tekemään tulitöitä lupa haetaan paikan joltain pampulta.. Ja jälkivartiointi 1h.. Ja kortti vaaditaan..

Tojo4wd
16.07.2019, 01:16
Ei kannata hankkia tulityökorttia omiin hommiin.
On vähemmän vastuuta kun voi vedota tietämättömyyteen. :D :D

Swoop
16.07.2019, 06:55
Itteä vituttaa kaiken maailman kortit, kurssit sun muut ihan käsittämättömän paljon. Mutta. Kahdesti nyt käyny tuon tulityökurssin ja se on kyl hyvä. Ihan siis muutenkin olis hyvä jokaisen ihmisen käydä vaikkei mitään harrastaiskaan. Hameväellä esimerkiksi saattais tulla kynttilöiden sun muun kivan laitteluun vähän erilainen näkökulma. Näitä kaikkia kun on noilla kursseilla käyty läpi. Kun en minä tienny että jos poraat metalliseen kattopalkkiin reikää ja se porauslastu putoaa valokiskon päälle pölyn sekaan niin se kytee siellä 20h ennenkuin se kisko syttyy varsinaisesti tuleen.

-Captain-
16.07.2019, 07:16
Lyhyesti: aina ku ei olla vakituisella tulityöpaikalla.
Eli varsinkin siellä omassa tallissa/pihalla lupa pitää olla.

Onneks tuli muinoin tehtyä virallinen tulityöpaikka omasta tallista joka siis on värkätty vanhaan navettaan 10v sitten..

Pyysin palotarkastajaa käymään ennen kuin suunniteltiin seinä/kattorakenteita/muutoksia rakenteisiin jotta ei tule sitten ylläreitä jos jotain sattuu..

Ja nyt kun yritystoiminnan ohessa tarkoitus korjailla myös muiden autoja niin vastuuvakuutus ei kata esim palojen osalta asiakkaiden autoja jos ei oo luvat kunnossa.

riude
16.07.2019, 07:55
Tuon kun kaikki ymmärtäisivät, että tallissa/hallissa yksityishenkilö tekee tulitöitä aina omalla riskillään jos se ei ole tulityötilaksi hyväksytty.

Kuten allekirjoittanutkin.

JiiPee
16.07.2019, 08:21
Tulityöluvan myöntäjälläkin pitäisi olla voimassa oleva tulityökortti. Ainakin ennen oli näin, onko muuttunut? Kuinkahan moni OK-talon omistaja, isännöitsijä tai kiinteistöhuoltomies huomioi tämän, kun tilataan kylmämies tai putkari töihin ja pillien kanssa juotetaan kupariputkia...

Ippe69
16.07.2019, 14:16
Tulityöluvan myöntäjälläkin pitäisi olla voimassa oleva tulityökortti. Ainakin ennen oli näin, onko muuttunut? Kuinkahan moni OK-talon omistaja, isännöitsijä tai kiinteistöhuoltomies huomioi tämän, kun tilataan kylmämies tai putkari töihin ja pillien kanssa juotetaan kupariputkia...

Kyllä se putkari voi myöntää sen itse itselleen.
Ja kun ok-taloon tilaa jonku yrityksen töihin, niin yritys on silloin vastuussa tekemisistään, ei tilaaja.

Tulityökortista valittajien on hyvä huomioida, ettei kenenkään kotihitsarin ole pakko sellaista hommata. Kukaan ei kiellä hitsaamasta kotona vaikka olohuoneessa jos siltä tuntuu. Kyse on vain siitä, että kuka maksaa jos vahinko sattuu.
Minulle ainakin kurssin pitäjä sanoi, ettei kotivakuutuksissa yleensä ole vaadittu tulityökorttia saatikka -lupaa, mutta en ole tarkistanut mitä vakuutusehdot sanoo.

perkei
16.07.2019, 14:47
Paljon hyviä kysymyksiä ja vastauksia! Mie teen niistä koosteen tähän väliin autotalliharrastajan näkökulmasta. :)

Kaksi vaihtoehtoa: Sen oman autotallin voi "muutoskatsastaa" vakituiseksi tulityöpaikaksi, jolloin korttien ja lupien kanssa ei tarvitse säätää. Tai sitten on käytettävä tulityölupaa (tai jos esim. hitsaa ulkona). Syy: VASTUU.
Eli jos tulitöiden kohteena oleva ajoneuvo, eikä rakennus jossa tulitöitä tehdään ei ole vakuutettu, niin kaiken yllä- ja allaolevan voi tietysti unohtaa. :D


- Tulityökorttikurssi 8h, n. 100€, voimassa 5v. Lainsäädäntö tutuksi, harjoitellaan sammuttimella ja sammutuspeitteellä sammuttamista, pohditaan käytännön tilanteita ja vastuukysymyksiä. Olen käynyt n. 5-6 tulityökurssia ja pääosin kokemukset positiivisia; kaikista maailman diipadaapakorttikursseista tämä on oikeasti hyödyllinen (ja varsinkin hiljattain uusittu sisältö oli aika timangia).

- Käytännössä autotalliduunarit myöntää itse tulityöluvan itselleen! Tästä on paljon epätietoisuutta, mutta lupaa ei siis tarvi hakea palopäälliköltä, vakuutusyhtiöstä tai yhtään mistään, vaan tulityökortillinen henkilö myöntää sen.
Tai jos sun kotiin on tilattu putkimies, niin sitten yleensä se putkimies sen luvan myöntää itselleen.


- Tulityövahti ei voi olla sama kuin tulityön tekijä. Syy: hitsatessa on vähän paha havainnoida ympäristöä samalla. Tai voihan se esim. olla se hitsari itse joka syttyy ensimmäisenä tuleen. Jälkivartioinnin voi toki suorittaa hitsari itse, mutta tulityön aikaista vartiointia ei. Tämä on tietty autotalliduunareille hankalin asia tässä tulityölupajutussa; moni puuhailee yksin.

- Lupa on määräaikainen; kertaluontoinen tai jos työ ja sen riskit pysyy muuttumattomana niin voi sen esim. viikoksi kirjoittaa. En muista mikä oli max pituus.

