PDA

View Full Version : Kaasugrillin virittäminen


jnu
15.06.2008, 21:20
Ostin hongkongin 300e rosterisen kaasugrillin mökille. Kolme poltinta + keittolevy. Valurautapolttimet ja -parilat, puolet reiällistä.

Taitaa olla sama vika kaikissa kaasugrilleissä: ei riitä teho. Kyllä luukku kiinni lämpötila nousee lähes 300 asteeseen mutta kansi auki kättä pystyy pitämään pidemmän aikaa suoraan polttimen yläpuolella maksimiteholla. Keittolevy on ainoa minkä päällä ei kättä kärsi pitää. Kunnon hiiligrillissä taas kättä ei kärsi viedä lähellekään hiillosta...

Jokaiselle polttimelle kaasu kulkee irrotettavan suuttimen läpi jossa on alle millin reikä. Tuota reikää kasvattamalla, poraamalla varovasti isommaksi, saanee tehoa niin että grilli kuumenee nopeasti ja pihvejä voi pyöritellä kansi avoimenakin..?

lystis
15.06.2008, 23:36
Eikös kannellisen kaasu"grillin" idea ole juuri että luukku kiinni lämmitellään hitaasti ja hartaasti läskejä, eikä suinkaan polteta pinnasta hiilelle paavo-pallo/pelle-grilli tyyliin ?
Vai olenkohan ymmärtänyt jotenkin väärin.
Mites mahtaa toimia sitten lämmönsäätely kun menee porailemaan niitä reikiä isommaksi jos joku kiinan insinööri ne o mitoittanut.
http://forums.offipalsta.com/picture.php?albumid=145&pictureid=1667

Cental73
16.06.2008, 04:55
kaasugrillit on tosiaan tuota ameriikan bbq-hommia varten, eli hitaille lämmityksille. Siinä missä suomipoika kuivattaa pihvin hetkessä, saattaa ameriikanpoika muhituttaa parituntia.

Käyttäjä
16.06.2008, 05:40
Omassa grillissä on toi asia toisinpäin.ov liiankin tehokas.....
Vaikee prillailla vähänkin pidemmän kypsennysajan vaativia lihoja:mad:

jnu
16.06.2008, 06:09
En tiedä mitä merkitystä säätimillä on ku ne on kokoajan oltava maksimilla. Sen verran kun saisi tehoa lisää että nykyinen maksimi löytyis vähän minimin yläpuolelta... Kun ostin kaasugrillin juuri sillä ajatuksella että siinä pystyisi pitämään tarpeen tullen (juhannuksena) tuntitolkulla _haluttua_ tehoa.

Yön nukkumisen jälkeen rupesin miettimään säätimien toimintaa. Ne lienee vain virtauksen kuristimia. Vaikuttaakohan sittenkään säätimen jälkeisen reiän suurentaminen jos säädin itsessään on täysilläkin liian ahdas...

L-200
16.06.2008, 06:57
Mitäs merkitystä sillä kannella olisi jos sitä ei pitäisi kiinni. Sen kannen nimenomainen tarkoitus on pitää lämpö siellä grillissä eikä lämmittää ulkoilmaa....

Itse grillauksessa liha pitää paistaa nopeasti molemmin puolin jotta lihassyyt sulkeutuu kiinni ja nesteet säilyvät lihan sisällä eikä valu grillin pohjalle (kuten yleensä käy).
Muistakaa että lihan pitää olla lämmintä ennen grilliin laittoa, ei jääkaapista suoraan grilliin.
Lihan grillaaminen on kuin seksi... hitaasti hyvä tulee.
Marinoinnisa sit se perusohje että aika tuo maun, jopa parin päivän marinointi lihalle.
Loraus ananasmehua marinadiin mureuttaa lihan kuin lihan, tällöin tosin liha on pidettävä visusti kylmässä marinoinnin ajan, muutoin mehu alkaa käydä ja liha menee pilalle.
Yleensä kaasugrillillä tehdään se virhe että tehoja käytetään aivan liikaa. Ei se VPK:n kansanjuhlien tynnyrigrilli jossa makkaraa kypsennetään ole sama kuin kaasugrilli jolla ruoka tehdään ja tämä ei ollut herneenjakoa VPK:n makkaragrillille, hyviä lerssejä siinäkin tulee.

