View Full Version : Öljyn viskositeetti ja kovat pakkaset...
Kun nyt elohopea laski tonne -25 asteeseen niin tulipahan kiiteltyä traktorin merkkihuollon asiantuntijan suositusta että "nykyään ko. merkki suosittelee 15W40 öljyä ympärivuotiseen käyttöön". Koitin siinä sönköttää että "kun oon ennen aina 10w30 laittanut että talvellakin olisi notkeempaa" mutta niin vaan kuulemma "tätä 15w40 sun nyt vaan kannattaa laittaa kun tätä valmistaja nykyään suosittelee..."
Kuullut vastaavia suosituksia muiltakin.
No nyt on öljyt puuroa ja kone seisoo...:mad:
24h oli lohkiksessa eikä lähteny käyntiin. Tiedä sitten johtuuko käynnistysvaikeus öljyistä vai jostain muusta mutta tänään kun sitten muista syistä pitelin ulkona kannussa noita öljyjä (ja muistu mieleen että 15w40 öljythän siellä koneessa on ja ei varmaan yhtään notkeampia ole kuin kannun pohjalla näkyvä "vaseliiniklimppi") niin mietin ettei varmaan tota kylmäkäynnistyskään auta nuo... Ja mikä tuho sitten on jos ei enää mene pumpusta läpi.
Onko muut törmänneet vastaavaan? Osaako joku kertoa syyn tämmösiin suosituksiin?
Sapettaahan tää...
Ilmeisesti suosittelijat unohtaneet,että suomessa voi olla pakkastakin. Taitaa olla samaa eu hömppää, että tasapäistetään kaikki, jopa euroopan yhteinen ilmasto. :) Itse käyttänyt työkoneissa jo pitkään 10w30 öljyjä. Parivuotta sitten siirryin osasyntteettisiin 10w/40 tb:n öljyihin. Täyssynteettinenhän se parasta olis, mutta hinta pomppaa niin rajusti, ettei perse kestä useampaan niin arvokkaita laittaa. Kesällä 15w/40 on kyllä passelia. Iso ero on kyllä kylmäjuoksevuudella 10w ja 15w öljyillä.
Näinpä.
Omaa tyhmyyttä tietty kanssa kaikkia uskoa mutta kun Peuran kuva on sekä myyjän rinnassa että öljytörpön kyljessä niin uskoohan sitä...
Mutta oli kyllä havainnollistava päivä tänään ja ymmärrys viskositeeteista nousi kyllä kertalaakilla nextille levelille kun noita öljyjä -25 pakkasessa yritin kannuun ja kannusta pois saada. No ton 15W öljyn pumpattavuusraja vissiin on juurikin toi -25 mutta en mä kyllä ole aiemmin tajunnut että se tommoseksi siirapiksi menee. No oppia ikä kaikki... :D
Mitä pienempi luku siinä merkinnässä on ensimmäisenä, niin sitä notkeampi se on kylmässä.
Mitä pienempi luku siinä merkinnässä on ensimmäisenä, niin sitä notkeampi se on kylmässä.
Siis kyllä tää oli ihan tiedossa. Mutten vaan ollut tajunnut että sillä noin iso merkitys on... Ja etenkin kun marmoritiskiltä suositeltiin vuoden läpeensä käytettäväksi. :D
Vanhoihin moottoreihin, mitkä huohottaa paljon joku suositteli mineraaliöljyjä huohotuksen vuoksi Perusteluna, että synteettiset hylkii vettä ja tekee sitä valkoista vaahtoa. Essonbaarissa kuultua, mutta kuulostais loogiselta. Eri asia miten mineraaliöljyn voiteluominaisuudet riittää kovissa pakkasessa
15W- öljyä kun koitat kaataa purkista ulos -25...30°C pakkasella, niin melkoista liisteriä sieltä tulee - jos tulee ollenkaan :D
Minulla huomaa jo 5W-30 ja 10W-30 välillä näillä pakkasilla selvän eron öljynpaineessa Jeepin koneessa, ennenkuin öljyt lämpenee. Samoin esim. heti startin jälkeen venttiilinnostimet naputtaa pari sekuntia 10W- öljyllä, 5W- ei sitä tee.
Näinpä.
Omaa tyhmyyttä tietty kanssa kaikkia uskoa mutta kun Peuran kuva on sekä myyjän rinnassa että öljytörpön kyljessä niin uskoohan sitä...
Eikösse 15W-40 öljy oo vielä aavistuksen kalliimpaa kuin 10W-30?
10w-40 öljyjä oon käytelly patrollissa hyvällä menestyksellä. Pysyy koneessa sisällä eikä vielä oo tarvinnu öljyn vaihtojen välillä lisätä. Uuvemmassa diesel käyttiksessä eli cadillacissa sitten 0w-40:)
Mulla on pyörinyt koneessa 15w40 Delvacit kesät talvet. Tosin koneessa on öljypohjassa hydrauliöljyn säteilylämmitin ja lisäksi normi lohkolämppäri. Noilla on mennyt pakkastenkin yli ihan mainiosti. Kone on 6,5 TD. Ilman tota säteilylämmitintä ois varmaan puurot juuttuneet öljypohjaan kovissa pakkasissa.