- Jälkivartiointi 1h

- TÄSTÄ LINKISTÄ (https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=2ahUKEwiF7endtLnjAhUI_SoKHQP8BKYQFjACegQICBAC&url=http%3A%2F%2Fwww.spek.fi%2Floader.aspx%3Fid%3D 8ccc024f-81e1-4c44-bf32-c8c51f428d6f&usg=AOvVaw1bWMygkprUS8EoT0ys-xDs) kattava infopläjäys mitä tehdään ennen tulitöitä, jne. Ainakin -Matti- sitä kysyi. Huom. .doc


Kyse on vain siitä, että kuka maksaa jos vahinko sattuu.
Just näin! Tulityökorttikäytäntö on vakuutusyhtiöistä lähtöisin ja sillä haluttiin (ja onnistuttiin) hillitä älytöntä määrää palovahinkoja.

riude
16.07.2019, 15:18
Tuotaaas, rohkenen olla eri mieltä. Käsittääkseni yksityistä kotitarvehitsaria ei tallin palaessa pelasta mikään tulityökortti taikka lupa, jos tila ei ole hyväksytty vakituiseksi tulityötilaksi.
Jätän tähän kuitenkin takaportin että voin muuttaa käsitystäni kun todisteet esitetään.

Sitten on erikoisia uskomuksia, että vaikka tila EI olekaan tulityötila, esim. joku tuplagyprokki seinässä tekisi siitä jotenkin "soveltuvamman" tulitöihin jos ihan vaan vähän hitsaa..
Toki sitä tuplagyprokkia voidaan vaatia jos vähimmäisetäisyys lähimpiin rakennuksiin ei ole yli x metriä tjs., mutta ei se tulitöitä laillista silti.

Ja mie siis ole minkään sortin asiantuntija, vuosi sitten vain kyselin ja luin aiheesta aika prkeleesti kun tallia rakensin.
Ja päädyin tekemään tulityöt omalla riskillä.

Rölli
16.07.2019, 16:47
Kaksi vaihtoehtoa: Sen oman autotallin voi "muutoskatsastaa" vakituiseksi tulityöpaikaksi, jolloin korttien ja lupien kanssa ei tarvitse säätää.

Mites tää sit käytännössä nykyään onnistuu? Joitain vuosia aikaa keskustelin tulityökurssilla mukana olleen vakuutustarkastajan ja kurssin pitäjän kanssa aiheesta ja silloin vastaus oli molemmilta ettei mitenkään.
Ja tämä ihan riippumatta siitä miten talli on rakennettu.

riude
16.07.2019, 18:18
Kyllä sen kai yleensä saa, jos ei olla kaava-alueen asuntoalueella.
MUTTA tilassa ei sitten ole mitään palavaa. Ja palava tavara on palo-ovien ja osastointien takana... 100 neliönkin tallissa menee aika äkkiä tilat pieniksi.

Kaitsu67
17.07.2019, 10:32
Mites tää sit käytännössä nykyään onnistuu? Joitain vuosia aikaa keskustelin tulityökurssilla mukana olleen vakuutustarkastajan ja kurssin pitäjän kanssa aiheesta ja silloin vastaus oli molemmilta ettei mitenkään.
Ja tämä ihan riippumatta siitä miten talli on rakennettu.

Luulen, että tässä on nyt kyse juurikin siitä, onko kyseinen tila papereissa autotalli vai ei.

Monet on käsittääkseni välttäneet ongelman sillä, että rakennusvaiheessa "autotalli" on tehty harrastetilaksi, jolloin siellä voinee tehdä myös tulitöitä, jos siis muuten kortit/luvat kunnossa, ellei sitten tee omalla riskillä kuten aiemmin todettu.
Pystyykö autotallia sitten jälkikäteen muuttamaan enää muuksi tilaksi ja jos voi, mitä maksaa, ei ole tiedossa.

-MaTTi-
17.07.2019, 13:19
Pystyykö autotallia sitten jälkikäteen muuttamaan enää muuksi tilaksi ja jos voi, mitä maksaa, ei ole tiedossa.
Rakennusluvan vaatii, jonka myötä siihen liittyviä muita vaatimuksia. Ei kait siinä sen ihmeitä? Palotarkastus sitten kun on valmis.

perkei
17.07.2019, 16:43
Mites tää sit käytännössä nykyään onnistuu? Joitain vuosia aikaa keskustelin tulityökurssilla mukana olleen vakuutustarkastajan ja kurssin pitäjän kanssa aiheesta ja silloin vastaus oli molemmilta ettei mitenkään.
Ja tämä ihan riippumatta siitä miten talli on rakennettu.
No lyhyesti sanottuna: tähän kysymykseen mie en osaa vastata. Mulla ei ole autoa, eikä tallia, enkä ole tällaista muutosta tehnyt.
Pidemmän kaavan kautta; edellisen kerran olin tulityökurssilla 3kk sitten ja siellä nostettiin tällainen mahdollisuus esiin, että jos on paljon hitsaustarvetta, niin sen tilan, tai osan siitä muuttaminen vakituiseksi tulityöpaikaksi.
Käytännössä se varmaan riippuu tosi paljon siitä tilasta ja ennen kaikkea siitä, miksi se on rakennusluvassa määritelty. Ja kaavoituksesta. Esim. kerrostalon alakerrassa olevaa tallia voi olla kohtuullisen vaikea saada vakituiseksi tulityöpaikaksi, mutta omakotitalon erillisen autotallin osalta voi olla toivoa.
Kääntyisin asiassa ensimmäiseksi oman vakuutusyhtiön ja rakennus/palotarkastajan puoleen.
Mitä siinä tulee ainakin eteen; palo-osastointi, läpiviennit, pintamateriaalit, kärynpoisto, sammutuskalusto, kipinöiden rajaus esim. irtosermeillä, palotarkastus...
Nimimerkki -Captain- kertoi muuttaneensa navettaan rakennetun tilan tulityöpaikaksi, joten häneltä saa varmaan myös vinkkejä aiheesta. :)

Edit: poistin tekstiä, koska jäljempänä tuli parempaa tietoa.

tekniikkamies
17.07.2019, 17:00
Jos haluaa tehdä tulitöitä omassa autotallissa, ehdottaisin parhaiden niksejen jakoa kuinka tehdä autotallista täysin turvallinen tulitöihin.