Kala taas on just toisin päin.. hetkessä valmista. Lihapuoli ensin kuumalla jotta saadaan pinta kiinni ja kuviot pintaan jos niitä haluaa, sitten nahkapuoli alas ja lämpöä aavistus pois ja loppukypsennys ja maustaminen. Ja ei kun syömään. Jos kokonaisen fileen (es. lohi) kypsentää niin sitten hiukka tehoja pois ja koko kypsennys suoraan nahkapuoli alaspäin suoritettuna, puolikypsä lohenfile ei kestä kääntelyä, ei edes isoilla leveillä lastoilla.
Kuvion sapi tehtyä vaikka tulikuumalla ritilällä pintaan painamalla.

Kasviksissa, kovat kasvikset, es. porkkana. ESIKEITTÄMINEN. Porkkana esikeitetään puolikypsäksi ja grillataan lihan kupeessa (valelu vaikka hunajavedellä) tekee säväyksen.
Peruna (kokonainen) kaksinkertaisen folion sisällä ja tilkka vettä folioon ja nyytti kiinni, n 40-45 min aikaa.
Ananas kokonaisena, kuoritaan ja viipaloidaan n 2 cm paksuiksi viipaleiksi ja grillaus ½teholla 3 min /puoli. Maissi esikeitettynä n. 15 min ½teholla. Ennen tarjoilua lanttaa wiskiä (ei tartte paljoa viskiä) vedellä ja valele maissit viskillä, päälle voita ja suolaa.... jep.

Itsellä tuolla takapihalla on perus pallogrilli joka lämpiää puusilpulla ja hiilellä.. kunnon kaasugrilli on sellainen märkä päiväuni.. ehkä sit joskus kun oon rikas

Grillauksessa, aloita klo 17 niin pääset syömään klo 19.... :D

Ja loppuun se perusohje uusintana
Liha grillataan aina lämmenneenä, ei suoraan jääkaapista grilliin tyyliin jolloin takuuna on vain kuiva lätty joka on sitkeä kuin mikä.

Cental73
16.06.2008, 07:37
ribseille:

Edellisenä päivänä ribsit vaikka isoon kannelliseen muoviastiaan, sinne pikkupuollo (1/3l) punaviinietikkaa, oliiviöljyä, lusikka/pari hunajaa, kokonainen valkosipuli kuorittuna (voi myös murskata, tulee enempi aromia), pippuria, suolaa (valkosipulisuolaa jos haluaa), + muita mausteita, mutta järjen kans. Simple is better, ja ananasmehua niin että lihat peittyy kokonaan, tuoretta basilikaa sekaan pilkottuna muutama lehti. Jääkaappiin vuorokaudeksi.
(älä laita sokeria, se tukkii lihan huokosia, eikä osmoosin kautta tapahtuvaa lihan suolaantumista/maustumista tapahdu tehokkaasti)

mureutuneet ribsit paiskataan kinkunpaistopussiin ja käytetään uunissa n. 110 astetta ja parituntia. Pussi kunnolla kiinni ja pohjalle hiukan voita ja vettä. (ei kannata laittaa alkoholia, se kuivattaa lihan).

Ota liha vetäytymään, ja ota grillillä paistopinta, kuitenkin suht miedolla lämmöllä. Vedetään huiviin BBQ kastikkeen ja bissen kera.

Vedetää n

Eetza
16.06.2008, 08:23
Jokaiselle polttimelle kaasu kulkee irrotettavan suuttimen läpi jossa on alle millin reikä. Tuota reikää kasvattamalla, poraamalla varovasti isommaksi, saanee tehoa niin että grilli kuumenee nopeasti ja pihvejä voi pyöritellä kansi avoimenakin..?


No tota mun mielestä ainut oike tapa on kuitenki virittää sitä OFFROAD miesten tapaan... tuossa on hyvä linkki mistä vois saada vähän ideoita...

http://www.students.tut.fi/~kiiskils/stsk/turbo/fkuvat/kiuas/hehku1.jpg
http://www.students.tut.fi/~kiiskils/stsk/turbo/1998/Jet2b.html

Tossa viel yx...
http://www.students.tut.fi/~kiiskils/stsk/turbo/fkuvat/kiuas/kiuas2.jpg

jnu
16.06.2008, 09:25
L-200 ohjeita lukiessa tuli jo nälkä. Pitäiskö tässä vaan muuttaa grillaustottumuksia? Olen luullut että olis hyvä polttaa pinnat erittäin kuumalla pannulla ja sitten siirtää vaikka ylälauteelle kypsymään mutta ehkä se sitten onnistuu pienelläkin liekillä jos kokoajan pitää kannen kiinni.