Se Delvacin 15w-40 öljy on hyvää öljyä 6.5td koneelle, itekkin käyttäny sitä 5-6 eri 6.5koneessa. Mutta vain keväällä/kesällä/syksyllä..:) pakkasta kun rupee olemaan 10 astetta niin melkosen tahmeeta on. -25 ku pakkasta niin menee niin tahmeaksi että maantieajossa by-pass venttiili aukeaa ja öljy ei enää kierrä suodattimen kautta.
Sen takia talvisin kannattaisi käyttää jotain notkeampaa, esim 10w-30 Delvac.
Joo niin se on että talvella sais olla vähän notkeemmat öljyt. Ei se mulla kumminkaan mitään erikoisen korkeita paineita näyttänyt pakkasilla. Tosin pientä nurkka-ajoa on ollut lähes kaikki tän talven kilometrit joten ei siinä viima päässyt konetta kylmentämään liikaa. Onhan tossa maileja jo 190k joten väljä kone niin ei ne paineet enää kovat oo muutenkaan...
:)
HAILUXI-07
26.01.2016, 15:51
Vaihdoin tuossa kuluvana lauantaina Hiluxiin öljyt kun "pohjolan hallissa" sää oli jo kohtuu suotuisa, Pakkasta n.6astetta. Siis ulkona työskentelin.
Öljykanisterit olivat olle välipäivistä asti kylmässä autotallissa reilu 10 pakkasta.
Öljy ei oikein valunut kuin pienenä liruna niin joutu kanisterin pohjapuolelta puristelemaan että sai isompia määriä valumaan.
Öljyt olivat kuitenkin 5w-30 ESP Mobil
BJ-40/76
26.01.2016, 20:11
Ainakin tuo teboilin 15w-40 on pakkasessa aika jäykkää.
Tuossa äskettäin, kun pakkanen heilui tuolla 30 kieppeillä, testailin noita vanhoja pakkasnesteitä (siis että voihan käyttää veneen lämmönvaihtimissa talvella) Niin samalla nakkasin nuo teboilin pänikät tuohon pihalle.
Vuorokauden kuluttua tuo 15w-40 ei tullut pänikästä ulos, oliskohan jääkaappilämmin margariini tai sulatejuusto samanlaista viskositeetiltaan?
Tuo 5w-40 oli paljon notkeampaa, olisi varmaan valunut 20 litran pänikästä ulos.
Tuo pakkasen kangistama 15w-40 ei varmaankaan suostu nousemaan kylmänä öljypohjasta kovinkaan nopeasti, öljypumppu varmaan "pyörii sutia"/imee jostain ilmoja, ja tuo ilmahan nousee herkästi lämpimässä lohkossa ylimmäksi... siis nokka-akselilla ja turbolla voitelu "öljyisellä paineilmalla".
Lohkolämmitin lämmittää lohkon niin lämpimäksi, että suurimmat paineet/öljymäärät menee helpompia reittejä takaisin öljypohjaan.
Tuo 15w-40 on nykyisin veneen sisäperämoottorissa, aikanaan ajoin maastureilla + keleillä tuolla, nyt tulee Hodariin niin vähän kilometrejä, että vuodet ympäriinsä noilla notkeammilla.
Autoissa, siis moottoreissa on suuria eroja tuon öljyn "esilämmitykselle", joissain koneissa öljy kiertää moottorin lohkossa, jäähdytysnesteessä olevassa
kennossa, siis öljy tavallaan lämmitetetään ennen suodatinta... Ja jopa suodatin on alumiinisessa jalassa, joka on suoraan jäändytysnesteen kanssa kosketuksissa, siis lämpiää lohkolämmityksessä.
Ja että homma olisi mahdollisimman epäselvä:
Tuo suodattimen ohivirtausventtiili (mitä kautta öljy pääsee suodatinelementin ohi, kun on liian paksua) sijaitsee joissain koneissa suodattimen jalassa, tai jopa lohkossa. siis öljy ei lämmitä suodatinta silloin kun ohikierto käytössä.
Toisissa moottoreissa tuo venttiili sijaitsee öljynsuodattimessa: siis öljy kiertää sen suodattimen läpi aina, toki suodatinelementin ohi, ja siten suodatin lämpenee hivenen tehokkaammin; siis öljyn suodatus alkaa nopeammin.
p.s Onko tavallista, että 6,5td on noin herkkä maileille/kilometreille? siis 300 tkm? "Onhan tossa maileja jo 190k joten väljä kone niin ei ne paineet enää kovat oo muutenkaan..."
Jaa-a en tiiä miten tavallista se on. Lähinnä tuo oli tarkoitettu kuvainnollistamaan sitä että kyseessä ei ole mikään uudempi auto.
Kyllähän se tosin niin on että 300tkm ajettu kone on lähempänä väljää kuin uutta.
:D