Kai semmoinen sammutusjärjestelmä on mahdollinen, jolla saa sammutettua autot sun muut. Jos autotallissa on viemäri, ei olisi hullumpi, että siellä voi pestä vedellä. Tähän ajatukseen olisi mahdollinen liittää jonkinmoinen sadetus tai sprinklerisysteemi, vähän kuin ylimääräinen hätäsysteemi kun tavalliset keinot ei riitä.

Autoa hitsatessa voi paineilmalla estää ettei koko aika ole syttymässä, sitten voi olla vaikka painepesuri tai paineellinen letku ja vielä järeämpi sammutuskonsti joka vain varalle.

Jos tallin ei voi mennä sisälle, olisi sammutus hyvä saada käyntiin ulkoa.

Finderi
17.07.2019, 17:01
STOP... SEIS😆 Sitä omaa autotallia ei voi käyttää auton hitsaamiseen ilman tulityösuunnitelmaa, - lupaa ja - korttia!! Vaikka onkin "katsastettu" vakituiseksi tulityöpaikaksi, Tulitöiden suojeluohje sanoo suoraan että mikäli työn kohde lisää olennaisesti palovaaraa, noudatetaan vakituisellakin tulityöpaikalla tilapäisen tulityön määräyksiä. Senpä vuoksi esim. Raskoneen ja Ponssen kaverit suorittivat kortit, vaikka koko halli on molemmilla firmoilla vakituinen tulityöpaikka. Tämä ohje löytyy myös tulityökurssin oppikirjan sivun 8 vasemmassa ylälaidassa, muistaa jo tuonkin ulkoa. Ja kysytty on, auton pitäisi olla lähes kuiva peltihylsy, ennen kuin sen katsotaan (vakuutusyhtiössä) olevan paloturvallinen rälläköinnin tai hitsaushommien kannalta! Ei mitään poltto- tai voitelu- tai hydrauliikkaan viittaavia nesteitä, renkaita, ääneneristyksiä, verhoilua, penkkejä tms. 10 metrin säteellä. Eli korttikoulutukseen vaan, halvimmillaan tosiaan satasen pintaan ja sammutuskalustokin siellä selviää, esim 2 kpl vähintään 43A183 BC - luokan sammuttimia riittää. Tuo teho löytyy nykyisin jo 6 kg jauhesammuttimistakin helposti. Kipinäsuojakangas ja mineraalivilla ovat halpoja suojia myös, mutta keittiöstä ei saa nyysiä sammutuspeitettä! Siitä saatiin rälläkän kipinäsuihku palamaan läpi noin minuutissa, eli liian keponen kudos, vaikka onkin ehtaa lasikuitua. Muistaako joku, mikä oli vaarallisin tulipalojen aiheuttaja yksityistalouksissa vuoden 2010 onnettomuustilastoissa? Ehdota yhtä tuolla ylemmässä postauksessa mainituista viidestä menetelmästä/laitteesta🤔

perkei
17.07.2019, 17:41
Sitä omaa autotallia ei voi käyttää auton hitsaamiseen ilman tulityösuunnitelmaa, - lupaa ja - korttia!! Vaikka onkin "katsastettu" vakituiseksi tulityöpaikaksi, Tulitöiden suojeluohje sanoo suoraan että mikäli työn kohde lisää olennaisesti palovaaraa, noudatetaan vakituisellakin tulityöpaikalla tilapäisen tulityön määräyksiä.
Hoplaa, täältä käsi pystyyn virheen merkiksi.
Boldasin vastauksesi koska nyt oli hyvin selkeästi sanottu. Kiitos. Eli edellä sössöttämäni koskee kaikkea paitsi auton hitsaamista. :D
Olishan mun pitänyt tajuta. :o

Rölli
17.07.2019, 18:49
Joo tohon kaava-alueella olemiseen se silloin tökkäs ensimmäisenä sen kouluttajan mukaan.

Ja vakuutustarkastaja sanoi et ihan sama missä ja millainen niin vakuutusta sellaiseen ei yksityishenkilölle myönnetä. Eli olisi tarvinnut olla jotain yritystoimintaa mikä olisi mahdollistanut vakituisen tulityöpaikan olemassaolon ja vakuuttamisen.

Toki nämäkin on varmaan muuttuneet tässä muutaman vuoden aikana ja eri yhtiöissä saattaa olla erilaisia käytäntöjä.

riude
17.07.2019, 19:25
Kuten sanottu, en ole asiantuntija ja voin olla väärässäkin, mutta mielestäni edellä on kirjoitettu taas maskirovkaa. Kortit taikka tilapäiset luvat eivät hetkauta yksityisihmisen harrastehommista lähtenyttä paloa tuon taivaallista. Eli omalla riskillä mennään.
Lukekaapa netistä löytyviä kirjoituksia aiheesta. MISSÄÄN löytämässäni jutussa ei faktoja ole lyöty pöytään että niillä harrastehommat olisi luvallisia. Paitsi vakituisessa tulityöpaikassa. Jonka järjestäminen keskivertoharrastajalle on melko kinkkistä jo sen takia että neliöt tulee äkkiä vastaan,tai sitten siellä ei mitään muuta tehdä kuin tulitöitä.

-MaTTi-
17.07.2019, 20:50
Oikein tiukassa paikassa jopa sähkökolvi voi vaatia tilapäisen tulityön prosessin, eli riskiarvioinnin, suojaustoimet, sammutusvälineet ja vartioinnin. Jos siis homma ei onnistu vakituisella tulityöpaikalla.

Jännä kun olohuoneessa saa kuitenkin raapia tulitikkuja ja polttaa kynttilää vapaasti. Samoin saunan kiuas saa (luojan kiitos vielä) olla puulämmitteinen. Saat heitellä pökköö pesään ja kipinät sinkoilee puupaneloidussa pienessä huoneessa jossa vielä klapeja säilössä puolen metrin päässä kiukaasta.

tekniikkamies
17.07.2019, 20:58
Jännä kun olohuoneessa saa kuitenkin raapia tulitikkuja ja polttaa kynttilää vapaasti. Samoin saunan kiuas saa (luojan kiitos vielä) olla puulämmitteinen. Saat heitellä pökköö pesään ja kipinät sinkoilee puupaneloidussa pienessä huoneessa jossa vielä klapeja säilössä puolen metrin päässä kiukaasta.

