View Full Version : kokemuksia vesi ilmalämpöpumpuista?
Heikki L
25.01.2013, 17:39
Tallin lämmitystä miettinyt, tuo vanha "tilapäis" kattila pitäs kesällä laittaa vaihtoon.
Jos samalla investoisi kiinan vilpin uuden katttilan kaveriksi.
Vilppi sais lämmittää tallia +10 ja -10. kylmemmässä kattila päälle, ei tarvis sohlata noilla puilla ihan niin paljoa.
Ei enää kauheen hintasia noi pikkuset, 1590 ultimaten 5000 sarja.
en sitten tiedä mimmonen varaaja noissa pitää olla.
Nousis harrastus mukavuus kerrasta kun ei tarvii koleeseen talliin mennä:)
Kiinalainen MLP samoissa hinnoissa jos vaan keruupiiriin riittää tilaa ja intoa, siis pelkkä masiina.
Tuo on ihan fiksu foorumi: http://lampopumput.info/foorumi/index.php?
Ittellä kans haaveissa jollain aikavälillä laittaa VILP kattilan kaveriksi just "välikeleille" mutta toteutus nykysysteemin kanssa on vielä hukassa.
Kuumakaasukierukka varaajassa tunnostaisi itsestä fiksuimmalta systeemiltä mutta siitä ei tunnu vielä olevan kellään kokemuksia...
Tuossa oma pohdiskelu -topic aiheesta: http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=15620.0
itellä ollut n,3v käytössä talon ja käyttöveden lämmityksessä ultimatemarketin 9000 pumppu ja 500l energia varaaja. toimii ihan hyvin n,-18 pakkas asteeseen,jonka jälkeen sähkövastus hoitaa lämmityksen.
tallin kun saan valmiiksi,sinne tarkoitus laittaa puulämmitys ja n,2000l varaaja joka yhistetään sit tuohon 500l varaajaan ni saa kovilla pakkasilla taloakin puulla lämpimäksi
oishan tuolla tallin takana toinen uus 9000 vesi ilmalämpöpumppu mietin sen kytkemistä tuohon tallin varaajaan toiseksi pumpuksi mutta onko sitten lie hyötyä kun säiliöt kumminkin toisiin yhistetty ja toisessa säiliössä jo pumppu lämmittää..
miellä on 4 vuotta ollu ultimatemarketista ostettu ja vaan yhen vuoden käytössä. halvempi lämmittää sähkövastuksella
Kiinalainen MLP samoissa hinnoissa jos vaan keruupiiriin riittää tilaa ja intoa, siis pelkkä masiina.
Olisko lisätietoa mistä? Lähinnä talliin lämmitystä suunnittelen ja keruupiiri ei ole ongelma.
Olisko lisätietoa mistä? Lähinnä talliin lämmitystä suunnittelen ja keruupiiri ei ole ongelma.
http://www.heat-pumpsystem.com/products/CGD-12-GSHP--heating-.htm
Ite tolle lämmitystehoks sit laskisin sen max 9 kW nii ja itellä vielä oottaa maapiiriä, hommattiin ton EVV:n kanssa kimpassa 2 kpl http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=5065.105
BJ-40/76
28.01.2013, 22:54
Mutta kaveri meinasi laittaa juurikin tuon ultimaten vesi ilpon rintamamiestaloon, ja kun vuoden seurasi keskusteluja, niin "onnitteli" itseään ettei ostanut.
Siis tuossa(kin) olisi ollut ongelmana se, että kun lämpöä tarvitaan, niin patteriveden lämpötila olisi pitänyt olla suurehko; ja ulkona pakkasta reilusti; niin tuo lämpötila ero kasvaa huomattavan suureksi, siis jos ulkona vain 15 astetta pakkasta, ja patteriveden pitäisi olla vaikka 50 asteista, niin lämpötila ero on jo 65 astetta, joka yhdistettynä hyvään hyötusuhteeseen ja alhaiseen hintaan on "mahdoton" yhtälö....
Ja nimenomaan verrattuna maalämpöpumppuun, ja varsinkin lattialämmitykseen, missä maapiirin neste on noin nollassa, ja lattialämmityksen vesi 15c pakkasessa asuinrakennuksessa ehkä noin 30c -> ja k.o järjestelmä pelittää vielä yli 40 asteen pakkasessakin.