Repro
16.06.2008, 11:18
Lihan grillaaminen on kuin seksi...
Vittumoinen grillata takaapäin kun pitää kansi nostaa eteen.

Hyvät ohjeet, ainut huono puoli että tuli ihan hitonmoinen nälkä!

pastirolli
16.06.2008, 15:10
Joskus telkkarin setä sanoi että ennen makkaroiden grillausta kannattaa käyttää makkarat kiehuvassa vedessä. Pysyy kuulemma rasva sisällä. Nälkä tuli...

juhoke
16.06.2008, 15:14
Ostin hongkongin 300e rosterisen kaasugrillin mökille. Kolme poltinta + keittolevy. Valurautapolttimet ja -parilat, puolet reiällistä.

Taitaa olla sama vika kaikissa kaasugrilleissä: ei riitä teho. Kyllä luukku kiinni lämpötila nousee lähes 300 asteeseen mutta kansi auki kättä pystyy pitämään pidemmän aikaa suoraan polttimen yläpuolella maksimiteholla. Keittolevy on ainoa minkä päällä ei kättä kärsi pitää. Kunnon hiiligrillissä taas kättä ei kärsi viedä lähellekään hiillosta...

Jokaiselle polttimelle kaasu kulkee irrotettavan suuttimen läpi jossa on alle millin reikä. Tuota reikää kasvattamalla, poraamalla varovasti isommaksi, saanee tehoa niin että grilli kuumenee nopeasti ja pihvejä voi pyöritellä kansi avoimenakin..?

Hommaat sellasen hanamallisen kaasupullon, ilman mitää paineenalentimia ni rupee pihvi paistumaan, meillä oli hyteran tallilla ja tuli grillistä metrin liekki tarvittaessa.... Tosin ton säätäminen sopivaks oli aika tarkkaa, ainaki pikkujurrissa.

tapsa4x4
16.06.2008, 15:24
Hommaat sellasen hanamallisen kaasupullon, ilman mitää paineenalentimia ni rupee pihvi paistumaan, meillä oli hyteran tallilla ja tuli grillistä metrin liekki tarvittaessa.... Tosin ton säätäminen sopivaks oli aika tarkkaa, ainaki pikkujurrissa.

Täytyykin etsiä kuva koneelta kun paistettiin makkaraan metrin liekiellä.

kivinen
16.06.2008, 15:32
Suuttimen ohella myös polttimen reikiä voi suurentaa paremman virtauksen aikaansaamiseksi.

jnu
16.06.2008, 15:33
Joo sivuventtiilipullosta lähtis kyl vähän enemmän ku normaali 30mbar :)

Ja makkaroiden lämmittämisestä ni makkarapaketin voi heittää kuumaan veteen ihan muoveineenkin.

L-200
16.06.2008, 16:34
L-200 ohjeita lukiessa tuli jo nälkä. Pitäiskö tässä vaan muuttaa grillaustottumuksia? Olen luullut että olis hyvä polttaa pinnat erittäin kuumalla pannulla ja sitten siirtää vaikka ylälauteelle kypsymään mutta ehkä se sitten onnistuu pienelläkin liekillä jos kokoajan pitää kannen kiinni.

Eiks tuossa lue...