Tulityökurssi liittyi mielestäni siihen kuinka toimittaisiin oikein jossain työpaikalla, jossa pyritään hallitsemaan riskejä muullakin tapaa kuin omalla vastuulla.

Riittävän sammutuskaluston ja ennakoinnin osalta se liittyi muuhunkin kuten harrastamiseen. On aika eri juttu harrastaa kerrostalon tai liikekiinteistön autotallissa kuin omassa omakotitalossa tai maatilalla. Harrastamisessa haasteena on usein yksin tekeminen ja riittävän jälkivartioinnin järjestäminen.

Rölli
17.07.2019, 22:07
Tähän kohtaan on pakko heittää linkki tähän jo legendaariseen pätkään:

https://www.youtube.com/watch?v=-KOUGMR0f10

petroman
17.07.2019, 23:09
Tähän kohtaan on pakko heittää linkki tähän jo legendaariseen pätkään:

https://www.youtube.com/watch?v=-KOUGMR0f10

Aika hyvä!! Jättää vaan stressin meille muille ja tekee tarvittavat hommat pois just siellä, missä huvittaa.

tekniikkamies
18.07.2019, 10:04
Tähän kohtaan on pakko heittää linkki tähän jo legendaariseen pätkään:

https://www.youtube.com/watch?v=-KOUGMR0f10

Onkohan kaverilla tulityökortti voimassa... :D

Ainakin isolla rälläkällä rälläköidessä huomannut, että sammuttamiseen kannattaa varautua. Tämäkin näkökulma huomioiden kotonani virittelen pihanurmikon kastelusysteemiä, jos siitä samalla tekisi varmatoimisen kahdella pumpulla olevan luomaan turvallisuutta askareisiin.

-MaTTi-
18.07.2019, 10:36
Aika hyvä!! Jättää vaan stressin meille muille ja tekee tarvittavat hommat pois just siellä, missä huvittaa.
Hyvä kevennyspätkä tähän. :D Jälkivartiointi nyt ainakin hoituu luonnostaan jos tulee kattelemaan telkkaria sitten homman jälkeen.

tekniikkamies
19.07.2019, 18:26
Hyvä kevennyspätkä tähän. :D Jälkivartiointi nyt ainakin hoituu luonnostaan jos tulee kattelemaan telkkaria sitten homman jälkeen.

Sammutuskalusto määräytyy sen mukaan varaudutaanko six-packillä vai mäyriksellä.

Jeep-Ukko
21.07.2019, 13:30
Tuossa aikasemmin nostettiin esiin, että esim. Ponssen korjaamo on kokonaan vakituinen tulityötila.
Ja vakituinen tulityötila ei vaadi tulityölupaa.

Mutta tähänkin on poikkeus.
Vakituinen tulityötila vaatii myös kirjallisen tulityöluvan, mikäli tulityön kohteessa on erittäin suuri palokuorma/palovaara.

Eli metsäkoneeseen tulitöitä tehdessä vakituksella tulityöpaikalla vaatii myös kirjallisen tulityöluvan, koska metsäkoneessa palokuorma on iso.

Tulityöluvan maximi voimassa oloaikaan en osaa muuta sanoa, kuin että yleensä se on voimassa yhden päivän (tarkat kellon ajatkin usein määritetään), jolloin joka päivä työn aloituksessa kun tehdään uusi lupa, niin voidaan katsoa, onko ympäristö ja kohde edelleen oiken suojattu tai vaikkapa jonkun muun toimesta roskia tai muuta palavaa tuotu kohteen viereen, jotka pitää siivota pois.

Jos lupa olisi viikon kerrallaan, niin hitsaria ei välttämättä joka päivä jaksa kiinnostaa tarkistaa ympäristön siisteyttä ja ylinmääräisen poistettavissa olevan palokuorman poisto.

Ja nämä lupa asiat koskee työelämää.
Tai kun palkkatyöläinen tulee sinulle kotio tekeen jotain (eli tulityöntekijä on työelämässä).



Vapaa-ajalla omissa hommissa ei lupa asioilla ole muuta tekoa, kuin rakennusluvan suhde vakuutukseen.

Rakennusluvassa, jos on remonttitila ja lisäksi tulityötila, niin silloin vakuutusyhtiökin vakuuttaa tulitöiden mukaisesti.
Mutta koska itse touhuat, niin varsinaista lupaa tulityölle ei tarvi kirjoittaa, mutta vastuu on itselläsi, että tarvittavat toimenpiteet on tehty, ettei paloa syntyisi.

riude
21.07.2019, 13:44
Käsittääkseni juuri näin. Vaikka se ei annakaan hyviä yöunia, niin tosiasia on se että omalla riskillä näitä harrastehommi tehdään. Jotain vakuutusyhtiöstä voi saada kai jos pystyy osoittamaan toimineensa huolellisesti.
Tätä toimitin siis vain siksi, ettei kellään olisi kuvitelmaa olevansa "turvassa" millään kikkailuilla harrastehommia pajottaessaan.

Ippe69
21.07.2019, 18:37
Tätä toimitin siis vain siksi, ettei kellään olisi kuvitelmaa olevansa "turvassa" millään kikkailuilla harrastehommia pajottaessaan.

Tuo pitää paikkansa myös työelämässä. Tulityökortti ei vähennä tekijän vastuuta yhtään, pikemminkin päinvastoin. Tuntuu joillain työnantajillakin olevan sellainen kuvitelma, että se riittää kun ukot käy viiden vuoden välein kurssilla eikä muuten paloturvallisuudesta tarvitse välittää. Vaan kun pitäisi noudattaa niitä ohjeita ja määräyksiä mitä kurssilla opetetaan. Työntekijäkään ei voi enää vedota tietämättömyyteen vahingon sattuessa jos on kortti taskussa, eli se vain lisää työntekijän vastuuta.

petroman
21.07.2019, 19:00
Joku tais mainita koko korttisirkuksen tulleen mm. vakuutusyhtiöitten aloitteesta. Että ylipäätään sattuis vähemmän korvattavia äksideelejä. Vastuukysymykset onkin vähän erijuttuja. Jos tulityöluvan esim. minun työpaikalla joku kirjoittaa, niin se on esimies-asemassa oleva hlö. Ja hän sen luvan on myöntänyt ja kantaa myös vastuun. Vaikka alemman kastin työntekijä oliskin tehnyt tarkastuksen tulityökohteella.