Itselläni sekä talossa että tallissa ultimaten 13 perus pumput, ilman mitään ylimääräistä, ei edes ylläpitolämpötilaa, ja hyvin on pelittänyt nuo reilut? 5 vuotta, esim. 20 asteen pakkasessa tuo vajaan kilowatin ottoteholla oleva pumppu pitää tallin lämpimämpänä kuin 2 kw auton sisätilan lämmitin, siis hyötysuhde 2 vielä ulkona -20c ja tallissa noin 6-8c (pumpun mittaamaan sisälämpötilaa hämätään vaihtokytkimellä, siis säätö nyt +6-+30c, ja kosteassa jäähdytyksessä tuo +6 saa myös sisäyksikön huurtumaan:rolleyes:
Ja tallin ulkoyksikkö jäätyy useamman kerran talvessa, johtuen k.o hämäyksestä, ja siitä että kun mereltä päin tuiskuttaa, niin tuiskuttaa suoraan ulkoyksikköön.
Ja vaikka tuo peruskallio on täällä syvällä (ehkä 20m?) niin tekisi mieli porauttaa noin 200 metriä reikää hintaan 15e/m tuohon pihalle.. siis pihan kastelukaivoksi:) , mutta niin iso, että sinne sopisi myös maalämmön keruupiiri....
Ja jos mitään muuta pumppua ei ole "varaa" ostaa, niin nostan tuon nykyisen ilmalämpöpumpun ulkoyksikön seinän sisäpuolelle varastoon, ja korvaan tuon kennon lämmönvaihtimella, ja puhaltimen maalämpöpiirin vesipumpulla....
Kaitsu67
28.01.2013, 23:09
Mulla on asuintiloissa ultimate basic (muistaakseni 13) ja varaava vuolukivitakka. Lämmitys muuten suorasähköllä (yösähkö ja kausitariffilla).
Alle -10 asteen pelkkä ilppi pitää hienosti lämmön koko talossa (5 huonetta ja keittiö 1 tasossa), Leviää mukavasti kaikkiin huoneisiin kun ovet on auki. Sijoitus on siis aika optimi.
Lämminvesivaraaja on jo vanha ja vain ajan kysymys milloin menee vaihtoon (viimeistään kun poksahtaa).
Suunitelmissa on laittaa tilalle jonkunlainen hybridivaraaja johon voi sitten liittää tarpeen mukaan aurinkokerääjän, ilmalämpöpumpun jne. Tekninen tila on autotallin perässä pieni varasto/työhuone. Eli toinen ilmalämpöpumpun yksikkö voisi olla tuossa kiinni, samalla lämmittäisi autotallin / varaston. Ja katolle voisi tulla aurinkokeräimet, jolloin suurimman osan vuodesta käyttövesi lämpeää niillä.
Onko kellään tällaisesta systeemistä kokemuksia?
Mulla on Daikin Altherma VILP ja vesikiertoinen lattialämmitys ja Daikin lämmittää myös käyttöveden. Neliöitä 254m2 josta talli 60m2. Tuo siis ainoa lämmitin joka kokoajan käytössä. Takka on lähinnä fiilistelyyn. Tuo jauhanut nyt vuodesta 2008 ja yksi kiertovesipumppu vaihdettu kun rupesi pitämään meteliä. Mitään muuta ei ole tarvinnut tehdä, joten tyytyväinen olen ollut.
Reisrdok
29.01.2013, 10:17
Itsellä on sanyon CO2 -vilppipumppu ollut seinässä neljättä vuotta.
Ihan hyvä se on jos et missään nimessä ala mittailemaan mitään COP:eja ja sähkönkulutuksia, vaan olet ihan tyytyväinen siihen että lämmintä tulee.
Koska todellinen COP sulatuksineen menee luultavasti reilusti alle yhden kun mennään alle -15 asteen.
Ilmalämpöpumpuissa on se perustavanlaatuinen vika että mitä kylmempi on, sitä huonompi hyötysuhde niissä on. VILP:it eivät sovellu taloon jossa on seinäpatterilämmitys, hyötysuhde menee lopullisesti perseelleen jos verkkoon täytyy saada 40 -asteista vettä. Lattialämmitystaloissa nyt ehkä voi toimia, kunhan sillä ei yritä lisäksi käyttövettä tehdä. Nimim. kylmässä suihkussa (kesällä) aikaansa ihan liikaa viettänyt. Tai sitten koko systemin täytyy olla tuplasti ylimitoitettu myyjien yleiseen arvioon nähden, ja silloinkin käyttövesi joka tapauksessa tehdään 90 prosenttisesti sähköllä. Meille lopuksi myyjä laittoi lämminvesivaraajan sen jälkeen kun ihan itse kävi päästämässä suihkusta vettä minuutin ajan.
