PDA

View Full Version : Uusi tekijänoikeuslaki


Lars
06.10.2005, 18:27
Onko uusi tekijänoikeuslaki mielestäsi onnistunut?

vah
06.10.2005, 20:45
Laki onnistui siinä mielestä kyllä aika hyvin, että "tekijän" oikeuksia lisättiin mukavasti.
(Tekijä lainausmerkeissä siksi, että oikeasti lisättiin esim. levy-yhtiöiden, eikä musiikoiden, oikeutta.)

Tänään saa vielä puhua vapaasti kopiosuojauksen kiertämisestä? Painakaan SHIFT-näppäin pohjaan, kun pistätte sen "CD"-levyn sisään. (CD lainausmerkeissä siksi, että suojausominaisuuksia sisältävät levyt eivät enää ole CD-standardin mukaisia.) Estää ainakin osassa levyjä sitä paskasoftaa, joka sinne levylle on tungettu musan lisäksi, latautumasta. Vaihtoehtoisesti voi tietty disabloida koko autoplay-ominaisuuden niin ei tarvitse kikkailla.

Lakihan tiettysti koskee muutakin kuin vain musiikkia. Olen esimerkiksi hieman epätietoinen, että saanko nyt edelleen laillisesti katsella DVD-elokuvia Linuxkoneillani vai en.

Odotetaan nyt sitten sitä kuluttajansuojalain päivitystä (Karpelan mukaan tekijänoikeuslaki ei koske kuluttajaa, vaan sitä varten on kuluttajansuojalaki), joka palauttaa ihmisille oikeuden tehdä sitä mitä nyt kaikkien järkevien ihmisten mielestä voi ostamillaan tuotteilla tehdä.


- vah

--
Oon nätti.

Nerd-O
10.10.2005, 20:33
Onko tuolla loppupeleissä mitään merkitystä normaalin kotikäyttäjän arkeen? Sehän edelleen kopio leffat ja musiikit silloin kun haluaa. Kuka tuollaista valvoo? Ei kukaan, ellet mene aukoon jonnekin yleisesti päätä että kaiken kopiot ja alkuperäistä et osta <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

-- Wannabee offari --

Nerd-O

vah
10.10.2005, 20:51
Merkitystä on siinä, että periaatteessa "kuka tahansa" on rikollinen, vaikkei sitä valvotakaan. Tätä hyväksikäyttäen sitten saadaan "kuka tahansa" kuseen, jos vaikka ei kengännauhojen väri satu miellyttään. (En usko, että tuota kuitenkaan tulee pahemmin tapahtumaan käytännössä, mutta tuo vaara on aina laeissa, joita ei valvota.)

Suurempi haitta kuitenkin on moraalinen, koska kyseisellä lailla ei ole mitään moraalista pohjaa, vaan on rahanvallan sanelema, eikä sitä näin ollen voi mitenkään ajatteleva ihminen kunnioittaa. Elän kuitenkin toivossa, että tuohon piakkoinkin (muutaman vuoden sisällä) tulee joku muutos parempaan. Ei tämän maan päättäjät voi olla _niin_ perseestä, ettei saa tämmöistä vääryyttä korjattua.

Normi-mp3soittimen käyttäjää olettaisin haittaavan, ettei suomenkielisiltä sivuilta enää voi lukea ohjeita kopiosuojatun cd-levyn rippaamiseen (soittimelle siirtoa varten). Uskoakseni hiukan nihkeesti semmoisesta uskaltaa enää kukaan kertoa, kun kopiosuojaksen kiertämisestä keskustelusta tulee lain vastaista. Tietenkin teinixit tämmöistä tietoa saattavat julkisillakin foorumeilla edelleenkin levittää, kun eivät tiedä sen olevan laitonta.

Netistä lataamisestakin taisi tulla laitonta (tähän asti se ei ole sitä ollut), mutta tällä ei sinänsä ole suurta merkitystä, koska nykyisillä P2P-ohjelmilla, joilla musiikkia enempi pystyy netistä lataamaan, joutuu väkisinkin myös jakamaan sitä eteenpäin, mikä on jo nyt laitonta.


- vah

--
Oon nätti.