Edittiä sen verran, että huvittaa koko ko. käytäntö työpaikallani. Luvanmyöntäjä ja vastuunkantaja tukeutuu "toisenkäden-tietoihin" kirjoittaessaan tulityöluvan. Kovasti ovat yrittäneet sitä vastuuta tyrkyttää kenttätarkastuksen tehneelle, mutta olen tuuminut että kenenkäs nimi siinä lapussa onkaan? Herra on hyvä vaan ja menee itse tarkastamaan työmaansa...

Toki luvanmyöntäjällä, mulla ja työnsuorittajalla/-jilla on tylityökortit ym. lippulaput.

Finderi
22.07.2019, 11:10
Meillä on oppilaitoksessa tasan kaksi heppua, joilla tulityösuunnitelman mukaan on oikeus myöntää tulityölupia koko putiikissa, jossa on opiskelijoita 23000 ja henkilöstöä 1100, liikevaihto pyöri viime vuonna 98 miljoonan tienoilla. Nämä kaverit ovat rakennuttajapäällikkö ja yksi pääkampuksen kiinteistönhoitajista! Eli hyvin tarkkaa on tilapäisten tulitöiden kanssa, tosin melkein kaikki opetus pystytään tekemään vakinaisilla paikoilla, paitsi jotkut autopeltityöt ja rakennus-/pintakäsittelyalan tulityövälineitä vaativat harjoitustyöt. Mutta se vierestä hommaa katsova kouluttaja ei siis saa kirjoittaa lapun lappua, vastuista on juurikin kyse.

jkholma
02.08.2019, 18:12
Tähän kohtaan on pakko heittää linkki tähän jo legendaariseen pätkään:

https://www.youtube.com/watch?v=-KOUGMR0f10

Ai jessus, tää o hyvä :D
Aikasemmassa ammatissa törmäsin heppuun joka oli rälläkkää ja hitsauskonetta (ja varmaan aika montaa muutaki työkalua) apuna käyttäen askarrellu polttomoottorikäyttösen "kuuauton" rivarinsa olohuoneessa. Sitä siinä aikani ihmeteltyäni, kysyin et miten olit meinannu saada sen ulos kämpästä, kun ei se selkeesti mahtunu ulos ovesta eikä ikkunoista? Ukko siihen, et en oo vielä miettiny :D
Nyt tästä on jo yli kymmenen vuotta, kerran pari vuodessa ohi ajaessa oon aina kattonu et vielä on talo ollu pystyssä.

sisua45
02.08.2019, 21:47
Ei varsinaisesti liity mihinkään kysyttyyn, mutta kunhan tarinoin.

Elettiin lama-aikaa vuonna 1991, herra sisua45 oli silloin 18v, ja töissä paikallisessa paperitehtaassa. Normaalisti olin töissä autoverstaalla, mutta remontin aikaan piti haalia kaikki miehet purjeisiin, eli koneelle remonttiin.

Tilapäinen pomo, minua muutama vuosi vanhempi jannu, nakitti minut hitsaamaan jotain. En muista mitä, mutta joku 5 sentin sauma haponhestävällä puikolla. Ilmeisesti joku irti revennyt tuki kiinni jonnekin.

Jannu osoitti paikan, ja minä kyselin tulityölupaa. "Juu mää teen sen". Kävin hakemaan hitsauskoneet, puikot, jne paikalle. Ennen hitsaamista kysyin lupaa uudestaan. "Joo hitsaa vaan, mä meen tekemään sitä". Tässä vaiheessa laittaisin nykyään perseen penkkiin, mutta enpä tuolloin osannut asiaa niin ajatella.

Hitsasin homman valmiiksi, ja tämä jannu tuli käymään paikalla, kun kerin kaapeleita kokoon. Niin se lupa, kyselin jo kolmatta kertaa? " No alkoiko mikään palamaan?" Ei näy palavan, vastasin, johon hän vinkkasi silmää, ja lähti pois..!

Sinne jäin hitsauskoneeni kanssa ihmettelemään... Vein roinat pois, otin paloletkun, ja kastelin koko paikan ylt ympäri. Aika hyvä paikka sinänsä, ei kuivunutta massaa, eli paperi silppua yms palavaa. Mutta silti paska fiilis jäi!

Catrik
03.08.2019, 08:50
Ite olin kans vasta paperitehtaalla seisakissa. En ite joutunut hitsaamaan mutta vierestä katoin kun raahasivat hitsausvehkeitä ja ihmettelin että menee kyllä ainakin viikko siivota tuo paperisilppu kuljetitmen alta. No ei siivottu, vaan paloletkuun laitettiin jonkinlainen vaahdotin ja muutaman minuutin kuluttua koko alue oli metrin syvän vaahdon peitossa :D
Noita tarvis joka työmaalla kun näkee jonkun pässin hitsaavan palavan romun keskellä. Voisi mielenosoituksena vaahdottaa hitsaajan.

tekniikkamies
03.08.2019, 09:16
Ite olin kans vasta paperitehtaalla seisakissa. En ite joutunut hitsaamaan mutta vierestä katoin kun raahasivat hitsausvehkeitä ja ihmettelin että menee kyllä ainakin viikko siivota tuo paperisilppu kuljetitmen alta. No ei siivottu, vaan paloletkuun laitettiin jonkinlainen vaahdotin ja muutaman minuutin kuluttua koko alue oli metrin syvän vaahdon peitossa :D
Noita tarvis joka työmaalla kun näkee jonkun pässin hitsaavan palavan romun keskellä. Voisi mielenosoituksena vaahdottaa hitsaajan.

Vaahto voisi olla tervetullutta kotiolosuhteissakin. Mitähän moinen aina on?

JiiPee
03.08.2019, 16:39
Offroad-sammuttaja Saku ainakin tietäisi varmasti kertoa tarkatkin tiedot, mutta eikös se jotakin saippuajauhetta ole, minkä läpi vesi ajetaan ja sumutetaan sitten?

