View Full Version : Miten kytketää
Neuvokaas viisaammat. Kuvassa näkyy kytkennät 0.5kw ja 4kw. Miten kytkennät eroavat toisistaan? Nyt tuntus että on toi puol kw käytössä voiman ja kierrosten perusteella. Hytikkahalkojassa tuo moottori kii. Kun terä kohtaa puun niin moottorissa loppuu voima...
heikkinen
18.05.2016, 20:40
Onko kuvaa kytkentä rasiasta? Vaikuttais olevan tupla käämityksellä k.o. moottori
Yleensä noi erisuuret arvot ja rpm:t on kytkettynä kolmioon tai tähteen.....
Riippuu liuskojen asennosta kytkentäplintillä.
Kilvestä päätellen koneessa on ollut samat meistit millä tyyppikilpi on hakattu.
Tai sit on vaihtoehto kytkee nopeeks tai hitaaks eli normi kaksnopee moottori.
Ei muuta kun Abban sivuille pläräileen moottorin kytkentätietoja ja manuskaa.
äkkiiseltän näyttäs tähteen kytketyltä.
Eiku kuvasta katsottuna ylimmät yhteen, keskimmäiset yhteen ja alimmat ruuvit keskenään yhteen. Tuossa on jo 2 ruskeeta hyppylankaa mitä voi hyödyntää. Sähkön syöttö niinkuin ennenkin.
Silloin kone on kolmioon kytketty. Ottaa sitten rajummin käynnistysvirtaa riippuen siitä miten paljon on vastusta käynnistyshetkellä akselissa.
Omalla vastuulla tietenkin. :)
Kolmioon ei voi kytkeä. Pamauttaa vikavirtasuojan päälle samantien.
Toi moottori olikin hieman erilaisempi tapaus. molemmat nopeudet kytketään tähteen. Hitaampi "ykkös" rivistöön ja nopeampi "kakkos" rivistöön. Moottorin sisällä on tuplakäämit... alkuun ihmettelin kun pamautti vikavirtasuojan päälle tolla nopeammalla mutta toimii hyvin kun ottaa virran rasiasta mikä ei tule vikavirtasuojan kautta. Vissiin käynnistys ottaa sen verta paljon virtaa etä lyö suojan päälle?
Porvoon Hilma
19.05.2016, 21:00
Kuva
Miksi nolla rungossa?
äkkiiseltän näyttäs tähteen kytketyltä.
Eiku kuvasta katsottuna ylimmät yhteen, keskimmäiset yhteen ja alimmat ruuvit keskenään yhteen. Tuossa on jo 2 ruskeeta hyppylankaa mitä voi hyödyntää. Sähkön syöttö niinkuin ennenkin.
Silloin kone on kolmioon kytketty. Ottaa sitten rajummin käynnistysvirtaa riippuen siitä miten paljon on vastusta käynnistyshetkellä akselissa.
Omalla vastuulla tietenkin. :)
Kilven mukaan olisi vain tähteen -moottori, eli siellä sisällä on kiinteä tähtikytkentä. Puuttuu kolmion jännitelukema. Jos kytkentä olisi tehty myös kolmioon muutettavaksi, olisi kolmiojännite kerrottu. Silloin kilvessä lukisi 380Y / 220D.
Jos nykyisen kytkennän voisikin jollakin keinolla jostakin muuttaa kolmioon, niin tuollaisilla arvoilla oleva moottori ei kuitenkaan taitaisi kauan kestää kolmiossa suoraan sähköverkkoon kytkettynä. Kilvestä näkyy, että moottori on mitoitettu 380V tähtikytkentään, jolloin yhden käämin yli vaikuttava jännite on 220V (nyt 230V, käämin pään ja tähtipisteen väli). Kolmioon kytkettynä sitä ajettaisiin 400V per käämi, eli n. 1.7-kertaisella jännitteellä (kolmen neliöjuuri).
Tallilla on parhaillaan yksi kompressorin 4kW moottori tutkittavana. Yksi käämi palanut poikki. Syyksi paljastui kytkentävirhe, eli juurikin tuollaisen 380Y-moottorin ajaminen ylijännitteellä kolmiossa (380D). Ilmeisesti moottori oli ollut käyttötarpeeseen nähden liian pieni ja oli puristettu lisää voimaa ylijännitettä käyttäen.
Porvoon Hilmalla hyvä kysymys nollasta.
Onko siinä kytkentäkotelon kannessa mitään ohjetta tai vinkkiä kytkemisestä eri nopeuksille?
ABB:n kaksinopeusmoottoreista on kaavioiden mukaan ainakin osassa kahdet ihan erilliset kolmioon kytketyt käämit ja nopeus valitaan vain syöttökaapelin paikka vaihtamalla joko 1U-1V-1W tai 2U-2V-2W. Löysin jonkinlaisen kuvan tästä mallista:
https://library.e.abb.com/public/f1bbff0bcd7bfdb4c12578f1003ace96/3GZF321100-6.pdf
Sitten on malleja, joissa vaihekäämit muodostuu kahdesta sarjan kytketystä pätkästä ja nopeusero tehdään vaihtamalla kaapelin paikka ja lisäksi tekemällä siinä kuvassa näkyvä ruskeilla langoilla tehty siltaus. Tällainen:
https://library.e.abb.com/public/fee4ed9502a65578c12578f1003992f8/3GZF321100-2%20%282Y-D%29.pdf
Tässä jälkimmäisessä näyttää hitaampi puoli olevan sarjaan kytketyin käämein kolmiossa ja nopeampi puoli käämit rinnan kytkettynä tähdessä.
Olisiko kuvan moottori sitten tällainen jälkimmäinen, jos nopeampi puoli tarvitsee ne ruskeat siltausjohtimet 1U-1V-1W?
Yleismittarin vastusalueella voi tutkia, onko vasemman ja oikean reunan ruuvien välillä mitään yhteyttä (onko 1- ja 2-rivi erilliset). Jännitettä ruuveissa ei mitatessa saa olla.
Selvittelin hieman asiaa lisää... eli nollaa ei pidä kytkeä sähkömoottoreissa. Otin sen irti eikä enää laukaise vikavirtasuojaa. Nopeus vaihdetaan vaihtamalla kuvassa näkyvät ruskeat piuhan pätkät toiselle puolelle. Nyt siis sähköt kunnossa halkojassa. Tosin seuraava ongelma tuli heti vastaan. Terä on kiinni kahdella m16 pultilla ja antavat periksi niin perkeleesti. Mut vahvistamalla siitä selviää...