Itse grillauksessa liha pitää paistaa nopeasti molemmin puolin jotta lihassyyt sulkeutuu kiinni ja nesteet säilyvät lihan sisällä

:D :D

Ja juu ei ois pitännä kerrata... just tulin ulkoa muksun kanssa pihahommista ja nyt on näläkä...

neheman
16.06.2008, 16:46
aikoinaa iteki kuulu siihe porukkaa et ISOLLA tulella ja äkkiä mustaksi ja kuivaksi,nykyää hissunkissun paistelen ja sit ku pukkaa sitä vettä pintaa,ni avot jopa o mehukasta läskiä.

jnu
16.06.2008, 17:47
L-200: puhuin todella kuumasta parilasta, en sellaisesta kuin tuolla grillillä saa. Mutta ehkä toikin riittää, tänään mennään kaverien kans mökille testaamaan lisää *lurps*

lavanelikko
16.06.2008, 18:12
Juu ja jos ei riitä grilissä potku lihojen kiinni paistamiseen, niin otapa paistinpannu sekä voita kätöseen ja hoida se sillä. Tokihan mökiltä löytyy peltinen lättypannu ja kaasupoltin... Muuten mökki ei oo mistään kotoisin...

jnu
16.06.2008, 18:15
Jaa että eri vehkeet mitkä saa kuumaks? Kyllä ennemmin pistetään yhteen laitteeseen tarpeeksi säätövaraa niin että saa paistinpannua vastaavan parilan kuumaksi.

jnu
14.06.2009, 13:54
Olihan aika ruostuneet parilat talven jäljiltä mutta kun vähän lämmitti ja teräsharjalla hinkkas niin hyvä tuli. Tarttee vielä öljytä niitä reilusti.

Viime kesänä en tehny polttimille mitään mutta sama pyörii mielessä taas. Täytyy purkaa polttimet irti ja tutustua tuotteeseen...

Jari
01.04.2014, 18:50
Vittumoinen grillata takaapäin kun pitää kansi nostaa eteen.

Hyvät ohjeet, ainut huono puoli että tuli ihan hitonmoinen nälkä!

voi helev. että repesin...:D:D

sos
01.04.2014, 21:16
just äskettäin tuli jonku mastericheffin ohjelma ruokamyyteistä, jossa sanottiin, ettei pidä paikkaansa tuo lihan syiden kiinni paisto jotta mehut pysyis sisällä muutenhan tuo oli oikein, ja ite sorrun kumpaanki virheeseen pihvit ja seksi kuulemma liian nopeata toimintaa:)

BJ-40/76
01.04.2014, 22:58
Kyllä tuo nopea/suurella lämmöllä tapahtuva "pinnan kiinniotto" tarkoittaa juurikin sitä, että lihas nesteet ei niin helposti pääse läpi k.o grillauspinnasta.

Ja sitten se toinen puoli; sekin pitäisi "ottaa kiinni", ja kypsentää pihvi valmiiksi, ainakin nuo ohuet.

Itse pyörittelen noita pihvejä vaihtelevalla tapaan; Kun on hyvä kastike lisukkeilla, niin ylikypsä, kuiva pihvi on paikallaan.

Ja jos haluan puolikypsää pihviä, niin grilli, joko tuo nestekaasu-, tai tuo koivuhaloilla toimiva; on vaan osa totuutta: joko grilliin lämmintä lihaa, taikka sitten jälkikypsennys uunissa...
p.s pitkään ollut hankintalistalla pihvihaarukka, missä on piikin nokassa lämpömittari...

Ja aika hyvin otti "tuulta" wanha topiikki.

Reetu
02.04.2014, 00:09
Tohon paineenalennin, niin alkaa kaasu kulkemaan...

tekniikkamies
02.04.2014, 08:46
Mä olen varsin ahkera kaasugrillin käyttäjä ja omat grillausvälineet on muilta saatuja ja parhaat päivänsä nähneitä alumiinikuorisia.

Itse olen kaivannut paremmin toimivaa tehon säätöä kun vakiona näistä ei saa tarpeeksi kuumuutta irti, jota varsinkin kylmemmillä ilmoilla tarvii.

Yhtenä vaihtoehtona mietin pitäisikö itse rakentaa poltin osa ja laittaa sinne menemään tarpeeksi kaasua? Rupeaa meinaan alkuperäset olee heikossa hapessa.

Minun mielestä paras grilli on sellanen, jonka saa helposti mukaan ja kuitenkin niin iso, että pääle voi laittaa kätevästi vaihtoehtoisesti wokkipannun. Kun paistaa pihvit eka kuumassa ilman pannua ja jatkaa ruoan laittoa wokkipannulla, saa monipuolisen ruoan laitto välineen, jossa lopuksi on kaikki valmiina yhdellä tarjottimella.