Pysyy muuten se palokunnan ruuttaama vaahto pitkään vaahtona ja täyttää tilansa. Meillä oli firman pihalla taannoin joku piripää laittanut paperi-Molokin sisällön palamaan. Paperikasa jäi vedellä sammutuksesta huolimatta kytemään ja syttyi uudestaan, mutta kun koko astia säkkeineen sitten vaahdotettiin luukkua myöten, niin jo sammui. Kävin katsomassa astiaa 15 tunnin kuluttua vaahdotuksesta, eikä oikein yhtään ollut vaahto painunut.

Rölli
03.08.2019, 18:56
Aiheeseen sopien on omassa tallissa ollut jo vuosia vaahtosammutin eikä sitä perinteistä jauhepommia. Jos vahinko kävisi ja joutuisi ruuttaamaan vaahdot talliin niin siivoaminen olisi verraten helpompaa kuin jauheen jäljiltä.

Samasta syystä niin omassa kuin työautossakin kulkee mukana pakkasen kestävät vaahtopullot. Hankintahinta hiukan kirpaisee mut jälkivahingoissa lienee säästää takaisin jos tosipaikka tulee...

wikke
04.08.2019, 08:47
CO² ei sottaa senkään vertaa.

Kaitsu67
04.08.2019, 14:18
Näi o, mullakin molemmissa talleissa Hiilarisammuttimet.

PH75
04.08.2019, 16:27
Vuonna 2000 tulityökortin suoritin aikuisopiskelun ohessa. Mieleeni jäi pitkät vartiointiajat esim hetkenkin hitsauksen tai rälläköinnin jälkeen. Ainakin yhden miehen firmoissa, jos pykälien mukaan mentäs, niin lähes päivät pitkät saisi olla jälkivartioimassa, ettei vaan syty missään. Työllistävä vaikutus tietty tällä on. No, varsinaiset muut työhommat jäisi tekemättä tyystin, mutta se onkin sitten sivuseikka :D Liekkö säännöt nykyään muuttuneet yhtään?

riude
04.08.2019, 17:39
Mitenkä muistelen, että co2 sammuttimet eivät kelpaa tilapäisen tulityöpaikan sammuttimiksi NYKYÄÄN?

Catrik
04.08.2019, 21:12
Mitenkä muistelen, että co2 sammuttimet eivät kelpaa tilapäisen tulityöpaikan sammuttimiksi NYKYÄÄN?

Ei kelpaakkaan, pitää olla jauhesammutin. Talliin en kelpuuttais ollenkaan co2 sammutinta, kuulostaa ihan järjettömältä valinnalta. Ei se ole edes hyväksytty kiinteiden palojen sammutukseen. Miten sammutat palavan roska-astian? Suhautat kerran, roskat leviävät pitkin tallia ja syttyvät uudelleen tuleen kun hiilarit on haihtuneet ilmaan.

En ole tässä 28 ikävuoden aikana vielä kertaakaan tarvinnut palosammutinta (käden ulottuvilla oleva vesi on riittänyt) niin en pidä kovin isona asiana siivota sammuttimen jälkiä tällä tarvemäärällä. Autoon voi harkita vaahtosammutinta koska ymmärtääkseni jauhe pilaa kaikki sähkötliitokset (hapettuvat).

tekniikkamies
05.08.2019, 09:10
Näi o, mullakin molemmissa talleissa Hiilarisammuttimet.

Mieleen jäi ettei se hullumpi apu hitsauspuuhissa.

Nyt on hitsattavaa ja piha niin kuiva ettei viitsi hitsata ja rälläköidä.

wikke
05.08.2019, 10:35
Ei kelpaakkaan, pitää olla jauhesammutin. Talliin en kelpuuttais ollenkaan co2 sammutinta, kuulostaa ihan järjettömältä valinnalta. Ei se ole edes hyväksytty kiinteiden palojen sammutukseen. Miten sammutat palavan roska-astian? Suhautat kerran, roskat leviävät pitkin tallia ja syttyvät uudelleen tuleen kun hiilarit on haihtuneet ilmaan.

En ole tässä 28 ikävuoden aikana vielä kertaakaan tarvinnut palosammutinta (käden ulottuvilla oleva vesi on riittänyt) niin en pidä kovin isona asiana siivota sammuttimen jälkiä tällä tarvemäärällä. Autoon voi harkita vaahtosammutinta koska ymmärtääkseni jauhe pilaa kaikki sähkötliitokset (hapettuvat).

Harvapa sitä hiilaria ainoana pitääkään. Sitten jos "tosi,tosi" kyseessä, niin sotkusta ei enään ole väliäkään. Mitenkään nyt siis pikku palonalkujakaan vähättelemättä. Edes niitä tumppupaloja...

petroman
05.08.2019, 17:16
Melkein voisi sanoa, että jotain meni mönkään jo ennen tulitöitä, jos syttymä leimahtaa. Siis palava matsku pois lähitienoolta, kipinöitten lentelyn estäminen/rajaaminen, jne...

Kaitsu67
05.08.2019, 18:19
Harvapa sitä hiilaria ainoana pitääkään.

Jep, on siellä tallissa ne "tavallisetkin" sammuttimet.

tekniikkamies
06.08.2019, 19:19
Melkein voisi sanoa, että jotain meni mönkään jo ennen tulitöitä, jos syttymä leimahtaa. Siis palava matsku pois lähitienoolta, kipinöitten lentelyn estäminen/rajaaminen, jne...

Eikös auto ole syttymäs vähän väliä kun sitä hitsaa, ei tietenkään ole viikkotolkulla aikaa poistaa massoja? Mul ainakin ihan perusjuttu, et vähän väliä pitää sammutel ja se ei ongelma.

Jeep-Ukko
07.08.2019, 20:30
Työkoneissa on automaatti sammutusjärjestelmiä, mm. lvs-kalvovaahto.
YTM-firestop, Ansul, jne.