Lyhyestä virsi kaunis, henkkoht mielipide on että KIERTÄKÄÄ VILPIT KAUKAA. Pistäkää viisi tonnia lisää rahaa kiinni ja laittakaa maalämpö. Takaan ja alleviivaan että sitä päätöstä ette kadu. Itse olen tuon perkeleen rakkineen ostoa hartaasti katunut.
Näistä sanyon pumpuista on muuten kuluttajariitalautakunnan päätös jo olemassa, myyjää suositellaan purkamaan kaupat.
Noista ultimate marketin vehkeistä en sano mitään kunnette usko kuitenkaan.
Heikki L
29.01.2013, 16:54
Lattialämmitystä tuo minulla tulisi lämmittämään just +10- -10 välillä, muuten puilla.
Käyttövesi sähköllä.
Täytyypä kysyä mitä se reikä maksais, kaivaminen ei innosta just nyt kun piha on 5v mylläämisen jälkeen melkeen kunnossa. (olis pitäny sillon jemmata mutta ei tulllu mieleen että muutan talliin kun se valmistuu:) )
BJ-40/76
29.01.2013, 22:39
Lattialämmitystä tuo minulla tulisi lämmittämään just +10- -10 välillä, muuten puilla.
Käyttövesi sähköllä.
Täytyypä kysyä mitä se reikä maksais, kaivaminen ei innosta just nyt kun piha on 5v mylläämisen jälkeen melkeen kunnossa. (olis pitäny sillon jemmata mutta ei tulllu mieleen että muutan talliin kun se valmistuu:) )
Itse en pidä vaihtoehtona tuota ilmasta-veteen lämpöpumppua, jos maalämpöpumppu liian kallis, niin normaali ilmalämpöpumppu.....
Ja käsittääkseni toimii paremmalla hyötysuhteella kylmässä, jos huoneen lämpötila alle 20 c.
Ja jokatapauksessa siihen lämmityskattilaan kannattaa laitta sähkövastus, vaikka 10c termostaatin ohjaamana, ja tuskin hätävarjelun liioittelua, jos kaataa sekaan 5-10% glygolia....
Ja tuo käyttöveden (loppu-) lämmitys sähköllä! ja vaikka olisi puulämmitys.
(näinhän se taitaa osassa ollakkin?)
Se hiekan/saven/kivikon "poraaminen" on niin hintavaa, että lue tarjous oikein suurennuslasin kanssa, jos ei ole tiedossa, missä peruskallio on.
Itse kun kyselin aikanan tarjouksia, niin tuo ylivoimaisesti halvin 3:sta, olikin kallein jos/kun kallio olisi 20m syvyydessä.
Minulla ei olisi varmaankaa ongelmaa tuon vedenpinnan suhteen, kun tuo perämeren pintakin on alle 7m? alempana.
Onko kellään tietoa, saako lämpökaivosta ottaa nurmikonkasteluvettä?
talvella ei tule varmaan onnistumaan, mutta kesällä? ja varsinkin kun tuonne kaivoon työnnettäisi kesän ylimääräinen kuumuus.
Ainakin taannoin isomman reiän poraaminen olisi ollut halvempaa:eek:
Onko kellään tietoa, saako lämpökaivosta ottaa nurmikonkasteluvettä?
Kai sekin jossain kielletään.:rolleyes: Mutta jos pinta on riittävän korkealla, että imevällä pumpulla onnistuu niin sanoisin, siitä vaan. Uppopumppua en laittais kun se aina käynnistyessään heiluu niin kivasti. Pelkäisin maapiirin putkien puolesta.
hunter x
30.01.2013, 07:26
LG´n vesi-ilpo jauhanu talon nurkalla 2v. 500l varaaja. hyvin on lämpöä tullu ja lämmin vesi on piisannu. ton toimintaa kun olen seurannu niin -25 menee sähkölle. ihan ollaan tyytyväisiä oltu. tietty on puuhella keittiössä lisänä ja leivin-uuni pirtissä.