Tulipalon jälkeen vahingot on mitä on...
Mutta jos laukeaa vahingossa ja pesee heti pois, niin ei pahemmin johtosarjoja hapeta tai metalli osia ruostuta.
Mutta jos ei pese ja jatkaa koneella ajamista ja lämmön kanssa kuivuu, niin sen jälkeen on ongelmia.
Vaahdossa hyvä ominaisuus, tukahduttamisen lisäksi se jäähdyttää kohteen, jolloin ei pääse leimahtamaan uudestaan niin herkästi.

Jauhesammuttimien huonopuoli kun sotkee isosti, jauhe tunkeutuu joka ikiseen pieneen koloon ja rakoon ja jää johtosarjoihin ja peltien väliin, hapettuu, ruostuttaa, jne.


Ajoneuvo nestevaahdot ei jäädy.
Mutta joskus oli puhe, että käsisammuttimet jäätyisi, ovatten lähtökohtaisesti vesipohjaisia?
Itselläni tallissa ei jatkuvaa lämmitystä ja pääsee reilusti pakkasen puolelle talvella, joten sammuttimien valinta senkin mukaisesti.
(Jauheita on useampi).

Hiilidioksidi sammutin vois olla ihan hyvä ensiapu, ei sotke ja ei oo myrkyllinen tai haitallinen johdoille, pinnoitteille, jne.
Ja siihen rinnalle todellista tarvetta varten kunnon sammuttimet.
Autoja hitsaillessa usein tulee otettua ämpäriin vettä varmuuden vuoksi, jos syttyy pahemmin, niin on ensiapuna heittää vettä ensin, ennen kuin jauheita sotkee. Kerran on tarvinnut vesi ämpäri tyhjätä, mutta ei kertaakaan ole jauheeseen tarvinnut turvautua.
Yleensä ne "normaalit" pienet maali tai massa palon alut, sammuu rukkasella tai hitsikoneen suuttimesta hiilidioksidia syöttäen.


Kaikki sammute jauheet/nesteet sisältävät erilaisia myrkkyjä, tuossa vuodelta 2005 oleva tutkielma, jos jaksaa selata ja lueskella. Ja varmaan nykypäivänä koostumukset saattanut muuttuakin...
https://www.vtt.fi/inf/pdf/tiedotteet/2005/t2290.pdf

Kaitsu67
09.08.2019, 12:41
Yleensä ne "normaalit" pienet maali tai massa palon alut, sammuu rukkasella tai hitsikoneen suuttimesta hiilidioksidia syöttäen.

Noi tollaset pienet tai kotelon sisällä alkavat sammuu myös näppärästi ihan paineilmalla täräyttämällä.

wikke
09.08.2019, 17:36
Melkein voisi sanoa, että jotain meni mönkään jo ennen tulitöitä, jos syttymä leimahtaa. Siis palava matsku pois lähitienoolta, kipinöitten lentelyn estäminen/rajaaminen, jne...

Juuh, näinhän se on. Oikeassa olet. :) Ei kiistämän, vaan: Oletko koskaan hitsaillut mitään kinneriä? Jos olet, niin oletko poistanut aivan kaiken (massan jämät, maalin rippeet Etc.) ettei vain syty tumppupalokaan. Jos väität että olet minkään sortin liekkiä saamatta aikaiseksi, autonkoria hitsannut, olet todella huolellinen (kotelot :D) putsaaja...

Vai onko juuri käydyn kortin höpinät ressussa? :)

petroman
09.08.2019, 20:48
Juuh, näinhän se on. Oikeassa olet. :) Ei kiistämän, vaan: Oletko koskaan hitsaillut mitään kinneriä? Jos olet, niin oletko poistanut aivan kaiken (massan jämät, maalin rippeet Etc.) ettei vain syty tumppupalokaan. Jos väität että olet minkään sortin liekkiä saamatta aikaiseksi, autonkoria hitsannut, olet todella huolellinen (kotelot :D) putsaaja...

Vai onko juuri käydyn kortin höpinät ressussa? :)

Olen turaillut vähän, ja syttymiä on tullut kyllä.
Korttikoulutusten höpinätkin ovat saattaneet juurtua vähän jo päähän, n.20v ajalla kun on joutunut kuuntelemaan säännöllisesti.

Ymmärrän toki leikkimielisen pikku piikin, melko mahdotonta saada kotteron koteloista kaikki palava pois. Mutta mitä tähän sanoo se korttikouluttaja? No, jos et saa, niin muilla tavoin pitää ehkäistä se syttymä. Tai jättää tekemättä...

Catrik
09.08.2019, 22:28
Mistäs semmosia veden alla hitsattavia puikkoja sais? Jos ajaa rotiskon järveen ja hitsaa siellä. Mut kestääkö jauhesammuttimet olla veden alla? Nehän tarvi pykälien mukaan kuitenkin olla vieressä.. :o

wikke
10.08.2019, 06:55
Kysele nimimerkki "Perkei":ltä noita umpihuppelus hipsuuttelu vinkkejä. Hällä lienee palstalaisista eniten aiheesta kokemusta? :)

Ja oman turvallisuuteni tähden korostan että "umpihuppelus" on siis tässä tapauksessa termi olla kokonaan veden alla, ei synonyymi olla tuhannen jurrissa... :D

mihkali
11.08.2019, 21:58
joskus kauan sitten kun YIT hommia tehtiin huoltoasemat jne...niin tulityökortti vaadittiin jopa silloin kun piti käyttää kuumailmapuhallinta.ne on näitä vastuuvapaus juttuja.sammutus kamat pit olla mukana tietty.sekä jälkivartiointi no tyhmältä tuntuu.ihan kiva oli kun palkka ajallaan tilillä!

Jeep-Ukko
11.08.2019, 22:24
joskus kauan sitten kun YIT hommia tehtiin huoltoasemat jne...niin tulityökortti vaadittiin jopa silloin kun piti käyttää kuumailmapuhallinta.ne on näitä vastuuvapaus juttuja.sammutus kamat pit olla mukana tietty.sekä jälkivartiointi no tyhmältä tuntuu.ihan kiva oli kun palkka ajallaan tilillä!
Onhan se tulityökortti koulutus materiaalissakin mainittu, että kuumailmapuhallin vaatii tulityökortin!

Se on erityistä lämpöä aihuettava työkalu, jolla saadaan tulipalo aikaiseksi.

-MaTTi-
11.08.2019, 23:10
Eikös auto ole syttymäs vähän väliä kun sitä hitsaa, ei tietenkään ole viikkotolkulla aikaa poistaa massoja? Mul ainakin ihan perusjuttu, et vähän väliä pitää sammutel ja se ei ongelma.
Näinpä. Pääasia että tiedostaa mitä saattaa leimahtaa lähistöllä ja miten ne sammutetaan heti alkuunsa.

-MaTTi-
11.08.2019, 23:19
Onhan se tulityökortti koulutus materiaalissakin mainittu, että kuumailmapuhallin vaatii tulityökortin!

Se on erityistä lämpöä aihuettava työkalu, jolla saadaan tulipalo aikaiseksi.
Ja näin ollen tulityöluvan?

Millon kynttilänpoltolle samat? Eiköhän nekin ja puupolttoiset saunankiukaat oo pannassa parinkytä vuoden päästä.

Sammutellaan litiumakkupaloja jos osataan, niitä on jo nyt joka paikassa kännykästä porakoneen ja polkupyörän kautta autoihin. Melko pirulaisia sammuttaa.

HJ60
13.08.2019, 17:53
Ja näin ollen tulityöluvan?

Tapauskohtaista, riippuu kohteen tulityösuunnitelmasta ja kyseisen työtehtävän merkittävyydestä, eli todetaan riskikartoituksen jälkeen.

Millon kynttilänpoltolle samat? Eiköhän nekin ja puupolttoiset saunankiukaat oo pannassa parinkytä vuoden päästä.

Millon joku on työssään käyttänyt lämpöä tuottavana työmenetelmänä kynttilää? Palovaarallisia toki, mutta harvemmin niillä lämmitetään jotain kohdetta työs suorittamiseksi lämmön avulla.

Sammutellaan litiumakkupaloja jos osataan, niitä on jo nyt joka paikassa kännykästä porakoneen ja polkupyörän kautta autoihin. Melko pirulaisia sammuttaa.

Jep, nämä mokomat on pirullisia, ku sekä polttoaine että happi löytyy omasta takaa.

HJ60
13.08.2019, 17:59
Jaksa enää puhelimella muokata, ja laitetaan huomioarvon vuoksi muutenki omanaan.

TuliTYÖlupa ja tai vakituinen tuliTYÖtilahan minun käsittääkseni vaaditaan, kun tehdään TYÖtä.

Nojatikkaatkaan eivät ole TYÖtaso, joten jos TYÖnantaja määrää TYÖntekijän maalaamaan räystäitä nojatikkailta, niin käräjille joutuu, jos jotain sattuu. Asia on eri, jos talon omistaja itekseen kiikkuu nojatikkaille maalailemaan räystäitä. Sillonnkyse lienee vapaa-ajan tapaturmasta, toki sitte saattaa päässä keskustelemaan siitä, oliko kyseessä vahinko vaiko tietoisesti oikoen aiheutettu juttu.

riude
13.08.2019, 18:10
oliko nyt kaikille kuitenkin selvää, että tulityökorteilla taikka luvilla ei ole vtunkaan merkitystä harrastehommissa siinä kotiverstaalla/hallilla/tallilla? :D

BJ-40/76
17.08.2019, 23:27
Jaksa enää puhelimella muokata, ja laitetaan huomioarvon vuoksi muutenki omanaan.

TuliTYÖlupa ja tai vakituinen tuliTYÖtilahan minun käsittääkseni vaaditaan, kun tehdään TYÖtä.

Nojatikkaatkaan eivät ole TYÖtaso, joten jos TYÖnantaja määrää TYÖntekijän maalaamaan räystäitä nojatikkailta, niin käräjille joutuu, jos jotain sattuu. Asia on eri, jos talon omistaja itekseen kiikkuu nojatikkaille maalailemaan räystäitä. Sillonnkyse lienee vapaa-ajan tapaturmasta, toki sitte saattaa päässä keskustelemaan siitä, oliko kyseessä vahinko vaiko tietoisesti oikoen aiheutettu juttu.

oliko nyt kaikille kuitenkin selvää, että tulityökorteilla taikka luvilla ei ole vtunkaan merkitystä harrastehommissa siinä kotiverstaalla/hallilla/tallilla? :D

Jos palaa, niin onko palaneen tallin käyttö rakennusluvan mukaista?

Kaitsu67
18.08.2019, 11:31
oliko nyt kaikille kuitenkin selvää, että tulityökorteilla taikka luvilla ei ole vtunkaan merkitystä harrastehommissa siinä kotiverstaalla/hallilla/tallilla? :D

Niin kauan kun mikään ei pala, ei varmaankaan...sitten jos palaa, niin melko turhaa keskustella korvauksista vakuutusyhtiön kanssa, artisti maksaa :rolleyes:

Ja jos siinä menee naapurinkin omaisuutta jos vieressä, niin saa kaivaa lompakosta vielä enempi euroja :D

riude
18.08.2019, 12:22
Niin kauan kun mikään ei pala, ei varmaankaan...sitten jos palaa, niin melko turhaa keskustella korvauksista vakuutusyhtiön kanssa, artisti maksaa :rolleyes:

Ja jos siinä menee naapurinkin omaisuutta jos vieressä, niin saa kaivaa lompakosta vielä enempi euroja :D

Saahan sitä itselleen uskotella mitä vaan. Onhan siitä ainakin se hyöty, että nukuttaa paremmin eikä sitten väsyneenä laiminlyö jälkivalvontaa :D

JiiPee
20.08.2019, 16:36
Edellinen "offi-verstas" oli virallisesti autotalli. Vakuutusyhttiön kanssa oli kuitenkin face-2-face myyntineuvottelijan kanssa kirjallisesti sovittu, että vaikka siellä ei ole vesipostia (kun ei ole vesijohtoakaan), tilassa tehdään tulitöitä. Yhtiö vaati tulitöitä varten 2x6 kg jauhesammuttimet. Sammuttimet oli kuitenkin oikeasti tulityövaatimusten mukaiset, eli enemmän kuin mitä vakuutusyhtiö vaati.

Kannatta vaatia vakuutuskirjaan ns. mustaa valkoisella. Jos jotakin sattuu, luetaan sopimukset kuitenkin suurennuslasin kanssa.